1

Topic: Guy Debackere

In september 1977 voerde de BOB van Waver een huiszoeking uit bij een zekere Guy Debackere. Hij woonde in Corroy-le-Grand, nabij Chaumont-Gistoux, en had een café in de Kernstraat in Brussel (*) en een antiekzaak in de Pijpelingstraat, eveneens in Brussel.

In zijn huis vonden de speurders niet alleen gestolen antiekstukken maar ook drugs ter waarde van 125 miljoen fr. (!). De man kon tijdens de huiszoeking ontsnappen op de meest idiote manier (zie artikels hieronder).

Enorme drugsvangst te Waver

De BOB van Waver heeft tijdens een speurtocht naar de buit van een in augustus jl. gepleegde antiekdiefstal in de verblijfplaats van een barhouder uit Elsene te Corroy-le-Grand 23 kg. heroïne aangetroffen. De handelswaarde van het goedje zou ruim 115 miljoen fr. bedragen.

De gendarmes hebben tevens zowel in de woning van de barhouder te Brussel als te Corroy-le-Grand de gestolen antieke voorwerpen teruggevonden. De barhouder zelf, wiens identiteit niet werd vrijgegeven is voortvluchtig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 September 1977

Drugvangst te Corroy-le-Grand beloopt 125 miljoen

Zoals wij gisteren reeds meldden heeft de BOB van Waver tijdens een speurtocht naar de buit van een antiekdiefstal, die gepleegd werd in augustus, een enorme drugvangst gedaan. Deze grootste vangst in de Belgische geschiedenis gebeurde te Corroy-le-Grand.

De speurtocht van de BOB leidde naar de woning van Guy Debackere, uitbater van een bar in de Kernstraat te Brussel, en van een antikwiteitenzaak in de Pijpelingstraat van dezelfde stad. De woning, die Debackere tegen een zeer hoge prijs huurt te Corroy-le-Grand, was het doelwit van de BOB in een routine-onderzoek naar gestolen oudheden in het Waverse. In de woning van Debackere ontdekte de BOB een hoeveelheid antiquiteiten ter waarde van ongeveer vijf miljoen frank. Het betrof o.m. schilderijen, geldcollecties, oude meubels en beeldjes.

Onder het voorwendsel dat hij afscheid ging nemen van vrouw en kind, wist Debackere aan de BOB te ontkomen; hij is waarschijnlijk naar het buitenland gevlucht. Door deze overhaaste vlucht wist de BOB van Waver onmiddellijk dat ze met “groot wild” te maken had. Bij het onderzoek van het huis van Debackere vonden ze een verdachte kartonnen doos.

De doos bevatte maar eventjes 230.000 tabletten “Monoester”, een drug die gerangschikt wordt onder de morfine maar die eigenlijk het midden houdt tussen morfine en heroïne. De capsules worden gewoon ingenomen en geven aan de gebruiker, bijna even snel als een inspuiting in de aders, het gewenste effect. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de capsules afkomstig uit een clandestien laboratorium in België, dat over een zeer goede uitrusting moet beschikken.

In de doos zaten 34,5 kg. van het spul wat een handelswaarde van ongeveer 125 miljoen fr. betekent.

De BOB heeft Interpol gevraagd om te helpen bij de opsporing van Guy Debackere. Een grootscheepse razzia in België, wat ten slotte voor de drughandelaars een paradijs is als doorvoerland, zou vele clandestiene laboratoria uit de weg kunnen ruimen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 September 1977

(*) Als je op dit forum zoekt op "Kernstraat" kom je twee interessante zaken tegen. Een zekeren Norbert Munten werd in een café in de Kernstraat neergestoken. Was dit het café van Guy Debackere?

In het topic over Albert Farcy is er sprake van een café in de Kernstraat dat eigendom zou geweest zijn van Léon De Staerke. Was dit dit café?

Zie ook dit artikel van Le Soir (achter een betaalmuur) » www.lesoir.be

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Guy Debackere

Ben wrote:

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de capsules afkomstig uit een clandestien laboratorium in België, dat over een zeer goede uitrusting moet beschikken.

Heeft dit een link met Jules Montel, Paul Cams of de NV BIOS?

Re: Guy Debackere

Ben wrote:

Als je op dit forum zoekt op "Kernstraat" kom je twee interessante zaken tegen. Een zekeren Norbert Munten werd in een café in de Kernstraat neergestoken. Was dit het café van Guy Debackere?

In het topic over Albert Farcy is er sprake van een café in de Kernstraat dat eigendom zou geweest zijn van Léon De Staerke. Was dit dit café?

In het Frans heet deze straat Rue du Pépin. In het topic over Julien De Staerke schreef ik al eens dat diens café, de Troika, daar ook gesitueerd was.

Re: Guy Debackere

Een kleine aanvulling op mijn vorige post:

Het café waar Norbert Munten werd neergestoken heette volgens een krantenartikel uit zijn eigen topic Brummel 2, gelegen in de Kernstraat. Via de Kruispuntbank van Ondernemingen vond ik het café-restaurant Brumel II (1979-1990) - Kernstraat 2, 1000 Brussel - terug.