1

Topic: Alain Coesens

Alain Coesens is een gewezen werknemer van FN Herstal. Daar was hij een directe collega van Juan Mendez. Zijn vader is nog ambassadeur voor België geweest in Peru en in Zwitserland. Coesens en Mendez kenden elkaar al voordat ze collega's werden bij FN. Ze studeerden samen voor handelsingenieur in de 'Ichec'-school in Brussel. Het was Coesens die Mendez introduceerde bij FN en in schietclubs. Hij is ook een direct familielid van Armand de Decker (PRL/MR).

Coesens en Mendez reden vaak samen naar de FN-fabriek in Herstal. Op de dag dat Mendez vermoord werd, was dit niet het geval. Coesens was namelijk op zakenreis in Zuid-Amerika. Na de moord op Mendez werd er bij Coesens een huiszoeking gedaan:

(...) De Belgische politie heeft ontdekt dat veel werknemers van FN verwoede wapenverzamelaars zijn. Van Mendez was bekend dat hij een uitgebreide verzameling schiettuig in huis had, maar van zijn adjunct-directeur Alain Coesens niet.

Bij Coesens werd huiszoeking gedaan; er werden zeventig vuurwapens en documenten in beslag genomen. Dit versterkt de geruchten dat Mendez met enkele FN-medewerkers een handel in door de fabriek afgekeurde vuurwapens had opgezet.

Bron: Algemeen Dagblad | 18 Januari 1986

In het boek "De Bende: een documentaire" kom Coesens ook aan bod:

(...) Juan [Mendez] studeerde voor handelsingenieur in de ‘Ichec’-school, samen met Alain Coesens. De vader van Coesens, ambassadeur in Zwiterserland, was voorheen ambassadeur voor België in Peru. Coesens kreeg via deze weg vrij makkelijk een job bij FN. Hij werd belast met de wapenverkoop in Latijns-Amerika, Spanje en Portugal. Het was Alain Coesens die ‘Tony’Mendez, zijn gewezen studiemakker, introduceerde. Mendez was de gedroomde onderhandelaar voor de wapenfabriek om als collega van Coesens te fungeren. Op de eerste plaats kende hij uiteraard als geen ander het Spaans, noodzakelijk om met vrucht onderhandelingen te voeren in Zuidamerikaanse staten. (…)

Mendez werd dus zendingshoofd met collega Coesens van het departement ‘Défense et Securité’ bij FN voor Latijns-Amerika, Spanje en Portugal. Zijn voorganger bij FN was Carlos Davila Del Pielago. De vader van Coesens had Davila nog gekend toen deze in functie was bij FN en hijzelf ambassadeur in Peru. Davila was geboren in Lima. Vader Coesens had zich vroeger nog verwonderd over het feit dat een Peruviaan door FN was aangetrokken om in Peru zaken te doen. Eén en ander zal wel te maken ge had hebben met het feit dat Davila, gewezen kapitein van de Peruviaanse paracommando’s, de rechterarm was geweest van de president van Peru en op een bepaald moment het land moest verlaten omwille van politieke redenen. Aangezien de vrouw van Davila familielid was van één van de stichters van de Kredietbank koos Davila België als uitwijkland.

Bron: De Bende: Een documentaire | Gilbert Dupont en Paul Ponsaers

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Alain Coesens

Nog een paar aanvullingen over Alain Coesens.

Alain Coesens was de neef van Armand de Decker maar hij had ook veel connecties in de Brusselse onderwereld. Wanneer Mendez z’n wapens gestolen werden, vroeg hij niet aan Bouhouche om z’n licht op te steken bij zijn connecties in de Brusselse onderwereld, maar vroeg hij dat aan Coesens.

De kans is ook heel groot dat Bouhouche en Coesens elkaar hebben gekend.

Over hun werk bij FN Herstal: Beiden waren ze hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de regio Latijns-Amerika, Spanje en Portugal.

Ben wrote:

Na de moord op Mendez werd er bij Coesens een huiszoeking gedaan.

Dit gebeurde in diens afwezigheid. Coesens was nog niet terug van zij zakenreis. Bij zijn terugkomst in België werd Alain Coesens op de luchthaven van Zaventem aangehouden. 

En over wie zou Mendez het hier hebben gehad? wink

Doraene vogde eraan toe: "Vandaar ook de titel van dit document: Mendez voerde zijn eigen onderzoek. Hij zei me dat hij had ontdekt dat er zich op politiek niveau corrupte figuren in zijn entourage bevonden. Hij verduidelijkte dit door te zeggen dat hij een smerig milieu op het spoor was gekomen tijdens zijn onderzoek in de kringen van de schietclubs."

Bron: De namen uit de doofpot | Stef Janssens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Alain Coesens

"Alain C." in dit artikel is Alain Coesens. Hij is nooit voor de rechtbank verschenen, hij is niet ontslagen bij FN en FN heeft nooit "een woordje uitleg" moeten geven. De connecties van de familie Coesens waren te sterk.

Moord FN-directeur leidt tot ontdekking van illegale wapenhandel

Het onderzoek naar de moord op Juan Mendez, commercieel directeur bij de FN-wapenfabriek van Herstal, heeft geleid tot het blootleggen van een illegale wapenhandel. De ontdekking werd gedaan in het appartement van Alain C. in Etterbeek, (*) die volgens gerechtelijke kringen verregaande relaties heeft met FN. Politiemannen zegden dat hij personeelslid is van de wapenfabriek, maar officieel werd dat (nog) niet bevestigd.

Aan de hand van de lijst van relaties en de agenda van de vermoorde FN-directeur werden een zeer groot aantal huiszoekingen verricht. Zo kwamen de BOB’ers donderdagavond bij Alain C. terecht.

In zijn woning vond men wapens en documenten die volgens het gerecht onomstotelijk bewijzen dat de man betrokken was in een wapentrafiek. Er werd door de BOB beslag gelegd op de gevonden voorwerpen en Alain C. werd opgepakt.

“Heel toevallig vonden we iets heel anders dan wat we zochten”, aldus gerechtelijke kringen, “maar dit wordt waarschijnlijk een zeer ernstig dossier en er zal door FN een aardig woordje uitleg moeten worden verschaft over wat we vonden. De wijze waarop de Belgische wapenhandel georganiseerd is, laat verregaande misbruiken toe en deze zaak is een unieke kans om daar ernstig op in te gaan. België bevoorraadt in heel de wereld via een illegaal circuit allerhande terroristische en guerrilla-organisaties. Misschien hebben we nu een spoor te pakken naar een dergelijke trafiek.”

Bron: De Standaard | 11 Januari 1986

(*) Het appartement lag aan de Franklin Rooseveltlaan.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube