361

Dat zou ik dan toch maar eens goed lezen. Ik heb meermaals geattendeerd op de rol van kunst en antiek in het Bende-verhaal. Ook Philippe De Staerke is (nog altijd) actief als "antiquair", in de buurt van Het Vossenplein. Vandenabeel (een van de eerste bendeverdachten en verdacht van de moord op Vandeuren) was actief in "kunst" en "antiek" en had zelfs een kleine veilingzaal in Oostende. Nu levert hij andere "diensten". Diensten van een ander "kaliber".

362

Kunst en antiek zijn twee vehikels die enorm mogelijkheden bieden om zwart geld wit te wassen of van handen te doen wisselen.
Maar ook huidige sporttransferts zijn te gek om los te lopen?

Bouhouche en Beijer als spillen in een zwartgeld oplichting/chantage?

Bijvoorbeeld partij A doet iets voor partij B waarvan geen spoor van vergoeding mag bestaan. Bijvoorbeeld wapenhandel, drugshandel, prostitutie etc.. Partij A koopt dan veel te goedkoop een kunstwerk van partij B. Partij A kan dan nadien elders een stevige winst pakken aan marktprijs. Of partij B koopt iets van A maar veels te duur, of iets waarop A een monsterwinst kan maken omdat hij nu eenmaal goed had aangekocht.

Er zijn tientallen variaties en schema's te bedenken tussen twee of meerdere partijen met leningen, kapitalisaties die opgebrand worden in zakeijke initiatieven etc. waar kunstwerken of antiek met zijn subjectieve waarderingen flexibiliteit waarborgt. Of gelooft iedereen dan een Monet 100 miljoen waard is op een veiling en dat dergelijke transacties altijd het enkel om dit werk zelf gaan?

Stel dat Bouhouche & Beijer dit gebruikten als afpersingssysteem of de geldtransferts gewoon kaapten...

Zwartgeldcircuits als - enig? - motief is inderdaad iets waar ook Trojan en HIPA een rode draad in zien. Jacques en Max wisten er misschien meer van. Of hun vriendinnetjes Nicole A en haar dochter. Deze laatste leven nog. Of zijn er andere belanghebbenden met andere motieven die op de trein van de bende zijn gesprongen?

Maar hoe interpreteer je dan de tweede reeks in '85? Een voortzetting, een reminder aan bepaalde partijen dat de deals nog lopen? Of een afrekening omdat de deals zijn gestopt? En hebben die partijen dan toch een methode gevonden om de Bende op te rollen of te elimineren?

In dergelijk scenario is niemand partij om eender wat bekend te maken... zowel daders, chanteerders, slachtoffers van de zwartgelddiefstallen en gechanteerden hebben er alle belang bij om te zwijgen.

363

ddd wrote:

Kunst en antiek zijn twee vehikels die enorm mogelijkheden bieden om zwart geld wit te wassen of van handen te doen wisselen.
Maar ook huidige sporttransferts zijn te gek om los te lopen?

Ik denk dat zo'n mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. Met zowat "alles" is dat mogelijk. Nog enkele gekende zijn sommige vastgoed-zaken en/of sale-and-leaseback systemen.

Non semper ea sunt quae videntur

Bouhouche had met Latinus een relatie opgebouwd. Dat bleek uit het getuigenis van een intieme vriendin van Latinus. Latinus was op haar verliefd geweest, maar haar grootvader was communist en had in het concentratiekamp Dachau gezeten, en ze had afstand genomen van de maarschalk toen hij met zijn verhaal was gekomen dat de kampen niet bestonden. Ze had Latinus een keer gezien in café L'Athéna in Waver. Ze wilde bij hem gaan zitten, maar hij wuifde haar weg. Hij zat er te praten met een man die aan zijn snor pulkte. Dat was in 1983. Bouhouche had die tic. Ze herkende hem op de foto.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Contacts Latinus -Bouhouche ? - Ch,17, Ca54, Fa V, CBW - 23-03.1988 - PV 215229/88- * 13

Ce PV de renseignements fait suite à l'audition de D. qui a précisé qu'un individu, en contact avec elle et Latinus, avait pour manie de manipuler les bouts de sa moustache; les enquêteurs précisent que Bouhouche a bien cette manie; les enquêteurs suggèrent alors d'entendre celui-ci sur ses relations avec Latinus, devoir qui n'apparaît pas, selon notre lecture, au dossier répressif. Cette précision doit être mise en relation avec CA55, FA III - CBW - 25.05.1989 - PV 22715/89 - * 25: la manie de Bouhouche est confirmée, mais, par opportunité d'enquête, l'audition de Bouhouche a été reportée à plusieurs reprises sur directive du juge d'instruction Lacroix.

Bron: L'enquête criminelle sur les tueurs | Prof. A. Masset

365

Ik lees soms rare dingen.


MAURITS VAN DAMME schreef:
04/11/2017 om 5:39 pm
Onderzoeksjournalist Maurits Van Damme reageert:
Door zorgvuldig je werk ‘Bloed, Bouhouche en Beijer’ te lezen, werd eigenlijk bevestigd wat me verklaard werd.
Met name dat er vingerafdrukken gevonden werden (blz 70), maar verder nergens sprake is van enige resultaten of gevolgen daarvan.

Het is ook merkwaardig dat de doodslag op Ali Suleyman het enige feit is dat Bouhouche en Beijer bekend hebben.
Volgens mijn bron het resultaat van de reactie door de Antwerpse speurders op het feit dat ze de vingerafdrukken niet mochten gebruiken, en ze met verdubbelde inzet andere bewijzen geleverd hebben.

Zou het niet opportuun zijn om te achterhalen wie of wat belette de vingerafdrukken te officialiseren om te weten wie de beschermheer of heren waren van Bouhouche en Beijer?

Beantwoorden
MAURITS VAN DAMME schreef:
03/11/2017 om 3:19 pm
Maurits Van Damme uit Dendermonde:
Over de Bende.
Een onafhankelijke waarheidscommissie biedt misschien wel een oplossing.
Ik heb mij gisteren doodgeërgerd toen onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe pleitte om meer binnenkamers te houden.
Was hij al onderzoeksrechter bij de doodlag op Ali Suleyman door Bouhouche en Beijer?
Weet je, de Antwerpse speurders kenden toen vrij rap de daders.
Ze hadden vingerafdrukken om dat hard te maken.
Maar weken later hadden ze nog geen antwoord van de centrale databank in Brussel.
Tijdens een telefonisch contact werd hen vervolgens medegedeeld dat het wel degelijk de vingerafdrukken waren van vermelde personen, maar dat ze het niet konden gebruiken, want het mocht van hogerhand niet officieel bevestigd worden….

Is dat wat Van Cauwenberghe bedoelt met meer binnenkamers houden?

https://www.assisen.be/actua-advocaat-j … het-nooit/

Dus Antwerpen mocht de vingerafdrukken van Bouhouche NIET gebruiken en het mocht van hogerhand niet officieel bevestigd worden.

Kan er mij aub iemand uitleggen wat er hier aan de hand was.?
Moet ik hier uit besluiten dat de vingerafdrukken van Bouhouche staatsgeheim waren?

Dus geachte Heer Maurits Van Damme, mocht je dit toevallig lezen, kan je hier een woordje uitleg bij geven aub ?

366

Is er hier of ergens anders een korte biografie van Bouhouche? En dan vooral  voor hij het verkeerde pad opging: Waar geboren, opgegroeid, naar school, opleiding rijkswacht etc. Heb hier gezocht, maar er is zoveel...

Amory (=signordonpedro) op het tueries-forum in 2009:

michel wrote:

@signordonpedro: Dans le livre de Bouten, vous laissez entendre que Bouhouche était l'un des tueurs. Vous maintenez?

signordonpedro wrote:

Connaissant bouhouche comme je le connaissais et du vécu que j'ai eu avec lui il n'est pas improbable qu'il ait fait partie de la mouvance des tueurs....mais je n'ai toujours pas de preuve ou de certitude quand à sa réelle participation aux faits, je reste donc trés indécis pour vous donner une réponse affirmative ou négative, ma réponse est nuancée donc et je n'ai certainement jamais certifié cela à bouten

368

EricF wrote:

Is er hier of ergens anders een korte biografie van Bouhouche? En dan vooral  voor hij het verkeerde pad opging: Waar geboren, opgegroeid, naar school, opleiding rijkswacht etc. Heb hier gezocht, maar er is zoveel...

Ik vind juist dat er weinig is, zeker gezien de bijzondere levenswandel van dit heerschap.

Enfin, ik raad u aan de documentatie van commissies te raadplegen of anders een van de boeken (Geens, Bouten etc) over de Bende van Nijvel aan te schaffen. Op het net vind je verder bijzonder weinig.

369

Inside info via de villa rossa van Popolino:

Hoe ging het er aan toe in de drugstrafiek in België?

Je liet via een handlanger bij een Belgische politiedienst aan de DEA weten dat je een drugstransport op het spoor was dat naar de Verenigde Staten zou vertrekken. Als je dan effectief kon aantonen dat die drugs richting de VS gingen, betaalde de DEA je als premie de totale waarde van die partij (en geen procentje zoals sommigen denken te weten).

Uiteraard ging een aantal flikken en gangsters met elkaar aan de slag om de DEA zoveel mogelijk geld te laten ophoesten. Er was toen heel veel geld te verdienen in de drugsbestrijding. Daarom waren Bouhouche en Beijer ook zo nijdig toen ze uit de drugsectie werden gezet. Mijn maat en medeplichtige bij de gerechtelijke politie Freddo Godfroid deed dit mij allemaal uit de doeken.

Een leuk verhaaltje of de waarheid?

370

Michaux over de overplaatsing van Bouhouche en Beijer.

Kolonel Michaux kon in zijn verhoor wel aangeven waar de oorsprong lag van het rapport van 31 januari 1986 maar had tot op dat moment ook nog niet kunnen achterhalen wie het feitelijk had geschreven:

In het verlengde van deze opmerkingen zette hij uiteen onder welke omstandigheden Bouhouche en Beijer het korps hadden (moeten) verlaten: "Als u zinspeelt op personen zoals Beijer en Bouhouche, dat waren toen speurders. In april '82 werden zij overgeplaatst van de Brusselse BOB, de een als gevolg van een afluisterschandaal (het ging niet om een geheime maar wel degelijk om een publiekelijke afluisterpraktijk) in aanwezigheid van verscheidene collega's. Ik heb zijn tuchtdossier opnieuw gelezen. De afluisterpraktijk waarover sprake ..."

"Men bevindt zich in een kantoor waar vier personen aanwezig zijn; door één van hen met een krant met daarin een microfoon naar het aangrenzende kantoor te sturen; hoort men wat daar wordt gezegd. De andere aanwezigen in het kantoor hadden dus de indruk dat alles normaal was, ook al was Beijer daar met een koptelefoon aan het luisteren naar wat in het aangrenzende kantoor werd gezegd. Ook Bouhouche werd overgeplaatst. In de zaak van de afluisterpraktijk werd hij werd helemaal niet gestraft, hoewel men geloofde dat hij erbij betrokken was. Hij werd indertijd gestraft omdat er, in het raam van het onderzoek naar de aanslag op kolonel Vernaillen, op een bepaald ogenblik sprake was van een zekere Buslik, die hij van kindsbeen af kende en die hij niet heeft aangegeven."

"Toen de onderzoeksrechter een zoller bij Buslik liet plaatsen, werden dus telefoontjes van Bouhouche gevonden. Die laatste heeft dat natuurlijk verklaard met het argument dat het ging om een kennis uit zijn kindertijd. Vermits hij zijn omgang met Buslik voordien niet had gemeld, werd Bouhouche op initiatief van kolonel Vernaillen uit de BOB verwijderd. (...) De een vertrok naar de brigade van Ukkel en de ander naar die van Oudergem, geloof ik. Daarna, in april of mei 1983, hebben zij, op verzoek, de rijkswacht verlaten. Op het ogenblik van de diefstal bij de groep Dyane waren zij dus speurders."

"Bouhouche heeft trouwens in zijn hoedanigheid van speurder deelgenomen aan een huiszoeking. Men moet maar denken: er zijn magistraten die in gerechtelijke zaken worden beschuldigd, en er zijn ook speurders ... Tot aan de vooravond daarvan treden die mensen beroepsmatig op en worden zij niet altijd verdacht. Tot op het ogenblik dus dat Bouhouche in opspraak kwam ... Want hij werd pas in januari 1986 gerechtelijk "aangeklaagd", Beijer trad op als informant voor Goffinon en kwam pas voor de eerste keer gerechtelijk in opspraak op 15 januari 1988, als ik mij niet vergis. Het zijn dus mensen die niet als dusdanig door het onderzoek werden geviseerd."

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.