1

Onderofficier bij de rijkswacht, brengt het corruptieschandaal bij het Nationaal Drugsbureau uit, wordt daarop door de rijkswachttop gedesavoueerd en neemt ontgoocheld ontslag na allerlei pesterijen. Hij heeft over zijn ervaringen een boek geschreven » Rijkswachter als Don Quichot: Een BOB-er op speurtocht bij het Nationaal Bureau voor Drugs

Hij overleed in mei 2005 aan de gevolgen van een beroerte. In oktober 2004 had journalist Guy Bouten nog een gesprek met Raes. Dit gesprek is vanaf pagina 110 te lezen in het boek De Bende van Nijvel. Een tweede gesprek begint vanaf pagina 152.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Share

Hier extra info uit een verslag van de Bendecommissie:

De heer Raes trad in 1954 in dienst bij de rijkswacht en heeft er gewerkt bij de cavalerie en het militaire parket. Na cursussen in criminologie en specialisatiecursussen in verdovende middelen te hebben gevolgd werd hij in 1971 toegewezen aan de afdeling verdovende middelen van de BOB. Eind 1977 werd de heer Raes overgeplaatst naar het Nationaal Drugbureau NDB. Eind 1979 heeft gevraagd deze dienst te mogen verlaten omwille van de onregelmatigheden die er gebeurden. Aangezien er geen vacante betrekkingen waren bij de BOB werd hij naar het Militaire Parket overgeplaatst (Vos ook). Vanaf dan kan hij niets goed meer doen en heeft men alles gedaan om hem het leven moeilijk te maken.

Volgens de heer Raes werd hij niet alleen omwille van de Zaak François bij de rijkswacht weggepest maar ook omdat hij over andere zaken teveel wist. Zo was hij onder meer bij de behandeling van sommige dossiers op de naam van gewezen eerste minister Vanden Boeynants gestoten.

Het Nationaal Drugbureau NDB en de zaak François

De zaak Davila: Een cocaïnezaak waarin Carlos Davila word genoemd de voorganger van Mendez bij FN, en Bouhouche en de heer Raes hebben samen sommige onderzoeksdaden gedaan.

Transport van drugs in bevroren vlees: Deze zaak kan in verband gebracht worden met de bomaanslag op Goffinon op 11 oktober 1979, rond 14 oktober 1979 kreeg substituut Marchal een anoniem telefoontje waarin vier personen met de dood werden bedreigd: rechter Bisau d'Hautville, kolonel Vernaillen, adjudant Goffinon en de man van het controlecomité die enkel door zijn ondervragers gekend kon zijn. Dat telefoontje moest dus wel van de rijkswacht afkomstig zijn. Op 24 oktober werd een aanslag gepleegd op kolonel Vernaillen. Toen werd er beslist dat die bedreigde persoon rijkswacht bescherming moesten krijgen. Op 10 november werd aan die bescherming plots een einde gesteld en werd het gerechtelijk onderzoek stopgezet. Later heeft de getuige vernomen dat Bouhouche met adjudant Goffinon samenwerkte. Hij kon dus de naam van de man van het controlecomité gekend hebben.

Service l'Action Civique SAC: Een oude zaak van 1971-1972 dat naar aanleiding van de slachtpartij in 1981 in Auriol Frankrijk weer actueel was. De heer Raes heeft 1 en een half jaar op deze zaak gewerkt. Hij had vastgesteld dat er in Brussel een firma Valicia gevestigd was die een geneesmiddel Seonase fabriceerde maar die regelmatig contact had met één van de grootste heroïnehandelaars ter wereld: André Condeminne. De firma beschikte zogezegd over filialen in Frankrijk, Spanje en in Zwitserland uit onderzoek bleek dat dit slechts op papier bestond. In het laboratorium in Brussel werd heroïne vermengd met zemelen. Dat product werd uitgevoerd naar Zwitserland en Zweden. De heroïne werd van de zemelen gescheiden en de opbrengst van de verkoop was bestemd voor de SAC. Een zekere Bougriart was de chef van de SAC. De penningmeester was Facenta, die later zelfmoord heeft gepleegd. Facenta onderhield contacten met graaf de Dandelot. Graaf de Dandelot bezeat twee grootwarenhuizen in Brussel. De zaak "SAC" is aan het licht gekomen naar aanleiding van Auriol 1981. De heer Raes werd verplicht het onderzoek naar die zaal stop te zetten.

De zaak Medico: Heroïnehandel door firma Medico.

De heer Raes was ook op de hoogte date reeds een jaar een infiltrant bij de CCC was, en kon het niet verstaan dat men de CCC liet doen. François Raes kende Bouhouche en de andere leden van de BOB drugsectie zeer goed. Bouhouche en F. Raes  hebben samen onderzoeksdaden uitgevoerd in bepaalde zaken.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Share