1

Topic: Zaventem: 16 Januari 1982

In januari 1982 werden bij het veiligheidsdetachement van de Rijkswacht op Zaventem twee 9mm-pistolen gestolen. In diezelfde maand was er de beruchte diefstal bij de groep-Diane en op een rijkswachtpatrouille in Etterbeek.

Zie ook Willy Van Cutsem en Café De Pomp.

Weer wapens gestolen bij de rijkswacht

Bij het veiligheidsdetachement op het vliegveld van Zaventem werd zaterdagmorgen vastgesteld dat verschillende kleerkasten, waarin de rijkswachters hun benodigdheden opbergen, met een ijzeren baar werden opengebroken.

Op het eerste gezicht leek het er op dat de onbekenden amateuristisch te werk gingen. Uit twee kleerkasten verdwenen twee pistolen, type 9mm, die aan rijkswachters toebehoren. Andere kasten in de kelder van het rijkswachtgebouw op Zaventem bleven onaangeroerd.

De diefstal werd pas zaterdagmorgen opgemerkt toen een van de benadeelden zijn dagtaak wilde beginnen. Men neemt aan dat de diefstal tussen donderdagavond en zaterdagochtend is gebeurd. De rijkswacht zelf legt geen verband met de wapenroof bij de anti-terreurgroep Diane, noch met de overval op twee patrouillerende rijkswachters te Etterbeek.

Een van de hypotheses is dat een of andere rijkswachter op Zaventem zijn pistool heeft verloren en dan maar een wapen van zijn collega heeft gestolen.

Een andere mogelijkheid is dat de rijkswacht op Zaventem slachtoffer is geworden van een wraakneming. De jongste tijd werden in en omheen het luchthavengebouw enkele zware diefstallen opgelost.

Ook achterhaalde men dat enkele parkingwachters geld verduisterden. Zo bekende één van de wachters circa 900.000 fr. in eigen zak te hebben gestopt, een andere gaf toe meer dan 200.000 fr. te hebben verduisterd.

Hebben die kringen nu weerwraak willen nemen? Dit zal het verdere onderzoek moeten uitwijzen. Maar toch is het zo dat al eens spijkers werden aangetroffen onder de banden van de rijkswachtauto’s die altijd buiten staan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 januari 1982

Vier "zware jongens" aangehouden voor wapendiefstal bij rijkswacht

Weken aan een stuk heeft het veiligheidsdetachement van de rijkswacht op Zaventem dag en nacht opsporingen verricht om de wapendiefstal die daar op het vliegveld midden van dit jaar werd gepleegd, op te lossen.

Thans werd in doorgaans goed ingelichte bron te Brussel vernomen dat de moeite werd beloond. Er zijn in verband met deze zaak vier "zware jongens" aangehouden en reeds ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter.

Kleerkasten

Eén van de gearresteerden is een gewezen rijkswachter die nog bij het veiligheidsdetachement op Zaventem is geweest, nadien muteerde naar een andere eenheid en daar, wegens heel zware beroepsfouten, aan de deur werd gezet. Het gaat om een zekere S. die in het Brusselse woont.

De diefstal bij de rijkswacht te Zaventem werd zaterdagmorgen 16 januari ontdekt. Verscheidene kleerkasten waren met een ijzeren staaf opengebroken. Uit twee ervan verdwenen twee dienstpistolen, type 9mm. Andere kleerkasten in de kelderverdieping van het luchthavengebouw bleven onaangeroerd. Uit de eerste vaststellingen bleek dat de dief of de dieven goed op de hoogte waren waar de kleerkasten van de rijkswacht zich bevonden.

Medeplichtig

Daarom gingen de speurders dan ook zoeken bij leden van het korps die aan de deur werden gezet. Ze mikten in de roos. Een zekere S. ging door de mand en er volgden nog enkele arrestaties. Vier, werd ons medegedeeld. Men vermoedt dat de dieven niets te maken hebben met de sensationele wapenroof, die begin dit jaar bij het interventie-squadron van de rijkswacht, met name "Diane" werd gepleegd.

Deze ophefmakende diefstal is tot dusver niet opgelost, maar intussen blijkt toch dat de dieven op medeplichtigheid hebben kunnen rekenen van personen die goed hun weg wisten naar de garage van de anti-terreurgroep.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 maart 1982

Ex-rijkswachter ontkent betrokkenheid bij wapendiefstal

Op het parket van Brussel werd gisteren ons bericht bevestigd omtrent de arrestatie van vier "zware jongens", met betrekking tot een wapendiefstal bij de rijkswacht te Zaventem. Daar werden midden januari twee pistolen, die aan rijkswachters toebehoorden gestolen. De kleerkasten werden met een ijzeren staaf opengebroken.

Bij de vier gearresteerden is er, een gewezen rijkswachter, die wegens zware beroepsfouten al eerder uit het rijkswachtkorps werd gezet. Bij het parket te Brussel deelde men dinsdag ook nog mede dat de gewezen gendarme loochent bij de wapendiefstal te zijn betrokken. Het gaat om iemand die in het Brusselse woont. Intussen blijft hij aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 maart 1982

Vier wapendieven blijven aangehouden

De Raadkamer van Brussel heeft woensdag het aanhoudingsmandaat van vier wapendieven met een maand verlengd. Zij waren rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken bij de roof van twee 9mm-pistolen bij het veiligheidsdetachement te Zaventem, midden januari.

Een van de vier verdachten is een 37-jarige gewezen rijkswachter van Zaventem. De overige zijn drie burgers van 34, 31 en 24 jaar. Ze werden het voorbij weekend voorgeleid en onder aanhoudingsmandaat gesteld door onderzoeksrechter Mahieu.

De voormalige rijkswachter is zelfs nog in dienst geweest bij het veiligheidsdetachement doch hij werd achteraf overgeplaatst. Eind van vorig jaar werd hij uit het rijkswachtkorps gezet wegens verduistering.

Men achter het niet uitgesloten dat het viertal ook betrokken is bij andere diefstallen in het luchthavengebouw. De recherche kwam de dieven op het spoor als gevolg van een tip dat het viertal in een café te Vilvoorde zou bijeenkomen.

Bij drie mannen deed de politie een huiszoeking en zo achterhaalde men eveneens de naam van de vierde verdachte. De gestolen wapens werden niet teruggevonden doch wel een lader van een van de twee 9mm-pistolen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 maart 1982

Vrouw aangehouden na wapendiefstal

Gisteren heeft de recherche een jonge vrouw aangehouden die eveneens betrokken zou zijn bij de wapendiefstal, midden januari, gepleegd bij de rijkswacht van het veiligheidsdetachement op Zaventem.

Het gaat om de vriendin van C.H. uit Zemst. Uit de kleerkasten van de rijkswacht op Zaventem verdwenen twee pistolen 9mm. Die wapens werden nog niet teruggevonden, maar wel een lader ervan. Dit gebeurde tijdens een huiszoeking bij één van de vier aangehoudenen.

Bij de vier verdachten, van wie het aanhoudingsmandaat vorige woensdag door de Brusselse raadkamer met een maand werd verlengd, is er een voormalige rijkswachter uit Zaventem. Wegens vervalsing werd de 37-jarige S. echter uit het rijkswachtkorps gezet. Uit het onderzoek is intussen gebleken dat de ex-rijkswachter slechts een ondergeschikte rol heeft gespeeld. Men vermoedt dat de 34-jarige V. uit Machelen, van wie nu de vriendin is aangehouden, de touwtjes in handen had bij heel wat loense zaken in en omheen het luchthavengebouw. Daar werden de jongste maanden tal van kleine doch ook grote diefstallen gepleegd. Er verdween ondermeer zo'n 50 kg goud, die men tot dusver niet heeft teruggevonden.

De meeste aangehoudenen loochenen de hen ten laste gelegde beschuldigingen. Uit V. Is zelfs geen woord te krijgen.

Het ziet er naar uit dat de wapendiefstal bij de rijkswacht van het vliegveld slechts het topje van de ijsberg is. Een van de gearresteerden, een burger, was destijds op het vliegveld van Zaventem tewerkgesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 maart 1982

Ex-gendarm ontkent wapendiefstal bij rijkswacht te Zaventem

Midden januari van dit jaar werden bij de rijkswacht te Zaventem pistolen gestolen. Het onderzoek in deze zaak leidde intussen tot de aanhouding van vijf personen, waaronder een vrouw.

Eén van de vier gearresteerde mannen is een ex-gendarm uit Zaventem. Van hem wordt verondersteld dat hij meer moet afweten van de diefstal maar hij ontkent er maar iets mee te maken te hebben. Hij gaf enkel toe de ontvreemde pistolen doorverkocht te hebben doorverkocht aan een zekere B. uit Zaventem.

In het onderzoek wordt ook veel belang gehecht aan de betrokkenheid van een cafébaas uit Machelen, die net zoals zijn vriendin uit Zemst en voornoemde B. is gearresteerd. De herbergier, een zekere V., loochent evenwel alles wat men hem probeert in de schoenen te schuiven.

Toch bestaat er bij de speurders een sterk vermoeden dat sommige gearresteerden wellicht nog meer dan de pistolen op hun kerfstok hebben. Bewijzen ontbreken vooralsnog, al weet men bij de rijkswacht van Vilvoorde, die het onderzoek in handen heeft, toch ook dat er op het vliegveld van Zaventem eens 50 kg. goud verdween en dat er ruim 1,2 miljoen werd gestolen uit de “tax free shop”.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 maart 1982

Verdachten wapendiefstal te Zaventem vrijgelaten

Het parket van Brussel heeft twee personen vrijgelaten die o.m. verdacht werden betrokken te zijn geweest bij de diefstal van twee pistolen bij de rijkswacht op het vliegveld van Zaventem. Het gaat om V. en B. die enkele weken na de roof midden januari werden aangehouden. Eerder werden een vrouw en een andere verdachte vrijgelaten.

Dit betekent dat nog slechts één verdachte onder arrest staat. Het betreft de 37-jarige S. uit het Brusselse die een tijd bij de rijkswacht is geweest, maar wegens vervalsing de laan werd uitgestuurd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 mei 1982

Ex-verdachte van wapenroof bij rijkswacht opnieuw aangehouden

Dankzij een intense samenwerking tussen de BOB van Vilvoorde en deze van Brussel, werden drie personen aangehouden die betrokken zijn in een drugzaak.

Een van de gearresteerden is D.B. (31) uit Zaventem die in bezit was van een kleine hoeveelheid morfine. Deze man is nog niet lang geleden vrijgelaten nadat hij werd verdacht een en ander af te weten van de pistolenroof bij het veiligheidsdetachement van de rijkswacht te Zaventem.

Midden januari van dit jaar verdwenen immers twee pistolen 9mm uit de kleerkasten van gendarmes. Er werden toen, na wekenlang speurwerk van de Vilvoordse BOB, vijf personen aangehouden, onder wie de reeds voornoemde D.B., doch ook gewezen rijkswachter M.S., die te Zaventem had gewerkt, maar uit het rijkswachtkorps werd ontslagen wegens verduistering van geld.

Allen werden later weer op vrije voeten gesteld zonder dat de gestolen pistolen werden teruggevonden en ook zonder te weten wie eigenlijk de wapens bij de rijkswacht heeft ontvreemd. Thans werd D.B. weer bij de kraag gevat en naar verluidt wilde hij zich opnieuw wapens aanschaffen. Daarom zal D.B. vermoedelijk aan de tand worden gevoeld in verband met tot dusver onopgehelderde wapendiefstallen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 juni 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Zaventem: 16 Januari 1982

Ben wrote:

Op het eerste gezicht leek het er op dat de onbekenden amateuristisch te werk gingen. Uit twee kleerkasten verdwenen twee pistolen, type 9mm, die aan rijkswachters toebehoren. Andere kasten in de kelder van het rijkswachtgebouw op Zaventem bleven onaangeroerd.

Er is een sterke link tussen deze overval en café De Pomp. Daarnaast is er ook een sterke link tussen De Pomp en de overval in Waver. Tijdens de overval in Waver heeft één van de gangsters een 9mm-pistool gebruikt. Volgens mij bestaat dus de mogelijkheid dat het 9mm-pistool afkomstig was van deze diefstal in Zaventem.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube