Postkantoren van Waasmunster en Baasrode overvallen

Dinsdag [24 september 1985] (*) even voor de middag kreeg zowel het postkantoor van Baasrode als dat van Waasmunster bezoek van overvallers. Voor Baasrode was dat niet de eerste maal. Enkele weken geleden werd het postkantoor al eens overvallen en ging de stoutmoedige dader aan de haal met enkele honderdduizenden franken

Baasrode

Dit keer gingen de daders met meer dan 200.000 frank lopen. Omstreeks 10u kreeg de rijkswacht van Dendermonde de oproep binnen van een hold-up in het postkantoor van Baasrode. Dat kantoor is gelegen in de Scheepswerfstraat. Twee gemaskerde mannen waren er binnengedrongen en bedreigden met hun wapens de aanwezige personeelsleden. Die werden verplicht het geld dat in het kantoor aanwezig was te overhandigen. Dat gebeurde ook.

Met 200.000 frank verdwenen ze vliegensvlug. Buiten stond een derde man de twee overvallers op te wachten. In een razende vaart verdwenen ze dan met de auto richting Mechelen.

Waasmunster

Ook in Waasmunster werd het postkantoor aan de Gentstraat overvallen. Dat gebeurde haast op hetzelfde ogenblik als in Baasrode. Twee gemaskerde gangsters drongen gewapend het gebouw binnen. Op het ogenblik van de overval waren er vijf personen in de post aanwezig en die werden onder bedreiging van een pistool in een lokaal bijeengebracht.

Daarop werd één van hen Jules V., verplicht de kluis te openen. Zo kregen de overvallers meer dan twee miljoen aan bankbiljetten te grabbelen. Uit een geldlade werd bovendien nog 60.000 frank gehaald. Toen de twee het lokaal verlieten, gaven ze de vijf aanwezigen de goede raad roerloos op de grond te blijven liggen. Om hun woorden kracht bij te zetten, schoten de gangsters enkel malen in de lucht. Ook zij werden opgewacht door een derde man die in een auto met draaiende motor de wacht buiten had opgetrokken.

Bron: De Voorpost | 27 september 1985

De Bende van Baasrode kreeg met deze overval haar naam. Ik weet niet of ook de overval in Waasmunster het werk was van dezelfde bende. Beide postkantoren lagen op 15 à 20 minuten rijden van elkaar, wat dan wat doet denken aan de overvallen in Eigenbrakel en Overijse drie dagen later.