171

Ben wrote:
Trojan wrote:

In het rapport Godbille staat Van Camp in het lijstje vrienden van ... Patrick Haemers.

Dat lees ik nergens.

Het lijstje begint op pagina 8. Eric Lammers op kop, als eerste van de reeks malfrats die Haemers heeft als amis. Pagina 9 is volledig gewijd aan een voetnoot. Dan gaat het verder op pagina 10: Bajrami (Tosca) waarvan Godbille zegt dat hij een lid is van de bende De Staerke (?!); dan volgt Jacques Van Camp; en tenslotte de broers Neissen (die dan weer volgens sommigen de link zijn tss de bende Farcy en Faez al Ajjaz).

Niet dat ik altijd gelijk heb en Godbille mogelijk nog minder smile maar het toont maar aan hoe vaag de grens is tss al die bendes.

Ondertussen ook al 35 jaar gelden gebeurd. Ook nu weer niets van media- of forumaandacht hiervoor.

173

Merovinger wrote:

Ondertussen ook al 35 jaar gelden gebeurd. Ook nu weer niets van media- of forumaandacht hiervoor.

Cru gesteld, doen die verjaardagen er eigenlijk toe? Voor sommigen wel, voor anderen niet vrees ik. Maar het lijkt alsof je ontgoocheld bent dat niemand die datums op de kalender heeft staan?

Aan de ene kant is het positief dat het nog steeds niet verjaard is.
Zo bestaat er nog een kans dat mensen vervolg zouden kunnen worden.

Aan de andere kant.
Indien zo'n proces er alsnog zou komen, wordt dit waarschijnlijk een hele procedurestrijd, die naar alle waarschijnlijkheid, zal verloren worden door het gerecht. Veel valt er dus niet meer aan te doen.
Dan heb ik, persoonlijk, liever dat alles publiek wordt gemaakt zodat wij zelf alles kunnen onderzoeken en indien mogelijk de waarheid aan het ligt brengen.

Ben wrote:

In bijlage 3 van het verslag van de Tweede Bendecommissie komt het Mohammed El Bourajradji aan bod. Hieronder het volledige hoofdstuk (ter info: ik heb de foute naam die in het verslag van de Bendecommissie staat aangepast, zodat je hieronder steeds de juiste naam kan lezen):

Hiervoor (VII.1.L en VII.2.LL) werd reeds uiteengezet dat, terwijl men in 1986-1987 in Dendermonde volop bezig was met de verzameling van bewijs tegen De Staerke voor de overval te Aalst, in Nijvel verwoede pogingen in het werk werden gesteld om meer zicht te krijgen op een zekere El Bourajraji. Deze werd aanvankelijk samen met De Staerke verdacht van de overval op de Aux Trois Canards, en dit vooral op grond van een positieve fotoconfrontatie met een caféhoudster te Lasne. Te Charleroi werd in 1987 en later doorgegaan op dit spoor. Enerzijds begon men informatie te verzamelen over de uitgebreide contacten van De Staerke in het criminele milieu. Op grond van deze informatie werd op 16 juni 1987 zelfs een uitvoerige huiszoeking gedaan bij een van de vaste relaties van De Staerke. Maar onze indruk is dat dit deelonderzoek op een laag pitje werd gezet nadat De Staerke op 30 juni 1987 te Dendermonde was aangehouden voor het (mede-) plegen van de overval te Aalst.

Ben wrote:

(...) Vrij snel na de moord liet de onderzoeksrechter El Bourajradji - die in de parlementaire stukken soms ook El Barajraji wordt genoemd - en De Staerke weer gaan. Een paar dagen na hun arrestatie was de Delhaize van Beersel overvallen, waarbij opnieuw iemand was doodgeschoten. En dus konden De Staerke en El Bourajradji, die immers in de gevangenis zaten, de Bende van Nijvel niet zijn, redeneerden de speurders.

Maar in 1987 werd El Bourajradji opeens aangehouden in Nederland, wegens illegaal verblijf. In februari 1988 werd hij uitgeleverd aan België voor de moord op Jacques Van Camp. De cafébazin kreeg De Staerke en El Bourajradji dit keer in levenden lijve te zien. Ze twijfelde over De Staerke, maar de gewezen tuinier herkende ze formeel. "Dat laatste mocht dan al waar zijn, onderzoeksrechter Lacroix stopte het verdere onderzoek naar El Barajraji", aldus het parlementair verslag.

Merovinger wrote:

(...) En résumé, les inculpations portent sur des faux en écriture, des vols avec (et sans) violences ainsi que sur le fait d’avoir formé une association de malfaiteurs. Parallèlement, on le sait, les autorités de Termonde poursuivent leurs recherches pour tenter de démontrer que la bande, ou du moins certains membres, pourrait avoir joué un certain rôle dans trois (ou quatre?) tueries attribuées aux tueurs du Brabant. Philippe De Staerke avait déjà été arrêté au lendemain de l’agression des Trois Canards à Ohain.

Bron: La Dernière Heure | 28 februari 1987

pimper wrote:

Zie interview Patricia Van Camp op deze site:

"Dat zeiden de speurders ons toch. En de toenmalige bazin van Le Messager de Bruxelles, een eettent in Ohain/Lasne, had De Staerke de nacht van de moord in haar taverne gezien, in het gezelschap van een andere man."

Ohain en Nijvel: Veel sporen maar nog geen resultaat

Eén van de tientallen gedetineerden, die uit de gevangenis van Doornik [in de nacht van 16 op 17 september 1983] ontsnapten tijdens de staking, waaraan ook cipiers deelnamen, is te Brussel tegen de lamp gelopen. Het betreft de 26-jarige Philippe De Staerke, bijgenaamd ‘Johnny’. Met een gestolen Audi 80 raakte hij te Brussel betrokken bij een auto-ongeval, hetgeen zijn inrekening natuurlijk vergemakkelijkte.

Volgens de Naamse krant ‘Vers l’Avenir’ werd De Staerke zondagochtend gezien in een café te Lasne, samen met een Noordafrikaan, één uur voor de moord op restaurateur Van Camp te Ohain. Maar de procureur des Konings van Nijvel liet donderdag aan de Belgische krantenredacties weten, dat op de aangehoudene geen enkele schuldenlast weegt. Hij verzocht de pers, het werk van de onderzoekers niet te willen hinderen.

Die onderzoekers volgen overigens verschillende sporen. Zo worden er op het ogenblik ballistische onderzoeken uitgevoerd die zouden leiden naar een beruchte voortvluchtige gangster. Een ander spoor leidt naar een aantal Noordafrikanen, van wie er een donderdag te Brussel werd voorgeleid. De man zou echter buiten de zaak staan. De politie van Vorst van haar kant leidde in de gemeente drie Noordafrikanen voor die werden overgemaakt aan het parket van Nijvel. Zij zouden een inbraak gepleegd hebben in een villa te Eigenbrakel, waar voor miljoenen juwelen verdwenen. Eén van de drie bekende de feiten.

Bron: Het Laatste Nieuws | 7 oktober 1983