1

Topic: Anderlecht: 22 Januari 1985

Op 22 januari 1985, rond 22u00 belde iemand de politie dat er een auto met draaiende motor in het struikgewas was gereden op het parkeerterrein van Westland Shopping Center in Anderlecht. De politie vond een Pontiac met een lijk aan het stuur. Het ging om François Ertrijckx, een diepzeeduiker die ooit een medaille had gekregen omdat hij iemand het leven had gered. De Brusselse pompenmonteur die vanwege zijn Gallische snor zijn stripnaam kreeg [Asterix], was doodgeschoten door een onbekende die naast hem op de passagiersstoel zat. Een getuige had daar die avond twee mannen zien discussiëren.

De wagen was na de liquidatie nog een dertigtal meter verder gereden. Het moordwapen was een halfautomatisch FN-pistool, kaliber 9 mm kort, munitie die de Bende van Nijvel niet had gebruikt. Asterix' vader had hem rond de jaarwisseling voor het laatst gezien. Zijn zoon was zijn nieuwjaarswensen komen overbrengen en ze hadden het gehad over de Bende van Nijvel. Asterix beweerde dat de Amerikanen achter de bende zaten en dat de ex-slager en ex-premier Paul Vanden Boeynanats 'sait très bien quoi', zich niet van den domme moest houden. Zijn zoon haatte die man, maar de vader wist niet waarom.

De vader en de vriendin snapten niks van de moord. Door het onderzoek was de jonge vrouw erachter gekomen dat haar vriend een dubbelleven geleid had en een clandestiene vriendin had. Met de andere woonde hij samen. Zij deed de boekhouding en geldzorgen hadden ze niet, behalve de laatste drie maanden, toen François maar drie uur per dag ging werken. Hij zei dat hij problemen had waar hij alleen uit wilde komen. Hij verwachtte een smak geld.

De vader bevestigde dat zijn zoon de laatste tijd zijn werk als pompenmonteur verwaarloose, dat ze een tijd samen hadden gedaan. Volgens de inspecteur van de gerechtelijke politie die de moord onderzocht, had het slachtoffer contacten met kopstukken uit de Brusselse onderwereld als Marcel Castris, met een verdachte reus uit het bendedossier die Pol heette en een junk was, en met extreemrechts, maar de politieman was er niet achter kunnen komen wat voor contacten. Asterix zou opgeschept hebben dat hij werkte als detective, vooral 's nachts, maar hij was discreet en de speurder zag geen elementen dat hem in verband bracht met de bende. De inspecteur zei dat hij geen enkel spoor vond.

Er was van alles loos met de moord op Asterix, zei BIC-baas Debrulle in het parlement. In de kranten kreeg ze haast geen aandacht en ze werd vreemd genoeg niet vermeld in het Centraal Signalementenblad van de rijkswacht.

Tijdens het onderzoek naar de liquidatie werden bij het slachtoffer thuis advertenties voor partnerruil gevonden, en ook een reactie hierop van een crimineel die in de goudhandel zat met de broer van Genevois, en wiens eigen broer broer springstoffen geleverd had aan twee politiemannen. Die twee hadden connecties met de extreemrechtse Westland New Post, de WNP.

Asterix bewoog zich op een terrein waar de wegen van extreemrechts en de onderwereld elkaar kruisten. En op dat kruispunt vond je een paar bendeverdachten. De vermoorde man kende junks die verdacht werden van misdaden van de Bende van Nijvel. Een van zijn beste vrienden, 'Friswa', een karateka, had les gehad bij Jean-Francis Calmette.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Met de vrienden en de contacten die Asterix had - reus Pol, Friswa, met het verdwenen wapen en de toubib - kan hij best op interessante informatie gestuit zijn. Was die informatie vervelend genoeg om hem uit de weg te ruimen? Asterix had zijn geheim dan wel niet meegenomen in zijn graf, hij had het gedeeld met het BIC, en dat was zo te zien geen al te best idee geweest.

Hij leek ook de WNP besnuffeld te hebben. Van alle mensen die in beschuldiging werden gesteld van een of meer misdaden van de Bende van Nijvel, was geen een extreemrechts militant. De aanwijzingen in de dossiers leidden al evenmin naar het Front de la Jeunesse of de WNP.

De moord op Asterix en de BIC-informatie die van hem afkomstig zou zijn, brachten de WNP voor het eerst in beeld in het Bendeonderzoek. In de agenda's van WNP-leider Michel Libert kwam een Asterix voor, net als diens alter ego Obelix. Ging het om dé Asterix? Liberts lippen waren verzegeld. "Obelix en Asterix waren leden van het FJ, die men in bedwang wilde houden", was zijn commentaar toen Hilde Geens zijn agenda's met hem doornam.

Obelix stond in de agenda van Libert eind november 1982. En met Asterix was er een afspraak op 31 januari 1983, vermoedelijk in de Rue de la Forge, een vergaderplek van WNP. De volgende avond stond Obelix op het programma van Libert. Op 7 februari was een ontmoeting gepland met Obelix in het Centraal Station. Er was sprake van dubbele sleutels. Verder helemaal niets in de drie jaar dat de WNP actief was. Asterix was volgens Libert een figuur in de periferie.

Maar Asterix was vermoord, door iemand met wie hij een afspraak had. De dader had Asterix' portefeuille niet meegenomen. De politie vond daarin een half biljet van 20 frank, het herkenningsteken van WNP-leden.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Wat een verhaal, het is voor het eerst dat ik van die Asterix hoor.

Zou François niet zo slim geweest zijn om zijn informatie te noteren en in een kluis bij te houden? Mensen die zich willen indekken en in dat wereldje meedraaien moeten toch weten dat ze geen kans maken als niets noteren en verbergen? Men noemt dat wel eens een 'security blanket' of een 'paraplu'.

Het zou spijtig zijn als de waarheid nog ergens in een kast of een kluis ligt te rotten.

Servo per Amikeco

4

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Hij heeft zijn informatie doorgegeven aan een agent van het BIC:

Een agent van het BCI heeft voor de eerste Bendecommissie verklaard dat hij begin 1986 via een informant inlichtingen heeft ontvangen over een zeker 'Dany', die een sleutelrol zou hebben gespeeld in de zaken die toegeschreven werden aan de Bende van Nijvel. Die informant had deze inlichtingen op zijn beurt gekregen van een zekere 'Astérix', de schuilnaam van François Enteryckx.

Er bleek uit dat een rijkswachter, namelijk Madani Bouhouche, de draaischijf van de Bende van Nijvel was. Hij zou wapens uitdelen, 500.000 frank per operatie uitbetalen aan iedere deelnemer en de operaties zouden besteld zijn door Amerikanen met als doel de Delhaizeketen te destabiliseren. Dezelfde informant beweerde ook nog dat de FN-directeur Juan Mendez na een conflict met Bouhouche zou zijn geëxecuteerd.

Het hele verhaal kan je op de website lezen » Daders

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Ik blijf ervan overtuigd dat dit één van de beste manieren is om de Bende te vinden. Zoek wie er is geëxecuteerd omdat hij teveel wist. Achterhaal wat die personen zeiden voor ze omkwamen » Forum

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Erg leuk en interessant allemaal maar waarom zou de bende of iemand die gelinkt kan worden aan de bende zo een moord plegen die wel erg in de kijker loopt. Er zijn heel erg simpele manieren om iemand te laten verdwijnen en dit persoon wordt dan nooit meer gevonden. Personen die zich in schimmige werelden begeven, kruisen altijd wel elkaars pad. Dat hoef niet te betekenen dat de persoon er mee te maken had.

Als dit iets met de bende te maken had, was het niet heel erg slim om het zo te doen. Ik vertrouw geen enkele informatie van personen die zelf ook niet geheel zuiver zijn, spelletjes worden er gespeeld door dit soort mensen. Dit kan ook gewoon een simpele afrekening zijn voor iets anders want zuiver tot op de graat was Astrix niet als ik het zo lees.

Mensen die wat geweten zouden kunnen hebben over de bende hoeven niet speciaal omgebracht te zijn voor iets wat met de bende van doen had. Veel van deze lui hadden zelf genoeg zaakjes die hun het leven zou kunnen gaan kosten. Het leven van een crimineel is over het algemeen niet zo lang dat is van alle tijden. Wat niet wegneemt dat het altijd interessant is te onderzoeken.

7

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Ik kan me vinden in de beweringen van 'Asterix'. Bouhouche neemt een sleutelpositie in in gans het Bende van Nijvel-verhaal. In mijn ogen niet als uitvoerder maar als logistiek bevoorrader en zeker in staat om te onderhandelen, de doders te briefen naar militaire inzet en ze uit te betalen in één van de safe houses of garages die hij had gehuurd.

Waar ik niet mee akkoord ga is de opdrachtgever. In mijn ogen is gans het Bende van Nijvel gebeuren van een interne Belgische oorsprong. Hoge betrokkenen met grote geldelijke bronnen om een waaier aan fraude, drugs, intriges en seksuele uitspattingen te verdonkermanen. Machtige mensen die hun wil kunnen opdringen aan een bestaand rechtssysteem om onderzoeken te kelderen, te manipuleren en te bevorderen of degraderen wie ze willen. Zoiets zie ik maar niet overwaaien van over de grote plas, sorry.

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Brussel was en is nog steeds de spy-capital van de wereld. Veel belangen komen hier samen.

Nu ja, wat die moord betreft, in reactie op speurneus, misschien was het wel de bedoeling dat zijn dood in krant kwam. Misschien wou men wel dat zijn moord gekend was in het milieu. Misschien was er ook iets gebeurd op de parking van de Westland Shopping waardoor er onverwacht werd besloten dat Asterix moest worden uitgeschakeld. De dader(s) waren duidelijk gerust dat ze het daar konden doen en de daders is nooit gepakt, dus wat dat betreft is de moord wel een succes. Veel moorden in een professioneel milieu zijn op deze eenvoudige manier uitgevoerd.

Servo per Amikeco

9

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Ben wrote:

Asterix bewoog zich op een terrein waar de wegen van extreemrechts en de onderwereld elkaar kruisten. En op dat kruispunt vond je een paar bendeverdachten. De vermoorde man kende junks die verdacht werden van misdaden van de Bende van Nijvel. Een van zijn beste vrienden, 'Friswa', een karateka, had les gehad bij Jean-Francis Calmette.

De son vrai nom François George, Friswa était un enfant des quartiers populaires de Bruxelles. Son éducation s’est faite avec les voyous de Molenbeek et sa passion pour la musique n’avait d’égal que celle qu’il avait pour « une bonne bagarre ». Il était capable d’une grande sensibilité musicale et d’une froide brutalité physique. [...] Mais son manque de réussite commerciale, ses problèmes personnels, son caractère ombrageux, le plongent dans une série de déprimes qui trouvent leur triste épilogue lorsqu’il met fin à ses jours le 8 janvier 1988.

Bron » www.patfraca.com

Belgian guitarist. Died January 8, 1988 » www.discogs.com | www.discogs.com | www.memoire60-70.be

10

Re: Anderlecht: 22 Januari 1985

Ik ben het eens met het uitgangspunt van LEO. Bouhouche was zonder twijfel - maar m.i. en met betrekking tot Bende van Nijvel ook niet meer dan dat - de bevoorrader en draaischijf van een intern Belgisch systeem. Dat systeem, bekend als Bende van Nijvel, had een leiding, enkele bevoorraders en/of tussenpersonen, een aantal uitvoerders (brute criminelen die in staat zijn tot moorden) en een hele reeks bandieten die werden gebruikt en ingezet om dwaalsporen - en laat ons ook lateraal blijven denken - "niet-dwaalsporen" te creëren, m.a.w. dwaalsporen die na verloop van tijd als dwaalsporen zouden worden geïnterpreteerd maar het uiteindelijk niet waren.

Over Friswa had ik het al elders op deze website; hij is m.i. een element van de onderste geleding, een te gebruiken crimineel. In dit hele systeem zijn vooral de tussenpersonen (bevoorrading, creëren van dwaalsporen en niet-dwaalsporen) en de uitvoerders belangrijk. De top van het systeem zal te vinden zijn in de politiek, in bepaalde militaire kringen, eventueel in de Veiligheid van de Staat of in de toenmalige Rijkswacht. Het niveau van tussenpersonen was echter het scharnierpunt van de Bende van Nijvel. Daar moeten we denken aan individuen als Bouhouche, Bultot, Baugniet, maar veel meer zie ik er op dat scharnierniveau niet.

Het niveau van de uitvoerders (de echte uitvoerders van de Bende van Nijvel-misdaden) is m.i. ook een relatief kleine groep bandieten, een 'inner circle' met een strikte code. Zij zijn bekend bij scharnierniveau en leiding, en worden als zich problemen voordoen beschermd en infrastructureel en institutioneel geholpen. De grootste groep is die van de 'gebruikte' kleine en grote criminelen, van wie er zich sommigen ongetwijfeld 'vereerd' voelden te mogen meespelen in een onwaarschijnlijk verhaal, navrant, afschuwelijk en schrikwekkend voor gewone mensen als wij, maar een ware kick voor de criminelen die enkele keren boven zichzelf mochten uitstijgen.

In dat systeem is 'promotie' niet onmogelijk: elementen uit de onderste laag die betrokken worden bij de effectieve uitvoering. Maar die bedenkelijke eer zal wellicht maar weinigen gegund geweest zijn. Ik denk dat dit punt vooral op de 'agenda' stond nadat de zaak in 1983 was stilgevallen. Nadien (1985) hernam het geweld in alle hevigheid en lijkt me een gedeeltelijk andere modus operandi van kracht.