31

the end wrote:

Bij het vallen van de avond duiken in de Delhaize supermarkt in Genval vier individuen op. Het wordt een klassieke hold-up. Drie tot de tanden gewapende individuen die hun gezicht achter carnavalsmaskers verbergen, laten zich al het direct beschikbare geld overhandigen.

De website van de onderzoekers vermeldt maar drie daders en dat is waarschijnlijk correct » Forum

De tekst die je hierboven citeert - uit het boek 'De Bende: een documentaire' - is onduidelijk. In de eerste zin is er sprake van vier individuen. Daarna is er enkel sprake van 'drie tot de tanden gewapende individuen'. De vierde persoon wordt nergens meer genoemd. Waarschijnlijk komt deze verwarring door het feit dat er wel degelijk vier mensen het warenhuis binnen kwamen, drie daders en de verantwoordelijke van het DI-warenhuis:

Rond 19u00 wordt de verantwoordelijke van het grootwarenhuis DI, gelegen naast de Delhaize, bedreigd door een gewapende man. Deze man volgde de vrouw tot in het warenhuis Delhaize. Eens in de winkel voegen twee andere mededaders zich bij de man.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Ja Ben, dat is zo. Maar de site van de speurders is niet echt duidelijk: voor Genval zijn er maar 3 dader beschrijvingen, voor Ukkel 2 maar in Ukkel waren er 3 daders (zie site speurders). Voor Genval staat er op de site van de speurders dat 3 daders naar het eerste verdiep gegaan zijn. Wie was er dan beneden om de winkel en eventueel de parking te observeren? Dan is er ook:

Een getuige bemerkt een dader die met zijn wapen meerdere personen viseert die zich op de parking bevinden.

Ook in het boek 'De bende en co' staat duidelijk 4 mannen:

In de vroege avond van 11 februari 1983 stappen vier mannen op de parking van het Delhaize-warenhuis in Genval uit een Peugeot 504.

Er is ook nog het feit dat ze in Waver en in Ukkel iemand bij de wagen laten, dus waarom niet in Genval?

Waarom is de diefstal van de Peugeot van de site van de speurders verdwenen? Het was overduidelijk een Bende-wagen want er is een huls in gevonden. Waarom is het dossier van Angelou verdwenen en heeft men jaren zelfs niets onderzocht? Twee feiten voor Genval zijn uitgewist, waarom?

In dezelfde periode is er Libert die op 31/1 een afspraak heeft met Astrix en op 7/2 met Obilix en is er op 6/2 de aanslagen op Franse doelen met de diefstal van de ziekenwagen. Plus de Audi 100 die gestolen word.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Tja, niet makkelijk om daar wijs uit te worden. In het verslag van de Eerste Bendecommissie staat dan weer het volgende:

A. Overzicht van de gewapende overvallen gepleegd tussen 30.09.1982 en 09.11.1985 in de gerechtelijke arrondissementen Brussel, Dendermonde, Nijvel en Bergen en die voor 28 personen de dood tot gevolg hadden

(…) 4. Genval – 11.02.1983 – Warenhuis Delhaize

Op 11 februari 1983 omstreeks 19 uur doen drie personen, die carnavalmaskers en een bivakmuts dragen, een inval in het warenhuis. Onmiddellijk bij het binnentreden van de zaak gaat één van de misdadigers, die een geweer bij zich heeft en met name een mantel van donkere kleur draagt die tot aan de knieën rijkt [de mantel opgevist in Ronquières?] post vatten in de onmiddellijke nabijheid van de kassa’s en houdt, onder dreiging met zijn wapen, de zaakvoerder van het warenhuis, de kassiersters en verscheiden klanten onder bedwang. Hij beveelt hen niet te bewegen. Tegelijkertijd stormen twee andere personen, die handwapens bij zich hebben, naar het kantoor van de directie, waar ze zich meester maken van verscheidene bundels bankbiljetten en muntstukken. Alvorens de zaak te verlaten, rukten zij de telefoonkabels uit, een schot wordt gelost in de richting van de computerterminal.

Bron: Uiteenzetting van 24 februari 1988 van de Vice-Eerste Minister en Minister van Justitie

Echt duidelijk is het niet, maar waar we wel vanuit kunnen gaan is dat er 3 daders binnen zijn gegaan. Dus is enkel de vraag of er een vierde dader in de wagen of op de parking stond. Want de overval ervoor - in Waver - doen ze dit en in Ukkel ook, plus het feit dat hun wagen in Waver klemgereden was en er in Genval ook en klant hun wagen poogde te blokkeren. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze na Waver gewoon hun wagen onbewaakt achterlaten.

Er is dan ook het verdacht gedoe rond de Peugeot de Audi, en de andere gebeurtenissen in dezelfde periode.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

35

Allé, nog één bron om het af te leren. Deze keer zijn het vier daders: 

Le 11 février, vers 19 heures 10’ un hold up est commis au magasin Delhaize à Genval (Rixensart) par quatre auteurs masqués et/ou cagoules, dont deux ou trois braquent les caissières et s’emparent de la recette s’élevant à la somme de 692.384 F. Il est établi qu’ils sont arrivés sur le parking du magasin et ont fui après les faits avec la voiture Peugeot 504 volée le 28 janvier 1983 (…) [de tekst valt hier weg, waarschijnlijk staat hier gewoon de plaats van de diefstal].

D’autre part, avant de fuir, l’un des auteurs a tiré un coup de feu en direction d’un témoin (Culot Jacques) qui se trouvait au volant de sa voiture Audi (1). Il est établi par l’expertise que l’arme qui a ainsi tiré (dégâts matériels uniquement) est celle qui a appartenu à Cocu Michel. (2) L’importance de cette arme sera mise en lumière ci-après. 

Ce dossier porte le n° 97/83 de mon cabinet (notices du Parquet de Nivelles n* 11.41.1145/83) et est joint par ordonnance de la Chambre du Conseil de Nivelles du 2 janvier 1984 à mon dossier n° 298/83.

Bron: Nota van onderzoeksrechter Guy Wezel aan Procureur Deprêtre | 20 februari 1984

(1) Deze Audi werd nadien gestolen » Forum
(2) Deze info bleek achteraf niet correct.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

En op dit schema van het CWB gaan (gingen) de speurders uit van 4 of 5 daders in Genval. Wat is het nu?

5? Hoe passen die in een Peugeot, er waren 2 daders van 1,85m groot. Wat als er een achtervolging was met 5 in een Peugeot, het extra gewicht maakt de wagen traag en er is geen plaats om te bewegen. Zou er dan een tweede wagen gebruikt zijn? Er bestaat de mogelijkheid dat er in Waver een tweede wagen was, en er is na de Santana tot de diefstal van de Peugeot geen spoor van een wagen op het schema, dus er is een wagen waar we geen weet van hebben. Want hoe zijn ze in de herberg in Beersel gekomen of hun andere verplaatsingen.

Ik blijf een verband zien met de aanslagen op Franse doelen en drugshandel waar extreem-rechtse huurlingen bij betrokken waren. Guy Van Vinck die Lekeu en Latinus goed kende, wordt genoemd in het dossier van de diefstal van de Peugeot en kan wel eens belangrijker zijn dan we denken. Er is dan ook nog Ciolini die ook in Bolivia aanwezig was, Barbie en zijn huurlingen kende en rond '83 in België opduikt. Latinus die ook in zuid-Amerika was. Lekeu die over van alles praat maar zwijgt over drugshandel en dat terwijl hij er juist heel goed van op de hoogte was. Ook de dood van Mendez past in dit schema, hij duidde Vanden Boeynants aan als verantwoordelijke. Vanden Boeynants zat tot over zijn over in duistere zaken met zuid-Amerika. Ook Finné was van deze zaken op de hoogte en Dekaise was verdachte (voor de overval) in een zaak ivm drug/wapenhadel met Zuid-Amerika.

En is in deze context de overval in Genval een chantage spel van betrokkenen uit bovenstaande wereld om te dreigen met geweld als aan bepaalde eisen niet word voldaan. Ook de diefstal van de Audi past in dit kader.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Nog andere elementen die in verband kunnen staan zijn volgende: bij de diefstal van de Peugeot is een op een Kalashnikov lijkende wapen gebruikt, bij de aanslag op Vernaillen is mogelijks een zelfde wapen gebruikt (AR18) en er zijn gelijkenissen tussen de robotfoto van de diefstal van de Mazda en de Bende-reus. Ook is Al Ajjaz een belangrijk gegeven voor de aanslag op Vernaillen en alles rond Latinus.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

39

11 février 1983, le début de la folie meurtrière des "Tueurs du Brabant"

Ils portent des masques. Comme au carnaval. Et tirent des balles. En l'air. Mais ils ne font rire personne. Ce vendredi 11 février, en fin de journée, des hommes armés sèment la terreur dans le Delhaize de Genval. Ils empochent près de 700 000 francs. Avant de s'envoler dans leur Peugeot 504, une voiture volée quelques jours plus tôt à Watermael-Boitsfort. C'est le début d'une longue série.

Enfin, pas exactement le début: déjà en septembre 1982, un hold-up avait eu lieu chez un armurier wavrien. Et trois mois plus tard, un homme avait été assassiné à Beersel. Mais dorénavant, une trame se dessine ; des liens se tissent. Et une chape de terreur tombe sur la périphérie bruxelloise. Le 25 février, c'est à Uccle que les terroristes opèrent. La cible n'a pas changé : un Delhaize. Mais le bilan est plus lourd: un homme, qui a tenté de donner l'alerte, est abattu. Quelques jours plus tard, le patron du Colruyt de Hal est contra...

[de rest van het artikel zit achter een betaalmuur]

Bron: Le Vif | Vincent Delcorps | 11 februari 2017

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

40

Het volledige artikel: 

Ils portent des masques. Comme au carnaval. Et tirent des balles. En l'air. Mais ils ne font rire personne. Ce vendredi 11 février, en fin de journée, des hommes armés sèment la terreur dans le Delhaize de Genval. Ils empochent près de 700 000 francs. Avant de s'envoler dans leur Peugeot 504, une voiture volée quelques jours plus tôt à Watermael-Boitsfort. C'est le début d'une longue série.

Enfin, pas exactement le début: déjà en septembre 1982, un hold-up avait eu lieu chez un armurier wavrien. Et trois mois plus tard, un homme avait été assassiné à Beersel. Mais dorénavant, une trame se dessine; des liens se tissent. Et une chape de terreur tombe sur la périphérie bruxelloise. Le 25 février, c'est à Uccle que les terroristes opèrent. La cible n'a pas changé: un Delhaize. Mais le bilan est plus lourd: un homme, qui a tenté de donner l'alerte, est abattu. Quelques jours plus tard, le patron du Colruyt de Hal est contraint d'ouvrir les caisses de son magasin. Dans la foulée, il est tué. De plus en plus, la violence s'invite dans les opérations. Lorsqu'il fait ses courses ou son plein d'essence, le citoyen brabançon se transforme en véritable cible. Et quand les forces de l'ordre débarquent, les bandits ne fuient pas. Au contraire, préférant l'affrontement, ils ouvrent le feu. Et parviennent toujours à s'en sortir. 

L'affaire est devenue politique. Tout le monde s'en mêle et tout le monde s'emmêle. Invoquant des raisons budgétaires, le ministre de l'Intérieur Charles-Ferdinand Nothomb annonce ne pas pouvoir recruter de nouveaux effectifs dans la gendarmerie. A l'automne 1983, des bandits borains sont arrêtés. Mais alors qu'ils se trouvent en prison, la série continue: un bijoutier et son épouse sont assassinés à Anderlues. Tandis que la police a toujours un coup de retard, la justice tergiverse et le politique peine à rassurer. 

Fin 1985, après un ultime festival de balles à Alost, la furie semble s'estomper. Une quinzaine d'opérations menées, vingt-huit morts et quelques millions empochés: tel est le bilan des malfrats. Mais les questions demeurent: qui sont-ils? des membres de l'extrême droite? d'anciens gendarmes? des tueurs à gages? Et pourquoi ont-ils agi? pour se débarrasser de certaines cibles? pour renforcer l'appareil répressif de l'Etat? pour prendre le pouvoir? Deux commissions d'enquête et de nombreux magistrats plancheront sur la problématique. En 2015, le délai de prescription pour les crimes graves passe même de trente à quarante ans afin de sauver l'enquête. Aujourd'hui pourtant, un profond mystère demeure. 

En toile de fond, une certitude se dégage aussi: à bien des égards, les tueurs du Brabant ont mis en lumière les dysfonctionnements des services de l'Etat. En témoignent ces gendarmes qui arrivent tardivement sur les lieux du crime, ces magistrats qui, sans raison apparente, écartent certaines pistes, ou encore ces services qui refusent de collaborer. "J'ai été profondément ébranlé par le fait que de telles dérives aient pu se produire alors que j'étais Premier ministre", écrira Wilfried Martens dans ses mémoires.

Bron: Le Vif | Vincent Delcorps | 11 februari 2017

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube