Re: Aalst: 9 November

Van de reportage van De laatste 30 uur uitgaande, stel dat zij de echte Bende waren, zou het ook interessant zijn lijstje op te stellen van alles wat verkeerd gelopen is:

  • Men staat aan het pompstation waar ongevraagd een glazenwasser komt opduiken (heeft die glazenwasser getuigenis gedaan/robotfoto, ...?) waar ze afspraak hadden.

  • Daardoor is hun afspraakje de kluts kwijt en steekt hij de snelweg over met geweer in handen.

  • De colonne die gezien is door passagier van andere wagen.

  • Eén van de daders die ook op panelen schiet. Slechte drugs met paniekaanvallen als gevolg?

  • Killer geraakt tijdens vlucht.

  • Persoon die hen achtervolgd/begint te racen tegen hen.

  • Gesnapt in het bos.

Dat de koffer zo lang openbleef kan maar 2 verklaringen hebben:

  • Killer echt geraakt.

  • Kofferklep geblokkeerd.

Wat verder als die andere man tegen hen probeert te racen, is het kofferdeksel dicht. Was dit al een andere VW Golf? Mijn vermoeden neen, dan hadden ze wel een andere soort wagen genomen want iedereen was op zoek naar een VW Golf.

312

Re: Aalst: 9 November

Vergeet ook de JD Tuning-episode niet.

313

Re: Aalst: 9 November

De laatste 30 uur-theorie van Vos zou ik toch met een serieus korrel zout nemen. Ondertussen weten we dat de zakken maanden later gedumpt zijn, en de Golf van Erps-Kwerps gevonden in het bos is niet de dader (uitvoerders) wagen was. Dus naar alle waarschijnlijkheid zijn de daders niet naar het Bos van Houssière gereden maar ergens rond Halle richting Brussel of dichter rond Aalst een schuilplaats hadden. Toch er moeten handlangers deze dwaalsporen aangelegd hebben in het Bos van Houssière.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Aalst: 9 November

dim wrote:

Vergeet ook de JD Tuning-episode niet.

Ook niet onmogelijk. Als ze die terugweg genomen hebben kunnen ze bv. in Vollezele links richting Halle/Sint-Pieters-Leeuw en zo eventueel verder naar Brussel. Of ze rijden door richting Edingen waar ze dan verder kunnen naar Rebecq/Bierghes/... En als ik het verkeerd voor heb kunnen ze vanaf Edingen binnenbaantjes nemen richting Braine-Le-Comte. Die openstaande koffer is toch een vraagteken.

Die opname van de laatste 30 uur is idd een klucht. Men had op z'n minst juiste vermomming kunnen gebruiken.. De theorie van Kuros mag dan niet volledig plausibel zijn, zouden er toch geen elementen van waarheid kunnen in zitten of was het volledig verzonnen (kolonne Denderhoutem, Garage Podevijn, ...)?

Re: Aalst: 9 November

Edit: Als ik het niet verkeerd voor heb kunnen ze voorbij Edingen, binnenbaantjes nemen naar Braine-Le-Comte. En het verhaal dat grootvader Van Den Abiel de parking is komen opgerend ... toch allemaal vreemd.

Re: Aalst: 9 November

Hierbij een uitgebreid interview van David Van De Steen afgenomen in september 2013 door de redactie van de website vyrtis.wordpress.com. Gelet op het belang van bepaalde informatie die David Van De Steen aangeeft in dit interview (bedreigingen, vluchtroute via Teralfene, fouten in PV's, opmaak robotfoto, ...) heb ik voor de leesbaarheid mij gepermitteerd om het interview hier integraal over te nemen. Ik vond ook niet meteen de contactgegevens over de auteur.

David Van de Steen was negen jaar toen hij op de parking van Delhaize in Aalst oog in oog kwam te staan met de Bende van Nijvel, op zaterdagavond 9 november 1985. Zijn zuster Rebecca en zijn ouders worden die avond door de overvallers doodgeschoten. David zelf raakte daarbij gewond, maar overleefde de verwondingen. De wilde schiet- en moordpartij zal het leven kosten aan acht mensen.

In totaal en officiëel wordt aangenomen dat De Bende Van Nijvel 28 doden op haar geweten heeft. We weten dit vooral dankzij het gerechtelijk en ballistisch onderzoek, dat tot begin jaren ’90 onder andere in Dendermonde werd gevoerd. Voormalig onderzoeksrechter Freddy Troch, substituut Willy Acke (substituut= "uitvoerend procureur, onder het gezag werkend van de procureur des Konings binnen een bepaald parket") en politiemensen maakten deel uit van de zogenaamde Delta-cel, wat de naam was van het onderzoeksteam dat opheldering probeerde te brengen in één van de meest moorddadige gerechtelijk dossiers in België.

Verdachten werden ondervraagd en aangehouden door de toenmalige speurders uit de Scheldestad: eén van hen is Philippe De Staerke, die in 1987 werd aangehouden door het Dendermondse parket. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor andere feiten. In 1991 schreef hij echter een brief, gericht aan de krant Het Laatste Nieuws, waarin hij bekende aan het hoofd te hebben gestaan- sinds 1978- van "een commando", beschikkend over een 15-tal "goed getrainde" mensen. Een jaar eerder werden op aansturen van de Delta-cel wapens bovengedoken uit een kanaal nabij het hellend vlak van Ronquières. Een eerdere duikoperatie, in dezelfde omgeving, onder het gezag van de inmiddels overleden Nijvelse procureur Deprètre leverde niets op. Het ballistisch onderzoek kon feiten gepleegd tussen 1982 en 1985 aan elkaar linken. Tot een assisenproces is het echter niet gekomen. Zo ontstond een beangstigende mythe, genaamd Bende Van Nijvel.

Om mysterieuze redenen werd dit complexe dossier echter overgeheveld van Dendermonde naar Charleroi. Ondanks het op korte tijd geleverde resultaat. Waarom? Onderzoeksrechter Freddy Troch verloor zijn bevoegdheid van onderzoeksrechter, hem te kennen gegeven via een publicatie in Het Staatsblad. Korte tijd later ging hij aan de slag bij het comité P. Sinds enige tijd is hij met pensioen. In 2012 bezochten twee speurders van de Waalse onderzoekscel Troch en overhandigden hem een 12 bladzijden tellend document. In een recent gepubliceerd artikel is de voormalige onderzoeksrechter niet mals in zijn kritiek op het huidige onderzoek. Eerder veroorzaakte het in de boeien slagen van voormalig Delta-speurder Eddy C. enige opschudding. Eddy Vos verklaarde dan weer dat “men” oude bendedossiers in Charleroi "aan het vernietigen is". Ten opzichte van mensen die recht hebben op gerechtigheid, een waarheid waarom ze dierbaren hebben verloren of zich jarenlang hebben ingezet om in deze resultaat te boeken, is dit de zoveelste blamage en de schande van een rechtstaat ver voorbij ...

Het gesprek met één van de kroongetuigen van die bloedstollende overval vindt plaats in Aalst, in de buurt van het Belfort ...

Volgens David zat er nog een tweede groep daders-tijdens de overval op Delhaize in Aalst- aan of achter houten palletten, zowat centraal op de parking van Delhaize, aan de achterzijde van het warenhuis, gelegen aan de Parklaan. Gaven zij rugdekking aan het drietal dat zo moordddadig en driest tekeer ging in Aalst? Of ging het om logistieke steun? Gaat het hier over "De Bende van Hofstade"? (Kort voor de overval werd op een vrije radio het plaatje “Te Voet naar Scherpenheuvel” aangevraagd, “van De Bende van Nijvel, voor De Bende van Hofstade”).

Het kan bijna niet anders dan een gecodeerd bericht zijn geweest tussen twee gewapende groepen. Als je het bos (Osbroek-park, gelegen achter Delhaize) doorwandelt heb je verschillende paden, waarvan er één inderdaad omhoog gaat (rechtdoor vanuit de richting van de atletiekpiste, waarover eerder ook bizarre getuigenissen werden geregistreerd en waar wapens en kledij werden gevonden, voor de overval). Als je dat pad volgt kom je terecht aan de achterzijde van de Delhaize-parking. Er is ook sprake van "bruine bottinnen", die zouden gedragen zijn door de overvallers. Mogelijks gaat het over schoeisel van het Amerikaanse leger.

Lees hier het hele interview » Feiten

317

Re: Aalst: 9 November

Wat David meemaakt ... Sterkte David!

De bedreigingen kort na Aalst waarbij de bellers de link leggen naar de aanslag op Vernaillen, alsook dat ze dreigen met iets in scene te zetten waarbij een kind sterf om het daarna in de schoenen van de grootvader te schuiven, is niet zomaar een element. Tevens ook de Nederlands taal die gesproken word. Het doet me direct denken aan de getuige van Waver de heer Romeyer die ook een dreigtelefoon kreeg en vermoede dat de beller Nederlands/Vlaams sprak, ook is er de rijkswachter die de schietpartij in Nijvel overleefde ook dacht dat de daders een Vlaams accent hadden.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Aalst: 9 November

Ik heb ook erg te doen met David, zijn schoolvriendje (die hier vroeger dacht ik ook op forum zat) de hele zaak, maar overal lees ik tegenovergestelde verklaringen.

In andere reportages verklaart hij dat hij dacht dat het een grap was (zwarte pieten, carnaval, ...), hier zegt hij dan weer dat hij direct door had dat het om de Bende van Nijvel ging ... Waarschijnlijk zal de media zijn woorden wel verdraaid hebben, maar door net de details over het hoofd te zien geraakt zo'n zaak nooit opgelost.

319

Re: Aalst: 9 November

David - met wie we allemaal bijzonder meeleven en die we zo graag zouden bijstaan en helpen, anders zaten we niet op dit forum - is natuurlijk over één zaak heel erg duidelijk: de deelname van Patrick Haemers aan de bendeoverval van Aalst. Dat is alvast één blonde reus, een reus die misschien wel werd opgeroepen als vervanger van de eerste blonde reus of blonde reuzen. En dan kun je ook weer niet iedereen met Haemers meesturen als 'killer' of als 'oude'.

In verband met Aalst komen toch steeds opnieuw de namen van de eerder genoemde mogelijke uitvoerders bovendrijven: Haemers, De Staerke, Salesse, Eckhardt (als medeplichtige)... Vraag blijft of de bende van Aalst in haar geheel werd samengesteld en losstaat van de vaste bezetting van de bende, of van de twee bendes. Als de groep van Aalst totaal nieuw was, dan moet er uit de groep rond Haemers zijn gerekruteerd. Misschien zijn er voor die specifieke gelegenheid zelfs twee nieuwe bendes in het leven geroepen, geplukt uit de entourage van De Staerke en uit de entourage van Haemers. Een getuige herkende trouwens de typische tred van Philippe De Staerke. In dat geval moeten we ook Léon De Staerke, Lacroix en Zeyen bekijken, en niet te vergeten: Robert Darville. Blijkbaar moeten we daar nog een paar Vlaamse freelancers aan toevoegen, wegens de taal die werd gehoord.

Hoe dan ook heeft iemand precies deze Delhaize van Aalst aan de daders gesignaleerd, iemand die de buurt kende, die wist dat er een voorkant en een achterkant was, die wist dat die Delhaize aan het rond punt Den Haring ligt en van waaruit men alle kanten op kan, maar die ook wist dat de andere richting - de bestaande steenweg richting Welle, Denderleeuw, Okegem en Ninove - interessanter was om meteen te verdwijnen.

Re: Aalst: 9 November

Achille Haemers was van West-Vlaamse afkomst toch? Hoe groot was ie? Ook nog even rechtzetten dat we recent de namen verwisseld hebben van de Papadopoulossen verwisseld hebben. Volgens mij is het Sotirios "Stereo" die in aanmerking komt als "tweede reus". Apostolos is oudere broer of vader?

Leon De Staerke en Apostolos kennen elkaar al sinds hun kindertijd en zijn dus van dezelfde generatie! Ik heb nog nooit een foto van Apostolos kunnen vinden. Hij kan eventueel ook als "oude" in aanmerking kunnen komen, waarschijnlijk heeft hij ook mediterraan uiterlijk? Is hij nog in leven?