141

Ik weet natuurlijk niet waarom deze rijkswachter onderstaande overvallen heeft gepleegd. Had hij schulden? Wou hij extra geld hebben? ... Maar het toont - nog maar eens - dat ook mensen waarvan wij verwachten dat ze onze wetten handhaven, deze ook kunnen overtreden.

N.a.v. dit artikel vraag ik me ook af hoeveel een rijkswachter - in dit geval een wachtmeester bij de zesde Mobiele Groep - toen verdiende. Was dit voor veel rijkswachters te weinig?

Rijkswachter overviel benzinestations

Door de krijgsauditeur te Antwerpen werd rijkswachter L.N. [naam zelf afgekort] uit Lummen onder aanhoudingsmandaat gesteld. De 24-jarige man wordt verdacht van overvallen op benzinestations. Hij heeft er intussen twee bekend.

L. N. was in dienst bij de zesde Mobiele Groep te Brussel, waar op zijn gedrag de jongste tijd heel wat viel aan te merken. Naar verluidt zouden eerlang sancties tegen hem getroffen worden. Zijn aanhouding maakt die thans overbodig.

De jonge rijkswachter, die de graad van wachtmeester had, werd vrijdag door de BOB van Hasselt opgeleid. Dat gebeurde op basis van een robotfoto die door de rijkswacht was verspreid na een overval, op 16 maart omstreeks 14u30, op een benzinestation ana de Kuringersteenweg te Hasselt.

Die dag stapte N., ongemaskerd maar gewapend met zijn dienstpistool, het station binnen, op het ogenblik dat twee vrouwen er het geld aan het tellen waren. De dader vertrok zonder buit: waarom is niet geweten. Hij ging te voet langs de Kuringersteenweg, maar werd gevolgd door een fietser die getuige was geweest van de overval.

Wat verder stapte N. in een auto, waarvan door de fietser een beschrijving kon worden verstrekt. De twee vrouwen in het benzinestation gaven bovendien een zeer nauwkeurig signalement van de overvaller.

De mislukte overval te Hasselt heeft de BOB op het spoor van N. gebracht. De rijkswachter bekende intussen de dader te zijn geweest, evenals die van een hold-up op een benzinestation te Diest in januari van dit jaar.

Born: Gazet van Antwerpen | 22 Maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

142

30 maanden cel voor rijkswachter

De krijgsraad te Brussel veroordeelde woensdag de 29-jarige wachtmeester David Saucez uit Schaarbeek tot 30 maanden cel waarvan een derde met uitstel. Saucez had op 18 november 1985 een gewapende overval gepleegd in een filiaal van de Banque Sud Belge, Kerselarenlaan 82 te Schaarbeek waar hij 200.000 fr. buit maakte. Op het ogenblik van de feiten zat de rijkswachter diep in de schulden. Zulks was te witen aan het feit dat hij verslaafd was geraakt aan het Bingo-spel. Hij bood zich, omstreeks 10u45 bij de filiaalhouder van de bank aan en begon hem na een kort gesprek met zijn dienstwapen, en GP 9 mm, te bedreigen. Hij eiste geld en kreeg 200.000 fr. Nauwelijks twee uren na de feiten kon hij worden ingerekend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Februari 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

143

Zware straffen voor slaande "Diane"-rijkswachters

De Correctionele rechtbank van Brussel heeft woensdag uitspraak gedaan in de zaak van de twee rijkswachters van de groep Diane die in de nacht van 7 op 8 november 1979 slagen toebrachten aan een Tunesiër die zij in het Brusselse noordkwartier hadden opgepakt en die zij uiteindelijk te Groenendaal in het Zoniënwoud voor dood achterlieten.

Paul Wenner, 22 jaar, werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en Raymond Pierard, 24 jaar, tot vier jaar gevangenisstraf. Zij werden ter zitting gearresteerd. De rechtbank oordeelde dat er geen verzachtende omstandigheden waren en verwierp aldus de argumenten van de verdediging. Voorts werden de twee veroordeeld tot het betalen van een voorschot van 200.000 fr. boete op een totale schadevergoeding van 3 miljoen fr.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Juni 1981

Merovinger had over dit feit ook al informatie geplaatst » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

144

Krijgsauditeur eist acht maanden tegen acht rijkswachters te Brussel

Krijgsauditeur Michiel Fobe eiste maandagnamiddag acht maanden effectieve celstraf tegen acht jonge rijkswachters uit Limburg die terechtstaan wegens diefstallen in wagens, gepleegd op de luchthaven van Zaventem in 1982, 1983 en 1984.

Zes van de acht staan onder arrest. Ze waren allen sinds vijf tot zes jaar als rijkswachter aangesteld. Allen zijn jonger dan 30 jaar.

De diefstallen zijn op zichzelf niet zo erg. De voorwerpen die uit onbeheerde wagens werden gehaald, waren overwegend radio’s, radiocassetten, luidsprekers, fototoestellen en wegenkaarten. Ze legden ook beslag op een achteruitkijkspiegel, een kolenkachel, hoofdsteunen, pakjes sigaretten en kleine sommen geld.

Krijgsauditeur Fobe tilde niettemin zwaar aan de gepleegde feiten, omdat ze het werk zijn van rijkswachters. Deze behoren tot een elitekorps en moeten het vertrouwen van de gewone burgers waardig zijn. De rijkswachters die terechtstaan gedroegen zich als beroepsdieven door telkens opnieuw diefstallen te plegen.

Voor de feiten die ze pleegden kunnen ze maximum zeven jaar krijgen. Gezien echter hun blanco strafregister, vroeg de openbare aanklager voor elke beklaagde acht maanden.

De verdediging van haar kant wees op de speciale atmosfeer, ondermeer in de dienst van de fouilleringen op de luchthaven van Zaventem, waar niet altijd alles erg correct verloopt en waar de beklaagden tewerk waren gesteld. De rijkswachters die terechtstaan lieten zich meeslepen door slechte voorbeelden. (*) Het toekennen van een zware straf zou zeker niet het blazoen van de rijkswacht witwassen. De advocaten vroegen om een gematigde straf, zo mogelijk met uitstel. Voor de twee laatste beklaagden werd zelfs om een opschorting van de uitspraak gevraagd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Augsustus 1984

(*) Zie bijvoorbeeld ook de diefstal bij de rijkswacht van de luchthaven » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

145

https://images.app.goo.gl/Ji7K2umDB7ai5zhg8

Het was dus niet de eerste keer dat de rijkswacht van Aalst niet thuis gaf