91

Re: Racketeering

Klopt als een bus, P51. Menselijk moeilijk om te zeggen maar gezien het machtsvertoon is het aantal doden beperkt gebleven.
Mij lijkt het bewust om niet aan overkill te doen. (Met alle respect aan de slachtoffers). Dat moet bijna op voorhand afgesproken zijn. Niet te veel, anders waren er gewoon veel meer doden of zwaar gewonden gevallen. Daarom lijkt racketeering mij een ernstige piste. Dreiging wordt opgebouwd, tot het slachtoffer toegeeft. (voor periode 1985)

Re: Racketeering

Ik moet zeggen dat ik, qua aantal dodelijk slachtoffers, dezelfde mening ben toegedaan. Of hieruit blijkt dat hier op voorhand afspraken over bestaan laat ik nog in het midden. Waarom dit niet gebeurd is, is nog een raadsel. Er kunnen natuurlijk verschillende pistes bewandeld worden:

  1. Er bestonden effectief afspraken (niet overdrijven).

  2. Er werd geschoten om te intimideren, misschien hebben bepaalde daders 'overdreven' gereageerd (stress, drugs, amateurisme ...)

  3. Er werden doelgerichte slachtoffers gemaakt (theorie van 'verdoezelde' executies).

  4. ...

Over elk van deze mogelijkheden kan gediscussieerd worden maar mijns inziens is het toch wel zeker dat er meer (dodelijke) slachtoffers kónden gemaakt worden.

93

Re: Racketeering

Wat ook zeker is dat het aantal slachtoffers in stijgende lijn is : 3 - 5 - 8.

Als het aantal doden min of meer georkestreerd is, dan lijkt 1 verantwoordelijke binnen het uitvoeringscommando vrij logisch: de killer. (Psychopatische trekken - werken vaak heel precies, nauwgezet - eerder dan drug gestimuleerd omdat deze laatste onder de adrenaline veel moeilijker controleerbaar zou zijn, al heb ik al gezegd dat ik persoonlijk van drogerende middelen niet zo veel ken.)

Mijn hypothese is dat de 2 golven los van elkaar moeten gezien worden, maar wel met hetzelfde organiserende "middenkader". Maar ditmaal voor eigen rekening. Eerste golf, politieke motieven en afrekening, 2de golf, mannen die voor eigen rekening via racketering een grote som geld willen bekomen. Alleen lukte dat niet direct vanaf de eerste overval of wou men bewust er enkele doen, om de geloofwaardigheid en doortastendheid in de verf te zetten. Dat laat ik in het midden.

De FAUL gebruiken en toevoegen aan het bewijsmateriaal is een meesterzet, omdat de organisatoren van de tweede golf goed wisten dat politiek gezien de eerste golf nooit opgelost mocht raken, dus de tweede golf ook niet, als ze er zo duidelijk (fictief) aan elkaar gelinkt kon worden. De vondst van de FAUL en daardoor de onweerlegbare koppeling met de daden van de eerste golf was de meesterlijke druppel om het onderzoek weg te laten halen. En weg was lastige Troch en zijn DELTA-cel die in de richting van extreem-rechtse kringen en de (ex-) rijkswacht(ers) begon te rechercheren.

Los daarvan, puur persoonlijke mening, er zullen wel meer dan 3 personen aanwezig geweest zijn bij de overvallen in 1985. Een backup-ploegje, observerend, bijvoorbeeld in een auto op de Parklaan in Aalst, en op de achterbank bij manier van spreken onder een dekentje een militair automatisch wapen (FAL, FNC, u weet wel van FN smile). Geen enkele aanstormende "echte" bedreiging had dan een probleem geweest voor een ervaren schutter over een afstand van honderden meters. Met echte bedreiging bedoel ik geen lokale politie met een revolver. Ze hebben dan ook niet moeten optreden. Wie weet hebben deze het lef gehad om nog lang te blijven kijken hoe de ordediensten, de media en het parket toekwam. (Hopelijk zijn alle beelden opgevraagd die de media gemaakt hebben de uren na de overval, ook de proef en niet gepubliceerde opnames). Opgaan in de massa, is een hele goede techniek om te verdwijnen, misschien op dat hete moment beter dan onmiddellijk te vluchten.

De daders zelf niet, die moeten snel (zo ver mogelijk) weg, naar hun comfortzone (en eigenlijk ook zo snel mogelijk uit elkaars gezelschap).

94

Re: Racketeering

Trojan wrote:
Scaramouche wrote:

Ik heb PG Victor Van Honsté gekend. Hij misprees de kleineren. Hij durfde niet in je ogen kijken. Vrijmetselaar, lid van de Loge. Zijn heimelijkheid viel zo van zijn tronie af te lezen.

Het is ook Van Honsté die het onderzoek van Schlicker richting Staatsveiligheid afblokte. Op tueries:

Ainsi, parlant du dossier Latinus instruit par le juge d'instruction Schlicker, le substitut du parquet de Nivelles de Prelle de la Nieppe, précise-t-il: "Il (le juge d'instruction Schlicker) a commencé à s'intéresser à la Sûreté de l'Etat et à interroger certains inspecteurs de la Sûreté de l'Etat jusqu'au moment oit, c'est lui-même qui me l'a rapporté; il l' a dit aussi à d' autres magistrats, il a été convoqué dans le bureau du procureur général Van Honste (...) M. le procureur général Van Honste a fait comprendre à M. Schlicker que la Sûreté de I' Etat risquant d' être fragilisée davantage par ces interrogatoires, il risquait de mettre en péril le garant de la démocratie de ce pays qu'était la Sûreté de l'Etat. M. Schlicker avait bien compris le message. Il a arrêté ses interrogatoires. La filière politico-criminelle a été stoppée

Deze Van Honsté vind je ook op wikileaks waar je zijn wederzijdse liefde terugvind met de DEA:

1. Van Honsté has definitely decided accept visit juni 2-13 and has approval of Min Justice for this. He plans for his wife to accompany him at his expense since he must forego summer vacation for this trip.

