Re: Koningshuis

Twee weken geleden verscheen volgend nieuws in de Belgische media. Misschien is dit nieuws niet zo onschuldig als het op het eerste zicht lijkt. Zo werd – onder druk van procureur-generaal Christian De Valkeneer - , tijdens de ambtstermijn van Vincent Houssiau als kabinetschef van minister Koen Geens, de wetgeving rond de verjaringstermijn voor de Bendefeiten aangepast. De rol in zulke materie van een kabinetschef mag hierin niet onderschat worden. Is onderstaand feit een promotie voor bewezen diensten?

Sinds onder meer het ontploffen van de zaak Kazachgate weten we nl. dat er in ons land effectief bijzondere netwerken bestaan tussen obscure zaken- en politieke figuren, ultra-katholieke scoutsverenigingen en het koningshuis. Zie ook de zaak Eurosystem Hospitalier en de link met het koningshuis.

Vincent Houssiau wordt nieuwe kabinetchef koning Filip

Na de zomer wordt baron Frans van Daele ontlast van zijn functie als kabinetschef van koning Filip. Hij wordt opgevolgd door Vincent Houssiau. Houssiau is momenteel nog kabinetschef van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat heeft het Paleis vandaag meegedeeld.

Eerder was Houssiau al adjunct-kabinetchef van toenmalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V), korte tijd kabinetchef bij Vanckere op Buitenlandse Zaken. Hij was ook adviseur diplomatieke zaken van premier Yves Leterme (CD&V), voor wie hij de Europese Raden voorbereidde, en van premier Herman Van Rompuy.

Houssiau heeft een diplomatieke achtergrond en bekleedde eerder een post in Athene en op de Belgische permanente vertegenwoordiging bij de Europese Unie.

Minister van Justitie Geens dankt Houssiau voor de "schitterende samenwerking" en wenst hem alle succes in zijn verdere loopbaan. Wie Houssiau zal opvolgen als directeur algemeen beleid bij minister Geens is nog niet bekend, zo werd op het kabinet Geens gesteld.

De vervanging van kabinetchef Frans van Daele, die intussen bijna 70 is, hing al een tijdje in de lucht. Ook Van Daele heeft een diplomatieke achtergrond, en was onder meer kabinetchef van Herman Van Rompuy, toen die voorzitter van de Europese Raad was.

Bron: VRT | 25 februari 2017

Vincent Houssiau moet koning voor ongelukken behoeden

Het zoemde al een tijdje rond, maar nu is het officieel: Vincent Houssiau wordt de nieuwe kabinetschef van koning Filip. Hij zal het in lastige omstandigheden even goed moeten doen als zijn voorganger. Frans Van Daele slaagde er geruisloos in Filip voor grote ongelukken te behoeden.

Houssiau blijft tot het najaar kabinetschef van Justitieminister Koen Geens (CD&V), daarna verhuist hij naar het paleis aan het Warandepark. Hij is van oorsprong Franstalig, maar spreekt uitstekend Nederlands. Zijn ervaring deed hij op in meerdere christendemocratische kabinetten.

Eerder was de vijftiger kabinetschef bij Steven Vanackere en werkte hij als adviseur bij de gewezen premiers Herman Van Rompuy en Yves Leterme. Houssiau studeerde filosofie, en begon daarna aan zijn carrière als diplomaat.

Niet cerebraal

"Hij is niet cerebraal, zoals veel intellectuele mensen, hij is ook heel empathisch", zegt zijn laatste werkgever, minister Geens. "Hij leidde het kabinet beter dan ik het ooit zou kunnen. Hij kan werkelijk alles aan, en is dus ook uitermate geschikt voor zijn nieuwe functie. Vincent is veel tezelfdertijd, maar blijft ook altijd zichzelf."

"Hij voelt moeiteloos aan wat in een bepaalde situatie correct en delicaat gedrag is, hij kan discreet en pro-actief zijn. We zullen hem op ons kabinet heel hard missen." Wie hem opvolgt bij Geens, is nog niet bekend.

Voor Houssiau wacht de lastige taak Van Daele op te volgen aan de zijde van de huidige koning. Toen Filip nog kroonprins was, liet die zich al eens op een politiek foute uitspraak betrappen. De jongste jaren rijdt hij een haast foutloos parcours, en velen zien daarin de hand van Van Daele. In een land waarin de republikeinse partij N-VA de meeste stemmen haalde en mee in de federale regering zit, is het voor een koning vaak dansen op een slappe koord.

Cruciale positie

De kabinetschef van de koning blijft dan wel in de schaduw, hij heeft wel een cruciale positie binnen de Belgische politiek omdat hij de verbindingsofficier is tussen de politiek en het koningshuis.

Van Daele was kabinetschef van de koning sinds zijn troonsbestijging in 2013. Bij zijn aantreden was het al duidelijk dat hij geen tientallen jaren meer aan het werk zou blijven en zijn taak zou overdragen aan een leeftijdgenoot van de koning.

Bron: De Morgen | 27 februari 2017

Re: Koningshuis

CD&V versterkt z'n greep op het Paleis: nieuwe kabinetchef koning komt rechtstreeks van bij Geens

Het koninklijk paleis krijgt een nieuwe baas: diplomaat en CD&V-kabinetchef Vincent Houssiau. Die komt Frans Van Daele, een andere topdiplomaat, vervangen. Van Daele bracht koning Filip op rustige manier op de troon, Houssiau moet nu dezelfde lijn verder zetten. Meteen heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke er een vertrouweling van z'n partij bij op het Paleis.

Flashback naar 2014. Na de verkiezingen is Bart De Wever er niet gerust op. Want de N-VA voorzitter heeft dan wel de kiesstrijd gewonnen, hij is lang niet zeker dat hij z'n partij ook effectief in de regering krijgt. En ook al maakt het Paleis hem informateur, hij heeft heel goed door dat Frans Van Daele, de kabinetchef, in rechtstreeks contact staat met CD&V-voorzitter Wouter Beke. Dat blijkt als Elio Di Rupo (PS) plots een Waalse en Brusselse regering vormt. Het Paleis is verbaasd, zo laat het weten aan de N-VA-voorzitter. Maar De Wever nog meer, als uit dat gesprek blijkt dat niet de informateur, maar eerst Beke al gebeld is door Van Daele om te overleggen.

Die heeft zo 'een voetje voor'. En waarschijnlijk zal dat nog wel even zo blijven. Want één van de meest invloedrijke politieke posten van het land, de kabinetchef van de koning, komt opnieuw in handen van iemand uit het CD&V-kamp. De machtige en invloedrijke diplomaat Frans Van Daele, de huidige 'baas' van het Paleis wordt 70 en gaat met pensioen. Z'n opvolger is Vincent Houssiau, een Franstalige diplomaat en cabinetard met stevige christendemocratische stempel. Perfect in lijn met wat het Paleis gewoon is.

Onderschat ze niet, de functie van kabinetchef van de koning van België. Want op het eerste gezicht heeft die man niet zo heel veel te doen. De macht ligt niet bij de koning, die vooral een ceremoniële functie heeft. Hij moet de wetten ondertekenen en plechtigheden bijwonen, maar echte macht heeft hij niet. Z'n kabinetchef moet dus vooral de agenda vullen en de koning behoeden voor dommigheden. Huidige kabinetchef Frans Van Daele deed dat uitstekend voor koning Filip.

Maar, er zijn uitzonderlijke moment. Met name de regeringsvorming. Want vlak na de verkiezingen speelt de koning wél een politieke rol. Of liever, de kabinetchef van de koning. Dat was zeker het geval onder koning Albert II, waarbij de legendarische Jacques van Ypersele de Strihou ('van Yp') de plak zwaaide tijdens de lange periode van regeringsonderhandelingen die regelmatig vast liepen. En ook Van Daele speelde een rol tijdens de vorming van de centrumrechtse regering in 2014.

De sturing na een verkiezing vanuit het Paleis

Die sturing is manifest: wie stelt de koning aan als informateur, formateur of eventueel verkenner? Het is uiteindelijk de beslissing van de man die op dat moment het kabinet van de koning aanstuurt.

Zeker bij de N-VA leeft al veel langer ongenoegen over hoe dat loopt. Ze spreken van een 'democratisch deficit': er zijn geen echte spelregels, waarbij bijvoorbeeld de grootste partij automatisch aan zet komt. En het gevoel leeft manifest dat de christendemocraten op die manier een soort bevoorrechte rol krijgen. Want de opeenvolgende kabinetchefs van de koning komen steeds uit de politieke kringen van de christendemocraten.

Dat was zo met van Yp, maar ook met Van Daele, die onder meer nog kabinetchef was van Herman Van Rompuy (CD&V). Niemand twijfelde aan de vakbekwaamheid van de huidige kabinetchef, een ronduit briljant diplomaat. Maar bij de andere regeringspartners is wel te horen "dat het evenwicht wel heel zwaar doorweegt voor CD&V". Het zou niet verbazen als straks in de entourage van de koning een paar 'blauwe' diplomaten ook opduiken. N-VA-diplomaten die voor de koning gaan werken, dat is voorlopig even zeldzaam als eenhoorns.

Een carrière bij vier opeenvolgende CD&V-ministers

Vincent Houssiau komt nu Van Daele vervangen, vanaf het najaar. Houssiau heeft het perfecte profiel: perfect tweetalig, erg intelligent, en een behoorlijke manager. Maar de man is meer: hij is vooral de huidige kabinetchef van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). En hij heeft ondertussen een wel zeer rijke ervaring in opeenvolgende CD&V-kabinetten. Zo was hij de naaste adviseur van zowel Yves Leterme als Herman Van Rompuy, toen die de opeenvolgende eerste ministers waren. In 2011 kreeg hij promotie en ging hij het kabinet van Buitenlandse Zaken leidden, toen dat onder CD&V'er Steven Vanackere kwam. En daarna volgde hij Koen Geens, eerst als kabinetchef op Financiën en sinds 2014 op Justitie.

Een stevige politieke stempel dus, maar wel een pak beleidservaring. De beslissing over een nieuwe kabinetchef is niet iets waar koning Filip de toestemming van de regering voor nodig heeft: niemand kan dus z'n veto stellen. Maar uiteraard moet er toch een zekere consensus bestaan over de figuur.

Bron: Newsmonkey.be | 27 februari 2017

http://www.2013.jaarverslag.financien.belgium.be/sites/default/files/content/Dircom/vincent_houssia.jpg

13

Re: Koningshuis

Merovinger wrote:

Twee weken geleden verscheen volgend nieuws in de Belgische media. Misschien is dit nieuws niet zo onschuldig als het op het eerste zicht lijkt. Zo werd – onder druk van procureur-generaal Christian De Valkeneer - , tijdens de ambtstermijn van Vincent Houssiau als kabinetschef van minister Koen Geens, de wetgeving rond de verjaringstermijn voor de Bendefeiten aangepast. De rol in zulke materie van een kabinetschef mag hierin niet onderschat worden. Is onderstaand feit een promotie voor bewezen diensten?

Of het een gevolg is, is moeilijk te zeggen. De procureur en de kabinetschef hebben in ieder geval wel dezelfde politieke stempel:

Kabinetschef Vanackere naar Oeso

Eric Kirsch, de kabinetschef van ex-minister van Financiën Steven Vanackere, gaat voor de Belgische vertegenwoordiging voor de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) werken. Het wordt een blij weerzien met Yves Leterme, de nummer twee bij de Oeso.

Minister van Financiën, Koen Geens, maakte dinsdag bekend dat Vincent Houssiau zijn nieuwe kabinetschef wordt. Houssiau is een diplomaat uit de cdH-stal. Hij werkte eerder voor Herman Van Rompuy, Yves Leterme en Philppe Maystadt.

Houssiau vervangt Eric Kirsch. Kirsch heeft er een lange carrière als kabinetschef op zitten. Hij werd bekend eind jaren 80 als één van de Toshiba-boys, die op een computer van het merk Toshiba een nieuwe financieringswet schreef.

Voor Kirsch bij Vanackere ging werken, was hij kabinetschef van Yves Leterme. Die laatste gaat Kirsch binnenkort ongetwijfeld meer tegen het lijf lopen. Leterme is de nummer twee van de Oeso. Kirsch wordt vertegenwoordiger voor Financiën en Economie op de Belgische vertegenwoordiging bij de Oeso.

Bron: De Tijd | 13 maart 2013

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Re: Koningshuis

Ons kent ons hé! En als kabinetchef van de koning is het niet moeilijk om de deksels op de potjes te houden nietwaar? Een kabinetchef zoals J. van Ypersele de Strihou moet een godsgeschenk geweest zijn voor wijlen Boudewijn en zijn broer Albert II in de lode jaren '80. En steeds weer komt PSC/CdH om de hoek kijken!

15

Re: Koningshuis

In september 2001 reageerde het Hof voor de eerste (en enige) keer op alle geruchten over de Roze Balletten, pedofilie, ... Dit naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘Dossier pédophile, le scandale de laffaire Dutroux’.

Het Koninklijk Paleis reageerde afgelopen weekeinde voor het eerst in bijna twintig jaar heftig op de beschuldigingen als zou de toenmalige prins Albert deelgenomen hebben aan Roze Balletten. Dat gerucht duikt al sinds het midden van de jaren ’80 om de paar jaar in de juridische actualiteit op.

