121

Re: Psychologisch profiel

Als een psychiater iemand al dan niet ontoerekeningsvatbaar verklaart, doet hij dit na een onderzoek van een persoon. Een profiler heeft die persoon niet voor hem zitten. Bijkomend is het in ons juridisch stelsel nu eenmaal zo dat men ofwel ontoerekeningsvatbaar is ofwel toerekeningsvatbaar op het moment van de feiten. In Nederland bestaan er dacht ik nog een 7-tal onderverdelingen, waardoor de conclusies van de verschillende psychiaters veel dichter bij elkaar komen.

Een profiler kan aan de gekende gegevens van een misdaad uitmaken onder welke omstandigheden de misdaad zich heeft voltrokken, maar dat zegt nog niets over de achtergrond of het leefmilieu van de dader, noch het motief.

Re: Psychologisch profiel

Profiling is wetenschappelijk omdat ze het gestoeld is op een bron aan gegevens van eerder onderzochte criminele activiteiten all over the world. Dit is mogelijk omdat criminelen (mensen) onbewust gedrag vertonen. Met iedere handeling laat de crimineel een handtekening achter. Je kan dus het gedrag analyseren en vergelijken met andere gegevens.

De profiler doet echter niet aan waarheidsvinding. Het is dus geen 'harde' wetenschap. Een profiler wordt ook pas ingezet in zaken die vastgelopen zijn met de bedoeling mogelijke denkrichtingen aan te duiden. Wetenschappelijk omdat je als profiler niet zomaar iets mag verzinnen, maar altijd moet kunnen terugvallen op een bepaalde logica, je de conclusies moet kunnen verantwoorden.

Re: Psychologisch profiel

De killer die in zijn rol is gegroeid van meeloper tot mensenjager, ongeacht welke bende er precies achter zit, vind ik een aannemelijke, en zou puur vanuit de basis, veel verklaren over het waarom zoveel doden. In ieder geval aannemelijker dan de theorie van de Bende die op de middag van Aalst de laatste instructies krijgt: "we gaan los vanavond, de baas eist minimaal 7 doden, morgen krijgen we betaald". Maar das mijn mening.

Re: Psychologisch profiel

Wistjedatje

In de volksmond staat 'psychopaat' synoniem met een gewelddadig seriemoordenaar. Maar je hebt veel soorten psychopaten. Je kan ze in twee groepen opdelen: goede en slechte.

Om het kort en eenvoudig voor te stellen: De slechte is onze typische killer: Hanibal Lector, Patrick Bateman, ... De goede echter is alom tegenwoordig en heeft statistisch gezien meestal een job in de zakenwereld, als chirurg, advocaat, politiek of militair/ordehandhaving.

Wat is nu een psychopaat?

We zijn allemaal psychopaat geweest, en sommigen weten het niet maar zijn het nog steeds. Als embryo in de baarmoeder vertoonden we ons eerste psychopathisch gedrag. De embryo gaat stoffen afscheiden die de draagmoeder gaat beïnvloeden zodat er bepaalde cellen vrijkomen waar de embryo van kan voeden. Een klein kind is ook psychopaat. Als het honger heeft zal het wenen, waar je ook bent. Het zal je manipuleren om zijn zin te krijgen, lief lachen of net vreselijk irritant zijn. Alles wat het kind doet is gericht op overleving en het is egoïstisch ingesteld.

Heel wat van de eigenschappen van een psychopaat zijn niet sociaal maatschappelijk aanvaard omdat het niet groepsgericht is. Bijgevolg heeft de evolutie en opvoeding er over de loop der tijd voor gezorgd dat we onze psychopathische eigenschappen al vroeg als kind zelf beginnen weg te werken. Het rationele maakt plaats voor het emotionele. Het werd gaandeweg belangrijker wat anderen van ons denken en de overlevingskwaliteiten van een psychopaat werden minder noodzakelijk in de nieuwe maatschappij. Maar niet iedereen is die eigenschappen verleerd.

Nu het verschil tussen een goede en een slechte psychopaat, is dat hun niveau's op verschillende stadia zijn ingesteld. Bij een' slechte' vanzelfsprekend zijn de grenzen en normen van menselijkheid, medeleven op een ander niveau ingesteld als bij een goede. Maar, een psychopaat kan afhankelijk van de situatie zelf zijn niveau gaan aanpassen.

Je kan dus een perfecte huisvader zijn, succesvol in zijn beroep en sociaal goed in de groep, en dan plots is er een aanleiding in zijn leven waardoor zijn niveau van bepaalde waarden veranderd. Als hij dit onder controle kan houden, is dat geen probleem en zal hij zelf misschien nooit weet hebben van zijn psychopathische eigenschappen.

Maar we onthouden dus dat de meeste psychopaten met de juiste intelligentie goede mensen zijn die het ver schoppen. Mensen die in staat zijn over 'lijken' te gaan figuurlijk dan. Je maakt het niet in de politiek of zakenwereld tenzij je af en toe harde beslissingen kan nemen en op wat tenen kan trappen. Uit onderzoek bleek dat elite soldaten van special forces eenheden opvallend veel goede psychopaten bevat. Hetzelfde bij inlichtingendiensten.

Een kleiner aandeel psychopaten is in staat de slechte kant op te gaan. Hun niveaus staan op maximum en ze kunnen zich niet aanpassen. In de juiste omstandigheden ontpoppen ze zich als moordenaar, serieverkrachter, herhaaldelijk geweldenaar, ... Je kan dus een gewoon leven hebben, en op een dag in omstandigheden komen waarbij je plots tot extreem geweld overgaat omdat de situatie het vereist. Een goede psychopaat kan dan een slechte psychopaat worden, aangenomen dat hij vond dat de situatie zijn daden kon rechtvaardigen.

Als je dan weet dat de kans groot is om als slechte psychopaat in de criminaliteit te belanden of als goede in militaire kringen dan wordt de kans ook groter dat onze daders effectief psychopaat zijn. En ja, zonder dat ooit iemand het heeft gemerkt. Omdat een psychopaat soms pas duidelijk afwijkend gedrag gaat vertonen als hij zich in de juiste omstandigheden bevind.

Servo per Amikeco

125

Re: Psychologisch profiel

Het onderzoek naar de Slachter van Bergen zorgde voor een primeur in ons land. Voor de eerste keer werd er een profiler gebruikt in een onderzoek:

(...) Dat intussen een profiler van de politie de taak had gekregen om een profiel op te stellen van de Slachter van Bergen, was een prmière voor ons land. Zijn opdracht was eigenlijk om de persoonlijkheid van de moordenaar te doorgronden. Daarvoor gebruikte hij Viclas, een systeem dat in Canada al veel gebruikt was om profielen op te stellen van overvallers, verkrachters en moordenaars. Viclas werd ook al ingezet door Britse en Nederlandse politiediensten, maar onderzoeksrechter Pilette was de eerste in België die het mocht gebruiken.

Koen de Proot, woordvoerder van de gerechtelijke politie, legde één en ander uit: "Viclas werd nog nooit eerder gebruikt in België. Dankzij die tool kunnen de speurders in Bergen misschien een andere piste ontdekken of het onderzoek een andere richting uitsturen. Om tot het profiel van een moordenaar te komen, vertrekt men idealiter van de identiteit van de slachtoffers. In Viclas moeten de speurders ongeveer 200 vragen beantwoorden over het onderzoek. Aan de hand van hun antwoorden stelt Viclas dan een psychologisch profiel van de dader op."

Daarnaast werden in maart 1998 twee speurders van de Cellule Corpus op speciale missie gestuurd naar het hoofdkwartier van de FBI in Quantico. Ze gingen er praten met leden van de Behavioral Science Unit, een eenheid van de Amerikaanse federale politie die zich uitsluitend bezighoudt met de jacht op seriemoordenaars. (...) Terug in België probeerden ze aan de hand van de elementen die gedurende een jaar werden verzameld - en vertrekkende van de modus operandi - het profiel van de Slachter van Bergen op te stellen. Deze techniek werd al langer toegepast door de FBI, maar stond in Europa nog in zijn kinderschoenen. Opvallend is dat vandaag de dag in meer dan 70 procent (!) van alle gevallen het theoretisch profiel bevestigd wordt bij de arrestatie van de moordenaar.

Bron: De Slachter van Bergen | Wesley Muyldemans

PS: Ik geef deze informatie enkel als achtergrondinformatie over profiling, en dan vooral in België. Ik wil hiermee absoluut geen discussie starten over de Slachter van Bergen. (Daar mag iemand anders een website over beginnen.)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

126

Re: Psychologisch profiel

Volgens de website van de RTBF schetst de bewuste profiler, Danièle Zucker, in haar verslag nieuwe pistes die als psychopaten omschreven verdachten kunnen aanwijzen.

Het verslag omschrijft de profielen van de verdachten. Het gaat om psychopaten die er niet voor terugdeinzen om te doden, die van makkelijk geld houden en drugsverslaafd kunnen zijn. Ze hebben evenwel geen politieke motivatie. De daders zouden tussen 18 en 45 jaar oud zijn en als mecaniciens, garagewerknemers, lassers, schroothandelaars of koks actief zijn, aldus Paris-Match.

Volgens Zucker zou één van de daders zou een veertig jarige schietmaniak zijn, wonende in Elsene, een hedonistisch leven erop na houden, gewelddadig en matig intelligent zijn en een psychopatisch profiel hebben. Daarnaast zou er nog een 18-jarige kok en een spaanse lasser geweest zijn. Waarom een kok? Omdat in de Auberge des Chevaliers de bende ook twee zeven gestolen heeft die in professionele keukens gebruikt worden.

Na de moord in Beersel verdwijnt deze kok maar komt later terug in ... Zwitserland waar Zucker hem heeft ondervraagd in het kader van een rogatoire commissie. Eén van de sporen aangehaald door Zucker maar niet gevolgd. In haar rapport zouden nog meer sporen vermeld zijn.

Is er tot op vandaag niets met deze info gedaan?

Extreem interessant dit » Forum

127

Re: Psychologisch profiel

De tweede golf - opmerkelijk dat deze als ik het goed heb in september ook weer start, kan er op wijzen dat er toen ofwel geldtekort was/er kan een link zijn met drugs (oogsten of leveringen), ... - blijkt er wel meer precisie aanwezig (er wordt bv heel veel gewag gemaakt van schieten op de keel).

Zijn de daders ergens gaan oefenen voor het doen van hun overvallen, maar hebben ze na Aalst besloten dat het te sterk uit de hand liep en stoppen beter was, omdat het risico gepakt te worden te groot was door al hun slordigheden? Bovendien is er volgens getuigen die avond een bendelid gestorven, ze zagen immers een lichaam achter de Golf GTI in het bos, bij een Y-splitsing waar zij de andere weg namen, de avond van de Delhaize-overval in Aalst. De opdrachtgever?

Dit bendelid was niet de killer, want deze (nr 4, vermoedelijk ook 10) werd achteraf in een frituur gezien tezamen met de gebroeders De Staerke (zigeuners die tevens de wapens kochten). Deze nr. 4/10 was van buitenlandse origine en sprak Frans volgens de friturist. In Baskenland gelijkt het Spaans echter sterk op Frans.

Het lichaam betrof niet de reus (want deze stond naast de auto, achter het deurportiek) noch de oude (die stond erlangs).

Re: Psychologisch profiel

kleur wrote:

Dit bendelid was niet de killer, want deze (nr 4, vermoedelijk ook 10) werd achteraf in een frituur gezien tezamen met de gebroeders De Staerke (zigeuners die tevens de wapens kochten). Deze nr. 4/10 was van buitenlandse origine en sprak Frans volgens de friturist. In Baskenland gelijkt het Spaans echter sterk op Frans.

Lees dan toch nog eens heel goed pagina 17 en pagina 18 van de topic van die frituuruitbater ...

129

Re: Psychologisch profiel

Merovinger wrote:

Lees dan toch nog eens heel goed pagina 17 en 18 van de topic van die frituuruitbater ...

Zou sympathieker zijn als je me corrigeert. Is leuker dan mekaar te lijf te gaan, vind ik toch.

130

Re: Psychologisch profiel

De voorbije jaren namen de speurders alle mogelijke hypotheses onder de loep: van het klassieke banditisme, een racket door de Amerikaanse maffia tot het extreemrechtse politieke spoor en terrorisme. Evenwel zonder resultaat. Om te redden wat er te redden viel, werden profilers uit Frankrijk en Canada aan het werk gezet. Volgens hen betrof het puur banditisme en was de Killer een serie-moordenaar die 23 van de 28 moorden op zijn geweten had.

De Brusselse profiler Danièle Zucker poneerde zelfs dat de Killer een man van veertig jaar was uit Elsene, corpulent, hedonist, gewelddadig, middelmatig intelligent, die zich gedroeg als de chef. Verder bestond de Bende uit drie marginale criminelen: een garagist, want er moest iemand bij zijn die wagens uit elkaar kon halen, een kok van zo'n achttien jaar, verantwoordelijk voor de diefstal van wijn, twee sauszeven en borden in het restaurant in Beersel en een Spaanse lasser, waarmee Zucker blijkbaar verwees naar de Spaanse krant die men vlak bij het wrak van de Santana na de overval op Dekaise en het openbreken van de toegangspoort in de Colruyt van Nijvel met een snijbrander had gevonden. Volgens onderzoeksrechter Michel en procureur De Valkeneer was Zucker "een intellectuele oplichtster die 57.000 euro in rekening bracht voor een rapport van zeventig pagina's met enkel wat vage algemeenheden".

In het voorjaar van 2014 ontmoette ik [Guy Bouten] deze lieve dame tijdens een lezing in Zeebrugge, waar ze haar toehoorders probeerde te overtuigen van het nut van profiling. Ik twijfelde niet aan haar goede bedoelingen en kon me er volledig in vinden dat profiling in de zaak-Dutroux, die gekenmerkt werd door seksueel afwijkend gedrag, een noodzakelijke onderzoeksmethode kon zijn om een psychopaat op te sporen die gefixeerd was op het ontvoeren, verkrachten, martelen en vermoorden van weerloze meisjes. Maar voor de Bende van Nijvel leek profiling me absoluut niet toepasbaar omdat er diverse kleine bendes actief waren, in het Frans sprekend verwoord door de uitdrukking "des petites mains".

Er waren de talrijke valse sporen die wezen op manipulatie en er was de schaduw van machtige geheime diensten. Zucker mocht weliswaar de Bendemisdaden uit 1982 en 1983 analyseren maar niet die van 1985, laat staan de moord op Mendez. Philippe De Staerke (*) en Bouhouche ontsnapten dus volledig aan haar aandacht. De profiler had beter moeten weten en de opdracht weigeren. Maar haar begeleiders, Vos en Ruth, wilden per se deuren sluiten.

Bron: De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

(*) De Staerke was in 1983 al een verdachte in het onderzoek naar de moord in Ohain.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube