Slechts 1 overval op 10 opgelost – Overvallers pakken meer dan half miljard en liefst bij de post en juweliers
Het aantal overvallen in ons land steeg vorig jaar schrikwekkend met bijna 30%. Maar liefst 515 keer sloegen steeds gewelddadiger wordende gangsters (veelal met twee en met gestolen auto) toe en maakten daarbij in totaal meer dan een half miljard frank buit: 649.071.554 frank. Een jaar geleden lagen die cijfers beduidend lager: 398 overvallen met 230 miljoen frank buit. Daar komt nog bij dat het aantal opgehelderde hold-ups daalde van 27% in 1983 naar slechts 10% in 1984. Bij de overvallen vielen in 1984 vier doden of net evenveel als het jaar ervoor. Al die niet zo verkwikkende cijfers blijken uit de pas door gerechtelijke en gemeentelijke politie en rijkswacht bekend gemaakte statistieken.
De grootste slachtoffers van deze vlaag overvallen zijn de diensten der posterijen en de juweliers. Wij legden discreet oor te luisteren bij deze slachtoffers die heel het jaar door, en dan voornamelijk in het Antwerpse en het Brusselse, worden geteisterd. Discreet omdat elke sluiertipje van de veiligheidsmaatregelen een wenk kan zijn voor kandidaat-overvallers.
De posterijen investeerden de jongste drie jaar fors in de beveiliging van kantoren en geldtransporten. In 1982 werd voor het eerst een budget uitgetrokken van 100 miljoen frank. Die som werd voor 1983 en 1984 verdubbeld en dit jaar is 260 miljoen frank voorzien voor de veiligheid. Met dat geld worden volledige gepantserde wagens voor belangrijke transporten gekocht. Thans zijn er reeds 50 in omloop en vorige week werd een nieuwe aankoop van nog eens 25 voertuigen goedgekeurd.
Voorts is het aanbrengen van kogelvrij glas voorzien in de zowat 2.000 postkantoren. Eind 1984 beschikten ongeveer 500 kantoren over de veiligheidsinstallatie. Voornamelijk dan de kantoren die reeds gangsters op bezoek kregen of een al te gemakkelijke prooi zouden zijn.
Een derde maatregel is de veiligheid van het personeel. Postbodes die de baan op moeten krijgen niet al te veel geld meer mee. Enerzijds willen de posterijen het sociaal dienstbetoon verhogen, doch daarbij moet aan de kwetsbare positie van de postbode worden gedacht.
Fonkelende prooi
Juwelierswinkels vormen eveneens een niet al te moeilijke en gretige prooi voor overvallers. Een juwelier kan zijn zaak nooit waterdicht beschermen, zoals bijvoorbeeld een bankinstelling. Tenslotte is het contact met de klant uitermate belangrijk.
Bron: Het Laatste Nieuws | 23 januari 1985