231

Re: Michel Libert

Aubanel wrote:

Als Libert 'de reus' was (en dat kan, of een ervan, want ik twijfel niet aan de betrokkenheid van Bonkoffsky), wie was dan 'de killer'? Er zijn van geen van de daders betere robotfoto's gemaakt dan van de killer, de chef, de seriemoordenaar. Wie was hij? Welke WNP'er of ex-rijkswachter kan met dat profiel (en uiterlijke contouren) verbonden worden?

De ex-rijkswachter (a.k.a. P.V.) die Djurorski herkende in de Rijkswachtkazerne van Aalst is de meest voor de handliggende? Welke die zijn mogelijke banden met WNP/Libert zijn, geen idee.

Re: Michel Libert

Plots moest mijn cliënt in Gent rijkswachters en politieagenten beschieten die niet voorzien waren van bepaalde herkenningstekens.” Dat vertelt de advocaat van een nieuwe kroongetuige in het dossier van de Bende van Nijvel aan VTM NIEUWS. De man duidt zijn voormalige baas, Michel Libert, aan als de Reus. “Mijn cliënt is er 100 procent van overtuigd: Libert is de Reus.”

Is Chris B. dan toch niet ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel? Enkele maanden geleden kwam zijn broer naar buiten met een opmerkelijk verhaal: Chris B. zou op zijn sterfbed verteld hebben dat hij De Reus van de Bende was, gekend als nummer negentien.

Nu wijst een nieuwe kroongetuige in het dossier naar Michel Libert, de voormalige nummer twee van de extreemrechtse beweging Westland New Post. De getuige werd op 17-jarige leeftijd gerekruteerd in het leger door Libert. “Om zogenaamd te werken voor Staatsveiligheid”, vertelt zijn advocaat Kristiaan Vandenbussche.

“Bij zijn sollicitatiegesprek werd gevraagd of hij bereid was om bepaalde personen te schaduwen, om bewakingsopdrachten uit te voeren en om – als dat nodig zou zijn – mensen te doden in het belang van het land”, gaat de advocaat verder. “Hij is daarop ingegaan, maar daarna kreeg hij verschillende opdrachten van meneer Libert die nogal vreemd waren.

Rijkswachters beschieten

De opdrachten, die hij in de vorm van gecodeerde berichten kreeg, varieerden van inbreken in militaire kazernes tot het stelen van wapens in depots. Maar het ging zelfs verder. “Hij kreeg plots de opdracht om in Gent ter hoogte van de Heuvelpoort rijkswachters of politieagenten te beschieten die niet voorzien waren van bepaalde herkenningstekens”, zegt Vandenbussche. “Die opdracht werd uiteindelijk geannuleerd, maar mijn cliënt kreeg wel de indruk dat het eigenlijk was om hem te testen. Telkens wanneer hij meedeed aan een bepaalde opdracht, werd hij gepromoveerd binnen de organisatie.”

Ereteken met hakenkruis

De man besloot uiteindelijk uit de organisatie te stappen. “Hij stopte ermee toen hij een bepaald ereteken kreeg na een training in een bos waarop een adelaar en een hakenkruis stond”, vertelt de advocaat. “Dan is mijn cliënt tot het besef gekomen dat dat niets te maken had met de veiligheid van de staat, maar om een extreemrechtse organisatie. Twintig mensen met bivakmuts stonden toen klaar om over te gaan tot rekrutering”, vertelt Vandenbussche nog. “Een maand later zijn de eerste overvallen van de Bende van Nijvel begonnen.”

Wie is Libert?

Libert wordt al sinds 1984 onderzocht als één van de mogelijke Reuzen. Zo’n dertig jaar geleden was Libert een fors gebouwde man van 1,91 meter, waardoor hij ook destijds in het vizier van de speurders kwam. In de jaren negentig gaf Libert toe meermaals voor de aanslagen van de Bende van Nijvel supermarkten verkend te hebben in opdracht van een onbekende opdrachtgever.

Toen Libert in oktober 2014 door de toenmalige onderzoeksrechter gedurende 48 uur werd vastgehouden, kwam er over de opdrachtgever van supermarktspionage ook geen duidelijkheid en mocht hij uiteindelijk als een vrij man opnieuw huiswaarts keren. “Een van de speurders heeft me toen gezegd dat ik de laatste was op hun lijstje van mogelijke daders”, verklaarde Libert vorig jaar in de Franstalige media. “Na mij was er het grote niets.”

Parket onderzoekt

Het parket bevestigt dat er onderzocht wordt of Libert De Reus van de Bende van Nijvel is. “We onderzoeken dit spoor, net als verscheidene andere”, klinkt het. Libert werd de voorbije week ondervraagd door het gerecht.

Volgens advocaat Jef Vermassen is het geen verrassing dat de naam van Libert nu opnieuw naar boven komt. "Die naam stond altijd al in het dossier", zegt hij aan VTM NIEUWS.

Bron: VTM | 12 mei 2018

Re: Michel Libert

Staat er iets nieuws in de getuigenissen die vandaag weer al te gretig door de pers zijn opgepikt? Nada. Een oude koe die al zo lang in de gracht zit dat ze nog net niet verzopen is. Meer is het verhaal niet. Als ze Libert al die andere keren niet aan de bende konden koppelen, zal het met deze getuigenis dus ook niet lukken.

Als de Bende van Nijvel nooit wordt ontmaskerd komt dat voor een deel door die robotfoto's waar je zowat elke naam achter kunt plakken, en die onder dubieuze omstandigheden zijn gemaakt op basis van verhoren afgenomen door een man die later een verkrachter bleek, en in dat proces verdedigd werd door... (God is overal) Jef Vermassen.

Apropos onze topadvocaat, de ene week zegt hij dat het met zekerheid Bonkoffsky was, nu zet hij er zonder verpinken de naam Libert naast, terwijl die mannen als enige overeenkomst hadden dat ze brildragend en groot waren. Terwijl het bepaald niet onmogelijk is dat die reus bij die gelegenheid een nepbril droeg als vermomming, want in de beschrijvingen van de reus kom je verder nooit een bril tegen.

Volgende reus graag!

234

Re: Michel Libert

Toch vreemd dat je na enkele jaren lid te zijn geweest van WNP plots opkijkt als men een hakenkruis en adelaar opspeld? Je zou toch vrij snel moeten beseffen dat je deel uitmaakt van een extreem-rechtse organisatie omwille van eventuele uitlatingen of indoctrinatie vanwege andere leden? Overigens is het argument 'Ik had er een raar gevoel bij' echt te weinig om ook maar eventjes Michel Libert in de problemen te brengen.

235

Re: Michel Libert

Zie ook het "telefoontje" van Martial Lekeu, kort na de bloedige overval in Aalst. Werd ook even aanzien als de sleutel tot de oplossing. Ik vraag me af wie die "ex-militair" kan zijn .... maar nu met die verklaringen afkomen?

Re: Michel Libert

Michel Libert dient klacht in wegens laster: "Ik zie hem in de rechtbank"

Ex-WNP-leider dient klacht in tegen nieuwe Bende-getuige.

"Ik ben razend", zegt Michel Libert, die in een nieuwe getuigenis door een van zijn vroegere ondergeschikten bij het extreem-rechtse WNP wordt aangewezen als Reus van de Bende van Nijvel. "Ik dien klacht in wegens laster en zie hem in de rechtbank."

Hij werd eind jaren ’80 al eens gearresteerd in het kader van het onderzoek naar Westland New Post (WNP), in 2014 nog eens door het huidige onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel van onderzoeksrechter Martine Michel. En alles bij elkaar, zegt hij, “zijn sommige specifieke vragen mij al acht keer gesteld, door acht verschillende politiemensen”.

Michel Libert (61) manifesteert zich de laatste jaren op de Franstalige Bendeblog van amateurspeurder Michel Leurquin als de transparantie zelf. Hij staat open voor de vragen van elke journalist, elke blogger, elke Bende-nabestaande, iedereen.

Lees hier het hele interview » Nieuws

Tueurs du Brabant: Michel Libert porte plainte contre le nouveau témoin pour calomnie

Michel Libert, présenté comme le "Géant" des tueurs du Brabant par un nouveau témoin, a déposé plainte pour calomnie, a-t-il indiqué samedi au quotidien De Morgen. Ce témoin, un ex-militaire qui a été membre pendant de longues années de l'organisation d'extrême droite Westland New Post (WNP), a contacté les enquêteurs il y a quelques mois et les a mis sur la piste de son supérieur de l'époque, Michel Libert.

Il affirme avoir reconnu ce dernier sur la photo d'un portrait robot du "Géant". A 63 ans, M. Libert n'est pas inconnu du dossier des Tueurs du Brabant. Un lien avait déjà été établi avec le WNP et conduit à son arrestation à deux reprises, en 1983 et 2014.

Michel Libert nie toutefois les accusations du témoin. "L'histoire qu'il raconte contient 60% de vérité et 40% d'affabulations. Je dépose plainte contre lui pour calomnie et nous nous retrouverons au tribunal", a-t-il annoncé.

Bron: La Libre | 12 mei 2018

Het bendeonderzoek wordt hoe langer hoe meer een wiskundig gegeven. Er wordt voortaan niets anders dan met percentages gegoocheld. big_smile

237

Re: Michel Libert

Ik volg de 'antwoorden'- blog van Libert op vragen van allerlei mensen op het Franstalige forum, en dit is puur subjectief, maar ik heb het zeer moeilijk om te geloven dat iemand die zich zo transparant opstelt - nota bene na de verlenging van de verjaringstermijn - daar iets mee te maken heeft.

238

Re: Michel Libert

P-51 wrote:
FreCR wrote:

Philippe De Staerke zijn handelingen-gedrag komt niet overeen met hoe de bendereus beschreven werd.

Zijn taalgebruik dan weer wel ... onder voorbehoud, uiteraard.

Juist, maar de "looks" omschreven door getuigen van Overijse en getuigen van Aalst dan terug weer niet ... onder voorbehoud uiteraard. smile

Merovinger wrote:

Het bendeonderzoek wordt hoe langer hoe meer een wiskundig gegeven. Er wordt voortaan niets anders dan met percentages gegoocheld. big_smile

Inderdaad. smile

“Mijn cliënt is er 100 procent van overtuigd: Libert is de Reus.”

Helaas staat er niet "100% zeker" maar "100% overtuigd" (wat iets anders is). 100% overtuigd kan hij misschien wel zijn, 100% zeker zou niet kunnen. Afgaand van wat er in de media is verschenen, kan de getuige enkel maar een vermoeden hebben + het feit dat Libert misschien op de gekende reus-robotfoto leek en een lichaamslengte heeft die in het plaatje kan passen. That's it.

Afgaand dus van de media, heeft Libert het de getuige niet verteld en was de getuige er ook niet bij (als medeplichtige of als toevallige ooggetuige). Nu, er zijn nog mensen die veel minder nodig hebben dan een "vermoeden" over iets rond de Bende van Nijvel dan die getuige, en die ook 100% overtuigd zijn van iets.

Non semper ea sunt quae videntur

239

Re: Michel Libert

zenga wrote:

Ik volg de 'antwoorden'- blog van Libert op vragen van allerlei mensen op het Franstalige forum, en dit is puur subjectief, maar ik heb het zeer moeilijk om te geloven dat iemand die zich zo transparant opstelt - nota bene na de verlenging van de verjaringstermijn - daar iets mee te maken heeft.

Tja, als je jouw hond "Bismarck" noemt, dan getuigt dat toch van enige Nazi-sympathie, niet? Tenzij die hond eruit zag als een slagschip ... Nu het tegenovergestelde gaan beweren ... Ik denk dat Michel Libert zich momenteel niet echt goed in zijn vel voelt. Wat zeker niet wil zeggen dat de thans geuite beschuldigingen of aantijgingen terecht zijn. Dat hij het achterste van zijn tong (nog steeds) niet laat zien: zeker weten.

240

Re: Michel Libert

Uhm ... zou hij zijn hond niet eerder naar Otto von Bismarck genoemd hebben, een notoir bestrijder van de socialisten/communisten, en niet naar een boot van de Nazi's?