61

Re: Jean-Luc Baugniet

Even terzijde: fipilip, ik vind die samenvattingen van tijd tot tijd een goede zaak. Maakt het ook makkelijker voor mensen die willen "instappen" zonder de ganse ontwikkeling te hebben gevolgd. Dank dus.

Baugniet > wapenhandel met Angola/Indonesië > Lasnosky (ex-OAS'er, SDECE, Gévelot-vertegenwoordiger) > Newman/Nejman (Geoffrey's Bank) > Atlas-dossier = ... grote, grote vissen!

Ik denk dat het inderdaad geen toeval is dat over Gevelot zo weinig te vinden is. En met Geoffrey's Bank kom je echt in het hartje van het grootste illegale Belgische machtsbastion uit die jaren. "Pouvoir absolu" wordt gezegd, wel ik denk dat het aardig in de buurt komt. Weinig Belgische rioolputjes stinken zo hard als deze bank. Je moet het nog maar even aanraken en je wordt al misselijk. Ik heb toch sterke twijfels bij het marginaliseren van Baugniet als mythomane alkolieker. Dat de man aan lager wal geraakt is en zich in vunzige milieu's ophield, ok, maar ergens is er toch wel een voorgeschiedenis die uitmondt bij zaken met behoorlijk gewicht. Maar zoals steeds lopen we wat verloren in de overmaat aan "ruis" in dit dossier.

Re: Jean-Luc Baugniet

In die wereld is Baugniet een kleine vis en marginaal te noemen, een klein onderdeel van een groter systeem. In de bovengenoemde zaken waar nogal ministeries ambassades banken en wapenfabrieken mee gemoeid zijn. Is het hoogst interessant om te zien wie er op de kabinetten van de betreffende ministeries zat, zeker die van landsverdediging is hoogst boeiend, alsook in de raad van besturen van banken en wapenleveranciers.

Bijvoorbeeld PRB, waar Eurosystems een dochter firma van was, die samenwerkte met Gevelot, beiden dochter van de Gernerale en ... ergens passen er nog een paar kronen bij ook. En aan de onderkant had men Farcy, Baugniet, huurlingen en anderen voor de moeilijke transacties. En als nodig was had men ook wel plannen om het leger in te zetten waarschijnlijk.

Via Baugniet komt men bij de grote dossiers, ook de uitspraak van Albert Raes, iets in de zin van, "over wapenhandel zwijg ik van dat kan mijn dood worden".

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Jean-Luc Baugniet

dim, en ook nog Massagrande. Om van de top weer naar de feiten te gaan, en die te koppelen aan de gegevens in inzichten, is de samenvatting van fipilip en de link die hij aanhaalt met Raymond Lippens, Glaude Dubois, die dan ook weer een link legt naar Oostende. De post van dim is in deze ook super interessant naar internationale wapen handel met de vele linken.

Over De Pomp, Diegem, Vilvoorde Zavemtem, vraag ik me af i.v.m. met de Avia schietstand van Dery in Zavemtem waar Beijer over spreekt, of die ook niet bezocht kan worden door Baugniet? (Baugniet was een goede vriend van Cooper) en door Claude Dubois en zijn vrienden. En of ze na het vermoeiende schieten toen een glaasje gingen drinken in de buurt van vrienden? En of de schietstand groot genoeg was om er bijvoorbeeld met een Golf in te rijden?

Vanuit De Pomp en omstreken is er een link naar Oostende waar de entourage van Claude Dubois en misschien Baugniet ook in voorkomt.

Beiden zijn interessant i.v.m. de gevonden spullen op 9/11/85, eerst de vuurhaard waar een kogel/ huls van de 9mm2 inzat met spullen van Bultot met link naar Oostende. De 9mm2 is maar 1 keer gebruikt in Hoeilaart is en waarschijnlijk van de gewonde of dode schutter. In de vuurhaard zat ook een treinticket dat verwijst naar Oostende. Een van de vermoorde getuigen - vriend van Claude Leroy - Montel ging de daders in Oostende zoeken, Bultot kwam ook in Oostende. Kunnen de daders in Oostende verbleven hebben? (In Oostende was er vroeger een FJ afdeling en WNP had in West-Vlaanderen een sterke fanatieke cel.)

Ook in verband met de gevonden Golf gestolen in D'Ieteren. Het banden gebruikt duid op zeer intens gebruik, is deze gebruikt in een indoor schietstand? En kan dat dan in de Avia-schietstand geweest zijn? En kunnen bovenstaande namen in die schietstand met elkaar in verband gebracht worden?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

64

Re: Jean-Luc Baugniet

Willy Baugniet - de vader van Jean-Luc - was een politieman en de baas van de dienst die het gevangenisarchief beheerde. Daardoor had Jean-Luc Baugniet toegang had tot het casier judiciaire van alle gevangenen. Zijn zus Cathy was volgens Baudry de minnares van een minister maar hij wist niet meer wie. Zijn vrouw heette Nicole Bauer. Haar vader was een beruchte nazi. Ook de meeste leden van de clan–De Staerke kende hij persoonlijk.

Gooit een denkpiste in de groep: met de informatie die we nu hebben over Baugniet en de verklaringen van Baudry zie ik de mogelijkheid dat Baugniet de clan-De Staerke heeft gebruikt (of misbruikt) voor zijn eigen plannen (lees: bepaalde feiten die toegeschreven worden aan de Bende van Nijvel).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

65

Re: Jean-Luc Baugniet

Ik volg zeker deze denkpiste. Vergeet ook niet dat beweerd werd dat hij Wojda zou kennen. Wojda brengt ons naar Ronquières, Rue de la Brasserie meen ik, ik geloof zelf de zelfde straat van Ghijssels? Ik kan het even nagaan. En ook naar het spookhuis-verhaal. En naar Maxheleau (en zo mogelijk ook naar dr. Mahieu en zelfs Nihoul en Cocu). Volgens geruchten zou ook De Staerke bij Maxheleau gesignaleerd geweest zijn. En naar Braine (Sudisten?). Wojda zou lokaal verdacht worden als iemand die de Bende logistiek bijstond en betrokken zijn geweest bij een schietpartij met de rijkswacht in een fabriek te Fauquez maar niet aangehouden zijn geweest.

Nog even dit geplukt uit mijn nota's:

"Wolf" vernam van "een zeer betrouwbare informant" dat de Bende-voertuigen verborgen werden in een entrepot langs het kanaal van Ronquières. Hij sprak van een gebouw van de suikerfabriek van Tienen dat vernietigd werd in de jaren '90, maar mogelijk bedoelde hij de oude glasfabriek van Fauquez, bezit van Verlipack, die in 1981 ophield te werken en zich bevond tuusen de brug van Fauquez en de plaats waar de Bende haar wapens dumpte in het kanaal. Het gebouw werd gevandaliseerd om bepaalde materialen te recupereren door een persoon die volgens "Kael" in de gevangenis zit voor moord en dat die persoon er schoten uitwisselde met de politie (waarschijnlijk wordt Wojda bedoeld).

Volgens "K" werd er ooit ook een Golf gevonden op het fabrieksterrein, op één km afstand van de pontons van Ronquieres. Verder sprak "Wolf" nog van het doodschieten van een Italiaan met een kaliber .38 in een "bezoekerskamer" van het hellend vlak van Ronquière, waarbij het moordwapen mogelijk in verband te brengen zou zijn met de revolver die toebehoorde aan de juwelier uit Anderlues of met een gedeclasseerde revolver van Securitas (zoals het geval zou zijn geweest in 1983). In parallel sprak "Wolf" nog van een moord op een patrouilleur van een bewakingsfirma (Securitas?) langs het kanaal op het einde van de jaren '80, begin jaren '90.

66

Re: Jean-Luc Baugniet

Een van de namen bij uitstek, misschien wel dé naam: Jean-Luc Baugniet. Was lid van SDRA8, Stay behind, zou banden hebben gehad met de Staatsveiligheid, contacten met Bultot, contacten met criminelen, politiek actief geweest als schepen van jeugd in Sint-Gillis enzovoort. Wanneer krijgen we een foto van die kerel te zien?

67

Re: Jean-Luc Baugniet

Er staat een korte beschrijving van zijn fysionomie in het boek van Bouten dacht ik, in het stuk waar hij hem ontmoet en een voorstel krijgt voor info over de Bende tegen betaling.

68

Re: Jean-Luc Baugniet

Klopt, maar die fysionomie is niet bruikbaar omdat Baugniet dan duidelijk al aan lager wal is geraakt. Een foto uit zijn "hoogdagen" zou schitterend zijn. Het kan toch niet dat men van een gewezen schepen van Sint-Gillis niet ergens in de archieven van de gemeente of van de Parti Socialiste een foto heeft liggen?

69

Re: Jean-Luc Baugniet

Volgens een man op het Franstalig forum, die Baugniet kent van vele gesprekken op café kende Baugniet Militis, Jean-Pierre Tilmant, Gaston Laffineur, Guy Goffinon.

70

Re: Jean-Luc Baugniet

Toen Guy Bouten zijn eerste boek schreef over de Bende van Nijvel had Léon De Staerke nog altijd contact met Baugniet:

"Ik leerde hem [Baugniet] kennen op restaurant via een vriend. Hij komt soms nog eens bij me langs. De vorige keer is hij zelfs blijven eten."

Wanneer gebeurde die kennismaking?
"Het moet in 1981 of '82 geweest zijn. Hij had de rang van een hogere officier. Pas op, hij sprak nooit over zijn werk. Nu is hij aan lager wal. Hij is vaak dronken en gokverslaafd en woont bij zijn oude moeder op de Koningslaan in Vorst. Ze is schatrijk. Zijn vader was gouverneur in Kivu. Hij is daar ook geboren en heeft jarenlang een zwarte maîtresse gehad. Als ik me niet vergis was hij ooit schepen voor de Parti Socialiste (PS) in Sint-Gillis. Hij praat veel, te veel als je het mij vraagt. Ik zal eens zorgen dat je hem kan ontmoeten. Hij komt vaak zijn chope drinken in een Ierse pub aan het Zuid."

Volgens Léon De Staerke is het zelfs dankzij Baugniet dat zijn broer Julien nooit veroordeeld is geweest:

"Weet je hoe het komt dat Garçon nooit is veroordeeld?"
"Neen."

"Grâce à Baugniet. Ik herinner me dat hij eens een effectieve straf kreeg van drie jaar voor een overval. Maar ze hebben hem géén dag opgesloten. Baugniet zorgde daarvoor."

"In ruil voor wat? Voor wat hoort toch wat."
"Bien sûr. Ik heb het mij al zo dikwijls afgevraagd."

Leon zucht en zet een bedrukt gezicht. Hij heeft zowat tien jaar in de nor doorgebracht en zijn broer Johnny ruim het dubbele. Garçon moet Baugniet en dus de SDRA ongetwijfeld bepaalde diensten hebben bewezen. Was hij de contactpersoon die voor de Bende Johnny De Staerke inzette, zoals bij de verkenning in de Delhaize van Aalst? En bracht hij op die manier de speurders op een dwaalspoor?

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube