1

Topic: Nicolas Anthonis

Nicolas Anthonis was een gangster uit Leuven. Hij werd in 1996 voor het assisenhof van Brabant veroordeeld tot 18 jaar dwangarbeid voor een moord in Bonlez. Voor die moord waren zijn medeplichtigen, namelijk Istvan Farkas, Joseph Scheneberger en Marcel Cambier, vijf jaar voordien - in september 1990 - al veroordeeld.

Nicolas Anthonis wordt omschreven als een lange blonde man met een ondefinieerbaar accent.

128 Maanden celstraf voor Leuvense dievenbende

De correctionele rechtbank van Leuven heeft woensdag celstraffen uitgesproken gaande van één maand voorwaardelijk tot 46 maanden effectief lastens een bende die uit tien leden bestond en die het Leuvense teisterde. De behandeling van de zaak nam drie extra-namiddagzittingen in beslag.

In de dagvaarding was er onder andere sprake van een vijftiental diefstallen - voornamelijk van juwelen - van een vijftal pogingen tot diefstal, van heling, het toebrengen van slagen, beschadigingen, bedreigingen, verboden wapendracht en huisvredebreuk. De diefstallen werden doorgaans in groepjes van twee, drie of vier gepleegd. De dievenbende werd opgerold nadat bepaalde bendeleden op zekere dag wilden toeslaan bij een BOB’er. De wetsdienaar herkende evenwel één van de bendeleden. De betrokkenen wisten te ontkomen maar later werden zij ingerekend en uiteindelijk belandde de hele dievenbende achter slot en grendel.

Nicolas Anthonis uit Leuven liep 46 maanden celstraf op. Pedrag Stamenkovic, zonder gekende woon- en verblijfplaats, werd met 28 maanden cel bedacht terwijl Nikola Vracevic uit Ganshoren tot 26 maanden celstraf werd veroordeeld, Pavao Jakobovic uit Brussel kwam er met zes maanden celstraf van af en Elisabeth De Belva uit Lubbeek met één maand voorwaardelijk. Ayhan Akpinar werd met zeven maanden voorwaardelijke celstraf bedacht. Daniel Brams uit Heverlee werd tot negen maanden gevangenisstraf veroordeeld en Roni Brams uit Herent tot drie maanden. Edgard Despiegheleir uit Leuven kwam er met twee maanden voorwaardelijke celstraf van af terwijl Patrick Defeu uit Leuven werd vrijgesproken. De rechtbank bedacht verscheidene betichten ook nog met een geldboete.

Vijf bendeleden dienden zich ook te verantwoorden wegens huisvredebreuk. Vier bendeleden dienden uitleg te verschaffen over toegebrachte beschadigingen, twee wegens verboden wapendracht.

Zes van de tien betichten hebben reeds een flink stafregister. Nicolas werd onder andere al veroordeeld tot 42 maanden celstraf, onder meer wegens diefstal. Pedrag Stamenkovic heeft al een celstraf van 10 jaar op zijn strafregister staan, eveneens wegens het plegen van diefstallen. Nikola Vracevic liep eerder ook al drie jaar celstraf op. Daniel Brams werd al tot 6 jaar celstraf veroordeeld. Patric Defeu en Ronni Brams liepen eerder ook al vier jaar celstraf op.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Mei 1984

De drie medeplichtigen van Anthonis

Voor het hof van Assisen van Waals Brabant is dinsdag de tweede dag ingegaan van het proces tegen Nicolas Anthonis, die zich moet verantwoorden voor diefstal met onvrijwillige doodslag als verzwarende omstandigheid. Hij wordt ervan beschuldigd de bejaarde Fernand Ruelle uit Bonlez op 7 augustus 1988 overvallen en mishandeld te hebben.

Voorzitter Collin ondervroeg tijdens de namiddagzitting de drie medeplichtigen met wie Anthonis de bejaarde Fernand Ruelle in 1988 overvallen had. Het gaat om Istvan Farkas, Schneberger en Cambier die destijds reeds veroordeeld werden tot respectievelijk twintig jaar dwangarbeid, drie en twee jaar cel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Maart 1996

18 Jaar dwangarbeid voor Anthonis

Vrijdagnamiddag omstreeks 17u15 hebben de 12 juryleden van het assisenhof van Waals Brabant zich teruggetrokken om te beraadslagen over de straf die ze Nicolas Anthonis zouden opleggen.

Een uur eerder was de beklaagde schuldig bevonden zodat hij levenslang riskeerde wegens diefstal met de verzwarende omstandigheid van onvrijwillige doodslag. De openbare aanklager eiste uiteindelijk 20 jaar dwangarbeid.

De verdediging van Anthonis vroeg het hof haar cliënt geen zwaardere straf op te leggen dan Farkas, en die had toch twintig jaar dwangarbeid gekregen. Anthonis kreeg tenslotte nog het woord. “Ik aanvaard wat er komen zal”, zei hij kort. Het werd 18 jaar dwangarbeid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Maart 1996

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Nicolas Anthonis

E.D.B. is medewerkster bij Daerden jr. big_smile

Re: Nicolas Anthonis

club_le-happy-few wrote:

E.D.B. is medewerkster bij Daerden jr. big_smile

En?

Re: Nicolas Anthonis

Toch wel straf, meestal moet je toch blanco strafblad kunnen voorleggen.

Re: Nicolas Anthonis

Iedereen mag een tweede kans hebben. Werken is een recht. Ervaring is belangrijk. Het is een probleem van schaal van waarden. De wereld draait nog altijd.

6

Re: Nicolas Anthonis

Leuvenaar aangehouden in verband met zes jaar oude moord

De Nijvelse onderzoeksrechter Luc Maes heeft donderdag een Leuvenaar aangehouden in verband met een moord zes jaar geleden in Chaumont-Gistoux. In 1988 overvielen vier mannen er een negentigjarige in zijn woning en takelden hem zwaar toe omdat zij bij hem niet genoeg geld vonden. De man overleefde het niet.

Drie van de vier, onder wie Istvan Farkas, zijn in september '93 door het Brabantse assisenhof veroordeeld. Dinsdag pakte de rijkswacht in Leuven de 42-jarige Nicolas Anthonis op, die als van een familiale ruzie bij het gerecht was aangegeven. De man heeft bekend en wordt beschuldigd van diefstal met geweld en bedreigingen, met de dood tot gevolg.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Mei 1994

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube