1

Topic: Bende van Nantes

De bende van Nantes is een algemene naam voor het criminele milieu in de Franse stad Nantes tussen eind jaren 1970 en eind jaren 1980. Vanaf 1978 pleegde de bende verschillende geruchtmakende moorden en overvallen in Nantes.

Leden:

  • Alain Coelier (“P’tit Alain”), vermoord in 2010

  • Jacques Lafaille ("Carcassonne" of "Carcasse")

  • Michel Chabot (King Kong): verloor in de gevangenis zijn voet aan een infectie.

  • José Freitas (Tonio): wordt omschreven als onbeheersbaar en zeer gevaarlijk.

  • Francis Vanverberghe (Francis le Belge), vermoord in 2000.

  • Roland Charmard-Bois (Chamard), peetvader van het milieu in Nantes.

Feiten

De bende pleegde gewapende overvallen, ontvoering, racket, mensenhandel, ... De opbrengsten van de misdaden werden onder andere geïnvesteerd in nachtbars.

  • 1977: Grégory Nicolas, 28, een van de ‘rijzende sterren’ van het Midden-Oosten, wordt op een parkeerplaats doodgeschoten met munitie die wordt gebruikt voor de jacht op groot wild. Tot en met de jaren '90 zullen minstens zes andere mannen op deze manier vermoord worden.

  • 2 januari 1979: achter carnavalsmaskers van president Valéry Giscard d'Estaing vallen drie individuen een geldtransport aan, met oorlogswapens, op de parkeerplaats van Carrefour. Buit: 4 miljoen frank gestolen en een bewakingsagent ernstig gewond. Tips bereiken de Gerechtelijke Politie, wat een golf van arrestaties op gang brengt. Om te voorkomen dat hij iets zegt, naait een van de verdachten zijn lippen dicht!

  • Drie weken later, opnieuw met een ander busje, ten noorden van Nantes. De overvallers gaan er met 4 miljoen frank aan contant geld vandoor.

  • Op 3 september 1980 werd Giscard dit keer vergezeld door Mitterrand en Marchais. De drie gemaskerde mannen hebben de vuurkracht van een kruiser en wedstrijdgeschut. Aanvalsgeweren om het Rolex-gebouw in Genève te beroven. Het trio vluchtte met 95 kg goud en een zak robijnen, voor een bedrag dat geschat wordt op 13 miljoen frank!

  • Nog een wapenfeit: de ontvoering van Mélodie Nakachian, het dochtertje van een miljardair uit Marbella, in Spanje, en van Kimera, een succesvolle opera-popzangeres, in de zomer van 1987. Elf dagen na de ontvoering worden de gangsters - die 78 miljoen frank eisten - ontmaskerd. Onder hen een man uit Nantes. Zijn naam is Alain Coelier. Uiteindelijk werd hij op 5 augustus 1988 in Barcelona gearresteerd, samen met het vermeende meesterbrein, een zekere Camerini.

Ontstaan

Een oude politieagent herinnert zich het ontstaan van het milieu:

"Het begon allemaal met havenactiviteiten. Voormalige havenarbeiders die zich tot de misdaad hadden bekeerd, begonnen te rommelen met jongens uit het Midden-Oosten, die geen toegang meer hadden tot Toulon en Parijs. In het begin waren het er vier of vijf, niet meer. Ze leefde van overvallen, afpersingen en verschillende vormen van mensenhandel, waarvan de opbrengst werd geherinvesteerd in nachtbars. Zo begon het. Op zijn hoogtepunt telde het Nantes Milieu ongeveer tien mensen." (...)

Roland Charmard-Bois; de peetvader

Toen op 21 juni 1994 het proces (*) voor de overval op een geldtransport uit 1979 begon, bevond de man die als de peetvader van Nantes werd beschouwd zich in de beklaagdenbank. Roland Charmard-Bois, beter bekend als "Chamard", twee jaar eerder al gearresteerd wegens drugshandel, werd ervan beschuldigd het brein achter de overval te zijn. Chamard is ook betrokken bij de politiek, zo onthulde onze collega Franck Renaud twee jaar eerder. Als voormalig lid van de SAC zien we hem bijvoorbeeld naast de minister van Binnenlandse Zaken, Charles Pasqua, zitten tijdens een dinerdebat ter ondersteuning van kandidaat Jacques Chirac, tussen de twee rondes van de presidentsverkiezingen van 1988!

Bovenstaande informatie is gebaseerd op dit artikel » Forum

(*) Over Alain Coelier werd gezegd dat hij "beschermd" was. Om dat te kunnen begrijpen, wordt verwezen naar het "proces van 1994". "Dit is het dossier waarin we konden zien hoe het milieu er werkelijk uitzag”, verzekert een advocaat, die gewend is aan rechtbanken. Een proces in troebel water, op het kruispunt van de georganiseerde misdaad, de politiek en de geheime diensten!

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube