1

Topic: Garageboxen

In het kader van het onderzoek naar de Borains werden ook enkele garageboxen gevonden. Er is sprake van garageboxen in Bergen, Ukkel en Drogenbos.

In Drogenbos hebben de speurders op een bepaald moment een garagebox gevonden die werd gehuurd op naam van Michel Cocu. De vrouw die de garagebox verhuurde, zou Estièvenart hebben formeel hebben herkend. Daar is toen een PV van gemaakt. Op het Borains-proces vertelde deze getuige echter dat ze Estièvenart nog nooit had gezien.

(...) In Drogenbos zou niet één garagebox van de bende ontdekt zijn, maar drie, die door Michel Cocu werd gehuurd. Op het eerste gezicht is dit al verdacht, want men gaat toch geen garagebox huren die zowat 50 kilometer van zijn eigen woonplaats is verwijderd. Over die garagebox wil het parket geen woord kwijt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 April 1986

(...) In Drogenbos, ten zuiden van Brussel, ontdekten de speurders een garagebox die op naam van Michel Cocu werd gehuurd. Naar verluidt zou daar heel weinig zijn gevonden. De politie had nochtans gehoopt daar gestolen Golfs te vinden en ook de moordwapens.

Toen Cocu eind 1983 een eerste keer werd gearresteerd liet hij zich ontvallen dat de moordwapens van de Bende van Nijvel zich in Drogenbos bevonden. In het licht van het huidige onderzoek is het waarschijnlijk dat Michel Cocu toen de waarheid heeft gesproken. Maar het moet zijn dat het parket dat Cocu naar Drogenbos bracht, de plaats met de wapens toen niet kon vinden.

Vandaar dat de politie er nu van uitgaat dat die wapens toch in de garagebox te Drogenbos hebben gelegen, maar door de gangsters werden weggehaald.

Met het ontdekken van de garagebox van Cocu te Drogenbos zette het gerecht weer een stap in de goede richting om de Bende van Nijvel uiteindelijk te ontmaskeren. (…)

Beweren dat de Bende van Nijvel telkenmale na een bloedige hold-up de vluchtauto naar Drogenbos bracht, lijkt nog voorbarig. Niettemin bestaat de kans dat de garagebox van Cocu te Drogenbos meer dan eens werd gebruikt voor verdachte activiteiten. Het is immers verdacht dat een kerel uit de Boringen een garagebox huurt in Drogenbos.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 April 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Garageboxen

We schrijven 1986.

"Met het ontdekken van de garagebox van Cocu te Drogenbos zette het gerecht weer een stap in de goede richting om de Bende van Nijvel uiteindelijk te ontmaskeren."

Optimisme troef Ben!

En thnx vr al uw werk!

Re: Garageboxen

De Borains waren ongetwijfeld betrokken. Het was Beijer die voor de zoveelste keer het onderzoek en proces saboteerde door de stunt met het wapen in de spaghettisaus.

Re: Garageboxen

Bob en de Borains of Chris en de Borains?

5

Re: Garageboxen

Het volledige artikel over de vondst van de garageboxen in Drogenbos:

Drie garages van “Bende van Nijvel” gevonden in Drogenbos

In onderzoekskringen te Brussel en Nijvel steekt men het niet weg dat de voorbije dagen vooruitgang is geboekt in enkele zwaarwegende dossiers van onopgehelderde misdaden.

Aan de arrestatie van Michel Cocu, een gewezen politie-agent uit Boussu - die voor de tweede keer werd aangehouden - wordt veel belang gehecht. Ingewijden gaan zelfs nog verder en voorspellen dat Michel Cocu deze keer niet aan het assisenhof zal kunnen ontsnappen.

Vroeger afgelegde verklaringen zouden inderdaad met de werkelijkheid overeenstemmen, waardoor zou blijken dat Michel Cocu bij meer dan één overval van de Bende van Nijvel betrokken was. Maar Cocu is naar verluidt ook geen onbekende van een verdachte die door het parket van Dendermonde in de kraag werd gevat.

Nu hebben de speurders meer succes. In Drogenbos zou niet één garagebox van de bende ontdekt zijn, maar drie, die door Michel Cocu werd gehuurd. Op het eerste gezicht is dit al verdacht, want men gaat toch geen garagebox huren die zowat 50 kilometer van zijn eigen woonplaats is verwijderd. Over die garagebox wil het parket geen woord kwijt.

Intussen blijft het parket er bij dat er wellicht twee of misschien zelfs drie moordcommando’s aan het werk zijn geweest, met mogelijk enkele onderlinge vertakkingen. Welke de rol van Bultot is geweest bij dit alles moet nog worden onderzocht.

Deze gewezen onderdirecteur van de gevangenis van Brussel, lijkt spoorloos te zijn. Iemand die met stille trom naar een ander land reist, moet toch iets te verbergen hebben, argumenteert men in gerechtelijke kringen te Brussel.

Overigens was Jean Bultot een goed gekende figuur in hoofdstedelijke schutterskringen. Een van zijn vrienden was Madani Bouhouche, een ex-BOB’er uit Jette die voor de moord op Juan Mendez, topman bij FN te Herstal, zit opgesloten. Van Bultot is ook geweten dat hij zeer handig met gedetineerden wist om te springen en ook van hen tegenprestaties kreeg.

Hoe dan ook: het parket van Nijvel trekt alles na en zou nu toch voor binnenkort een optimistisch geluid kunnen laten horen. Want behoudens de troef Cocu houden ze nog andere argumenten achter de hand om enkele misdadigers het masker af te rukken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 April 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Garageboxen

Uit de samenvatting van Wily Meurillon:

Een aantal identificaties dienen nog te worden uitgevoerd.

(...) De garage waar gestolen wagens werden ondergebracht te Drogenbos. Het betreft de garage Globe Marine, Chaussee de Stalle, 50 meter voorbij de Globe te Ukkel. (*) Er werd nooit terzake een grondig onderzoek gedaan.

Locatie » Google Maps

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Garageboxen

Ik heb me al een ongeluk gezocht naar de exacte locatie van die garage (opslagplaats eigenlijk).

Globe Marine bestaat nog steeds maar als je zoekt op de onderneming dan lijkt die slechts opgericht in 2013. Ze hebben nu hun zetel in Braine Le Compte.

Echter, er was een voorganger met dezelfde naam die opgericht werd in mei 1982 en gespecialiseerd was in de verkoop en het onderhoud van duikartikelen maar ook jetski's, dinghy's etc. Die zaten toen in de Stallestraat 9 te Ukkel, vlakbij de 'Globe'. Maar dat was hun winkel, ik heb geen idee waar hun atelier/opslagplaats was en of ze ook opslagruimte verhuurden. In elk geval niet pal naast de winkel, dat is onmogelijk gelet op de locatie. Erachter ligt een soort binnenplein en loods maar m.i. is de toegang via nummer 13, ik heb geen idee of ze daar toen zaten.

Een paar andere bekenden in het dossier en de rand daarvan die actief waren in de duiksport kenden de zaak maar al te goed.

Nota: ik zie geen enkele rechtstreekse band tussen voormalige/huidige eigenaars en personen potentieel betrokken bij de feiten.