Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Op het voorblad van dit forum staat al enkele dagen dit bericht:

Vijf oud-rijkswachters in verdenking in zaak Luxemburgse Bende van Nijvel

Onder de verdachten bevinden zich de Luxemburgse oud-rijkswachtbaas Pierre Reuland, die jarenlang het onderzoek naar de Bommeleeër leidde. Enkele verdachten behoorden tot de Luxemburgse speciale eenheden, destijds opgeleid bij de groep-Diane in Brussel.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

À ces cinq inculpés, s’ajoutent également trois anciens enquêteurs de la Sûreté publique: Paul Haan, Guillaume Büchler et Lucien Linden. Ils ont été mis en cause pour faux témoignage en relation avec l’observation de Ben Geiben à Bruxelles.

Bron » www.lequotidien.lu/

Reactie hier op het forum: zero, zero, zero (verbazend niet?). Maar wat mij nog meer verbaasde is dat Douglas De Coninck geen verdere commentaar leverde bij dit artikel. Geen link met België? Waarom kan dit in Luxemburg en niet in België? Of wist men dit al een tijdje in Belgie? En hebben ze voorzichtigheidshalve de piste Belliraj bovengehaald ? Zou mij niet verwonderen, we zijn tenslotte het land van ceci n' est pas une pipe.

Hadden wij dan geen rijkswachters die het onderzoek naar zichzelf moesten doen? Of mensen van de staatsveiligheid die een ietsipietsie van hun opdracht afweken? Of magistraten die info verkochten, dossiers lieten verdwijnen?

Enkele verdachten behoorden tot de Luxemburgse speciale eenheden, destijds opgeleid bij de groep-Diane in Brussel. Ja ja Meneer Pint, u hebt inderdaad blijkbaar wat gekweekt zonder het wel en goed te beseffen. Uw uitroep daar in Aalst was er volgens mij "boenk op". Al kwam er de volle 24 uur later het geruststellende bericht dat geen van "de onzen" in aanmerking kwamen wegens "alibi". Wie bewaakte er eigenlijk die volledige groep Diane dat ze dat zo vlug wisten?

De timing van dit soort berichten is wel perfect. Komkommertijd. De ene helft van het land is met vakantie en de andere helft ligt te slapen. Ook dit forum slaapt.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Ik maakte me dezelfde bedenking Coconut. In hoeverren de twee zaken met elkaar te maken hebben weet ik niet maar er is dus wel een patroon van manipulerende rijkswachters die bewijzen laten verdwijnen. De CWB onderzoekt toch ook de piste van manipulatie.

63

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

De CWB communiceert niet bepaald veel ... of helemaal niet, eigenlijk. Weet absoluut niet wat deze stilte inhoudt ... de parallellen zijn idd duidelijk maar wat heeft bepaalde instanties in Luxemburg getriggerd om tot actie over te gaan terwijl hier een doodse stilte heerst ... geen flauw idee.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Is het al iemand opgevallen dat dergelijke aanslagen schering en inslag waren in het West-Europa van de jaren '80, maar compleet ophielden éénmaal Gorbatsjov goed en wel zijn Perestrojka en Glasnost had doorgevoerd (pakweg vanaf 1987)? En dat geldt zowel voor extreem-rechtse, extreem-linkse als Palestijnse terreur.

Na de val van de Berlijnse Muur werden alle overblijvende Rote Armee Fraktion - leden in Oost-Duitsland aangetroffen, waar ze onder een valse identiteit waren ondergebracht door de Stasi. In de jaren daarna werden een deel van de Stasi-archieven gedecodeerd. Daaruit bleek dat de meeste leiders van terroristisch extreem-rechts in West-Duitsland rechtstreekse Stasi-agenten waren (Karl-Heinz Hoffmann, Odfried Hepp etc.). In totaal werden nog 75 Stasi-infiltranten ontmaskerd in die kringen, hoewel veel van de archieven tijdig vernietigd waren.

Waarom moet de strategie van de spanning noodzakelijk altijd bij de rechterzijde, rijkswachters etc. gezocht worden?

Was het niet in het belang van de Oostblokdictaturen om naar hun bevolking toe te kunnen zeggen: wij hebben wel geen bananen en appelsienen in de winkelrekken, maar kijk naar het westen: daar kan je nog niet eens het station van Bologna binnengaan zonder je leven te riskeren (bomaanslag met 85 doden) ...

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

imazibraine wrote:

Waarom moet de strategie van de spanning noodzakelijk altijd bij de rechterzijde, rijkswachters etc. gezocht worden?

Zeer terechte opmerking of vraag. Ik denk dat het feit dat de pers van toen eerder links was daar iets mee te maken had. Want van waar kwam in die tijd onze info? Maar de rijkswacht van toen waren wel de mensen waarvan wij mochten verwachten dat zij ons tegen al die terreur zouden beschermen. Als gevolg van wat werd de groep Diane trouwens opgericht?

Met vorige post wou ik vooral benadrukken dat men in Luxemburg wel van plan is de mensen te straffen die minstens een loopje namen met de waarheid of stukken lieten verdwijnen etc. in tegenstelling tot België. De commissies die de waarheid moesten naar boven halen waren eerder een leugenpaleis of slecht theater ... zonder gevolgen. Beschamend.

I.v.m. Luxemburg:

"Zij worden vervolgd voor moordpoging en valse getuigenis. Het parket zegt zich te baseren op “de vaststelling dat de misdrijven slechts mogelijk werden dankzij hun bescherming, raadgevingen en leiding”.

Wie is er hier eigenlijk bij ons vervolgd voor valse getuigenissen?

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

coconut wrote:

"Zij worden vervolgd voor moordpoging en valse getuigenis. Het parket zegt zich te baseren op “de vaststelling dat de misdrijven slechts mogelijk werden dankzij hun bescherming, raadgevingen en leiding”.

Idem voor de Bende van Nijvel. Zonder de rijkswachters die de sporen opruimden waren ze allang opgepakt.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

imazibraine, van die ontbrekende bananen en appelsienen hadden ze daar niet zoveel last denk ik, zolang ze hun sterke drank en hun spek maar hadden. Waar ze wel last van hadden was dat ze niet konden gaan en staan waar ze wilden. Of het feit dat ze het ziekenhuis niet binnen raakten zonder eerst de dokter een jaarloon als "fooi" te geven. Heb jij er trouwens een idee van hoe je daar aan een auto geraakte?

Alles had daar met geld te maken, al was zogezegd bijna alles gratis. Met geld en de juiste partijman binnen de 24 uur een bananenboom in je tuin, zeker weten. Communisme is zeer schoon in theorie.

Ga hier voor de derde keer deze zin herhalen:

Zij worden vervolgd voor moordpoging en valse getuigenis. Het parket zegt zich te baseren op “de vaststelling dat de misdrijven slechts mogelijk werden dankzij hun bescherming, raadgevingen en leiding”.

Als men hier zogezegd de daders niet kan vinden dan kan men minstens beginnen met de categorie zoals hierboven vermeld. Wedden dat we op die manier de daders binnen de kortste tijd kennen ... zelf als die daders op de foto stonden met ... Al zullen we vooral dode daders vinden waarschijnlijk. Dat komt er van als je 35 jaar met de mensen hun voeten speelt.

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

De daders zijn al lang gekend.

69

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

Interessante brainstorming mensen! Zelfs een te late zoektocht naar de hinderpalen op de weg naar de waarheid kan nieuwe sporen en feiten naar boven halen. Dat de Letzeburgers dit aandurfden is misschien te wijten aan het ontbreken van een "Hogerhand"!

Re: Bommeleeër Luxemburg: 1985-1986

De modus operandi lijkt mij veel dichter bij die van de CCC en Action Directe te liggen dan bij die van de Bende van Nijvel: geen slachtoffers, en de doelwitten zijn die van het establishment en de overheid: rijkswacht, overheidsgebouwen, elektriciteitspylonen en een bijeenkomst van Europese regeringsleiders.

En wat vooral opvalt is de diefstal van grote hoeveelheden dynamiet uit steengroeven. De CCC deelde die dynamietstaven met Action Directe. Op de wapens die gestolen werden in de kazerne van Vielsalm werden vingerafdrukken aangetroffen van zowel CCC als Action Directe leden.

Action Directe zou nauwe banden gehad hebben met de Stasi:

"Relying on seized files and informants, investigators have discovered the Stasi's extensive ties to other international terrorist groups as well, including the Palestine Liberation Organization; France's Action Directe, and ETA, the Basque separatist group based in Spain..."

Bron » www.nytimes.com

Is het dan onwaarschijnlijk dat Action Directe ook actief was in het Groothertogdom? De kans om daar opgespoord te worden was in elk geval kleiner dan in Frankrijk. En de aanslagen bevestigden de indruk dat het niet goed gesteld was met de stabiliteit in West-Europa in het algemeen, wat in de kaart speelde van het Warschaupact.

Nogmaals: vanaf 1987 stopte dit soort terrorisme van de ene dag op de andere, en dat overal in Europa. Hadden al die rijkswachters, Dyane-aanverwanten en Gladioleden dan plots het licht gezien? Het enige wat echt veranderd was, was het regime in Moskou ...