1

Topic: Donat Gaillard

Donat Gaillard was een wapensmid uit Vedrin, nabij Namen. Hij werd in 1987 gearresteerd vanwege het bezit van niet-geregistreerde vuurwapens en oorlogswapens zonder toelating en van het bezit van een munitie-opslagplaats.

Zijn mede-dader was een zekere Albert Fransen, werknemer bij FN in Herstal en dus een collega van Juan Mendez, die de onderdelen van de wapens bij zijn werkgever stal.

In februari 1989 werd Gaillard opnieuw gearresteerd op verdenking van het leveren van wapens aan Georges Lelong.

Arsenaal vol wapens ontdekt te Namen

Onderzoeksrechter Marotte van Namen heeft dinsdagavond twee mannen aangehouden voor verboden wapenbezit. Donat Gaillard (54), ondernemer in Vedrin-Namen, en Albert Fransen (39) uit Bolbeek bij Luik, werknemer bij FN (Fabrique National) worden beschuldigd van het bezit van niet-geregistreerde vuurwapens en oorlogswapens zonder toelating en van het bezit van een munitie-opslagplaats.

Na huiszoeking bij de twee mannen werd maandag een waar wapenarsenaal gevonden, compleet met 24 nieuwe en niet-geregistreerde handwapens, handgranaten en zware wapens: vaste artillerie, sten- en Thomson-machinegeweren, springtuigen en meer dan 4.000 patronen.

Donat Gaillard had een vergunning als wapensmid. Hij bekende de illegale wapenhandel en verklaarde dat het arsenaal dat werd ontdekt al verkocht was voor 1.200.000 frank. De kopers zijn waarschijnlijk terroristen.

Fransen's taak bestond erin de nieuwe, niet-geregistreerde wapens onderdeel per onderdeel bij FN te stelen en later weer in elkaar te steken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Oktober 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Donat Gaillard

Wapensmokkelaars in voorlopige vrijheid

De kamer van Inbeschuldigingstelling van Luik heeft bevel gegeven om de 34-jarige Donat G. uit Vedrin en de 37-jarige Albert F. uit Bombaye in vrijheid te stellen. Beiden werden beschuldigd van smokkel in gestolen wapens.

F. werkt bij FN en is een verwoed wapenverzamelaar. G. is aannemer en eveneens een wapenfanaat. Ze werden beiden aangehouden nadat bij G. thuis een arsenaal was ontdekt, dat aan een "Spanjaard" zou worden doorverkocht voor 1,2 miljoen fr. Deze Spanjaard was in werkelijkheid een lid van de BOB, en de persoon die het tweetal met de "koper" in contact had gebracht, was eveneens een medewerker van de politie.

De advocaten van het duo pleiten voor seponering wegens provocatie door de politie, maar de raadkamer van Namen had begin oktober bevel gegeven tot hun onmiddellijke opsluiting in voorarrest.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 November 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube