1

Op 15 januari 1982, rond kwart voor één 's nachts, overvielen drie gewapende mannen met bivakmutsen in een gestolen Mazda twee rijkswachters die op patrouille waren in de buurt van de kazerne in Etterbeek. De dienders moesten hun kleren uittrekken en de gangsters verdwenen met hun uitrusting en hun wapens, een uzi en twee pistolen. De daders werden opgepakt en de wapens in beslag genomen, maar er ontbrak er een, een 9 mm-pistool. Via een aantal tussenpersonen zou het wapen beland zijn bij de Albanese peetvader van Brussel, Ramadan Dodack, maar die ontkende.

Een van die tussenpersonen zou een man zijn die als bijnaam Kuifje had, maar die wist nergens van. Ook in het circuit van WNP kwam een Kuifje voor. Dat het pistool bij Friswa gezeten had [Friswa was één van de beste vrienden van de vermoorde Asterix], daar waren aanwijzingen voor. Een brocanteur die ging samenwonen met een ex-vriendin van Friswa bevestigde dat hij in haar woning een gat in het plafond had hersteld. Hij had gemerkt dat daar een kogel door het plafond en de dakpannen was gegaan. Zijn vriendin had hem verteld dat Friswa sliep met een geladen automaat onder zijn hoofdkussen.

Volgens een politietip zou dat pistool gediend hebben bij een actie van de Bende van Nijvel. Friswa ontkende niet dat hij een wapen had gehad, maar het was een lichter kaliber, een 7.65 mm, en het was verdwenen in juni 1985. Hij verdacht zijn vriendin ervan dat zij het wapen gestolen had. Maar bij het onderzoek van de herstelling stelde de politie vast dat de inslag wel degelijk van een zwaarder kaliber kwam.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Twee Brusselse rijkswachters op nachtronde ontwapend – Pistolen twaalf uur later gebruikt bij overval

Twee jonge rijkswachters, die vrijdagochtend hun gebruikelijke bewakingsronde uitvoerden rond de kazerne van het Mobiel Legioen te Etterbeek, zijn op straat overvallen door drie gangsters, neergeslagen en van hun wapens beroofd. Amper 12 uren later werden de wapens al gebruikt bij een overval te Brussel en daarbij vielen twee gewonden.

Een en ander brengt ook mee dat de veiligheidsmaatregelen voor het proces François dat maandag moet beginnen, werden versterkt. Advocaten in toga zullen een bewijs van de stafhouder moeten voorleggen, het publiek zal afgetast worden. Men weet immers, dat de Siciliaanse maffia en die van New York een prijs hebben gezet op het hoofd van Albert Gillet, één der betichten. Gillet heeft in de Verenigde Staten volledige bekentenissen afgelegd waardoor de 'Sicialn Connection' kon worden opgerold.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 januari 1982

Is er meer geweten over wie de daders waren en welke overval dit was?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Wat ik me sterk afvraag is of dat het niet teruggevonden 9mm-wapen van de diefstal op 15/1 misschien de 9mm(2) van de Bende van Nijvel kan zijn. Het is immers van de 9mm(2) dat een huls in de brandhaard lag met papieren van Bultot. En dit wapen legt niet alleen een link naar Bultot met op een of andere manier dan ook Vandeuren, maar er is via die 9 mm ook een link naar Friswa en Asterix. Asterix die het over een ex-SIE'er had. De 9 mm(2) is enkel gebruikt in Hoeilaart en een huls die achtergelaten is in de brandhaard. Na Waver/Hoeilaart zijn wapens via De Pomp gegaan. Dus de 9mm(2) van de Bende van Nijvel en De Pomp?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Hoe meer ik erover nadenk hoe waarschijnlijker dat het is dat dit niet-gevonden 9mm wapen later in Hoeilaart gebruikt is. Het zou wel eens heel veel kunnen verklaren. Men moet een goed nadenken hoe Vandeuren aan Waver te linken is, en waarom Bultot juist met De Pomp en 9mm(2) in verband wordt gebracht. Ook de Faul wordt 2 maand erna gestolen. Wat wist Lekeu over die diefstallen bij de rijkswacht bijvoorbeeld? En kampen in de Ardennen?

Het zou niet alleen een verklaringen kunnen zijn voor bepaalde rare kronkels en sporen maar het is vooral ook het bindmiddel tussen Bouhouche, Beijer, Waver en de rijkswacht-overvallen en het zou de reacties op het net van Beijer deels kunnen verklaren.

Niet alleen bovenstaande maar ook de rol van Lhost en de rijkswacht in het vinden van de zakken.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Aanvullend, als er een link is met een WNP'er en de 9mm(2) die in Waver gebruikt is - zou mogelijks van die diefstal komen en in Waver gebruikt zijn - over welke WNPer zou het dan gaan? Die met zijn snor?

Tevens waren onder de WNP-leden nogal personen uit Gent, want er is ook nog dit wat zich afspeelt in dezelfde dagen, allemaal kort op elkaar » Forum

En de kans dat dit allemaal van ver of heel dicht met De Pomp te maken heeft is heel groot.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.
the end wrote:

Is er meer geweten over wie de daders waren en welke overval dit was?

Ja, de overval en de daders zijn gekend.

Heel goed Mero. Je maakt me wel nieuwsgierig.

Ben wrote:

Op 15 januari 1982, rond kwart voor één 's nachts, overvielen drie gewapende mannen met bivakmutsen in een gestolen Mazda twee rijkswachters die op patrouille waren in de buurt van de kazerne in Etterbeek.

Zijn zij dan ook de daders van de overval op de rijkswachters?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.
the end wrote:

Zijn zij dan ook de daders van de overval op de rijkswachters?

Ja.

https://preview.ibb.co/gQXYcU/P1.jpg

Waar er staat: Zegt: G = eerst spelletjes. Punt 2, gaat over dit voorval op 15 januari 1982. De daders zijn dus rijkswachters?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.