1

Topic: Mongi Ben Fredj

Mongi Ben Fredj is van Tunesische afkomst en woonde in Sint-Jans-Molenbeek. In juni 1984 werd hij veroordeeld omdat hij via stromannen verschillende bars in Vlaams-Brabant uitbaatte. Ben Fredj moest beroep doen op stromannen omdat hij zelf geen drankgelegenheid meer mocht uitbaten. Hij werd enkele jaren geleden tot drie jaar cel veroordeeld wegens de uitbating van een ontuchthuis waarin tevens minderjarigen meisjes als prostituée waren tewerkgesteld.

De vier bars waren:

  • Ami-club-bar aan de Gentsesteenweg te Asse

  • Mata Hari-cabaret  aan de Brusselsesteenweg te Merchtem

  • Mata Hari-cabaret nr. 2 aan  de Klei te Opwijk

  • Playbo-bar aan de Gentsesteenweg te Asse

Als ik goed geïnformeerd ben, was één van die bars in Asse vlakbij de garage van Willy De Schepper. (Als in: het waren overburen.)

Veroordeelde baruitbater werkte met stromannen

De correctionele rechtbank te Brussel behandelde maandag het proces van de 50-jarige Tunesiër Mongi Ben Fredj uit Sint-Jans-Molenbeek omdat hij via stromannen verschillende bars in Vlaams-Brabant uitbaatte.

Behalve de Tunesiër hadden zich nog zeven andere personen zich voor de rechtbank te verantwoorden. Er zijn drie jeugdige prostituees bij, onder wie twee Marokkaanse vrouwen die de nachtgelegenheden van de Tunesiër hetzij op hun eigen naam uitbaatten, ofwel er werkten.

Ben Fredj was verplicht geworden een beroep te doen op stromannen omdat hij zelf geen drankgelegenheid meer mocht uitbaten. Hij werd enkele jaren geleden tot drie jaar cel veroordeeld wegens de uitbating van een ontuchthuis waarin tevens minderjarigen meisjes als prostituée waren tewerkgesteld. In de zaak waar hij thans voor terechtstaat blijken evenwel geen minderjarigen te zijn betrokken, wat niet wegneemt dat de openbare aanklager, Mw. Tallon om een strenge straf vroeg.

Ben Fredj wordt verder beschuldigd de jongste jaren de fiscus voor aanzienlijke bedragen te hebben bedrogen. Hij liet geloven dat de bars of cabarets waarvan hij in feite de eigenaar was, door andere, nl. de stromannen, werden uitgebaat. Hijzelf had de gewoonte regelmatig de ontvangsten van de vier voormelde nachtgelegenheden op te strijken. Hij had daartoe een klein café uitgekozen in de buurt van de beurs te Brussel. Daar werden de inkomsten van zijn instellingen afgegeven. Vonnis op 18 juni.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Juni 1984

Twee jaar cel voor Tunesische bordeeluitbater

De correctionele rechtbank te Brussel veroordeelde maandag de 50-jarige Tunesiër Mongi Ben Fredj, uit Sint-Jans-Molenbeek, tot 2 jaar cel en 60.000 fr. boete. De Tunesiër werd schuldig bevonden maandenlang vier prostitiehuizen in Vlaams-Brabant te hebben uitgebaat, namelijk de Ami-club-bar aan de Gentsesteenweg te Asse, het Mata Hari-cabaret  aan de Brusselsesteenweg te Merchtem, het Mata Hari-cabaret nr. 2 aan  de Klei te Opwijk, en de Playbo-bar aan de Gentsesteenweg te Asse.

De Tunesiër streek bovendien een gedeelte op van het geld dat de aldaar tewerkgestelde prostituées verdienden. Hij kon geen uitstel van de straf meer bekomen omdat hij vroeger wegens de uitbating van prostitutiehuizen met minderjarigen al tot drie jaar cel was veroordeeld.

Vier personen, die als stromannen voor de Tunesiër optraden, en op eigen naam voornoemde bars en cabarets uitbaatten, kregen elk 1 jaar cel, met een uitstel voor het gedeelte dat ze nog niet uitzaten, en 18.000 fr. boete. Net zoals voor de Tunesiër wordt hun het recht ontzegd nog een drankgelegenheid open te houden.

Ten slotte bekwamen nog drie andere personen, die in de bars of cabarets werkten, hetzij als klusjesman of gewoon als prostituée voor eigen rekening, ofwel een opschorting van de uitspraak, ofwel een vrijspraak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juni 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Mongi Ben Fredj

Hij was een goede vriend van Adriano Vittorio:

(...) Urenlang zal Adriano Vittorio zich dan, in een met anekdoten doorspekt betoog, blootgeven. Hij vertelt bijvoorbeeld over zijn goede vriend Mongi Ben Fredj die op een bepaald moment door de sectie zedenfeiten van de BOB-Brussel beschouwd wordt als 'de peetvader' van het Tunesische milieu in België. Ook de naam Alain Moussa vermeldt hij, een personage dat nog ter sprake zal komen.

Bron: De Bende: een documentaire | Paul Ponsaers en Gilbert Dupont

Ze hebben namelijk samen een restaurant uitgebaat in Marseille:

Na zijn leger dienst is Adriano teruggekeerd naar Marseille, waar hij een jeugdvriend heeft teruggevonden, ook uit Tunesië afkomstig. Een ontwortelde, net als hij. Mongi Ben Fredj werd op 22 december 1933 geboren in Kerkennah Sfax. Samen met Ben Fredj neemt Vittorio een restaurant over in de rue Thubaneau. Ze dopen het ‘L’Oasis’ ter herinnering aan hun land. Op het menu staan couscous en biefstuk friet. Tot driehonderdvijftig maaltijden per dag. De enige schauduwzijde is het cliënteel van ‘l’Oasis’, dat alleen bezocht word door flikken, prostituées, tipgevers, pooiers en kleine boefjes die allen min of meer gebonden zijn aan de oude Guérini, de ‘peetvader’ die nog altijd over de onderwereld van Marseille heerst en de controle heeft over de drughandel die via de haven naar de Verenigde Staten leidt. Een individu dat, enkele jaren later, de makers van de film ‘French Connection’ zal inspireren.

Bron: De Bende: een documentaire | Paul Ponsaers en Gilbert Dupont

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube