361

Dat zou ik dan toch maar eens goed lezen. Ik heb meermaals geattendeerd op de rol van kunst en antiek in het Bende-verhaal. Ook Philippe De Staerke is (nog altijd) actief als "antiquair", in de buurt van Het Vossenplein. Vandenabeel (een van de eerste bendeverdachten en verdacht van de moord op Vandeuren) was actief in "kunst" en "antiek" en had zelfs een kleine veilingzaal in Oostende. Nu levert hij andere "diensten". Diensten van een ander "kaliber".

362

Kunst en antiek zijn twee vehikels die enorm mogelijkheden bieden om zwart geld wit te wassen of van handen te doen wisselen.
Maar ook huidige sporttransferts zijn te gek om los te lopen?

Bouhouche en Beijer als spillen in een zwartgeld oplichting/chantage?

Bijvoorbeeld partij A doet iets voor partij B waarvan geen spoor van vergoeding mag bestaan. Bijvoorbeeld wapenhandel, drugshandel, prostitutie etc.. Partij A koopt dan veel te goedkoop een kunstwerk van partij B. Partij A kan dan nadien elders een stevige winst pakken aan marktprijs. Of partij B koopt iets van A maar veels te duur, of iets waarop A een monsterwinst kan maken omdat hij nu eenmaal goed had aangekocht.

Er zijn tientallen variaties en schema's te bedenken tussen twee of meerdere partijen met leningen, kapitalisaties die opgebrand worden in zakeijke initiatieven etc. waar kunstwerken of antiek met zijn subjectieve waarderingen flexibiliteit waarborgt. Of gelooft iedereen dan een Monet 100 miljoen waard is op een veiling en dat dergelijke transacties altijd het enkel om dit werk zelf gaan?

Stel dat Bouhouche & Beijer dit gebruikten als afpersingssysteem of de geldtransferts gewoon kaapten...

Zwartgeldcircuits als - enig? - motief is inderdaad iets waar ook Trojan en HIPA een rode draad in zien. Jacques en Max wisten er misschien meer van. Of hun vriendinnetjes Nicole A en haar dochter. Deze laatste leven nog. Of zijn er andere belanghebbenden met andere motieven die op de trein van de bende zijn gesprongen?

Maar hoe interpreteer je dan de tweede reeks in '85? Een voortzetting, een reminder aan bepaalde partijen dat de deals nog lopen? Of een afrekening omdat de deals zijn gestopt? En hebben die partijen dan toch een methode gevonden om de Bende op te rollen of te elimineren?

In dergelijk scenario is niemand partij om eender wat bekend te maken... zowel daders, chanteerders, slachtoffers van de zwartgelddiefstallen en gechanteerden hebben er alle belang bij om te zwijgen.

363

ddd wrote:

Kunst en antiek zijn twee vehikels die enorm mogelijkheden bieden om zwart geld wit te wassen of van handen te doen wisselen.
Maar ook huidige sporttransferts zijn te gek om los te lopen?

Ik denk dat zo'n mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. Met zowat "alles" is dat mogelijk. Nog enkele gekende zijn sommige vastgoed-zaken en/of sale-and-leaseback systemen.

Non semper ea sunt quae videntur

Bouhouche had met Latinus een relatie opgebouwd. Dat bleek uit het getuigenis van een intieme vriendin van Latinus. Latinus was op haar verliefd geweest, maar haar grootvader was communist en had in het concentratiekamp Dachau gezeten, en ze had afstand genomen van de maarschalk toen hij met zijn verhaal was gekomen dat de kampen niet bestonden. Ze had Latinus een keer gezien in café L'Athéna in Waver. Ze wilde bij hem gaan zitten, maar hij wuifde haar weg. Hij zat er te praten met een man die aan zijn snor pulkte. Dat was in 1983. Bouhouche had die tic. Ze herkende hem op de foto.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Contacts Latinus -Bouhouche ? - Ch,17, Ca54, Fa V, CBW - 23-03.1988 - PV 215229/88- * 13

Ce PV de renseignements fait suite à l'audition de D. qui a précisé qu'un individu, en contact avec elle et Latinus, avait pour manie de manipuler les bouts de sa moustache; les enquêteurs précisent que Bouhouche a bien cette manie; les enquêteurs suggèrent alors d'entendre celui-ci sur ses relations avec Latinus, devoir qui n'apparaît pas, selon notre lecture, au dossier répressif. Cette précision doit être mise en relation avec CA55, FA III - CBW - 25.05.1989 - PV 22715/89 - * 25: la manie de Bouhouche est confirmée, mais, par opportunité d'enquête, l'audition de Bouhouche a été reportée à plusieurs reprises sur directive du juge d'instruction Lacroix.

Bron: L'enquête criminelle sur les tueurs | Prof. A. Masset