1

Topic: Bende van Vier

Samenvatting

De "Bende van Vier" is een bende die van van 13 december 1983 tot 31 december 1983 actief was. Ze pleegden voornamelijk autodiefstallen, inbraken en diefstallen met geweld.

Leden:

  • Patrick Godts (30), uit Sint-Gillis (*)

  • Francisco Palacio Montillia (26), geboren in Spanje maar wonende in Schaarbeek

  • Dominique (18)

  • Jean-Claude (18)

  • Zes minderjarigen

(*) Ik vraag me af of deze Patrick Godts dezelfde is als Patrick Godtz, die in april 1986 wordt doodgeschoten tijdens een huiszoeking. De leeftijd komt echter niet overeen.

Feiten:

  • 13 december 1983: diefstal van een Opel.

  • 16 december: diefstal van een handtas te Londerzeel en Asse en een diefstal van een BMW in Deux-Acres.

  • 17 december: diefstal van een handtas.

  • 20-24 december: vier inbraken in weekendhuisjes in Grobbendonk en één poging tot inbraak in een villa in dezelfde gemeente.

  • 22 december: inbraak in een villa in Sint-Lambrechts-Woluwe.

  • 24 december: drie diefstallen van handtassen in Bosvoorde en Sint-Lambrechts-Woluwe.

  • 24 december: diefstal van juwelen en een kleuren-tv uit een villa te Overijse.

  • 27 december: diefstal van verscheidene toestellen uit een winkel van de Vandenborre te Eigenbrakel.

  • 28 december: diefstal van elektronisch materiaal in Nijvel en dezelfde nacht werden honderden fonoplaten weggenomen uit de herberg Bristol te Halle.

Politie van Vorst arresteerde bende van vier

De politie van Vorst wist op 30 en 31 december vier jonge kerels in te rekenen, die sinds half december betrokken waren bij autodiefstallen en diefstallen met geweld.

Het gaat om de 26-jarige Spanjaard Francisco Palacio Montillia, bijgenaamd “Paco”, geboren in Malaga en wonende Vondelstraat te Schaarbeek, en om twee jongere mannen die pas 18 jaar werden, de genaamde Dominique en Jean-Claude. De vierde is slechts 17 jaar oud.

Donderdagavond omstreeks 20u trof de politie van Vorst in de Monikkenstraat in voornoemde gemeente een onbeheerde wagen aan, die gemeld stond als gestolen. Enkele agenten stelden zich in een hinderlaag op. Weldra kwamen drie jonge mannen opdragen, die in het voertuig wilden plaatsnemen.

Bij het zien van de politie sloegen ze echter op de vlucht. Twee onder hen konden na een korte achtervolging worden gegrepen, nl. Dominique en de 17-jarige knaap. De twee aangehoudenen verstrekten heel wat inlichtingen over hun medeplichtigen.

Aldus kon de genaamde Jean-Claude nog dezelfde avond worden ingerekend. Spanjaard “Paco” werd de daaropvolgende dag aangehouden. Het viertal bekende toen een hele reeks diefstallen te hebben gepleegd, sinds het midden van de maand december.

De reeks begon met een Opel op 13 december. Met deze wagen werden op 16 december twee dames van hun handtas beroofd, nl. te Londerzeel en te Asse. Nog dezelfde dag werd naar Les Deux Acres (Wallonië) gereden, waar een BMW werd gestolen. Met de BMW en de Opel keerde het viertal naar Brussel terug. De Opel werd achtergelaten op de parking van de firma Colruyt te Halle.

Het viertal beroofde met de gestolen BMW op 17 december een dame van haar handtas, en op 24 december werden met hetzelfde voertuig drie soortgelijke diefstallen gepleegd te Sint-Lambrechts-Woluwe en te Bosvoorde. Op 28 december werd de BMW gebruikt voor een diefstal van elektronisch materiaal bij een firma te Nijvel.

Het gestolen materiaal werd ondertussen tijdens een huiszoeking bij de daders nagenoeg integraal teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Januari 1983

Opnieuw aanhoudingen te Vorst na lange reeks diefstallen

Vijf jonge mannen of meisjes, allen minderjarig, behalve de 30-jarige Patrick Godts, uit Sint-Gillis, werden maandag aangehouden door de politie van Vorst. Deze vijf jonge mensen behoorden tot dezelfde bende als de 26-jarige Spanjaard Francisco Palacio Montillia, bijgenaamd “Paco” uit Schaarbeek, en drie minderjarigen onder wie de 18-jarige Dominique, van wie de aanhouding reeds eerder werd gemeld.

Dankzij het terugvinden tijdens huiszoekingen van allerlei gestolen voorwerpen, hoofdzakelijk ten huize van Paco en Jean-Claude, konden verschillende andere diefstallen, gepleegd door deze negen jonge mensen worden gesitueerd.

Het bleek aldus dat de bende op 22 december jl. een diefstal pleegde in een villa te Sint-Lambrechts-Woluwe en daarbij hoofdzakelijk beslag legde op juwelen. De bende pleegde eveneens vijf inbraken in de streek van Grobbendonk bij Herentals tussen 20 en 24 december jl. Hierbij werden vier weekendhuisjes geplunderd terwijl het in een villa bij een poging tot diefstal bleef.

Tijdens de nacht van 24 op 25 december werden juwelen en een kleuren-tv geroofd uit een villa te Overijse, en tijdens de nacht van 27 op 28 december verscheidene toestellen uit een winkel van de Vandenborre te Eigenbrakel. Tijdens de nacht van 28 op 29 december kwam het tot een poging tot diefstal te Eigenbrakel maar werden anderzijds twee diefstallen gepleegd te Nijvel waarbij video-installaties en een grote hoeveelheid fonoplaten werden geroofd. Steeds tijdens dezelfde nacht werden nog honderden fonoplaten weggenomen uit de herberg Bristol te Halle.

Betreffende de genaamde Godts, kon worden vernomen dat hij onlangs een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte met zijn wagen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Januari 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube