Re: Beersel: 23 December

http://i28.servimg.com/u/f28/11/77/15/12/auberg10.jpg

Re: Beersel: 23 December

Gruwelijke afslachting in restaurant van domein van Beersel – Inbreker schiet geknevelde huisbewaarder zes keer voor het hoofd – Buit: Champagne, dure wijn, Havanna’s en taart

De moordenaar (of moordenaars) van de 70-jarige José Vanden Eynde heeft zijn slachtoffer geen enkele kans gelaten. De bejaarde man werd op zijn bed vastgebonden en dan koelbloedig en laf neergeschoten met zes kogels. De meeste ervan troffen de man vlak in het hoofd.

Het drama gebeurde in het gekende restaurant Auberge du Chevalier gelegen op het domein van het kasteel van Beersel, waar de gewezen Anderlechtspeler en voetbalinternational Jef Jurion één der uitbaters is.

Vanden Eynde hield in het restaurant een oogje in het zeil als huisbewaarder want de zaak kreeg de jongste tijd nogal wat ongenood bezoek. Tijdens de nacht van 30 november op 1 december jongstleden was er nog ingebroken. Daarom ook dat José Vanden Eynde al een week met een alarmpistool onder zijn hoofdkussen sliep. Maar daarmee kreeg hij geen enkele kans.

De dag van de moord was het de derde keer in één jaar tijd dat er dieven op bezoek waren, volgens precies hetzelfde scenario. Nu weer werd de achterdeur geforceerd met een koevoet en bestaat de buit hoofdzakelijk uit drank, en wel de beste champagnes en bourgognes.

De dader (of daders) heeft overigens willen tonen dat hij van geen kleintje vervaard is. Na de afschuwelijke afslachting trok hij naar de gelagzaal waar hij zich te goed deed aan drank en taarten. Gebak dat gemaakt werd door de zoon van het slachtoffer, Marc, die kok is in de Auberge.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

283

Re: Beersel: 23 December

Uit de notitieboekjes van Willy Acke:

Pagina 24: 'Vd Eynde was in het bezit van iets dat van belang was = documenten, weet niet welke.'

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Beersel: 23 December

Merovinger wrote:

De dag van de moord was het de derde keer in één jaar tijd dat er dieven op bezoek waren, volgens precies hetzelfde scenario. Nu weer werd de achterdeur geforceerd met een koevoet en bestaat de buit hoofdzakelijk uit drank, en wel de beste champagnes en bourgognes.

Dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid precies dezelfde bende. Je zou bijna vergeten dat de Bende ontelbare misdrijven (m.n. inbraken) moet hebben geleegd zonder bloedvergieten. Dus het doden is nooit het doel of de hoofdzaak geweest, al is het er wel hoe langer hoe meer bijgekomen.

Dus de aanvankelijk populaire theorie dat de Bende van Nijvel uiteindelijk dood en verderf wilde zaaien om zodoende het land te destabiliseren o.i.d. kan mijns inziens toch moeilijk standhouden.

285

Re: Beersel: 23 December

Ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de eerste golf van bendefeiten. Het rapport van de profilers wijst ook in die richting. Maar zoal je kan lezen in het recente interview met Christian De Valkeneer gaan de speurders tegenwoordig ook uit van de hypothese van twee verschillende bendes. De feiten uit 1985 worden volgens die piste wel beschouwd als terreurdaden met de bedoeling het land te destabiliseren.

286

Re: Beersel: 23 December

We moeten met ons allen toegeven dat in Beersel, in casu: de feiten gepleegd in de Auberge, nogal wat draden van de (al dan niet vermeende) eerste bendefeiten en 'prominente' figuren bijeenkomen: Vanden Eyndes job als taxichauffeur, Beelen (en bij uitbreiding: Herbeumont, Zaventem en Perk), Florizoone, Van Binst, Lippens, de (Spaanse) eerste echtgenoot van de vrouw van Marc Vanden Eynde, de contacten en het gezamenlijke oeuvre van die Spanjaard met de clan-De Staerke, de contacten van Marc met Ludwig (Luciano) Bender... Teveel om toeval te zijn, toch? Als er één cruciaal en centraal feit voor de eerste periode is, dan is het wel dit.

287

Re: Beersel: 23 December

En nog toe te voegen: Van Camp, Jurion, die fameuze Nicolas L. uit de profiling van Danièle Zucker, enzovoort... Zou het niet eens zinvol zijn om - via een overzichtelijk schema - alle vaststaande gegevens rond de moord op Vanden Eynde naast elkaar te zetten?

Re: Beersel: 23 December

Ga je gang! Vergeet echter niet dat bij VDE nooit enige criminele connectie is aangetoond. Ook zijn levensstijl, levensloop sluiten uit dat hij enig belangrijk persoon is geweest in welk netwerk dan ook. Zijn zwakste plek moet ongetwijfeld zijn gokverslaving zijn geweest. Daardoor huwelijk op de klippen, een zakelijk leven met neerwaartse spiraal. Daardoor een oude dag genietend in de marge. Niet bepaald het profiel van iemand in een schema die ineens moet sterven omdat ie teveel wist of teveel gepraat had. Die theorie past, mijns inziens, niet bij de figuur, de eenzame voetbalsupporter zonder echte vaste woon of verblijfplaats.

Is VDE vermoord vanwege zijn eeuwige geldtekort en had hij geleend bij de verkeerde? Een persoon die dan vervolgens de meest amateuristische huurmoordenaars beschikbaar inschakelt, die zich na hun opdracht tegoed doen aan eten en drank? 

Of had VDE gewoon pech, met de verkeerde personen op het verkeerde moment in aanraking te komen. Een stel laffe debielen die een kansloze oude man afslachten. Dat ze zijn portefeuille meenemen is voor mij nog steeds het sterkste signaal dat het om personen gaat met een zeer extreem gedachtegoed. Dermate extreem dat het volgens mij alleen in geïsoleerde vorm kan bestaan. De hele gang van zaken die nacht doet mij denken aan personen met een zeer laag iq (meenemen waardeloze borden en onbenullige zeef), zware gedragsstoornissen (drink en eetgelag en meenemen portemonnee), en een extreme en laffe vorm van machtswellust (vastbinden, martelen, angst aanjagen).

289

Re: Beersel: 23 December

De zeef en de borden zijn de elementen die de profilers op het spoor van Nicolas L. gezet hebben. Tijdens de eerste golf valt het op dat de bende bijna systematisch voedingswaren ontvreemdde.

290

Re: Beersel: 23 December

Ik ga er evenmin van uit dat Vanden Eynde iets op zijn kerfstok had. En met de omschrijving van de daders ben ik het ook eens: amateurisme, lafhartige machtswellust, gedragsstoornissen en niet al te intelligent. Maar met dat profiel zitten er wel heel wat tussen de notoire verdachten die voor de daden van de Bende van Nijvel in aanmerking komen. Maar voor alle duidelijkheid: het zijn vooral de lijnen die bij VDE toekomen die me interesseren. En misschien ging het niet om VDE zelf? Zijn werkgever mocht er ook wezen. Misschien was J.J. goed verzekerd? En wie was er vaste klant in de Auberge? Dat lijkt me allemaal interessante informatie.