Re: André Cammerman

Juist, die ja. Het ziet er uit als of hij niet op zijn gemak zit. Weet niet precies wanneer dit proces was, ergens in  80/81 neem ik aan. Hij zal in de loop der tijd wel wat aangekomen zijn, en kan daarom in 1985 meer op Cocu zijn gaan lijken. Goed, het blijft een veronderstelling, en zo lang er geen betere foto/film voorhanden is ga ik er van uit dat dit hem is. Hij weet in ieder geval goed uit de media te blijven, ook al in die dagen.

Kumbaya, it never hurts to help !

12 (edited by Boemerang 14-09-2012 14:10)

Re: André Cammerman

Sorry De Fries, ik weet zeker dat dit een lid van de krijgsraad is. Deze persoon is gedecoreerd, naast hem zit een persoon in groen uniform, enkele secondes verder is goed te zien dat zij verhoogd zitten (zoals op de foto op de vorige pagina is te zien zitten de verdachten op een bankje) en bovendien lijkt hij nu niet bepaald op de Cammerman van de pasfoto.

Ik zal het eens aan Beijer voorleggen maar die antwoord hier waarschijnlijk niet op.

Re: André Cammerman

Boemerang, daar kun je wel eens gelijk in hebben. Heb me teveel laten meeslepen door het commentaar bij de beelden, ze blijven toch even hangen bij deze persoon en nam daarom aan dat het Cammerman moest zijn. Nu is de vraag: wie zijn de andere personen naast Francois in het beklaagdenbankje. We zoeken verder. Bedankt.

Kumbaya, it never hurts to help !

Re: André Cammerman

Vraag aan Robert Beijer: la personne à gauche de cette photo, c'est André Cammerman?
Antwoord van R. Beijer: Oui, formellement. Cette photo a été prise au moment du procès François, auquel j'ai assisté en totalité en tant qu'info BSR Bxl.

https://lh3.googleusercontent.com/-YAoK8cDK9iM/UFYrbZfXfpI/AAAAAAAAC0Y/2agX7N9FmRI/s402/proces%2520Francois%25202.jpg
André Cammerman.

De Fries wrote:

Nu is de vraag: wie zijn de andere personen naast Francois in het beklaagdenbankje.

Dat zouden dan André Dekkers en Willy De Cuyper moeten zijn (in welke volgorde weet ik niet). Zij waren teamleden van Francois.

15

Re: André Cammerman

François Raes over Cammerman: "Een man van twee gezichten. Hij kon loyaal en vriendelijk zijn maar ook hard, de kilte van le tueur." Hij was niet alleen een gewezen para maar diende ook bij de groep Diane.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

16

Re: André Cammerman

Ben wrote:

Na de geruchten dat hij mogelijk iets te maken had met de Bende van Nijvel heeft hij zijn eigen detective-bureau opgestart. Nadien heeft Beijer hem gevraagd om bij ARI te komen werken.

Na zijn ontslag in 1985 kluste Cammerman zelfs een tijdlang voor Beijers privédetectiveagentschap ARI. Zo schaduwde hij in opdracht van Beijer - gedurende achttien maanden, zakenreizen naar Milaan inbegrepen - de Brusselse brouwer Haelterman omdat mevrouw haar echtgenoot op overspel wilde betrappen. Later begon hij met een eigen detectivebureau en werkte voor enkele rijke Joodse diamantairs uit Antwerpen, een gevolg van bewezen diensten in twee ontvoeringszaken.

Deze twee zaken waren de zaak-Apers en baron Bracht, waarin Cammerman de rol speelde van contactpersoon en het losgeld betaalde: diamanten in een lege Spa-fles.

Bron: De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: André Cammerman

Cammerman in april 1982
http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/06//15080601225614738713490279.jpg

18

Re: André Cammerman

In het boek Drugs van Jef Geeraerts komt André Cammerman ook aan bod:

"(...) Om zijn aanvankelijk prestige niet te verliezen tegenover de staf van e de collega's, dook François dus hals over kop in het Belgische Strafwetboek: twee kilogram cocaïne die hij zogenaamd nodig had om drughonden mee te trainen, werden op de drugmarkt gegooid. Zijn Number One, eerste wachtmeeester Cammerman, die de luchthaven van Zaventem kende als zijn broekzak (zijn vrouw, een mulatin, was secretaresse bij Air Zaïre) verkleedde zich soms in douanier om passages langs de douane heen te loodsen. Talkpoeder werd verbrand in plaats van heroïne. Grote drugsdealers werden beschermd, kleintjes gesnapt..."

Eerste wachtmeester Cammerman, ex-paracommando, rechterhand van commandant François. Hij had de reputatie een durfal te zijn. Hij smokkelde, in douane-beamte verkleed, koffers met hasjisj door de luchthaven van Zaventem.

Bron: Drugs | Jef Geeraerts | 1989

Ter info: Jef Geeraerts schreef fictie.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: André Cammerman

Derde rijkswachter in cel wegens drugs – Rechterhand van François is vierde aangehoudene

Wachtmeester Andreas Cammerman, die jarenlang de rechterhand was van commandant François, hoofd van de drugsbestrijding bij de rijkswacht, werd dinsdagavond eveneens onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Na commandant François, adjudant Willy De Cuyper, en BIC-speurder Karel Clonen uit Antwerpen, is hij de vierde aangehoudene in deze ruchtmakende zaak. De raadkamer te Brussel bevestigde ondertussen woensdag te Brussel de aanhoudingsmandaten van François en Clonen.

Commandant François blijft er echter bij, dat hij alleen gehandeld heeft in bevolen dienst en dat zijn bekommernis het vatten was, van de kopstukken van de drughandel, eerder dan de kleine ‘dealers’. Hij ontkent ooit één frank op zak te hebben gestoken van de door zijn diensten op touw gezette sluikhandel. Maar het is natuurlijk wel mogelijk dat sommige leden van zijn personeel dat wel hebben gedaan en dat tipgevers van het N.D.B. gebruik hebben gemaakt van de bescherming van François om meer drugs te verhandelen dan nodig was voor het vergaren van informatie.

In dit verband worden een aantal douaniers ondervraagd. Vooral douanier M; zit in slechte papieren. Eigenaardig is ook dat wachtmeester Cammerman gehuwd is met een halfbloed, die bij Air Zaïre werkt en dat te Kinshasa de aanhouding in de lucht hangt van een aantal directieleden van Air Zaïre.

Commandant François blijft er bij dat hij in België heeft willen werken volgens de Amerikaanse methode: kleine visjes uitwerpen om er grote te vangen. De commandant had immers zijn opleiding in de Drug Enforcement Administration te Washington en hij werd hier in België trouwens geholpen door Francis H. Eaton, bijzonder agent van het Amerikaanse ministerie van justitie en afgevaardigde van D.E.A. te Brussel.

Deze Frank Eaton kwam trouwens ook ter sprake tijdens het proces van André Sabbe, die ook als dealer-tipgever heeft gewerkt voor de D.E.A. En toen de zaak François in onderzoek werd genomen werd Eaton ‘wegens dienstredenen’ teruggeroepen naar de States.

Ondertussen doen de wildste verhalen de ronde over commandant François: dat hij in een te luxueus huis zou wonen, dat hij zou rijden met een Jaguar, dat hij Albert Farcy, bijgenaamd Bruno, zou geholpen hebben bij zijn ontsnapping op 30 december uit de gevangenis van Scheveningen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 24 januari 1980

Re: André Cammerman

Beijer sprak redelijk Mandarijnenchinees, was zeer geïnteresseerd in de werkwijze van de Chinese triades en collaboreerde daarom met Albert Farcy, een informant van de DEA en het BIC. Farcy voerde heroïne in vanuit Thailand. De papaverteelt was in handen van gewezen medewerkers van de Chinese generaal Chiang Kai-shek, die na de communistische machtsovername door Mao naar de zogenaamde Gouden Driehoek waren gevlucht. De invoer gebeurde met de hulp van het NDB en het BIC. De rijkswachters Cammerman en Deckers werkten jarenlang onder een pseudoniem als valse douaniers op de luchthaven van Zaventem en lieten een groot aantal drugszendingen passeren. De drugs dienden vaak om wapenleveringen te betalen.

Vooral met Libanon ontstond er een drukke handel. De christelijke milities geleid door de familie Gemayel exporteerden duizenden kilo’s hasj in ruil voor Belgische wapens. Met die wapens vochten ze voor rekening van Israël tegen de Palestijnen. Zo kwam een machtig verbond van wapen- en drugstrafikanten tot stand. Voor de distributie van de drugs zette de organisatie criminelen in. Die kregen de hulp van corrupte magistraten en politielui.