21

Re: Bende van Waterloo

Houdy-gang tot 261 jaar veroordeeld

Voor de correctionele rechtbank te Nijvel viel vrijdag een omvangrijke straffenpot te verdelen. Dit in de “zaak Houdy”, naar de naam van de bijzonderste betichten.

Aan deze zaak werden enkele lange zittingen gewijd, niet alleen omdat er twintig mensen op het bankje zaten, ook en vooral omdat sommigen onder hen gevaar liepen met een zware straf te worden bedacht. Zij hadden immers in de loop van het jaar 1982 enkele tientallen overvallen gepleegd, hoofdzakelijk in de streek van Eigenbrakel en Waterloo. In verscheidene gevallen was er vertoon van wapens en geweld.

Rond het Nijvelse gerechtshof stond een niet alledaagse ordedienst opgesteld. Vader Houdy en zijn schoonzoon waren immers enkele dagen voor de aanvang van het proces uit de gevangenis van Nijvel ontsnapt na gijzeling van een cipier. Zij zijn nog steeds voortvluchtig en gevreesd werd dat zij ter zitting zouden opduiken om hun achtergebleven bloedverwanten te bevrijden.

De vrijdag uitgesproken straffen zijn al even zwaar als de gepleegde feiten. De rechtbank was eveneens van mening dat het niet om een enig misdrijf ging zodat, mits samenvoeging van de voor elk misdrijf uitgesproken straf, de 10 jaar gevangenis, die theoretisch de maximumstraf voor een boetstraffelijke rechtbank is, ruimschoots kan overschreden worden. Wel is het zo dat alle straffen boven 20 jaar automatisch tot 20 jaar worden herleid.

Alain Gailly werd veroordeeld tot 26 jaar en 15 dagen gevangenisstraf wegens 14 feiten. Paul tot 90 jaar en 10 maanden plus 100 fr. boete wegens 28 feiten, Clayton tot 4 jaar en drie maanden gevangenisstraf, Dominique Houdy tot 51 jaar en 8 maanden gevangenisstraf plus 100 fr. boete wegens 23 feiten, Jean Houdy tot 77 jaar en een maand gevangenisstraf wegens 39 feiten, Leclerq tot 6 jaar gevangenisstraf en Dequenne tot 17 jaar gevangenis wegens vijf feiten. De andere betichten kwamen er met lichte straffen vanaf.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Juni 1984

Twee ontsnapten sloten alle cipiers in een cel op - Slecht zeven bewakers voor overbevolkte gevangenis van Nijvel

Jean-Marie Schlicker, de nieuwe onderzoeksrechter van Nijvel, kan niet loochenen dat hem een heel zware taak wacht. Al op zijn eerste officiële werkdag in die functie ontsnapten twee gevaarlijke gangsters uit de gevangenis van Nijvel en werd de gerant van een Nijvels grootwarenhuis thuis overvallen.

Schlickers voorganger Guy Wezel, die onder meer het onderzoek rond de Bende van Nijvel leidde, werd bevorderd tot raadsheer bij het Hof van Beroep te Brussel. Het staatsblad van vorige zaterdag publiceerde deze benoeming.

Diezelfde dag, omstreeks 20u. ’s avonds, werd de gerant van het warenhuis Delhaize te Nijvel in zijn privé-woning door twee gewapende mannen van ca. 45.000 fr. beroofd. De gangsters hadden het gemunt op de ontvangsten van het warenhuis, maar dropen af met een kleine buit toen bleek dat de gerant niet over de sleutel van de brandkoffer beschikte.

Kort voordien waren twee gedetineerden op spectaculaire wijze ontsnapt uit de gevangenis van Nijvel. Gewapend met een revolver van het kaliber 7.65 slaagden zij er in alle bewakers in één van de cellen op te sluiten, waarna ze de vlucht namen met de auto van een cipier.

Politie en rijkswacht kwamen onmiddellijk in actie: er werden wegversperringen opgeworpen, grensposten en luchthavens werden gealarmeerd, de familie van de twee ontsnapten werd ondervraagd. Maar 48 uur later heeft men van het tweetal nog geen spoor.

Wel werd in de Leopoldstraat te Laken hun vluchtauto, een Lada, teruggevonden. Een klopjacht van het Brusselse politiekorps in de buurt leverde echter niets op.

De twee ontsnapten, de 44-jarige Jean Houdy uit Elsene en de 27-jarige Jean-Louis Paul uit Waterloo, worden als zeer gevaarlijke individuen beschouwd. Zij waren de kopstukken van de Bende van Houdy, een losvaste griepvan zo’n 20 mannen en vrouwen die zich in 1981 en 1982 schuldig maakte aan een lange reeks gewapende overvallen, inbraken, autodiefstallen en chequevervalsing, vooral in Waals-Brabant. Ook de zoon van Jean Houdy, Dominique zit voor dezelfde feiten in de Nijvelse gevangenis opgesloten. Allicht was het aanvankelijk de bedoeling dat hij mee de vlucht zou nemen.

Op 16 februari jl. verscheen de bende, waarvan slechts de vier leidende figuren in voorhechtenis zaten, voor de rechtbank te Nijvel. De volgende zitting was gepland op 15 maart a.s.

Revolver

Het staat zo goed als vast dat de overval op de Nijvelse warenhuisgerant niet gepleegd werd door de twee ontsnapte gangsters. Maar waar de onderzoekers zich wel het hoofd over breken, is hoe de twee aan een wapen kwamen.

Waarschijnlijk heeft Jean-Lous Paul gebruik gemaakt van het feit dat het raam van zijn cel uitgaf op een braakliggend terrein, waar de provincie Brabant momenteel sporthal bouwt. Nauwelijks merkbare sporen op de gevangenismuur wijzen er inderdaad op, dat er een metalen voorwerp aan een koord naar boven werd getrokken.

De ontsnapping bewijst bovendien dat de klachten waarmee de bewakers van de Nijvelse gevangenis nauwelijks een week geleden naar buiten kwamen, zeer gegrond zijn. In verhouding tot de werkelijke capaciteit bv. ligt het aantal gedetineerden te Nijvel minstens een derde te hoog.

In februari werden de 90 cellen gedeeld door 130 gevangenen, onder wie 60 personen in voorhechtenis die onderworpen horen te zijn aan een streng regime van afzondering. Tot die 60 behoren bovendien een aantal leden van de beruchte Bende van Nijvel, wat voor een gespannen sfeer onder het personeel zorgt.

Daar komt bij dat Houdy en Paul erin slaagden zonder moeite het voltallige personeel te gijzelen. Tijdens de weekends worden alle bewakingsopdrachten immer waargenomen door slechts zeven man: een “centrumchef”, een portier en vijf cipiers. ’s Nachts wordt dit aantal zelfs tot … vier man beperkt.

In die omstandigheden is het blijkbaar alleen maar gelukkig toeval dat de vorige ontsnapping uit de Nijvelse gevangenis van december 1976 dateert.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Maart 1984

Ontsnapte Belg in Spanje aangehouden

Een Belg en een Duitser die beiden het voorwerp uitmaken van een verzoek tot uitlevering van hun geboorteland, zijn in Spanje gearresteerd. De Belg is Jean-Paul Louis, 29 jaar oud en afkomstig uit Nieuwpoort. Hij was betrokken bij een reeks overvallen in België. De andere gearresteerde is de 39-jarige R.E.P. uit Hamburg.

Jean-Louis Paul ontsnapte op 3 maart van vorig jaar uit de gevangenis van Nijvel, samen met de 44-jarige Jean Houdy. De twee hadden onder bedreiging van en pistool een bewaker in gijzeling genomen, het gevangenispersoneel opgesloten in een cel en de gevangenispoort laten openen. Daarna verdwenen ze met een auto waarvan ze de sleutels opgeëist hadden.

Houdy en Paul waren met achttien andere medeplichtigen betrokken bij niet minder dan 32 roofovervallen. De behandeling van hun zaak door de rechtbank van Nijvel had moeten beginnen veertien dagen na hun ontsnapping.

Op het ogenblik van zijn arrestatie, in Malaga, had Jean-Louis Paul krantenknipsels bij over zijn “heldendaden”. Hij werd overgebracht naar Madrid, waar beslist zal worden over zijn eventuele uitlevering.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 September 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

22

Re: Bende van Waterloo

dim wrote:

een racket op restaurant "La Menestrel" aan het meer van Genval op 13/06/1982

Gewapende overval te Genval

Zaterdagavond hebben zes met handmitrailleurs gewapende mannen en stoutmoedige overval gepleegd in restaurant "Le Menestrel" aan het meer van Genval.

De zes gemaskerde mannen kwamen langs drie ingangen van het restaurant binnenvallen en verplichtten de 18 aanwezige klanten hun geld en papieren af te staan. Nadat zij ook de kassa van het restaurant hadden leeggeroofd kozen zij het hazepad.

Volgens de uitbaatster van het restaurant leken de overvallers vrij zeker van hun zaak en was de buit aanzienlijk. De rijkswacht en politie van Rixensart hebben ter plaatse een onderzoek geopend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Juni 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube