1

Topic: Midden-Limburg: 6 Augustus 1984

Gegijzeld echtpaar met schrik vrij - Waanzinnige klopjacht door Midden-Limburg

Een waanzinnige achtervolging door Midden-Limburg, een twee uur durende gijzeling van een echtpaar, schietpartijen tussen de overvallers en de politie, een over de kop slaande vluchtauto, en tenslotte de spoorloze ontsnapping van de ontvoerders in België. Dat waren de gevolgen van wat gistermiddag in Beegden begon met de overtreding van een inhaalverbod door de drie ontvoerders, een 34-jarige Heerlenaar en twee Belgen (36 en 29). De Belgen zijn eerder dit jaar uit een Belgische gevangenis ontsnapt. Ook de Heerlenaar was een bekende van de politie.

Om half vier gistermiddag patrouilleerden twee wachtmeesters van de Rijkspolitie op een provinciale weg in de buurt van Roermond. Zij zagen hoe de bestuurder van een BMW een inhaalverbod negeerde. De politieauto gaf een stopteken. De BMW weigerde te stoppen waarna de politie de achtervolging inzette.

Twee politieauto's tijdens de . achtervolging van de Volkswagen (links) waarin de ontvoerders en het echtpaar zaten. Meer dan tien politieauto's en een vliegtuig waren gistermiddag betrokken bij de achtervolging.

Schietpartij

Met grote snelheid reden de verkeersovertreders terug in de richting van Roermond. Vlak voor Roermond had de eerste schietpartij plaats tussen de drie mannen en de politie. Ondanks versplinterde voor- en achterruiten bleef de BMW doorrijden. In het kerkdorp Asselt in de gemeente Swalmen sloeg de BMW over de kop. De drie overvallers stapten ongedeerd uit.

Nog geen minuut later hadden ze alweer een andere auto: onder bedreiging van hun vuurwapens - twee pistolen en een karabijn - werd een echtpaar gedwongen zijn auto af te staan. Met het echtpaar vertrokken de overvallers richting Swalmen.

Alle politiewagens in de omgeving waren inmiddels gealarmeerd en ook in Swalmen stond een surveillance-auto met een politieagent op de uitkijk. De ontvoerders stopten bij hem en dwongen hem zijn sleutels af te geven. De drie mannen en het gegijzelde echtpaar zetten de rit voort in de politieauto.

Met draaiende zwaailichten reed de politieauto vervolgens via Weert naar de Belgische grens bij Stramproy. Daar verwisselden de ontvoerders opnieuw van auto. Bij een camping stapten ze over in een BMW van een Nederlandse vakantieganger.

Weer vrij

De drie ontvoerders reden vervolgens via een onbewaakte grensovergang België in. Daar kwam voor het echtpaar uit Swalmen een eind aan de ontvoering. Bij het plaatsje Opglabbeek werd het vrijgelaten. De ontvoerders verdwenen toen spoorloos. Ook een intensieve speuractie van de Belgische Rijkswacht leverde tot vanmorgen niets op.

Het echtpaar uit Swalmen is na de vrijlating door de politie terug naar huis gebracht. "Ze waren volledig overstuur," aldus de Rijkspolitie van Roermond. "Om hen een beetje te beschermen hebben we hun namen ook niet bekend gemaakt."

Bron: Het Vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad | 7 Augustus 1984

In Midden-Limburg en België - Politie raakt spoor gangsters kwijt na vier vuurgevechten

Drie gangsters hebben gistermiddag voor grote paniek in Midden-Limburg gezorgd. Op de route tussen Roermond en Keuver en weer terug naar de grens met België bij Stramproy vonden vier hevige vuurgevechten plaats tussen de gangsters en de politie. Op momenten kort achtereen namen de gewapende mannen eerst argeloze burgers hun auto's af en vervolgens ook een politieman. In Swalmen dwongen ze een echtpaar van omstreeks 0 jaar bij hen in de auto plaats te nemen. Die twee gegijzelden werden later in het Belgische Opglabbeek ongedeerd vrijgelaten. Bij de vuurgevechten is niemand door kogels geraakt. Om welke mannen het gaat is inmiddels bekend bij de politie. Het zijn twee uit een Belgische gevangenis ontsnapte Belgen van 29 en 36 jaar en een 34-jarige man uit Heerlen.

Tijdens de achtervolging, die van kwart over vier tot zeven uur duurde, gold voor de provincies Limburg en Noord-Brabant groot politiealarm. Het gespecialiseerde Zuid-Nederlandse arrestatieteam werd in de omgeving van Roermond in staat van paraatheid gebracht om zo nodig in te kunnen grijpen. Het team hoefde niet in actie te komen. Na de vlucht over de Nederlands-Belgische grens verdween de auto met de gangsters bij Genk uit het zicht van de politie.

Opvallend verkeerd verkeersgedrag op een weg in het Limburgse Beegden luidde gistermiddag het gewapende treffen tussen drie mannen en een surveillancewagen van de verkeersgroep van de rijkspolitie Roermond in. De bestuurder van een BMW-personenauto negeerde tot twee keer toe een stopteken van de politie en vluchtte richting Roermond, Waar de doodlopende weg naar een watersportcentrum werd ingeslagen. Daar zagen de twee politiemannen een geweer uit een van de ramen van de vluchtende auto op hen gericht: een aantal schoten werd op de politieauto afgevuurd. Vandaar vluchtte de auto opnieuw in de richting van de Roermondse binnenstad.

In Roermond kwam het opnieuw tot een hevig vuurgevecht. Er werden veel schoten op de politie afgevuurd en dat werd door de politie royaal beantwoord. De schutters ontkwamen en bereikten via allerlei binnenwegen Asselt, waar hun auto over de kop ging. De achtervolgende politie zag dat de drie mannen ongedeerd uit de vernielde wagen kropen. Hier kwam het tot een derde vuurgevecht. Dat werd gestaakt toen de gangsters onder bedreiging de wagen van een echtpaar in bezit namen en die twee mensen bovendien gijzelden om hun verdere vlucht te dekken.

In Beesel wilden de drie een achter volgende politiewagen veroveren. Dat mislukte, maar even later - nadat in Beesel opnieuw op de achtervolgende politie was gevuurd - moest een wachtmeester van de rijkspolitie in Swalmen, omwille van het leven van de twee gegijzelden zijn auto wel aan de bandieten overgeven. Daarmee ging het - met zwaailicht en loeiende hoorn - naar Strampray, waar opnieuw van auto werd verwisseld. Van de op de kampeerplaats Vossenven vakantie vierende familie Van de Laar werd een grijsgroene BMW-personenwagen afgenomen.

Met de gegijzelden ging het daarna, met intussen meerdere achtervolgende politiewagens op de hielen, de grens over naar België. Om alle eventualiteiten het hoofd te kunnen bieden reden ook twee ambulancewagens achter de politie aan. "Er zijn overeenkomsten tussen Nederland en België, dat in zulke gevallen de achtervolging door de Nederlandse politie in België niet gestaakt hoeft te worden", lichtte officier van justitie mr. Wim Overbosch van het Roermondse parket toe.

In België werd de auto van de vluchters nog waargenomen in Bree, in Opglabbeek en later in Genk. Aan de achtervolging deed toen ook een vliegtuig van de dienst luchtvaart van de rijkspolitie op Schiphol mee. Op een industrieterrein in Opglabbeek werden de twee gijzelaars vrijgelaten. Begin zeven uur meldde de Belgische politie dat het zichtcontact met de vluchtauto verloren was gegaan maar dat het hele grensgebied onder controle werd gehouden. Nadat bekend was dat het gegijzelde echtpaar in vrijheid was, werd het grote politie alarm opgeheven. De bewaking langs de grens en op de wegen naar België bleef gehandhaafd.

Bron: Leeuwarder courant: hoofdblad van Friesland | 7 Augustus 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Midden-Limburg: 6 Augustus 1984

Vier ernstige vuurgevechten tussen Reuver en België - Wilde jacht op gangsters met twee gijzelaars

Drie drieste gangsters hebben maandagmiddag een groot gedeelte van Midden-Limburg geterroriseerd. Op een route tussen Roermond en Reuver en weer terug naar de grens met België bij Stramproy vonden vier ernstige vuurgevechten tussen de gangsters en de politie plaats. Om de haverklap namen de bandieten argeloze burgers en een keer ook een politieman onder bedreiging met hun wapens hun auto's af. In Swalmen dwongen ze een echtpaar van omstreeks 30 jaar bij hen in de auto plaats te nemen. Die twee gegijzelden werden later in het Belgische Opglabbeek ongedeerd weer vrijgelaten. Als door een wonder is bij de vuurgevechten niemand door kogels geraakt.

"Er is sprake geweest van grove criminaliteit, waarbij lange tijd het leven van twee onschuldige mensen in gevaar is geweest. Goddank worden we daar niet vaak mee geconfronteerd", zei districtscommandant overste P. Leers van het rijkspolitiedistrict Roermond er maandagavond over. Zeker is dat meerdere wapens - een jachtgeweer en twee pistolen - bij de schietpartijen zijn gebruikt. Maandag gold voor heel de provincies Limburg en Noord-Brabant vanaf kwart over vier tot zeven uur groot politiealarm in verband met de achtervolging van de onbekende gevaarlijke schutters. Ook het gespecialiseerde Zuidnederlandse arrestatieteam werd in de omgeving van Roermond paraat bijeengebracht om zonodig in te grijpen. Het team hoefde niet in actie te komen.

Na de vlucht over de Nederlands/Belgische grens verdween de auto met de bandieten bij Genk uit het zicht van de politie. De politie heeft nog geen enkel vermoeden van de motieven voor het wapengebruik. Het onderzoek was uren na het gebeurde nog niet zover gecoördineerd dat mededelingen konden worden gedaan over signalementen, gebruikte wapens en munitie, onderzoek van de oorspronkelijk door de gangsters bestuurde auto en de door hen verder gebezigde voertuigen.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/scherm13.png

De auto met gegijzelden en gijzelaars in de Mgr. Theelenstraat te Beesel.

Bron: Limburgsch dagblad | 7 Augustus

Het beeld van de wagen - een VW Golf - lijkt me wel relevant voor deze site omdat het toont hoe een vluchtende VW Golf met mensen aan boord er uit ziet.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Midden-Limburg: 6 Augustus 1984

Bij jacht op gevaarlijke Belgische gangsters in Gemert en Venray - Arrestatieteam faalde

Onder de ogen van een tien man sterk gespecialiseerd arrestatieteam van de rijkspolitie in Zuid-Nederland zijn twee voortvluchtige en gevaarlijke Belgische gangsters dinsdagavond uit een woning in het Noord-Brabantse Gemert kunnen ontsnappen. Toen dat team een uur later op de Rondweg in Venray weer oog in oog met de gangsters kwam te staan is een arrestatie opnieuw mislukt doordat de gangsters twee politiewagens onder vuur namen en uitschakelden.

De twee Belgen - door de politie nu voor vast geïdentificeerd als Robert van Oirbeek (29) en Pierre Freres (36) raceden maandag herhaaldelijk schietend in eveneens herhaaldelijk andere van burgers en politie afgedwongen auto's door Midden-Limburg en de Belgische grensstreek en namen op de vlucht voor de achtervolgende politie toen ook twee mensen uit Swalmen als gijzelaars mee. Die werden later ongedeerd in Opglabbeek in België vrijgelaten.

Als gevolg van publicaties in de kranten over het gangsteroptreden in Limburg kreeg de politie aanwijzingen in handen dat de Belgen zich in Gemert hadden opgehouden.

Mislukt

Dinsdag kwam vast te staan dat de twee zich inderdaad met een groene Fiat-personenwagen naar dat huis even buiten de bebouwde kom van Gemert waren gereden. Het arrestatieteam wilde tot uitschakeling van de gangsters overgaan toen die om 10 uur 's avonds het huis weer verlieten. Dat mislukte en eveneens leverde de poging in Venray succes op.

De twee Belgen reden terug in de richting Gemert en wisten uiteindelijk in de kermisdrukte in het dorpje Boekei van de gemeente Gemert uit het zicht van de politie te verdwijnen.

Teleurstellend

De politie heeft later in de nacht nog een inval gedaan in het huis in Gemert maar er niemand meer aangetroffen. Het huis was door de eigenaar - die verder niets met het gangsteroptreden heeft uit te staan - voor een paar weken aan Robert van Oirbeek en Pierre Freres verhuurd. "Teleurstellend is het verloop van die actie in de afgelopen nacht wel", zegt recherche-officier luitenant A. Claessen van het rijskpolitiedistrict Roermond erover.

Bron: Limburgsch dagblad | 9 Augustus 1984

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/midden10.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube