Topic: Baasrode: 24 September 1985

Postkantoren van Waasmunster en Baasrode overvallen

Dinsdag [24 september 1985] (*) even voor de middag kreeg zowel het postkantoor van Baasrode als dat van Waasmunster bezoek van overvallers. Voor Baasrode was dat niet de eerste maal. Enkele weken geleden werd het postkantoor al eens overvallen en ging de stoutmoedige dader aan de haal met enkele honderdduizenden franken

Baasrode

Dit keer gingen de daders met meer dan 200.000 frank lopen. Omstreeks 10u kreeg de rijkswacht van Dendermonde de oproep binnen van een hold-up in het postkantoor van Baasrode. Dat kantoor is gelegen in de Scheepswerfstraat. Twee gemaskerde mannen waren er binnengedrongen en bedreigden met hun wapens de aanwezige personeelsleden. Die werden verplicht het geld dat in het kantoor aanwezig was te overhandigen. Dat gebeurde ook.

Met 200.000 frank verdwenen ze vliegensvlug. Buiten stond een derde man de twee overvallers op te wachten. In een razende vaart verdwenen ze dan met de auto richting Mechelen.

Waasmunster

Ook in Waasmunster werd het postkantoor aan de Gentstraat overvallen. Dat gebeurde haast op hetzelfde ogenblik als in Baasrode. Twee gemaskerde gangsters drongen gewapend het gebouw binnen. Op het ogenblik van de overval waren er vijf personen in de post aanwezig en die werden onder bedreiging van een pistool in een lokaal bijeengebracht.

Daarop werd één van hen Jules V., verplicht de kluis te openen. Zo kregen de overvallers meer dan twee miljoen aan bankbiljetten te grabbelen. Uit een geldlade werd bovendien nog 60.000 frank gehaald. Toen de twee het lokaal verlieten, gaven ze de vijf aanwezigen de goede raad roerloos op de grond te blijven liggen. Om hun woorden kracht bij te zetten, schoten de gangsters enkel malen in de lucht. Ook zij werden opgewacht door een derde man die in een auto met draaiende motor de wacht buiten had opgetrokken.

Bron: De Voorpost | 27 september 1985

De Bende van Baasrode kreeg met deze overval haar naam. Ik weet niet of ook de overval in Waasmunster het werk was van dezelfde bende. Beide postkantoren lagen op 15 à 20 minuten rijden van elkaar, wat dan wat doet denken aan de overvallen in Eigenbrakel en Overijse drie dagen later.

2

Re: Baasrode: 24 September 1985

Brutale bandieten met miljoenen aan de haal

Drie postovervallen, één overval op een juwelier en één op een bejaarde dame brachten gangsters gisteren weer een buit op van verscheidene miljoenen.

Van de samen 12 overvallers in Mechelen, Waasmunster, Baasrode, Ganshoren en Couillet werden maar 2 verdachten voorgeleid. Er was nog een derde voorleiding, maar het is nog niet geweten of er een verband bestaat met de overvallen

Bende van tien-voor-tien

Precies op hetzelfde moment, dinsdagmorgen om tien voor tien, werden in het Dendermondse twee overvallen gepleegd op postkantoren. In Baasrode bedroeg de buit 200.000 fr., in Waasmunster meer dan een miljoen. Het kan ook toeval zijn, maar het kan ook een scenario zijn om de rijkswachtacties te verzwakken. Na de hold-up in Waasmunster werd een verdachte opgepakt.

In Baasrode is het de tweede maal in enkele maanden dat het ouderwetse postkantoor in de Scheepswerfstraat het bezoek krijgt van gangsters. Een eerste maal op 17 juli en in deze gemeente werd op 26 augustus dan nog eens een overval gepleegd op een BBL-filiaal.

Gisteren werd in Baasrode de actie uitgevoerd door twee gemaskerde en gewapende mannen, een derde bleef achter het stuur van een vluchtauto. Er waren geen cliënten in het kantoor toen het duo binnenviel, enkel vier bedienden. Op hun eis "Geld, geld" werd hen 200.000 fr. overhandigd. Het drietal verdween dan in een donkere auto.

Op hetzelfde ogenblik stormde in het postkantoor in de Gentstraat te Waasmunster drie gemaskerde en in overall geklede mannen binnen, ook hier het wapen in de aanslag. Een chauffeur bleef buiten achter het stuur van een chocoladekleurige BMW, waarvan later bleek dat hij in Beveren was gestolen.

De bedienden en de ene aanwezige cliënt werden door één van de overvallers in bedwang gehouden, de twee anderen riepen om geld. Eerst werd hen een hoeveelheid geld toegeschoten, maar dit bleek niet voldoende. Daarop sprongen de twee over het loket en haalden geld uit de brandkast. Ze namen de vlucht met in totaal meer dan een miljoen. Volgens getuigen werd bij het verlaten van het gebouw een schot  in  de lucht gelost. Kort na de hold-up te Waasmunster werd in de omgeving van de E3 te Lokeren, een lifter opgepakt door de rijkswacht, die vroeger bij enkele gewapende overvallen is betrokken geweest. De man werd voorgeleid. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 September 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube