Leo en FreCR, bedankt voor uw duidelijke uitleg inzake bewaking waardetransporten. Misschien ten overvloeden voor andere forumleden, Leo heeft hier al meerdere malen uiteen gezet hoe de bewaking van supermarkten verliep indertijd zowel particulier als vanuit overheidswegen. Zeer interesant.

312

Zaak-VDB leidt naar 'reus van Schaarbeek'

Het is een verleidelijke hypothese, die vrijwel over de gehele linie in de Belgische pers wordt opgeworpen: achter alle grote misdaden in België, lopend van de waanzinnige aanslagen van de Bende van Nijvel via bloedige overvallen op geldtransporten tot en met de ontvoering van Paul Vanden Boeynants, zit één en dezelfde man.

Patrick Haemers, bijgenaamd de blonde reus van Schaarbeek, was al lang iemand met wie de Belgische justitie graag eens zou praten en nu is hij de meest gezochte man van het land. En in de kranten is hij de meest besproken Belg. 'Is Patrick Haemers de spil van alles', kopt de ene krant. De andere schrijft in grote letters: 'De onderzoekers bezwijken onder de aanwijzingen: alles draait om Haemers'. Er zijn inderdaad merkwaardige dingen gebeurd, maar het is op z'n zachtst gezegd lang niet zeker dat er een verband is tussen alle onopgehelderde zaken.

Opvallend is de arrestatie in Metz van Basri Bajrami, een Belg van Joegoslavische afkomst, en de rechterhand van Haemers. Zijn vrouw werd al een tijdje in de gaten gehouden en toen zij (vanuit Nederland) via België naar Metz reisde, dook daar Bajrami op, die meteen in de kraag werd gegrepen. De man, bijgenaamd Tosca, had een partij biljetten van duizend Zwitserse frank bij zich, exact de muntsoort waarin de ontvoerders van Vanden Boeynants zouden zijn uitbetaald.

Maar de nummers stemmen niet overeen, in die zin: niet met de nummers die in België zijn genoteerd, want dat schijnt niet met alle biljetten te zijn gebeurd. Oorzaak: niet justitie leidde de onderhandelingen met de ontvoerders, maar de familie van Vanden Boeynants. Opvallend is verder de vondst van een gestolen BMW, waarschijnlijk gebruikt bij een overval op een geldtransport, toegeschreven aan de Bende van Haemers. De splinternieuwe auto is gestolen, één dag voordat VDB werd ontvoerd. Een man vroeg om een proefritje, ging naast de garagebediende zitten, nam later het stuur over en ging er van door.

Wapenfabrikant

De vondst van wapens in deze auto, die gestolen waren uit het arsenaal van de inmiddels vermoorde wapenfabrikant Juan Mendez, brengt de Bende van Nijvel in het vizier. Want deze onopgeloste moord is steeds in verband gebracht met deze bende. Om de zaak nog iets ingewikkelder te maken: vlak na de ontvoering van VDB bleek dat er een dossier zoek was over de relaties tussen de oud-premier en Bouhouche en Beijer. De laatste heeft Vanden Boeynants ooit voorgesteld het dossier over de belastingfraude, waarvan oud-premier werd verdacht en waarvoor hij later werd veroordeeld, achterover te drukken, zodat de politicus er zijn voordeel mee kon doen.

Bij de ontdekking van de BMW zijn er vingerafdrukken van Haemers gevonden. En als klap op de vuurpijl kwam het nieuws dat de auto een vals nummerbord droeg met het kenteken van de auto van mevrouw Vanden Boeynants. Kortom, een waslijst van mysterieuze zaken. Met een beetje heen en weer redeneren, legt de Belgische pers een link tussen de ontvoering van VDB, de overvallen op geldtransporten en de Bende van Nijvel. Die zinloze moordpartijen in supermarkten zitten de Belgen nog steeds hoog.

Blunders van justitie verhinderden een doorbraak in het onderzoek en vorig jaar werden zes mensen, die verdacht werden van aanslagen die aan de bende worden toegeschreven, goeddeels vrijgesproken. In die sfeer wordt elke aanwijzing aangegrepen om de bende weer in het centrum van de belangstelling te brengen. Was er bij die aanslagen niet vaak een lange blonde man? En is Patrick Haemers niet blond en lang? Justitie hult zich in stilzwijgen.

Het enige dat ze kwijt wil is dat alle mogelijkheden worden onderzocht. Dat mag blijken uit de spoedvergadering deze week in Brussel van onderzoeksrechters en procureurs-generaal uit de diverse arrondissementen. Voorlopig staat slechts één ding vast: sinds de blonde reus uit Schaarbeek anderhalf jaar geleden op spectaculaire wijze werd bevrijd, is hij erin geslaagd uit de handen van de Belgische justitie te blijven.

Bron: Trouw | Co Weigraven | 18 Februari 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

313

Uit celwagen berijd Beruchte gangster ontsnapt

De 34-jarige Belgische gangster Patrick Haemers is gisterennamiddag even over twee uur op spectaculaire wijze ontsnapt uit een overvalwagen die hem van de gevangenis van Leuven naar die van Vorst (bij Brussel) vervoerde. Daarbij is een begeleidend rijkswachter ernstig gewond geraakt. Gisteravond laat was er in België nog steeds een algemeen politiealarm van kracht, maar van Haemers en de twee mannen die hem hielpen ontsnappen was nog steeds geen spoor. Men neemt aan dat ze in de richting van Luik gevlucht zijn.

Haemers, die als een uiterst gevaarlijk gangster bekend staat, moest vandaag voor een rechter in Brussel verschijnen en werd daarom gistermiddag van Leuven naar Vorst vervoerd. Kort na twee uur moest de celwagen aan de omleidingsweg rond Leuven voor het rode licht stoppen. Op dat ogenblik reed een bruine Audi 80 tot voor de celwagen en twee gemaskerde en zwaarbewapende mannen sprongen eruit. De bestuurder van de celwagen, Andre Vermeulen uit Aalst, werd door één van de twee uit het voertuig gesleurd en bij een poging om weg te lopen in zijn been geschoten, terwijl de andere overvalller de rijkswachter die naast de bestuurder zat met een riotgun in de rug aanmaande de deur te openen van de ruimte waarin de gevangenen zaten opgesloten.

In een mum van tijd wisten de twee overvallers Haemers te bevrijden. De twee overvallers en de uiterst gevaarlijke gangster zijn toen met de bruine Audi 80 via de E40 richting Luik gevlucht.

Bron: Limburgsch dagblad | 14 Augustus 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

314

Kidnap VDB was om geld

Een telefoonnummer in Rio de Janeiro. Meer had de Belgische rijkswacht niet nodig om de ontvoerders van ex-premier Paul Vanden Boeynants op het spoor te komen. Dat spoor leidde naar een Braziliaanse telefooncel, waar zaterdag drie leden van de vijf man sterke misdaadbende gearresteerd konden worden.

De federale politie van Brazilië had een team agenten in burger gedurende een week bij de cel in het Barra shoppingcentrum van Rio de Janeiro laten posten. Met behulp van politiefoto's uit België werden daar Patrick Haemers (37) de leider van het vijftal en Axel Zeyen (35) herkend en in de boeien geslagen.

Zes uur later verscheen ook een bezorgde Denise Tyack (34), de echtgenote van Patrick op het toneel. "Ik vermoedde reeds dat er iets mis was gegaan maar aan de politie had ik niet gedacht", aldus Denise momenten na haar arrestatie.

Geen politiek

Patrick Haemers verklaarde later op een persconferentie, dat hij en zijn bende niets met politiek of ideologie te maken hebben en louter uit winstbejag opereerden en geen enkele verbinding hadden met linkse of rechtse terroristen of met de beruchte Bende van Nijvel. De bende van Patrick gebruikte sinds augustus 1987 Brazilië als thuisbasis. Hun riante villa, compleet met zwembad, paardenstallen en twee dure auto's voor de deur in de bossen even buiten Rio de Janeiro diende hen als hoofdkwartier.

Regelmatig reisden Patrick en Denise via Amsterdam en Parijs naar België om daar hun misdaadcarrière voort te zetten. De ontvoering van ex-premier Vanden Boeynants werd geheel in Brazilië uitgedokterd. Valse identiteitskaarten, rijbewijzen, paspoorten en officiële stempels voorzagen de bendeleden van volledige bewegingsvrijheid. Denise was de koerier van het stel en bezocht haast elke maand Brussel. De dagelijkse contacten met handlangers in België verliepen via drie verschillende telefooncellen in Rio. Denise zorgde daarnaast voor het geld. Zij onderhield contact met twee banken in Uruguay, waar de inkomsten van de bende belegd werden.

De Belgische autoriteiten becijferden, dat Patricks bende met de ontvoering van de voormalige eerste minister en met overvallen op geldauto's ongeveer ƒ 11 miljoen in de wacht sleepte.

Slechts een fractie van deze buit kon worden achterhaald. Een half miljoen gulden werd bij Braziliaanse banken gevonden, terwijl een soortgelijk bedrag in Uruguay gelokaliseerd werd. Waar de resterende ƒ 10 miljoen zijn gebleven, is de autoriteiten nog een raadsel.

Het ontsnappen van de twee resterende bendeleden wordt toegeschreven aan de voortijdige bekendmaking in Parijs, door de Franse politie van de arrestaties. De Fransen zouden zich door hun Belgische ambtsgenoten gepasseerd voelen. In eerste instantie hield de Franse politie zich met de Brazilië-connectie bezig.

De reis van twee Belgische politieofficieren naar Rio de Janeiro zorgde voor verontwaardiging in Parijs. "Wij waren gewoon net iets sneller", zo meent een van hen. De indruk bestaat dat het voortijdige bekend-maken van de arrestatie met opzet gebeurde, om de Belgische rijkswacht een slechte naam te bezorgen.

Bron: De Telegraaf | 30 Mei 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

315

David Van de Steen:

“Een jongen uit mijn buurt heeft Patrick Haemers die avond (overval Aalst) bij zijn aankomst op de parking recht in de ogen gekeken. Haemers kwam uit een Saab Turbo gestapt, met die lange jas. Eerst nog zonder pruik... Die gast is dat ooit aan de rijkswacht gaan vertellen. We spreken over 1988... Kort na zijn verklaring werd zijn auto gepikt en later teruggevonden in het kanaal van Dendermonde met een lijk in de koffer. De koffer zat vol kogelgaten. De auto was gestolen door Basjri Bajrami.”

Lees hier het hele interview » Nieuws

Voorgaande bericht zal dus getuigenis van Murcielago wel zijn. Is het boek van David nu uit? Mijne nog steeds niet verzonden met vermelding pre-order 28 sept.

317

Voor Amazon Kindle en Apple iBooks komt het uit op 8 oktober.

Patrick Haemers werd herkend door acht getuigen:

  • Zes getuigen in Aalst;

  • Eén getuige in het Bois de la Houssière op 9 november 1985 rond middernacht;

  • Eén getuige bij de overval op de Colruyt in Halle op 3 maart 1983.

Acht getuigen: is dat nog niet voldoende om een serieus onderzoek te doen? Denise Tyack is nog altijd in leven. Men kan haar ondervragen.

Tja, maar is het niet eerder zo dat de getuigen "menen" Patrick Haemers te hebben gezien/herkend? Met andere woorden, dat is niet zo zwart op wit als we soms willen denken hoor! En Patrick Haemers was toch eerder een gangster die bekend staat om de overvallen op geldtransporten en bankinstellingen? De feiten waar hij voor opgepakt is en gestraft hebben volgens mij nooit op een soort van andere overvallen betrekking gehad of vergis ik mij?

Ik bedoel dat Patrick toch een anders soort crimineel was al kleeft er wel veel bloed aan zijn handen zeker wel (dàt is 'n vreselijk feit) dan bv. de overvallen van de bende ... of alleszins een andere bende. Uiteraard was hij een topcrimineel en met top bedoel ik dat hij zowat maandelijks overvallen deed (ook allicht een aantal die nooit opgehelderd zijn) en dus toch ook door de publieke opinie enigszins gekend was (via pers etc). Dat een grote gangster dan algauw werd aanzien als zijnde ...! Precies!

Alleszins stof tot nadenken. Want er zijn in het hele Bende van Nijvel-verhaal wel een heleboel "grote" (van gestalte dus) personen opgevoerd al.

Volgens voormalig substituut Edwig Steppé werden de gevonden carnavalsmaskers in het onderzoek naar Haemers om duistere redenen nooit geëxpertiseerd.

https://i69.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/es310.jpg