2. In addition to Washington program Van Honsté has expressed interest in visiting New York, Miami and El Paso. In Each city he hopes observe DEA regional enforcement program and meet US attorneys to study their facility for prosecution of narcotic cases. He also interested in El Paso intelligence center which he knows is headed by Jacques K**re who like Van Honsté is from Antwerp.

Re: Racketeering

Ben wrote:

Dossier zit nu in kluis PG of PK BXL [Parket van Brussel]
Alle onderzoekers BOB BXL Fin. moesten van Van Honsté briefje tekenen dat ze onder geen enkel beding nog de zaak zouden onderzoeken.

Wordt het geen tijd om dat dossier van onder het stof te halen?

Re: Racketeering

Hallo, ik denk dat afpersing voor 1985 een serieuze weg zou kunnen zijn. De vraag is : waarom zou niemand bij Delhaize erover praten?

Re: Racketeering

Zie » www.bloggen.be/rene_de_witte/ over Delhaize (-bestuurders in een criminele setting) en mogelijke afpersing.

Een citaat daaruit:

Van speurder tot carwasher

Bij het onderzoek naar de overval van de Bende op de wapenhandelaar Dekaise in Waver, komen twee BOB'ers op het spoor van illegale wapentrafieken. “Toen we tijdens een huiszoeking een foto vonden van prins Albert, broederlijk in de sofa gezeten naast één van de meest notoire wapenhandelaars van het land, wisten we dat het onderzoek voor ons was afgelopen”, vertelt één van de BOB'ers later. En zowaar. Hij en zijn kompaan mogen door toedoen van Deprêtre auto's gaan afwassen in hun kazerne.

De procureur krijgt het nog een andere keer benauwd wanneer de speurders naar de Bende van Nijvel willen onderzoeken of de overvallen op de filialen van Delhaize mogelijk geen verband houden met het afpersen van twee bestuurders van de warenhuisketen. Dat is stom gekomen met de vondst van de valies van een zware jongen die ervan verdacht wordt zijn vriendin te hebben vermoord en (in stukken versneden) in de Maas te hebben gedumpt. Er zit een notitie in de valies,  verwijzend naar 'Leclercq Jacques, 'boss de Delhaize 250.000 actions de 5.000', omgerekend 1,25 miljard frank. Het wekt de nieuwsgierigheid van de speurders. Leclerq Jacques, dat is Jacques Leclercq, lid van de raad van bestuur van Delhaize die tussen  1973 en 1982 een relatie heeft gehad  met Nicole Andrien, een Brusselse prostitué die met geld van Lerclercq de bar de Ambassade heeft gekocht waar het de bedoeling is een casino  onder te brengen. De dame koopt met geld van haar minnaar later nog eens acht bars in de Aarschotstraat, het epicentrum van de Brusselse straatprostitutie.

Er wordt nog een ander proces-verbaal opgesteld, deze keer over Delhaize-bestuurder Raymond Max-Boon en zijn relatie met de prostitué Marie-France Remmerie bij wie men tijdens een huiszoeking voor aanzienlijke bedragen geld en juwelen vindt. Waren bestuurders van Delhaize via hun connecties met de Brusselse prostitutie in aanvaring gekomen met de maffia die erover heerste? Werden ze afgeperst en werd daarom uitgerekend Delhaize door de Bende van Nijvel geviseerd? Het spoor loopt dood. Zoals trouwens alle sporen in het bende-onderzoek.

Verder » https://tueriesdubrabant.1fr1.net/t56p5 … t.1fr1.net (daar aangekomen even scrollen naar het artikel van René De Witte), https://www.tijd.be/algemeen/algemeen/d … 00653.html en https://www.tijd.be/algemeen/algemeen/b … 0634.html.

Re: Racketeering

Is dit correct? Ik moet ook terugdenken aan het verhaal van JP Van Rossem over Don Felix:

Le Clercq woonde (voor zijn vertrek naar de VS) in Tervuren, in de Karel van Lorreinenlaan op nummer 19 en was dus een buur van Felix Przedborski op nummer 13.”

99

Re: Racketeering

Er moet aan worden herinnerd dat de eerste getuigenis over de moordenaars verscheen in de getuigenis van een prostituee van de straat van Aerschot die in een pv in 1983 aangeeft te weten dat de moordenaars uit Frankrijk kwamen. Zijn naam en pv zijn bekend bij onderzoekers van de cel. Zijn naam zal later in de geschiedenis van de moorden terugkeren met die van zijn beschermer uit de tijd. Uiteraard wanneer we twee miljoen pagina's in de archieven hebben om te onderzoeken.

Re: Racketeering

Stuk uit oude post van TruDat, gesprek van zijn baas met Dubois:

Het ging over de eerste reeks overvallen dus niet 1985.

Hij had het over een Fransman die hij wel in staat zag met zijn bende dergelijke feiten te plegen. Hij vertelde dat die bende in Frankrijk ook zo opereerde en dat die persoon nergens om gaf en ook nergens bang voor was, daarom niet in die bewoording

Volgens mij hadden Leclercq en Boon een probleem met de maffia (zowel voor rue d'Aerschot & Amerika). Voor de maffia zullen ze gemakelijk slachtoffer geweest zijn.