171

Ben wrote:
Trojan wrote:

In het rapport Godbille staat Van Camp in het lijstje vrienden van ... Patrick Haemers.

Dat lees ik nergens.

Het lijstje begint op pagina 8. Eric Lammers op kop, als eerste van de reeks malfrats die Haemers heeft als amis. Pagina 9 is volledig gewijd aan een voetnoot. Dan gaat het verder op pagina 10: Bajrami (Tosca) waarvan Godbille zegt dat hij een lid is van de bende De Staerke (?!); dan volgt Jacques Van Camp; en tenslotte de broers Neissen (die dan weer volgens sommigen de link zijn tss de bende Farcy en Faez al Ajjaz).

Niet dat ik altijd gelijk heb en Godbille mogelijk nog minder smile maar het toont maar aan hoe vaag de grens is tss al die bendes.

Ondertussen ook al 35 jaar gelden gebeurd. Ook nu weer niets van media- of forumaandacht hiervoor.

173

Merovinger wrote:

Ondertussen ook al 35 jaar gelden gebeurd. Ook nu weer niets van media- of forumaandacht hiervoor.

Cru gesteld, doen die verjaardagen er eigenlijk toe? Voor sommigen wel, voor anderen niet vrees ik. Maar het lijkt alsof je ontgoocheld bent dat niemand die datums op de kalender heeft staan?

Aan de ene kant is het positief dat het nog steeds niet verjaard is. Zo bestaat er nog een kans dat mensen vervolg zouden kunnen worden.

Aan de andere kant. Indien zo'n proces er alsnog zou komen, wordt dit waarschijnlijk een hele procedurestrijd, die naar alle waarschijnlijkheid, zal verloren worden door het gerecht. Veel valt er dus niet meer aan te doen. Dan heb ik, persoonlijk, liever dat alles publiek wordt gemaakt zodat wij zelf alles kunnen onderzoeken en indien mogelijk de waarheid aan het ligt brengen.

Ben wrote:

In bijlage 3 van het verslag van de Tweede Bendecommissie komt het Mohammed El Bourajradji aan bod. Hieronder het volledige hoofdstuk (ter info: ik heb de foute naam die in het verslag van de Bendecommissie staat aangepast, zodat je hieronder steeds de juiste naam kan lezen):

Hiervoor (VII.1.L en VII.2.LL) werd reeds uiteengezet dat, terwijl men in 1986-1987 in Dendermonde volop bezig was met de verzameling van bewijs tegen De Staerke voor de overval te Aalst, in Nijvel verwoede pogingen in het werk werden gesteld om meer zicht te krijgen op een zekere El Bourajraji. Deze werd aanvankelijk samen met De Staerke verdacht van de overval op de Aux Trois Canards, en dit vooral op grond van een positieve fotoconfrontatie met een caféhoudster te Lasne. Te Charleroi werd in 1987 en later doorgegaan op dit spoor. Enerzijds begon men informatie te verzamelen over de uitgebreide contacten van De Staerke in het criminele milieu. Op grond van deze informatie werd op 16 juni 1987 zelfs een uitvoerige huiszoeking gedaan bij een van de vaste relaties van De Staerke. Maar onze indruk is dat dit deelonderzoek op een laag pitje werd gezet nadat De Staerke op 30 juni 1987 te Dendermonde was aangehouden voor het (mede-) plegen van de overval te Aalst.

Ben wrote:

(...) Vrij snel na de moord liet de onderzoeksrechter El Bourajradji - die in de parlementaire stukken soms ook El Barajraji wordt genoemd - en De Staerke weer gaan. Een paar dagen na hun arrestatie was de Delhaize van Beersel overvallen, waarbij opnieuw iemand was doodgeschoten. En dus konden De Staerke en El Bourajradji, die immers in de gevangenis zaten, de Bende van Nijvel niet zijn, redeneerden de speurders.

Maar in 1987 werd El Bourajradji opeens aangehouden in Nederland, wegens illegaal verblijf. In februari 1988 werd hij uitgeleverd aan België voor de moord op Jacques Van Camp. De cafébazin kreeg De Staerke en El Bourajradji dit keer in levenden lijve te zien. Ze twijfelde over De Staerke, maar de gewezen tuinier herkende ze formeel. "Dat laatste mocht dan al waar zijn, onderzoeksrechter Lacroix stopte het verdere onderzoek naar El Barajraji", aldus het parlementair verslag.

Merovinger wrote:

(...) En résumé, les inculpations portent sur des faux en écriture, des vols avec (et sans) violences ainsi que sur le fait d’avoir formé une association de malfaiteurs. Parallèlement, on le sait, les autorités de Termonde poursuivent leurs recherches pour tenter de démontrer que la bande, ou du moins certains membres, pourrait avoir joué un certain rôle dans trois (ou quatre?) tueries attribuées aux tueurs du Brabant. Philippe De Staerke avait déjà été arrêté au lendemain de l’agression des Trois Canards à Ohain.

Bron: La Dernière Heure | 28 februari 1987

pimper wrote:

Zie interview Patricia Van Camp op deze site:

"Dat zeiden de speurders ons toch. En de toenmalige bazin van Le Messager de Bruxelles, een eettent in Ohain/Lasne, had De Staerke de nacht van de moord in haar taverne gezien, in het gezelschap van een andere man."

Ohain en Nijvel: Veel sporen maar nog geen resultaat

Eén van de tientallen gedetineerden, die uit de gevangenis van Doornik [in de nacht van 16 op 17 september 1983] ontsnapten tijdens de staking, waaraan ook cipiers deelnamen, is te Brussel tegen de lamp gelopen. Het betreft de 26-jarige Philippe De Staerke, bijgenaamd ‘Johnny’. Met een gestolen Audi 80 raakte hij te Brussel betrokken bij een auto-ongeval, hetgeen zijn inrekening natuurlijk vergemakkelijkte.

Volgens de Naamse krant ‘Vers l’Avenir’ werd De Staerke zondagochtend gezien in een café te Lasne, samen met een Noordafrikaan, één uur voor de moord op restaurateur Van Camp te Ohain. Maar de procureur des Konings van Nijvel liet donderdag aan de Belgische krantenredacties weten, dat op de aangehoudene geen enkele schuldenlast weegt. Hij verzocht de pers, het werk van de onderzoekers niet te willen hinderen.

Die onderzoekers volgen overigens verschillende sporen. Zo worden er op het ogenblik ballistische onderzoeken uitgevoerd die zouden leiden naar een beruchte voortvluchtige gangster. Een ander spoor leidt naar een aantal Noordafrikanen, van wie er een donderdag te Brussel werd voorgeleid. De man zou echter buiten de zaak staan. De politie van Vorst van haar kant leidde in de gemeente drie Noordafrikanen voor die werden overgemaakt aan het parket van Nijvel. Zij zouden een inbraak gepleegd hebben in een villa te Eigenbrakel, waar voor miljoenen juwelen verdwenen. Eén van de drie bekende de feiten.

Bron: Het Laatste Nieuws | 7 oktober 1983

De moord op restauranthouder te Ohain – ‘Gekke doders’ van Nijvel en Temse weer op pad?

De beroemde Leeuw van Waterloo kijkt, nu bijna 165 jaar, na de ultieme nederlaag van Napoleon Bonaparte, neer op een ander slagveld: dat van modern banditisme, dat op een huiveringwekkende wijze te keer gaat in Waals-Brabant. Amper 14 dagen na de afschuwelijke moord op rijkswachter Morue en het Brusselse paar Jacques Fourez en Lily Dewit aan het warenhuis Colruyt te Nijvel, werd een restauranthouder in koelen bloede neergeknald voor zijn deur te Ohain. Ook hij kreeg het nekschot en weer heeft het gerecht voorlopig niet het minste spoor van de daders.

De heer Van Camp, 59 jaar, had het restaurant een 10-tal jaar geleden overgenomen nadat hij zijn architectendiploma ‘aan de wilgen’ gehangen had. Het restaurant ‘Aux 3 canards’ is een witgeschilderde, gerestaureerde hoeve uit 1892 en had een goede naam bij de Brusselse en Waalse gastronomen. Het ligt aan een smalle onooglijke weg tussen vele andere heropgeknapte boerderijen.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werden de heer Van Camp, zijn vrouw en enkele diensters overvallen door twee mannen, wier gelaatstrekken verborgen gingen achter lelijke carnavalmaskers. De jonge diensters, jobstudenten, dachten dat zij in het middelpunt van een grap stonden, tot een van de doders in de koelkast van het restaurant schoot. Iedereen moest op de grond gaan liggen opdat de bandieten ongestoord konden rondsnuffelen. Toen de onbekenden het slagveld verlieten, lieten ze de heer Van Camp bloedend achter op de parkeerplaats voor het restaurant. De man was stervend. Luttele uren later overleed hij in het ziekenhuis.

Deze nieuwe wandaad lijkt op een roofmoord, alhoewel het slachtoffer zijn portefeuille nog op zak had en de dagontvangsten later door de speurders in het restaurant werden teruggevonden. De gangsters gingen er vandoor met de wagen van Van Camps dochter. De auto was gisteren maandag, nog niet teruggevonden. Evenmin als de moordenaars.

Mevrouw Van Camp, noch haar dochter, waren bereid enig commentaar te leveren. De namen van de diensters werden ook niet kenbaar gemaakt, omdat iedereen bang is voor de ‘gekke doders’.

Eerst schieten

Eerst schieten en dan pas handelen, dat lijkt de leuze te zijn van de nieuwe generatie misdadigers, die thans aan het werk is in Waals-Brabant. Want zo is het toch: te Nijvel, te Ohain maar ook te Temse vorige maand, waar hinderlijke getuigen of weerspannige personen meedogenloos worden neergeknald.

Vermoed wordt dat één en dezelfde bende tekende voor al deze wandaden. Een speurder van de Nijvelse gerechtelijke politie maandagvoormiddag: “Waarom Waals-Brabant – het arrondissement Nijvel – zo wordt belaagd door blind banditisme? We liggen hier geprangd tussen de gerechtelijke arrondissementen Brussel en Charleroi, die beide een ‘milieu’ hebben. Komt de onderwereld bij ons zijn sinistere zaakjes opknappen? Misschien wel. En blijkbaar kennen de daders de streek heel goed, want met het verbergen van gestolen of buitgemaakte voertuigen hebben ze geen enkele moeite. Maar toch vraag ik me af of dit wel het werk is van het ‘milieu’. Daar schiet men toch niet op alles wat beweegt. Daar tracht men de zaken min of meer vreedzaam af te haspelen. Overigens is het type kogel, dat in ‘Les 3 canards’ werd aangetroffen nogal ongewoon: een Franse Collier-Belot. Bovendien zouden de gangsters te Ohain onder elkaar een onbegrijpelijke taal gesproken hebben. Hier en daar wordt gezegd Slavisch of zelfs Arabisch.”

De mensen uit de streek krijgen schrik, dat voel je meteen aan. Zeer achterdochtig en argwanend. Deuren gaan nog maar op een kier open. Een oude buurvrouw van ‘Les 3 canards’: “Er gebeurde hier vroeger hoegenaamd niets. Nu zijn er verscheidene restaurants gekomen en dat lokt mensen met centen aan. Boeven weten dat ook …”.

De rijkste gemeente

Dat er geld is in Waals-Brabant en vooral in de fusiegemeente Lasne, waarbij Ohain hoort, dat is geen geheim. Uitgerekend Lasne is de gemeente die gemiddeld het hoogste belastbaar inkomen van heel het land aangeeft bij de fiscus.

Procureur des Konings, de heer Deprêtre, is op het ogenblik wel ’s lands meest geplaagde man. Na de drievoudige moord te Nijvel deed hij nog een pathetische oproep om meer manschappen te krijgen in de strijd tegen het banditisme. Het gerecht knarsetandt. Machteloos stellen leden van de gerechtelijke politie vast: “We beschikken over slechts 17 manschappen in een arrondissement dat zich uitstrekt van Charleroi tot de grenzen van Leuven en dat een bevolking heeft van 300.000 inwoners. Ze beschikken over slechts 3 snelle auto’s, die dan nog gestald zijn te Brussel. Bovendien moeten wij zelfs eerst toestemming vragen wanneer wij deze auto’s willen gebruiken. Zo pak je natuurlijk geen supersnelle gangsters aan …”

Bron: Het Laatste Nieuws | 4 oktober 1983

177

Na de feiten in Nijvel heeft de Bende van Nijvel geen auto meer. Ze hebben de in Eigenbrakel gestolen Saab moeten achterlaten. Ligt hier het motief van de overval in Ohain? Was de Bende op zoek naar een wagen? Het toeval wil ook dat de daders enkel gebruik hebben gemaakt van de wapens die ze in Nijvel hebben meegenomen van de neergeschoten Rijkswachters. Hadden zij geen andere wapens ter beschikking?

(...) Op de parkeerplaats wordt Jacques Van Camp zwaargewond aangetroffen. De daders schoten hem door het hoofd met verschillende kogels 7.65mm en hebben dan zijn jas over zijn hoofd getrokken. Van Camp ademt nog. Hij zal echter bezwijken onder de opgelopen verwondingen. Later zal vastgesteld worden dat er kneuzingen zijn op het lichaam van Van Camp, hetgeen wijst op een gevecht. Van elk van de nog aanwezige wagens op de parking blijkt een band lek te zijn geschoten. Het wapen waarmee Van Camp is neergeschoten is één van de wapens die de Bende meenam van één van de rijkswachters bij de Colruyt in Nijvel. Er was op een artisanale wijze een geluidsdemper op aangebracht.

Na de moord wordt het onderzoek ter plaatse gestart. De zeven getuigen worden gehoord en er vindt een autopsie van het lichaam van Van Camp plaats, tevens een expertise van de kogels. Uit navolgend ballistisch onderzoek zal blijken dat bij de feiten gebruik gemaakt werd van de twee vuurwapens 7.65mm die in Nijvel werden meegenomen van de rijkswachters Marcel Morue en Jean-Marie Lacroix. Andere wapens werden niet gebruikt. Overigens zullen beide dienstwapens  worden teruggevonden in Ronquières op 6 november 1986 in het kanaal samen met andere Bendewapens. De daders lieten de flinke som vakantiegeld, die Van Camp op zak had, onaangeroerd.

Door de moord beschikken de moordenaars over een nieuwe parate wagen, een rode Golf GTI. Het is hun tweede wagen van hetzelfde type. De eerste Golf GTI werd gestolen van Geneviève Van Lidth de Jeugd in Plancenoit op 14 februari 1983 en werd op 9 juni 1983 teruggevonden in het bos van Hourpes in Anderlues, Rue des Bonniers. Ook de Golf GTI van Catherine Van Camp waarmee de gangsters in Ohain nu mee wegreden zal op 1 december 1983 worden teruggevonden in Hourpes.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Is het gastenboek van resto Aux Trois Canards ooit nog naar boven gekomen? Deze is door de GP in beslag genomen en nadien verdwenen.

179

Bij de overval van 2 oktober 1983 op het restaurant Au Trois Canards, waarbij op Jacques van Camp vermoord werd, is er ergens sprake van een getuige die 2 mannen voor de overval in het weiland heeft gezien. Ik heb dat ooit ergens gelezen, maar kan het niet meer terugvinden. Weet iemand hier iets over? Alvast veel dank

180

Het gaat over drie mannen. Iets meer details vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube