1

Topic: Wilsele: 23 December 1985

Op 23 december 1985 plegen onbekende gangsters een overval op een Securitas-geldtransport in Wilsele. Er werden meer dan 40 kogels afgevuurd en de daders maakten gebruik van drie verschillende wapens:

  • Een punt 45

  • Een 9mm-geweer

  • En een riot gun

De gangsters waren met vier en ze droegen bivakmutsen.

Gedurfde overval te Wilsele

Gisterennamiddag pleegden vijf gemaskerde gangsters een zeer gedurfde overval op een Securitas-geldtransport in Wilsele bij Leuven. Bij deze overval traden de overvallers zeer agressief op tegenover de 2 Securitas-mensen. Eén begeleider sloegen ze met een steen in het aangezicht terwijl meer dan 40 kogels werden afgevuurd.

Dit alles gebeurde bij klaarlichte dag en in aanwezigheid van verschillende getuigen. Als bij wonder vielen er geen slachtoffers bij deze hold-up. De omvang van de buit is voorlopig niet geweten en van de daders is nog geen spoor.

De hele overval verliep blijkbaar volgens een goed voorbereid plan. Omstreeks 14u15 kwam de geldtransportwagen van Securitas de parking van het BBL-filiaal aan de Aarschotsesteenweg in Wilsele opgereden. Op parking stonden een witte BMW en een donkergrijze Golf Jetta. Plots sprongen uit de koffers van deze wagen 4 met bivakmutsen gemaskerde mannen. Deze maanden de Securitas-begeleider aan om de geldwagen te openen. Toen deze daar niet dadelijk op inging, sloeg één van de overvallers hem met een steen in het aangezicht.

De bloedende man opende daarop de wagen waarin enkele geldzakken lagen. De grote kon enkel bereikt worden indien de chauffeur die zich nog in de transportwagen bevond de schuifdeur opende. Toen deze dat weigerde begonnen de overvallers in het wilde weg te schieten. De kogels sloegen in op de voorgevel van het bankfiliaal, het alarmsysteem en de Securitas-wagen. Om toch aan de geldkoffer te geraken, probeerden de gangsters met ongeveer 20 kogels het compartiment waar de koffer zich in bevond open te schieten. Toen zij hier niet in slaagden, vluchtten de gangsters in een donkere BMW die intussen was komen aanrijden vanuit Wezemaal.

Met hun buit, die enkele geldzakken bedroeg, stapten de vier in de wagen en vluchtten weg in de richting van Leuven waar zij de A2 opreden. Een wijkagent, de h. Aerts, die aan de Aarschotsesteenweg gemeenteformulieren aan het bedelen was, zag alles gebeuren en vuurde op de vluchtende wagen. Zonder resultaat echter. De hele actie duurde ongeveer 4 minuten.

De rijkswacht en de politie van Leuven kwamen ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen. Het onderzoek werd geleid door onderzoeksrechter Cailloux. Er werd vastgesteld dat de overval vermoedelijk gepleegd werd door Franstaligen en dat de gangsters gebruik maakten van drie verschillende vuurwapens: een punt 45, een 9mm-geweer en een riot gun. De wagens waarmee de overvallers kwamen, zijn gestolen en droegen valse nummerplaten. Ook de vluchtauto is vermoedelijk gestolen. 
De wijkagent die op de wegvluchtende auto schoot, schreef ook de nummerplaat van deze auto op, maar de nummerplaat bleek gestolen.

De omvang van de buit is voorlopig niet geweten omdat de bewuste geldtransportwagen al de hele dag bezig was geweest met het ophalen en brengen van geld in de verschillende BBL-filialen in het Leuvense. Er moet nog nagerekend worden hoeveel er precies gestolen is. Een verantwoordelijke van Securitas vertelde ons dat dit reeds de derde overval op één van hun wagens was in één maand. Eerder waren al een geldtransport in Niel en in Charleroi aan de beurt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 December 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Wilsele: 23 December 1985

Eén van de daders van deze overval was een gewezen rijkswachter:

Zes jaar voor gewezen rijkswachter

Rechter De Cooman van de Correctionele Rechtbank te Leuven heeft vrijdag gewezen rijkswachter Daniel Stiers (30) uit Bilzen met zes jaar celstraf bedacht omdat hij op 23 december 1985 als dader of mededader betrokken was bij een overval op een geldtransport van Securitas op de parking van het filiaal van de Bank Brussel Lambert aan de Aarschotsesteenweg te Wilsele.

De overval werd in een ware far-west stijl gepleegd. Bij de hold-up werd een van de Securitas-agenten licht gewond. De gangsters hadden twee wagens voor de ingang van het bankfiliaal geplaatst. In elk van de autokoffers kropen twee gangsters. Luchtgaten in de autokoffers werden op voorhand geboord zodat de gangsters geen ademhalingsproblemen hadden.

Bij de aankomst van het geldtransport op de parking van het BBL-filiaal stapte een van de Securitas-agenten uit. Hij stond er oog in oog met vier zwaar gewapende gangsters die hij niet uit de autokoffers had zien kruipen. De overval leverde zowat acht miljoen frank op aan waardepapieren en geld.

Stiers werd ervan verdacht slagen te hebben toegebracht aan een van de Securitas-agenten en de auto van de overvallers bestuurd te hebben. Zijn trawanten konden nooit geïdentificeerd worden. Stiers heeft steeds elke betrokkenheid bij deze hold-up ontkend. Toen de rechter hem gisteren zei dat hij hem met de zwaarste straf bedacht heeft die hij ooit in zijn zestienjarige carrière als rechter heeft uitgesproken, repliceerde Stiers dat de rechter de grootste flater van zijn carrière beging.

"Missen is menselijk", zo stelde de rechter. "Het staat u vrij beroep aan te tekenen."

Daniel Vanhamel (31) uit Lummen en Marc Nevens (24) uit Sint-Truiden die ervan verdacht werden een auto gestolen te hebben die voor de overval werd gebruikt werden beide vrijgesproken.

In deze zaak stonden ook vier personen terecht wegens heling van waardepapieren die van de hold-up afkomstig zijn: G.S. (38) uit Maasmechelen werd bij verstek veroordeeld tot twaalf maanden cel; C.S. (37) uit Lanaken liep acht maanden celstraf op; W.H. (43) uit Lanaken werd tot tien maanden celstraf veroordeeld en M.D.S (36) uit Opglabbeek liep twaalf maanden celstraf op, waarvan de helft voorwaardelijk. De helers werden elk ook met een geldboete van zesduizend frank bedacht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Februari 1987

Volgens een artikel uit 1990 heeft Danny Stiers de overval in Wilsele samen met Patrick Haemers uitgevoerd:

Securitas-bendelid door Spanje uitgeleverd

Danny S., een 37-jarige Lommelnaar die verdacht wordt van bendevorming en van roofovervallen in Lummen, Heusden-Zolder, Halen en Borgworm, verschijnt maandag voor de raadkamer van Hasselt. De gangster zat in Spanje gevangen en werd totaal onverwacht uitgeleverd. Bijna twee jaar heeft de Hasseltse gerechtelijke politie daarop gewacht.

Danny S., een gewezen rijkswachter, wordt samen met andere leden van de zogenaamde Securitas-bende verdacht van minstens drie overvallen op geldtransporten in ’87 en ’88. De meest spectaculaire was die op 30 december 1988 in Borgworm, waarbij 40 miljoen werd buitgemaakt.

Danny S. had samen met Patrick Haemers ook een postoverval gepleegd in Wilsele. Hij werd daarvoor veroordeeld tot zes jaar cel.

De uitlevering kwam zowel voor Danny S. zelf als voor de Belgische onderzoekers erg onverwacht. De Lommelnaar is al bijna twee jaar geleden door de Spaanse autoriteiten achter de tralies gezet. Omdat dit gebeurde op verzoek van het parket van Luik, omdat het Spaanse gerecht zelf geen aanklacht tegen hem had en omdat de wettelijke termijn van voorlopige hechtenis (twee jaar) al bijna verstreken was, werd zijn vrijlating verwacht.

Maar nog geen twee maanden voor de verjaring van de voorlopige hechtenis stemde Spanje eind vorige week dan toch in met de uitlevering van de gangster aan België. De gerechtelijke politie heeft Danny S. donderdag per lijnvliegtuig opgehaald in Madrid.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 November 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube