Re: Eric Haemers

Ik begrijp dat Eric niet werd vervolgd voor zijn medeplichtigheid aan de overvallen van Patrick (mogelijk in ruil voor zijn medewerking met Van Brussel en Rudy De Jonghe). Is er meer bekend over de gedragingen van Eric? Was hij ook wel eens agressief, heeft hij wel eens ergens geschoten bijvoorbeeld? Of andere veroordelingen gehad?

12

Re: Eric Haemers

Op deze pagina op de website vind je wat gegevens over Eric. Hier een korte samenvatting:

Hij was de eigenaar van een kroeg, de Gypy's, in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Gaf net als papa Haemers, zijn broer een maandelijks bedrag: er is sprake van 10.000 Belgische frank die Eric maandelijks aan Patrick gaf.

En dan is er nog het verhaal van de schietpartij aan L'Oeuf à la Coque:

De banden tussen De Staerke en Haemers leidden in het begin van de jaren tachtig zelfs tot een diplomatiek incident. Patrick Haemers, die toen al met een zwaar drugprobleem zat, ging zich bevoorraden in de snackbar L'Oeuf à la Coque aan de Charleroisteenweg, waar Philippe De Staerke de drugsdistributie controleerde. In 1981 was Haemers' broer Eric, cafébaas en ook een stevige jongen met veel branie die met lede ogen moest aanzien hoe Patrick steeds dieper wegzakte in de drugs, dat te weten gekomen. Hij ging naar L'Oeuf à la Coque en liet er weten dat er moeilijkheden zouden komen als ze zijn broer bleven bedienen. Hij werd uit de snackbar gegooid. Woedend schoot Eric Haemers daarop vanuit zijn auto met een kaliber .22 door de etalage van L'Oeuf à la Coque.

Philippe De Staerke reageerde meteen en zette een contract op het hoofd van Eric Haemers. Toen vader Haemers dat te weten kwam was hij in alle staten. Radeloos liep hij naar zijn vriendin Simone Menin, de weduwe van de vroegere peetvader van het Brusselse milieu, Michel De Wit. Zij belde meteen Philippe De Staerke en gaf hem opdracht om de zaak bij te leggen. De Staerke gehoorzaamde en een vredesconferentie werd belegd in het café Le Corbeau. Achille Haemers: "Ik ging er met Eric naartoe. Simone Menin was er ook. En toen kwamen twee mannen binnen die zwijgend aan de trap gingen staan. Eén van hen was Philippe De Staerke. Menin praatte met hen. De Staerke wilde dat Eric zijn verontschuldigingen aanbood. Eric weigerde en keek de gevaarlijke De Staerke recht in de ogen, tot die zijn blik neersloeg. En de hele zaak werd bijgelegd."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13 (edited by Boemerang 14-01-2012 01:22)

Re: Eric Haemers

Eric:

https://lh4.googleusercontent.com/-UPCEi4PUaRU/TtTMIkthujI/AAAAAAAACDc/P8bkgvc8HG4/s338/Eric%252520Haemers%2525202.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-jJs7vySY-5k/TtTMIg6eNpI/AAAAAAAACDY/qoz4JZaroIE/s576/Eric%252520Haemers%2525201.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-g8v7hN7wxic/TtTMJj8IydI/AAAAAAAACDs/hjI162LkEKw/s496/Patrick%252520Haemers_Eric%252520Haemers%252520klein.jpg

Re: Eric Haemers

club_le-happy-few wrote:

De broer van Patrick Haemers vond de zelfmoord van zijn broer louche, en wilde kost wat kost een onderzoek naar de "echte oorzaak". Kort nadien komt hij in verdachte omstandigheden om het leven op de autosnelweg. Toch wel een  hoop merkwaardige ongevallen en gebeurtenissen rond Bende-verdachten, getuigen, ...

Vreemd, Eric Haemers verongelukt in november 1992 en Patrick Haemers pleegt "zelfmoord" in mei 1993? Waarom staat er overal geschreven dat Eric Haemers na de zelfmoord verongelukt. Als je de overlijdens advertentie aan het begin van dit topic leest is het toch vrij duidelijk. Dus eerst verongelukt Eric, dan worden de mede bende-leden bevrijdt uit de gevangenis en blijft Patrick alleen achter... en ziet het niet meer zitten (?), dat ziet er gearrangeerd uit.

Nog dank aan Merovinger en Boemerang voor de copij en foto's.

Kumbaya, it never hurts to help !

Re: Eric Haemers

Verdomme Pa en broers Haemers hebben blijkbaar allemaal een bruine puist!

16

Re: Eric Haemers

Op de rechterzijde van het gelaat.

En aan die chronologie af te leiden zou het dus toch een gewoon ongeval geweest kunnen zijn en klopt het alvast niet dat hij "toevallig verongelukte" na aangedrongen te hebben op onderzoek over de zelfmoord van zijn broer, aangezien deze toen nog leefde. Is er misschien nog een andere broer in het spel die wel op dit onderzoek aandrong en ook in het leven kwam?

17

Re: Eric Haemers

Op 24 november kreeg ik [Denise Tyack] slecht nieuws. Achille Haemers belde me om te zeggen dat Eric was omgekomen in een auto-ongeval. En alhoewel het tussen mij en Eric nooit geboterd had, greep het nieuws me aan. Ik wist wel dat hij in een depressie zat omdat Chouchou hem verlaten had voor een vrouw. Hij was terug in België en logeerde bij Liliane en Achille. Hoewel hij met hartproblemen kampte, gingen zijn ouders op zoek naar een job voor hem. Hij kon beginnen te werken in een café. Na zijn derde werkdag ging zijn wagen op de terugweg over kop in Rosières en is hij verongelukt. Hij liet Chouchou een levensverzekering na van één miljoen frank.

Een paar dagen later ging ik op bezoek bij Patrick [Haemers]. Hij was heel triest. Het nieuws over de dood van zijn broer had hem duidelijk getekend.
"Ik heb hem gezien", zei hij met doffe stem.
"Wat bedoel je?" vroeg ik. "Wanneer? Is hij je nog komen bezoeken?"
"Nee, ik heb hem gezien in het lijkenhuis. In zijn kist", zei hij.
"Heb je de gevangenis mogen verlaten?" vroeg ik verbijsterd.
"Ja, en hoe!" wachtte lachte hij bitter. "De hele wijk rondom het huis waar hij opgebaard lag, was afgezet en overal stonden flikken met wapens op scherp. Het leek wel oorlogsgebied."

Ik stond perplex. Het was niet meer dan menselijk dat men hem had toegestaan afscheid te nemen van zijn broer, maar gezien zijn status verwonderde het me toch enigszins.

"Was er nog iemand?" was het enige wat ik kon uitbrengen.
"Mijn moeder", zei hij. "En de flik aan de deur. Maar ze hebben ons toch een moment alleen gelaten. Met mijn handboeien aan, natuurlijk."
"Patrick, ik vind het erg voor je en ik weet dat ..." begon ik.
"Zo heb ik mijn eigen moeder moeten omhelzen", onderbrak hij me. "Met mijn boeien over haar hoofd heen."
Hij kee me niet aan en ik zag in zijn ogen dat hij aan dat beeld van zijn dode broer dacht.
"We hebben dikwijls ruzie met elkaar gehad, ook soms over jou", zei hij. "Maar hij was mijn broer, mijn bloed."
Ik wist dat Patrick ooit gedreigd had in een brief aan zijn broer dat hij hem zijn neus zou breken als Eric zich niet zou verontschuldigen tegenover mij. Maar dat leek een eeuwigheid geleden. Nu was hij dood.
"Je hebt toch afscheid kunnen nemen", trachtte ik hem te troosten.
"Ik heb hem gekust. En dan heb ik hem nog een laatste briefje in zijn handen gestopt", zei hij.
"En wat stond erin?" vroeg ik.
"Ik hou van je, broer. Ik zal je missen."

Tot dan toe had Patrick zich min of meer staande kunnen houden, maar de dood van zijn broer had hem een stevige knauw gegeven.

Bron: Mijn leven met Patrick Haemers | Denise Tyack

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Re: Eric Haemers

Hoeveel tijd zat er tussen de dood van Eric en de zelfmoord van Patrick Haemers? Wat ik altijd onthouden heb (geen idee waar gelezen of gezien) is dat Patrick Haemers heel erg depressief geworden was omdat zijn vroegere kompanen ontsnapten en hem achterlieten.

Re: Eric Haemers

zenga wrote:

Hoeveel tijd zat er tussen de dood van Eric en de zelfmoord van Patrick Haemers?

Een kleine zeven maanden ongeveer. Eric Haemers overleed in november 1992 » (zie Forum). Patrick Haemers pleegde zelfmoord op 14 mei 1993.

Re: Eric Haemers

club_le-happy-few wrote:

De broer van Patrick Haemers vond de zelfmoord van zijn broer louche, en wilde kost wat kost een onderzoek naar de "echte oorzaak". Kort nadien komt hij in verdachte omstandigheden om het leven op de autosnelweg. Toch wel een hoop merkwaardige ongevallen en gebeurtenissen rond Bende-verdachten, getuigen, ...

Eric zal de zelfmoord van Patrick zeker louche gevonden hebben, gezien hij eerder dood was dan Patrick? Is dit een dwaalspoor?