Jarenlang reageerde het Hof niet, maar het publicatie van een boek, ‘Dossier pédophile, le scandale de laffaire Dutroux’, dat door de goed aangeschreven Franse uitgeverij Flammarion is uitgegeven, leidde wel tot een reactie. De regering maakte gisteren bekend dat het minister van Justitie Marc Verwilghen heeft gevraagd om juridische acties tegen de uitgeverij te ondernemen. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Het boek is te koop via Amazon » amazon.fr

Maar als je het boek 'De X-dossiers' van Annemie Bulté, Douglas De Coninck en Marie-Jeanne Van Heeswyck hebt, is het blijkbaar ook goed:

Veel nieuwe elementen staan er volgens auteur Jean Nicolas trouwens niet in het boek. Dat zei hij in een interview op 8 augustus tegen De Morgen-journalist Douglas de Coninck: Eigenlijk is mijn boek een soort vercommercialiseerde uitvoering van uw boek, de X-dossiers.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

16

Re: Koningshuis

Wat de Belgische monarchie betreft, hebben we bewijzen dat koning Boudewijn op de hoogte was van de plannen om Lumumba fysiek uit te schakelen. De koning heeft een brief ontvangen van een Belgische kolonel waarin stond dat de anti-Lumumbisten van plan waren Lumumba te vermoorden. Hoewel de koning er grondwettelijk toe verplicht was, heeft hij deze brief niet overgemaakt.

Koning Boudewijn heeft daarentegen een brief geschreven naar minister Tshombé waarin hij enerzijds vol lof is over hem en de anti-Lumumbisten, maar anderzijds de Lumumbisten aanvalt. Met deze brief heeft de koning onrechtstreeks zijn fiat gegeven voor de moord op Lumumba. De brief van koning Boudewijn werd in oktober verstuurd, Lumumba werd in januari vermoord. Hoewel er geen rechtstreeks verband bestaat tussen deze brief en de moord op Lumumba, waren de hoogste Belgische officieren wel op de hoogte van deze brief en kenden dus het standpunt van koning Boudewijn. In dat opzicht is het dus gepast om zich af te vragen in welke mate deze brief een rol heeft gespeeld in de moord op Lumumba.

Wie waren dan die hoogste Belgische officieren en waren deze nog actief tijdens de periode dat de bende van Nijvel nog actief was? Was koning Boudewijn op de hoogte van wapenleveringen aan niet democratische regimes en wat was zijn rol in dit verhaal?

17

Re: Koningshuis

Reportagemaker Eric Goens heeft een documentaire klaar over koning Albert II. "De reportage mag maar uitgezonden worden na het overlijden van de koning", vertelt Goens. Dat was de afspraak die gemaakt werd met de intimi en vrienden van Albert II. "Ik heb zelfs een contract moeten ondertekenen", aldus Goens. De reportagemaker kon onder anderen Bernard de Traux de Wardin strikken voor enkele verrassende uitlatingen. Het paleis is niet op de hoogte van het initiatief. Koning Filip zou zich wel eens kunnen verslikken in zijn kopje thee tijdens de uitzending.

Bron: Facebook Thierry Debels

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Koningshuis

Magistraat en speurder getuigen: 'Paleis kwam tussen in corruptiezaak'

Naar aanleiding van onze onthulling vandaag in De Tijd dat de Koninklijke Schenking bouwgronden kreeg uit een oude corruptiezaak, getuigen nu een oud-magistraat én een speurder dat het Koninklijk Paleis destijds 'ongeoorloofd is tussengekomen in het gerechtelijk onderzoek'. Het paleis zou in 1979 de betrokken speurder hebben aangemaand een hoofdverdachte vrij te laten.

Lees hier het hele artikel » www.tijd.be

Aan de onbekende speurder en magistraat in dit artikel vermeld, proficiat en bedankt. Wij staan achter U. Wij hopen dat meerder van uw collegae dezelfde moed zullen vertonen. Ik hoop ook dat meerder forumleden het met dit virtuele standbeeld eens zijn.

19

Re: Koningshuis

Inderdaad, proficiat! Geldt trouwens voor iedereen die zich heeft gesmeten in onderzoeken waar duidelijk tegenwerking was, of waar gestraft werd wanneer er stinkende potjes ongewenst werden geopend (cfr. arrestatie Haemers).

Het kwade kan alleen zijn werk blijven doen, als de goeden het niet stoppen.

Re: Koningshuis

» nl.wikipedia.org/wiki/Carlo_de_Benedetti | Forum

In 1988 poogde Carlo de Benedetti de Generale Bankmaatschappij over te nemen (zie links hierboven). Hier kwam eveneens een telefoontje van het koninklijk paleis naar de betrokken rechtbank of hof met verzoek/eis om een gunstig vonnis/arrest uit te spreken. De magistraten voerden de bevelen uit en werden beloond hiervoor.