191

Re: Patrick Haemers

Renne wrote:

Documentaire over Patrick Haemers » YouTube

Vooral zijn onverholen sympathie voor Vanden Boeynants frappeert mij.

En de rechtstreekse referentie naar De Gaulle, waarvan de memoires een van de boeken is, die VDB mocht lezen tijdens zijn ontvoering. Waarbij ik de indruk heb dat Le Grand Blond zeer goed weet over wie het hier gaat. Pijltje richting SAC.

Ben wrote:

Blijkbaar heeft Haemers ooit (toen hij in de gevangenis van Vorst zat) een brief geschreven naar volksvertegenwoordiger Van Rossem waarin hij Jean Bultot, de adjunct-directeur van de gevangenis van Sint-Gillis, op de korrel nam. Bultot zou hem en de bende van Johnny De Staerke – de broers Pulci, Dominique Salesse en Sergio Papadopoulos – begin 1985 een vet contract hebben voorgesteld. De daders kregen één miljoen frank cash per persoon (25.000 euro) plus de buit en een opleiding in de Phenix, een schietclub. Eric Lammers coördineerde de actie.

Verander nu een keer de naam Bultot in Achiel Haemers en de cirkel is rond.

Al degenen die Patrick Haemers hier verraadt, weten toch niet waar het werkelijk om gaat. Behalve Lammers misschien.

192

Re: Patrick Haemers

Bende Haemers wilde ook topman Heineken ontvoeren » Nieuws

Kumbaya, it never hurts to help !

Re: Patrick Haemers

Ik begrijp hier absoluut de nieuwswaarde niet van. Dat was al lang gekend. Haemers had dit nl. al zelf voor de Braziliaanse televisie verteld en het stond ook vermeld in de akte van inbeschuldigingstelling van 25 januari 1993:

(…) Le même jour, Patrick Haemers déclarera:

- à la chaîne de télévision VTM que:

  • le projet de départ était d'enlever un homme fortuné (il évoque I'industriel néerlandais Heineken);

  • le choix des auteurs se serait porté sur Paul Vanden Boeynants en raison de la fortune personnelle de deux milliards que luiattribuait la presse; la rancon envisagée au départ aurait été de quatre cents millions.

- à la R.T.B.F., que l'enlèvement de Paul Vanden Boeynants devait être pour lui "le coup de la finale", et qu'ensuite il serait resté au Brésil.

(…) Lacroix lui-même reconnut, lors d'une audition par la policejudiciaire, le 13 mai 1991, que son séjour aux Pays-Bas, evoqué par Corinne Castier "C'était probablement lié au projet d'enlèvement d'Heineken".

Dans la villa que Patrick Haemers occupait à Rio-de-Janeiro, lors de son arrestation, on découvrit un papier portant un croquis topographique sommaire avec l'inscription manuscrite "Zoeterwoud, Heineken"; au verso se trouvait une publicité imprimée pour un magasin de photographie de la banlieue d'Amsterdam.

Par ailleurs, un rapprochement doit vraisemblablement être faitavec l'attaque à main armé d'un fourgon des postes néerlandaises, le 4 novembre 1988, à Almere (entre Amsterdam et Zwolle). Ce fait a été revendiqué par Patrick Haemers lors de ses déclarations au Brésil; d'autre part, une employé de l'hôtel d'Etten-Leur où séjournait Evelyne Braibant a signale que, le jour des faits, trois personnes, qu'elle identifie Haemers, Lacroix et Bajrami, sont passés par cet hôtel. Cette déclaration est confirmée par plusieurs autres membres du personnel.

Il n'est pas interdit de penser que ce hold-up qui échoua aurait fait suite aux premiers repérages effectués dans la région par les précités qui, renonçant provisoirement à leur projet d'enlèvement, auraient cherche à mettre à profit, dans un autre but, les informations qu'ils avaient recueillies. (…)

194

Re: Patrick Haemers

David van de Steen meent jaren later een foto van Haemers herkend te hebben als zijnde de reus... advh zijn ogen en een pukkel op zijn gezicht. Het parket wuifde dit weg met het idee dat hij toen in de gevangenis zat, maar dat bleek niet te kloppen.

Zie artikel » Nieuws

Re: Patrick Haemers

Juridisch gezien is 1 getuige is geen getuige. Men moet voorzichtig zijn in het bouwen van theorieen daarop.

Re: Patrick Haemers

noorderling wrote:

Juridisch gezien is 1 getuige is geen getuige. Men moet voorzichtig zijn in het bouwen van theorieen daarop.

Waarom? David is een kroongetuige en Patrick Haemers past nu éénmaal in het plaatje. Ik vind het verhaal van David in elk geval veel geloofwaardiger dan het verhaaltje over de zelfmoord van Patrick Haemers. Opgehangen aan een radiator van een paar tiental cm. hoog. Ge moet godverdomme maar durven.

De grote Manitou ziet alles

Re: Patrick Haemers

Het verhaal van David zou sterk zijn als er nog meer mensen dit verklaard zouden hebben. Dit geldt trouwens voor het hele Bendedossier. Het wemelt van de 1-getuige verklaringen.

198

Re: Patrick Haemers

noorderling wrote:

Het verhaal van David zou sterk zijn als er nog meer mensen dit verklaard zouden hebben. Dit geldt trouwens voor het hele Bendedossier. Het wemelt van de 1-getuige verklaringen.

Zoals je wel weet is David niet de enige die voor, tijdens en na de feiten in Aalst Patrick Haemers herkend heeft.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

199

Re: Patrick Haemers

Zowel Haemers als De Staerke zijn verschillende keren herkend bij verschillende feiten, zowel tijdens de eerste als de tweede golf. Wat David gezien heeft zal zich in zijn netvlies gebrand hebben en na lees wat hij heeft moeten doorstaan vind ik het ongepast om ook nog eens zijn getuigenis in twijfel te trekken.

200

Re: Patrick Haemers

Kijk, het getuigt van weinig respect het getuigenis van David in twijfel te trekken. Het vergt moed om zo formeel te zijn: Haemers was erbij in Aalst, Philippe De Staerke eveneens. Het zijn van de weinige zekerheden in het Bende van Nijvel-dossier. Het was een commando van 'in allerijl', want de vaste bendekern (de oude, de killer en de eerste reus) stond om een of andere reden op inactief. Vandaar de dramatische ingeving bij de bende-organisatoren om (a) Haemers en De Staerke in te zetten en (b) met een overval in Aalst even buiten het normale parcours te treden.