1

Topic: Afpersing Côte d'Or

In oktober 1985 wordt een man veroordeeld vanwege een afpersing van het chocoladebedrijf Côte d'Or en Coca Cola.

Vier jaar voor afperser te Brussel

De Correctionele Rechtbank te Brussel heeft woensdag de 32-jarige Joegoslaaf Mario Perusko uit La Louvière veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan afpersing en aan het bezit van LSD.

In juni 1985 liet Perusko zich door een Japans voorbeeld inspireren om de firma’s Coca-Cola en Côte d’Or te bedreigen. Hij zou hun producten vergiftigen indien ze hem niet snel in totaal 56 miljoen [frank] gaven. Om zijn dreiging kracht bij te zetten stuurde hij de twee firma’s bovendien een zogezegd vergiftigd monster. Er bevond zich inderdaad LSD in de chocolade die hij naar Côte d’Or stuurde, maar niet in de Cola.

Ter zitting verklaarde de man dat hij nooit de bedoeling had echt tot vergiftiging over te gaan, want, zo zei hij, ik heb zelf ook kinderen. Hij handelde volgens zijn advocaten uitsluitend uit financiële nood omdat hij werkloos was geworden, 15.000 fr. schulden had en zijn kinderen moest voeden.

Maar voorzitster Mw. Voorspoels tilde zwaar aan het bedreigen van mensen en het minachten van andermans gezondheid en leven. Zij veroordeelde de Joegoslaaf dan ook tot vier jaar effectieve gevangenisstraf.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Oktober 1985

Mario Perusko werd in november 1981 ook al eens gearresteerd wegens de overval op een restaurant:

Gevaarlijke barman aangehouden te Brussel

De 28-jarige Joegoslaaf Mario Perusko uit Triviere, die op 23 augustus de uitbaters van een restaurant aan de Broustinlaan te Ganshoren overviel en daarbij de slachtoffers vastbond en slagen toebracht, kon door de rijkswacht worden aangehouden. Perusko, die aan de Jourdanstraat te Sint-Gillis een bar uitbaat, verklaarde te hebben gehandeld uit persoonlijke wraak. Een medeplichtige van Perusko is thans voortvluchtig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 November 1981

In 1988, na de arrestatie van Bouhouche, komt de afpersing van Côte d’Or opnieuw in het nieuws:

(…) Nu is de recherche ook het dossier opnieuw aan het bekijken waarbij enkele jaren geleden een onbekende de grote Belgische chocoladeproducent Côte d’Or voor een bedrag van 30 miljoen wilde afpersen. Klinkklare bewijzen zijn er daarvan nog niet, vertelde een onderzoeker, mar na het terugvinden van de tunnel nabij de Zenne en nu vrijdag van een Brussel bedrijf waar Bouhouche aan de haal ging met een belangrijke som, wordt het vermoeden sterker dat Bouhouche ook de hand had achter de chantage bij Côte d’Or.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Februari 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Afpersing Côte d'Or

Ben wrote:

Gevaarlijke barman aangehouden te Brussel

De 28-jarige Joegoslaaf Mario Perusko uit Triviere, die op 23 augustus de uitbaters van een restaurant aan de Broustinlaan te Ganshoren overviel en daarbij de slachtoffers vastbond en slagen toebracht, kon door de rijkswacht worden aangehouden. Perusko, die aan de Jourdanstraat te Sint-Gillis een bar uitbaat, verklaarde te hebben gehandeld uit persoonlijke wraak. Een medeplichtige van Perusko is thans voortvluchtig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 November 1981

In deze post van Ben uit het topic over Jean-Luc Baugniet staat het volgende artikel:

Nog twee afpersers aangehouden

De Brusselse onderzoeksrechter Bruno Bulthé heeft nog twee kerels aangehouden die betrokken zijn in een afpersingszaak met giftig snoep. Het gaat om de 34-jarige Michel L. uit Estinnes (Thuin) en de 38-jarige Mario T. uit Trivières, de buurt van La Louvière.

In maart werd reeds Jean B. uit Ukkel aangehouden omdat hij de verantwoordelijke was voor de poging tot chantage. Die man zit steeds in voorhechtenis. Een voedingsbedrijf in het Brusselse had een bericht ontvangen dat er voedsel met cyaanzout in omloop zou worden gebracht indien geen honderd miljoen zou worden betaald.

Op bevel van Bulthé werd niet in de streek van La Louvière een reeks huiszoekingen verricht. Twee mannen werden opgepakt, maar terwijl Michel L. de materiële feiten toegeeft, loochent zijn medestander Mario T. alle schuld. Nochtans was deze laatste al in 1985 betrokken bij een gelijkaardige afpersingszaak.

Michel L. en Mario T. werden aangehouden wegens poging tot afpersing.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Mei 1992

Ik vermoed dat de "Mario T." uit dat artikel eigenlijk "Mario P." of dus de Joegoslaaf Mario Perusko zou moeten zijn. Heel wat details komen overeen - voornaam, leeftijd, woonplaats en het feit dat hij in 1985 al eens betrokken was bij een afpersingszaak - enkel de initiaal van de achternaam klopt niet, wat gewoon een vergissing zou kunnen zijn van de journalist. Als dat zo is dan probeerde Perusko niet alleen in 1985 Côte d'Or af te persen, maar werd hij in 1992 ook samen met Baugniet genoemd in een tweede afpersingszaak. Perusko had anno 1981 ook een bar in Sint-Gillis, de thuishaven van Baugniet.

Daarnaast is het ook interessant om lezen dat Perusko al in 1981 een 'restaurantoverval' pleegde en daarbij 'slachtoffers vastbond en slagen toebracht'. Dat doet zowel aan de moord op Van Camp in Ohain als de moord op Vanden Eynde in Beersel denken. En was er in Ohain geen sprake van daders die een vreemde taal spraken, mogelijk zelfs Slavisch?