1

Topic: Gaston Laffineur

Laffineur was een gewezen officier van de Rijkswacht. Geboren op 1 november 1919 in Stavelot en woonde in Oudergem. Op 9 oktober 1985 legde hij een verklaring af tegenover onderzoeksrechter Schlicker (Laffineur was toen al op pensioen). Ik vat het hieronder samen.

Laffineur werd aangesproken door een man en zijn vrouw. Hij probeerde hen te overtuigen om een verklaring af te leggen tegenover onderzoeksrechter Schlicker. Het eerste contact was een jaar geleden [dus in 1984]. De anonieme getuige wist te zeggen dat Latinus geen zelfmoord had gepleegd maar werd vermoord. De getuige kende Latinus en Barbier zeer goed. Na de feiten in Overijse en Eigenbrakel besliste de getuige om Laffineur opnieuw te contacteren. Dit omdat hij geschokt was door de dood van een kind.

De getuige verklaarde dat Latinus beschikte over een groep ("harde kern") van 15 personen. Zeven daarvan voor "de actie" en acht personen voor "l'intendance" (chauffeur, ...). Hij voegde er zelfs aan toe dat het aantal gestolen vesten in Temse overeenkwam met de zeven personen voor de "actie". Deze groep trainde in BIKBA (Calmette). In dezelfde zaal kwamen ook agenten trainen. Er kwam ook een Vlaming trainen, hij wordt omschreven als: 1m90 groot, blond-rode haren, blauw-groene ogen, woog tussen de 90 en 120 kg. Hij zou in Doel (nabij Antwerpen) hebben meegedaan aan een pacifistische betoging.

De groep beschikte over een "armurier" - waarvan hij de identiteit niet kende - en een garagist die zijn garage had aan Chaussée de Waterloo, vlakbij de Brusselse wijk La Bascule. Deze garagist heeft of had een camionette.

De oplettende lezer zal al wel door hebben dat de anonieme getuige eigenlijk Jean-Claude Jandrain is.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Gaston Laffineur

De Vlaming is vermoedelijk Harry Moelants.

3

Re: Gaston Laffineur

Onderstaande informatie stond al in het topic over Jean-Fracis Calmette maar is hier heel belangrijk als aanvulling op de verklaringen van Laffineur: 

Ch, F17, K54, MA V, CWB - 03.02.1988 - PV 21479/88, *16 (Verhoor van L.)

L., een op rust gesteld rijkswachtofficier, deelt de speurders de identiteit mee van iemand die hem zou gesignaleerd hebben dat de overvallen in Eigenbrakel en Overijse zouden zijn gepleegd door een groep - de groep rond Calmette - die "voor rekening van Latinus" zou werken; deze informant zal op anonieme basis door onderzoeksrechter Schliker worden gehoord.

De speurders preciseren nog dat, toen zij bij L. thuis waren, er bij diens echtgenote 3 telefoontjes binnenliepen van mensen die blijkbaar een fout nummer hadden gedraaid; tijdens de laatste oproep vroeg de mannelijke correspondent of hij met mevrouw Bouhouche of iemand met een gelijkaardige naam kon spreken; het telefoonnummer van L. is helemaal anders dan dat van Bouhouche.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (Bijlage 1 en 2)

De "L." in bovenstaande tekst is Laffineur.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube