1

Topic: Dominique Finschi

Dominique Finschi was een beroepsmisdadiger. In oktober 1980 heeft hij een schilderijendiefstal gepleegd in Koksijde. Begin jaren ’80 heeft hij Ghislain Hinderijckx aan werk geholpen. Henderijckx zat op dat moment financieel aan de grond. In 1996 ontsnapte hij uit de gevangenis van Vorst. In juli 2003 ontsnapte hij opnieuw - samen met twee andere gedetineerden - op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Dinant.

Diefstal werken van Delvaux te Koksijde nagenoeg opgehelderd

De 18 schilderijen en tekeningen van kunstschilder Delvaux, die tijdens de nacht van 11 op 12 oktober te Koksijde bij een familielid van de kunstenaar werden gestolen en die een globale waarde van nagenoeg 6 miljoen fr. vertegenwoordigen, werden gedeeltelijk teruggevonden in de woonplaats van twee dieven, nl. aan de Vossendreef 4 te Ukkel. De daders zijn de onlangs doodgeschoten Philippe Borreman en de 25-jarige Dominique Finschi, die een paar dagen geleden werd aangehouden.

Nadat Borreman op 28 oktober in de herberg “Bij Agnes” aan de Herzieningslaan te Anderlecht door twee agenten van de Brusselse stadspolitie was doodgeschoten, omdat hij zelf met een revolver naar de politiemannen had gevuurd, en daarbij een caféklant had gekwetst, werd achterhaald dat de kerel een paar weken voordien 18 schilderijen van Delvaux was gaan stelen te Koksijde in het gezelschap van Dominique Finschi uit Ukkel.

10 Schilderijen

Finschi kon worden aangehouden en in zijn woonplaats werden 10 van de gestolen schilderijen teruggevonden, waaronder een doek van groot formaat dat een waarde van 3,5 miljoen frank heeft.

In dezelfde woonplaats werden verder vervalste identiteitskaarten en gestolen rijbewijzen aangetroffen alsmede een toestel dat kan worden gebruikt bij het vervalsen van documenten. In de garage onderaan het gebouw werd een gestolen Mercedes aangetroffen waarvan Borreman en Finschi de jongste tijd veel gebruik maakten.

Toen Finschi werd aangehouden was hij in het gezelschap van verscheidene andere personen onder wie Veronique Borreman, zuster van de neergeschoten dief. Al deze personen konden na ondervraging weer vrijuit gaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 November 1980

Drie gevangenen gijzelden bewaker

De drie gevangenen die maandagavond uit de gevangenis van Dinant ontsnapten, hebben eerst drie bewakers gegijzeld en bedreigd met een revolver en een granaat, mogelijk nepwapens.

De daders sloten de bewakers op en sloegen nadien op de vlucht. Dat is uit politiebronnen vernomen.

De drie ontsnapten zijn afkomstig uit Brussel. Het gaat om Rudy Hanssens, Rabée Neggaz en Dominique Finschi. Het lijkt erop dat de ontsnapping minutieus werd voorbereid. Het onderzoek moet uitwijzen of de wapens die de gedetineerden gebruikten inderdaad vals waren.

De daders wisten blijkbaar ook goed dat op het moment van hun ontsnapping slechts drie bewakers in de gevangenis aanwezig waren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juli 2003

Ontsnapte gevangene verrast in bed

Dominique Finschi (48), werd eergisteren in Wemmel uit zijn bed gelicht. De man ontsnapte in juli uit de gevangenis van Dinant. Hij zat daar opgesloten omdat hij met een luxe-auto aan de haal ging nadat hij de eigenaar betaalde met een valse cheque. Finschi ging tijdens het avondeten in de gevangenis op de loop met twee kompanen. Ze bedreigden drie cipiers met nepwapens, een revolver en een granaat. Zijn medeplichtige, Rudy Hanssens, werd eerder al gevat. Alleen de 23-jarige Fransman Rabee Neggaz is nu nog voortvluchtig. Finschi zelf was niet aan zijn proefstuk toe. Hij ontsnapte in '96 ook al eens uit de gevangenis van Vorst.

Bron: Het Laatste Nieuws | 31 Januari 2004

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube