Los van alle mogelijke verbanden tussen groeperingen en mogelijke motieven is er het profiel van enkele daders. Voor Etterbeek is er geen omschrijving van de daders, maar speurders vermoeden dat er een logisch verband is tussen de diefstal van de Jet-radio, de diefstal van de Mazda voor de aanslag op Vernaillen en de diefstal in Etterbeek. En via de persoonsbeschrijving van de diefstal van de Mazda voor de aanslag op Vernaillen acht ik de kans groot dat een van de daders ook de dief is van de cal 10 in Dinant

De beschrijving van de dief in Dinant is opvallend: 1m90 of meer, mager en blond haar. De getuige in Dinant was zelf een 1m90 en hij dacht dat de dader misschien groter was dan hijzelf. Voor de diefstal van de Mazda meldt de getuige een mager iemand, heel groot en maakt de vergelijking met de robotfoto van de magere reus uit '85

Er is dus duidelijk een magere grote dader in die periode, ook bij de overval in Beersel komt die magere lange dader weer in beeld met een:

Dader 1: 1m90 – Zeer mager, fijngebouwd lichaam. Met een moedervlek in de nek (2,5 cm breed en 3,5 tot 5 cm lang). Drager van een lange bleekbruine mantel, en een sigarettenbruine broek. Hij droeg een masker en een riem met jachtpatronen. Hij spreekt Frans.

Dus hoeveel magere mensen van meer dan een 1m90 zijn er in het dossier, en hoe groot is de kans dat het steeds om dezelfde dader gaat?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Nog iets dat me te binnen schiet: Hugo Coveliers meldde dat de reus een ex-lid van het SIE zou zijn. Iemand?

Om in de reeks van rijkswacht verbonden misdaden te blijven en een mogelijke link naar de Bende van Nijvel: in Temse is er ook een dader van 1m90. Van dit feit is er na de opkuis van de speurders van robotfoto's robotfoto nr. 8 overgebleven. Vermoedelijk gaat het om een blond, groot iemand. Dus de kans dat het om de dader van 1m90 gaat, is heel groot. Ik acht de kans heel groot dat het dezelfde dader is als in Dinant, die dan ook misschien de dief is van de Mazda voor de aanslag op Vernaillen

Dit is toch wel een duidelijk patroon in persoonsbeschrijvingen die met feiten te maken hebben waar de rijkswacht een rol in speelt. Iemand van 1m90, mager, blond, mogelijk een moedervlek in de nek, mogelijks banden met drughandel en of SIE/rijkswacht en extreem rechts. Hoeveel lopen er zo rond?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.
Ben wrote:

Twee maanden later [na de aanslag op Vernaillen en Goffinon], in de loop van Nieuwjaarsnacht, slaagde een groep dieven - echte of valse rijkswachters - erin om uit de kazerne van Diane een aantal uiterst geperfectioneerde wapens te ontvreemden. We vernamen toen dat onze superrijkswachters vorige zomer al eens het slachtoffer waren van zo'n diefstal: toen gingen de dieven met een zend-ontvangsttoestel en een dienstwagen aan de haal.

Alle inspanningen om deze drie zaken op te helderen leidden tot niets. Vaak hoorde je beweren dat de aanslagen en de diefstallen bij Diane het werk waren van rijkswachters die daarna van binnen uit het onderzoek saboteerden.

In januari 1982 ontving ik op de redactie van Le Soir een verontrustend telefoontje. Een man met een zware Franse tongval deelde mee dat de wapens die bij Diane gestolen waren de volgende nacht gebruikt zouden worden voor een overval op de gevangenis van Gent. Sinds begin oktober waren daar enkele extreem-rechtse militanten opgesloten die in Duitsland gezocht werden voor terroristische activiteiten.

De hele nacht werd het gevangenisgebouw bewaakt door de Diane-groep; in alle straten van de buurt stonden friese ruiters opgesteld. Maar alles verliep rustig. De volgende dag besliste minister van Justitie Jean Gol om ipso facto de Duitse neo-nazi's uit te leveren; ze werden met de helikopter over de grens in Eupen gevlogen en daar toevertrouwd aan de Duitse autoriteiten.

Bron: Operatie Staatsveiligheid | René Haquin

Dit is toch wel een heel interessante link naar andere gebeurtenissen en kan een veel verklaren. De drie gearresteerden Duitse rechtse-extremisten zijn Klaus-Dieter Hewicker, Ernst Belker en Gerard Topfer. Ze zijn in de week na de bomaanslag in Antwerpen op 20 oktober 81 opgepakt in de buurt van Gent. Die Klaus-Dieter Hewicker zat ondergedoken in Frankrijk bij FANE-leden en kwam veel naar België om VMO-leden te zien (WNP had ook veel leden uit Gent).

Another person believed to have been in the gang was Klaus-Dieter Hewicker. Like Wolfgram, Hewicker began defacing Jewish cemetries in Germany with anti-Semitic slogans, subsequently served nine months in prison for his offense and ended up in France under FANE's protective umbrella. From there he frequently traveld to Belgium, meeting with his peers in the VMO. Hewicker was arrested, along with two other German neo-nazi's, Ernst Belker and Gerard Topfer, by the Belgium police outside of Ghent less then a week after the bombing of a Jewish synagogue in Antwerp on 20 October 1981. (...)

In their possession, police "found waepons and notebooks with names and addresses of counterparts in France, Belgium, Spain and Ireland"

Een belangrijk gegevens is dat men via FANE rechtstreeks uitkomt bij Olivier Danet en Jean-Louis Chailot: wapenhandel met extreem-rechts met Frankrijk waar Baugniet een belangrijke rol in speelt. Tevens via FANE komt men bij EPE (Borsu) maar ook bij Stefano Della Chiaie, Barbie en Massagrande, om maar een paar namen te noemen. 

Ben wrote:

Een man met een zware Franse tongval deelde mee dat de wapens die bij Diane gestolen waren de volgende nacht gebruikt zouden worden voor een overval op de gevangenis van Gent. 

Ik vraag me in deze af of Claude Godin - de extreem rechtse ex-SIE'er die betrokken was in wapenhandel met Frankrijk en verdachte is voor de diefstal in Etterbeek - connecties had met FANE?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.