1

Topic: Charleroi: 14 Juli 1978

Samenvatting

  • Wat? Moord op een taxichauffeur

  • Wanneer? In de nacht van 14 op 15 juli 1978

  • Waar? De taxirit begon aan het Stationsplein in Charleroi. De taxi werd teruggevonden te Ernage-Gembloers, het lijk van de chauffeur in Bossière.

  • Hoe? De man werd vermoord met verscheidene messteken over het ganse lichaam.

  • Wie? De moordenaar was waarschijnlijk Yvan Somville. Somville verklaarde dat hij enkel het lichaam van de chauffeur heeft verstopt en dat iemand anders de moord heeft gepleegd.

Yvan Somville werd nooit veroordeeld voor deze moord. Hij ontsnapte voor het proces uit de gevangenis, schoot nadien twee BOB'ers neer en werd nadien doodgeschoten door agenten van de Groep Diane.

Bebloede taxi nabij Gembloers

Zaterdagochtend ontdekte een boswachter te Ernage-Gembloers, op de Oude Romeinse Weg, een achtergelaten taxi van de firma Citax uit Charleroi. Er waren bloedsporen op de zetels. De rijkswacht van Gembloers en de gerechtelijke politie van Namen maakten uit dat de taxi zaterdagochtend om drie uur op het Stationsplein aan het Zuidstation van Charleroi vertrok, met één inzittende. De taxibestuurder Martinelli (28) uit Wanfercée-Baulet maakte melding van een rit naar Sombreffe. Sindsdien bleef de man spoorloos. Het hele weekend werden vijvers en steengroeven tussen Gembloers en Charleroi doorzocht maar zonder enig gevolg. De hoeveelheid bloed in de wagen aangetroffen laat veronderstellen dat het slachtoffer zijn verwondingen niet overleefd heeft.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Juli 1978

Lijk van aangerande taxichauffeur teruggevonden

Maandagavond werd het lijk van de taxichauffeur Marcel Martinelli, die in de nacht van vrijdag op zaterdag vermist werd, nadat hij met een passagier in de richting van Gembloers was gereden, teruggevonden te Bossière bij Gembloers. Hij is blijkbaar brutaal vermoord. Voorts werd vernomen dat een verdachte wordt opgespoord, nl. een zekere Jean- Claude Eeckhout, 35 jaar die bij zijn moeder te Trazegnies woont. De man die geen gerechtelijk verleden heeft, is een gewezen huurling in Afrika. Sinds vrijdagavond werd hij niet meer gezien. Door het gerecht werd zijn aanhouding bevolen. De man is tussen de 1,75 m. en 1,80 m. groot met een rood aangezicht en naar achter gekamd haar. Hij draagt een
bril.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juli 1978

Verdachte van moord op taxichauffeur voorgeleid en vrijgelaten

Maandagavond kon de Naamse politie in het station van Charleroi een verdachte voorleiden in de zaak van de moord op de taxichauffeur nabij Gembloers. De man bleek nadien echter over een sluitend alibi te beschikken zodat men hem dinsdagavond weer moest vrijlaten.

De verdachte is de 35-jarige Jean-Claude Eeckhout die zijn moeder te Trazegnies woont. De man die geen gerechtelijk verleden heeft is een gewezen huurling in Afrika. Hij werd tijdens de nacht van maandag op dinsdag over de moord ondervraagd.

Inmiddels werd (zoals wij reeds meldden) maandagavond bij het parket van Namen vernomen dat het lijk van de in de nacht van vrijdag op zaterdag verdwenen taxichauffeur, Marcel Martinelli, maandagavond werd teruggevonden in een 30-meter die stortput te Boissière, in de omgeving van Gembloers.

Alibi

Dinsdagavond werd echter vernomen dat Eeckhout over een alibi beschikte dat door drie getuigen bevestigd werd. Derhalve moest men hem weer vrijlaten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juli 1978

Taxichauffeurs eisen doodstraf

Om 7u30 donderdagochtend reeds waren de taxi’s niet te tellen op de A54 naar Charleroi, waar zij gingen deelnemen aan de protestbetoging die wordt georganiseerd naar aanleiding van de begrafenis van de h. Martinelli, een taxichauffeur uit die stad die onlangs werd vermoord.

Vele van de honderden wagens waren getooid met een of ander zwart rouwteken. Op sommige wagens was een zelfklever aangebracht met het opschrift: “de doodstraf voor onze moordenaars”.

Meer dan 200 taxi’s reden door het stadscentrum van Charleroi, naar de woning van de vermoorde taxichauffeur te Wanfercée-Baulet. Hier brachten tientallen taxichauffeurs een laatste groet aan het stoffelijk overschot.

Terwijl de godsdienstige dienst werd gehouden, praatten de taxichauffeurs over allerlei middelen om hen te beschermen bij de uitoefening van hun beroep. Zo werd o.m. het voorstel geopperd dat taxichauffeurs het recht zouden krijgen onder bepaalde omstandigheden de identiteitspapieren van hun klanten te controleren. Er heerste ook ongenoegen over het weinig doeltreffend optreden van de politie.

Onder de taxichauffeurs waren er afvaardigingen uit Brussel, Luik, Namen, Antwerpen, Gent en Mol.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juli 1978

Aanhouding in moord op taxichauffeur te Charleroi

Heeft men eindelijk de moordenaar te pakken van de Charleroise taxichauffeur Marcel Martinelli, wiens lijk op de avond van maandag 17 juli in een 30-meter diepe stortput werd gevonden te Bossière nabij Gembloers?

In de vroege ochtend van zaterdag 15 juli had Martinelli op het Stationsplein te Charleroi een klant meegenomen die, naar hij had gemeld, een rit naar Sombreffe had gevraagd. Enkele uren later werd de wagen van Martinelli, die in dienst was van de taximaatschappij Citax, uit Charleroi, verlaten teruggevonden te Ernage-Gembloers. Bloedsporen die op de zetels werden gevonden lieten toen al het ergste vermoeden.

Een paar dagen later werd een verdachte uit Trazegnies aangehouden, die wegens een sluitend alibi later werd vrijgelaten.

Sindsdien trachtten de gerechtelijke autoriteiten op het spoor te komen van Yvan Somville, een 28-jarige deserteur, die enkele maanden geleden naar Frankrijk was uitgeweken en zich had laten inlijven bij het Vreemdelingenlegioen. Men was er haast zeker van dat Somville, die tot voor kort te Sombreffe wonde en verhuist was aar de Avenue des Etats de Brabant te Gembloers, op 14 juli in de streek van Charleroi vertoefde. Wat hem vooral verdacht maakte was het feit dat hij na 15 juli - dag van de moord op de taxichauffeur - niet meer gezien was.

Foto

Begin deze week liet de gerechtelijke politie van Charleroi in de streek een foto van Somville verspreidde. Aan de hand hiervan werd hij donderdag herkend en kon hij ’s namiddags door de rijkswacht worden aangehouden te Erquellines, waar hij vermoedelijk trachtte de grens over te steken. Na eerst te zijn overgebracht naar het gerechtshof van Charleroi, werd hij vrijdagmiddag ter beschikking gesteld van de krijgsauditeur te Luik. Hij zou geen bekentenissen hebben afgelegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Juli 1978

Zaak van vermoorde taxi-chauffeur te Charleroi nog niet rond

Op 15 juli jl. werd te Charleroi een taxichauffeur met verscheidene messteken over het ganse lichaam vermoord. Later werd zijn wagen teruggevonden langs de Chaussée Romaine te Gembloers. Nog twee dagen later ontdekte men het lijk van de chauffeur op een openbare stortplaats te Bossière.

Nog eens acht dagen later werd door de gerechtelijke politie van Namen een legioensoldaat uit Gembloers aangehouden. Deze Yvan Somville, was deserteur uit het Belgisch leger. Door de krijgsauditeur was Somville veroordeeld wegens desertie en diefstal.

Toen hij uit de gevangenis kwam, werd hij onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens heling van een lijk. Hij bekende inderdaad het stoffelijk overschot van taxichauffeur Martinelli naar het stort te hebben gebracht. De misdaad zelf zou door iemand anders zijn begaan, maar onderzoekers konden nog geen bevestiging vinden van de elementen die hen door Somville zijn geleverd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 December 1978

Somville toch niet vrij

Het parket te Namen heeft donderdag beroep aangetekend tegen een beslissing van de Raadkamer om Yvan Somville (26), deserteur en soldaat van het Vreemdelingenlegioen, in vrijheid te stellen.

Somville werd vorig jaar, één maand na de moord op taxichauffeur Martinelli (14 juli 1978) aangehouden. Tijdens verscheidene ondervragingen gaf Somville wel toe dat hij het lijk van de taxichauffeur vervoerde maar hij ontkende de moord. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek echter dat geen derde persoon bij de zaak was betrokken. Integendeel, Somville sprak zichzelf herhaaldelijk tegen en de onderzoeksrechter ging hem van moord beschuldigen maar omdat Somville deserteerde uit het Belgisch leger kan alleen de krijgsauditeur die beslissing nemen en valt hij buiten de rechtspraak van het burgerlijk gerecht.

De krijgsauditeur kan nu tegen Somville een aanhoudingsbevel uitvaardigen, anders zou hij op vrije voeten worden gesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 April 1979

Moord op taxichauffeur naar krijgsauditeur

De raadkamer te Namen heeft donderdag het dossier van Yvan Somville in handen gespeeld van de krijgsauditeur. Yvan Somville is betrokken bij de moord op de taxichauffeur Marcel Martinelli. Terzake wordt hij beticht van heling van het lijk. De onderzoekers blijken echter de zekerheid te hebben dat Somville als enige in deze zaak schuld draagt. Als soldaat is Somville thans in handen van de militaire justitie, die overigens tegen hem een aanhoudingsmandaat heeft uitgevaardigd nadat eerder de burgerlijke rechtbank zijn hechtenis niet langer nodig had geacht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 April 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube