141

Weldra heropening van de Auberge te Beersel. Ze stellen zelfs gratis een zaaltje voor seminaries beschikbaar. Misschien een idee voor een volgende bijeenkomst? wink

142 (edited by K& 16-05-2013 11:48)

Vergis ik mij dat Vos deel uit maakte van de brigade van Halle alvorens zijn kandidatuur te stellen voor het onderzoek?

143

K& wrote:

Vergis ik mij dat Vos deel uit maakte van de brigade van Halle alvorens zijn kandidatuur te stellen voor het onderzoek?

Vos maakte inderdaad deel uit van de brigade van Halle. Is de vraag natuurlijk of hij betrokken was bij dit onderzoek in 1982.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

144

Ik vermoed dat VdE vermoord is omdat hij teveel wist. Volgens mij werd er tijdens de zogenaamde nachtelijke inbraken niet ingebroken, maar hield men er vergaderingen. Jose had immers rechtse symphatien en wie weet vergaderde er wel een uiterst rechte organisatie. Kan het niet zo zijn dat men hier plannen voor de toekomst heeft gemaakt, misschien wel al met de intentie om onschuldigen te doden.

Jose was maar een kleine jongen in het geheel en op een gegeven moment niet meer bruikbaar, daarom hebben ze hem uit de weg laten ruimen. Hetzelfde geldt misschien ook voor de Taxichauffeur, heeft hij niet een van die figuren ooit naar beersel moeten rijden vanuit Brussel en was men bang dat hij, omdat hij Jose kende een link ging leggen. Zodoende heeft men hem ook uit de weg geruimd. het zijn vermoedens, 1 ding is zeker het waren absoluut geen toevallige inbraken die er gepleegd werden.

145 (edited by Merovinger 15-06-2011 12:34)

Ben wrote:

Zijn armen waren kruiselings vastgebonden aan de bedstijlen. De oude huisbewaarder werd door vijf kogels in het hoofd geëxecuteerd. Een onduldbaar spektakel dat in het geheugen geprent staat van alle onderzoekers die zich ter plaatse hebben begeven, rechercheurs die zich voor het eerst zouden afvragen hoe men zo'n haat kan opwekken.

Vanden Eynde werd blijkbaar afgemaakt door acht kogels.

Bron: voetnoot in het eerste verslag van de Bendecommissie I (pag. 8), meer bepaald de uiteenzetting van de vice-eerste Minister en Minister van Justitie d.d. 24.02.1988 (rubriek overzicht van de gewapende overvallen)

146 (edited by noorderling 15-06-2011 16:57)

limboman wrote:

Ik vermoed dat VdE vermoord is omdat hij teveel wist. Volgens mij werd er tijdens de zogenaamde nachtelijke inbraken niet ingebroken, maar hield men er vergaderingen.


Er werd dus wel degelijk meerderere keren ingebroken. Inbrekers kwamen door het openbreken van de achterdeur binnen. VDE had op advies van zijn zoon zelfs zijn slaaptabletten achterwege gelaten, omdat de zoon zich schaamde dat zijn vader door de inbraken heen sliep. Hij gaf zijn vader ook nog een alarm pistool.

limboman wrote:

Jose had immers rechtse symphatien en wie weet vergaderde er wel een uiterst rechte organisatie.


Ja wie weet, en wie weet ook niet. Als de herberg een geheime vergaderplaats was, kon men gewoon aankloppen bij VDE i.p.v. in te breken.

limboman wrote:

Jose was maar een kleine jongen in het geheel en op een gegeven moment niet meer bruikbaar, daarom hebben ze hem uit de weg laten ruimen.


Als iemand niet meer nodig is, dan heb je eigenlijk geen reden om hem te martelen. Het martelen kan op een paar dingen wijzen:

  1. VDE wist iets, hoorde ergens bij en had vermoedelijk zijn mond voorbij gepraat of was in onmin geraakt. Martelen gebeurt in de onderwereld vaak als iemand geld of drugs heeft gestolen of op andere manier de baas voor de gek heeft gehouden.

  2. VDE betrapte inbrekers en deze hebben hem nog uitgehoord alvorens hem af te slachten, bv om te vragen wie hij gebeld had, of dat hij de inbrekers al eerder had gehoord bij vorige inbraken.

  3. VDE betrapte inbrekers en dit bleken een stel sadisten te zijn (helaas komt dit voor).

Nu is het wel zo dat men bij VDE nooit heeft kunnen aantonen dat hij op een of andere manier actief was betrokken bij een criminele organisatie. Hij had ook geen geld, geen huis. Hij was al zijn hele leven gokverslaafd. Een voetbalsupporter met sjaaltjes en vaantjes aan de muur. Een kleinere vis kan je je nauwelijks voorstellen. Dat VDE belangrijke info had, teveel wist, is niet waarschijnlijk.

Het meest waarschijnlijke scenario is nog steeds dat hij met verkeerde inbrekers in aanraking is gekomen. Ook mogelijk is dat zijn afrekening iets te maken had met de vele schulden die hij had. Het is voor te stellen dat een man met vele schulden , zonder geld, en gokverslaafd, zich makkelijk laat lenen voor een klusje. Of dat hij daar zelfs door een schuldeiser gedwongen is. En dat deze schuldeiser daarna van hem af wilden.

Helaas kunnen we het niet vaststellen. Zonder bewijzen, lijkt het meest waarschijnlijke nog steeds dat hij inbrekers betrapte en dat deze hem aantroffen op bed met een telefoon in zijn hand. Ze hebben hem vastgebonden en gevraagd of er geld in het restaurant was. Dat was er kennelijk niet en toen hebben de laffe inbrekers de portemonnee van VDE meegenomen. Hoe de Bende van Nijvel met getuigen omging,dat weten we inmiddels. Die overleven het zelden.

limboman wrote:

1 ding is zeker het waren absoluut geen toevallige inbraken die er gepleegd werden


Helaas Limboman, kan je dit niet zonder meer stellen. De kans dat de inbraken van het afgelopen jaar, ook echt inbraken waren is aanzienlijk. Het enige dat we niet weten, is of de fatale inbraak hier mee te maken had of er los van stond. Zonder extra aanwijzingen, blijft het toch vooral een inbraak. Inbrekers die mensen vastbinden en vermoorden,dat komt weliswaar niet heel vaak voor, maar helaas toch nog wel geregeld. Dit doen ze zowel voor grote als kleine buit.

Merovinger wrote:

Vanden Eynde werd blijkbaar afgemaakt door acht kogels.

Er werden zes lege hulzen van kaliber 22L gevonden, en ook een patroon van hetzelfde kaliber met ingedeukt slaghoedje die echter niet ontploft was. Het alarmpistool dat Jef Jurion aan het slachtoffer gegeven had, lag op de vloer van de kamer. Volgens deskundigen werd José Vanden Eynde vermoord met act kogels die zeer dicht bij zijn linkeroor werden afgevuurd, waarschijnlijk met een pistool 22LR, of misschien met een ingekorte karabijn van hetzelfde kaliber. Hat slachtoffer had zware slagen op het hoofd gekregen voor hij werd doodgeschoten.

Bron: Verslag Eerste Bendecommissie

Twee hulzen zijn dus niet teruggevonden. Ik had over andere feiten ook al gelezen dat er soms niet alle hulzen zijn teruggevonden. het lijkt ernaar dat de killer telkenmale de drang heeft om een paar hulzen mee te nemen. Als souvenir? Om later nog te weten welke patronen er werden gebruikt bij de feiten? Om deze ergens anders te dumpen om dwaalsporen te creëren?

Er verdwenen eetwaren en flessen wijn van beroemde merken, een korte beige regenmantel, een donkerblauwe schippersmuts en een wollen jas in dezelfde kleur.

Bron: Verslag Eerste Bendecommissie

Te gebruiken als verkleedmateriaal of was het toen zo koud? Het was winter natuurlijk.

149

Volgens het boek van Guy Bouten werkte Vanden Eynde na zijn loopbaan als taxichauffeur voor Raymond Krokaert, de revisor van North Europe en bestuurder van de fiducauaure Office de Représentation Fiscale (ORF).

De zoon van Vanden Eynde, Marc, had nog als kok gewerkt in de Fouquet's, de brasserie van peetvader Michel Dewit waar de clan-De Staerke kind aan huis was.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

150 (edited by noorderling 12-11-2011 20:12)

Wat ik nog graag wil weten is:

Had VDE nog een auto? Of alleen een fiets? Immers hij trok nog elke dag de stad in om een kaartje te leggen. Als hij wel een auto had, stond deze dan naast de Auberge geparkeerd? Hoe lang geleden beschikte VDE nog over een auto? Hoe lang was VDE al gepensioneerd? Hoe lang was het geleden (ten tijde van de moord) dat hij op de taxi reed?