1

Topic: Heldergem: 5 Maart 1980

Samenvatting:

In de nacht van 4 op 5 maart 1980 overvallen vier mannen het café Sinjorenhof, gelegen aan de Geraardsbergsebaan 62 te Heldergem. (Was dat hier » Google Maps) Ze bedreigden de uitbaatster en gingen aan de haal met 300.000 fr., in de richting van Geraardsbergen. Een interessant detail: voor de daders vertrokken, trokken ze de telefoondraden uit.

De vier daders kwamen uit Rebecq. Het waren:

  • Angelo Anzalone

  • Pasquale Castiliglio

  • Daniel Willems

  • Daniel Laeremans

Daniel Laeremans komt in 1990 terug in het nieuws wanneer hij betrokken is bij de bloedige overval op een tankstationuitbater in Eigenbrakel » Forum

Overval op baancafé te Heldergem levert 300.000 fr. op

Woensdagochtend omstreeks 3u verschaften zich een drietal gemaskerde mannen toegang tot baancafé “Sinjorenhof”, gelegen aan de drukbereden Geraardsbergsebaan 62 te Heldergem. Dit dranklokaal was reeds gesloten, doch de inbrekers, waarvan een dreigend zwaaide met een pistool, verplichtten het aanwezige personeel hun respectieve slaapkamers te verlaten.

Ook de 28-jarige uitbaatster Rita Grevenstuk werd onder bedreiging gesommeerd om al het aanwezige geld te overhandigen. Slechts na heftig aandringen van de gemaskerde mannen, ging ze op het verzoek in en overhandigde ze de som van 300.000 fr. in bankbiljetten. De rovers verdwenen met een klaarstaande wagen in de richting van Geraardsbergen.

De gerechtelijke politie van Aalst en het parket van Oudenaarde deden ter plaatse de nodige vaststellingen. Reeds in de vroege namiddag konden twee kerels, afkomstig uit de streek van Nijvel, voorgeleid worden. Onderzoeksrechter Pilaete confronteerde hen met de overvallen mensen, doch tot bekentenissen kwam het vooralsnog niet. Vast staat wel dat de gebruikte auto niet van de Nijvelse voorgeleiden was, en dat de daders niet tot het cliënteel van het Sinjorenhof behoren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Maart 1980

Gewapende overvallers aangehouden te Oudenaarde

De gewapende overval die woensdagochtend in café Sinjorenhof te Heldergem 300.000 fr. buit opbracht, is reeds gedeeltelijk opgehelderd. Twee mannen uit Rebecq, de Waal André Willems en de Italiaan Angelo Ansalone, werden door het parket van Oudenaarde onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Een derde medeplichtige wordt gezocht. Een groot gedeelte van de buit werd reeds teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1980

Vier overvallers van cafébazin kregen elk twee jaar

Voor de vakantiekamer van de Correctionele Rechtbank te Oudenaarde verschenen donderdag vier kerels uit Rebecq, onder wie twee Italianen, die ervan beschuldigd werden in de nacht van 4 op 5 maart jl. een gewapende overval te hebben gepleegd op Rita Grevenstuk, een 29-jarige café uitbaatster, die 300.000 fr. armer werd gemaakt.

Begin maart van dit jaar had de 20-jarige Angelo Anzalone vriendschap gesloten met Grevenstuk, uitbaatster van het Sinjorenhof langs de Steenweg op Aalst te Heldergem. Nadat de nieuwigheid eraf was, had Rita Grevenstuk echter een nieuwe vriend genomen. Angelo Anzalone verkropte dit niet. Wetend dat Grevenstuk 300.000 fr. in bankbriefjes op haar slaapkamer bewaarde, vatte hij het plan op om zijn ex-gezellin te overvallen.

Zijn twee vrienden, Daniel Willems (23) en Daniel Laeremans (23), zouden Anzalone helpen. Gezien het trio geen auto had, deden ze een beroep op café uitbater Mario Pasquale Castiliglio (40), die ook voor een alarmpistool zou zorgen.

De vier trokken rond middernacht naar het Sinjorenhof. Gezien praktisch alle deuren open waren en Anzalone goed de weg wist, werd de 300.000 fr. snel gevonden. Grevenstuk werd met een revolver bedreigd, en de telefoondraden werden doorgeknipt.

Rita Grevenstuk had haar vroegere vriend echter herkend, zodat het maar een koud kunstje was om de daders enkele uren later bij de kraag te vatten. Geboeid verschenen ze voor de rechter, nadat ze reeds vier maanden in voorarrest verbleven. Geen van de vier daders verstond een woord Nederlands.

Angelo Anzalone werd veroordeeld tot 2 jaar cel, met uitstel voor 1 jaar, en een boete van 8.000 fr., Daniel Willems eveneens met 2 jaar, waarvan 1 jaar met uitstel, en een boete van 6.000 fr.

Daniel Laeremans kreeg 2 jaar, waarvan 15 maanden met uitstel, en een boete van 6.000 fr., en Mario Castiliglia 2 jaar, waarvan 18 maanden met uitstel en een boete van 6.000 fr. Allen werden voor 5 jaar ontzet uit hun rechten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Juli 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube