1

Topic: Paulo Cirelli

Paulo Cirelli was een Italiaans gangster die in juni 1988 door de correctionele rechtbank te Luik werd veroordeeld voor een serie hold-ups op bank- en postkantoren tussen 1985 en 1986.

Op 8 februari 1987 ontsnapt hij samen met Robert Van Oirbeek, Giacomo Marchisone en Philippe Delaire op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Lantin en gijzelen daarbij twee cipiers, die in de buurt van Tongeren worden vrijgelaten. Paulo Cirelli en zijn kompaan Marchisone werden diezelfde maand opgepakt in Genève.

Italiaans duo voor Luiks rechter wegens zevental hold-ups

De correctionele rechtbank van Luik heeft woensdag het omvangrijke dossier behandeld ten laste van twee Italianen, afkomstig uit Turijn, die in het Luikse een reeks hold-ups hebben gepleegd. Samen met een Belgische medeplichtige hadden Paolo Cirelli en Giacomo Marchisone tussen ’85 en ’86 een reeks bankfilialen en postkantoren afgeschuimd.

Ze hadden daarbij een nieuwe techniek op punt gesteld: met behulp van een moker ramden ze de achterdeur van het kantoor, nadat ze eerst de komst van een geldtransport hadden afgewacht. Onder bedreiging van vuurwapens moesten de bedienden de geldzakken die de begeleiders even voordien hadden achtergelaten, aan het trio afgeven.

Een van deze overvallen, uitgevoerd op 14 november 1986, werd hen noodlottig. Ze werden op heterdaad betrapt en in de gevangenis van Lantin opgesloten. De twee Italianen slaagden er op 8 februari 1987 in samen met Van Oirbeek en Delaire te ontsnappen, maar werden in Zwitserland terug gegrepen en aan België uitgeleverd.

Hoewel beide mannen ontkennen ook maar één van de hen ten laste gelegde overvallen te hebben gepleegd, eiste de procureur 9 jaar effectief voor elk.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Juni 1988

Ontsnapte Sicilianen in Genève opgepakt

De twee Siciliaanse metgezellen van Van Oirbeek zitten weer achter slot en grendel. De Zwitserse politie was getipt en kon Paolo Cirelli (41) en Giacomo Marchisone (42) vrijdag om 11u30 in een hotel te Genève verrassen. De beide gangsters waren in gezelschap van hun Italiaanse vriendinnen.

Na hun ontsnapping zondagavond uit de gevangenis van Lantin bij Luik gijzelden Van Oirbeek, Delaire en twee Sicilianen een gezin in Hakendover. Van daaruit belden de Sicilianen naar Italië. Hun vriendinnen kwamen met een Fiat Uno Diesel met Italiaanse nummerplaat de gangsters in ons land ophalen. Hun ontsnappingsreis eindigde evenwel in Genève.

Het parket van Leuven vraagt de uitlevering van Cirelli en Marchisone voor de gijzelingen te Landen en te Hakendover.

Naar Van Oirbeek en Delaire zoeken de politiediensten nog ijverig voort. De politie viel gisterennamiddag een fabriek te Rijsel binnen in de hoop daar Delaire aan te treffen. Ook twee officieren van de Kortrijkse gerechtelijke politie namen aan de inval deel. Het resultaat was nihil.

Vermoedens bestaan dat Van Oirbeek en Delaire in Noord-Frankrijk uit mekaar zijn gegaan, nadat ze hun vluchtauto bij de kerk van het grensplaatsje Wervicq-Sud hadden achtergelaten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Februari 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube