11

Re: Taal daders

Bij de reconstructie spraken ze zowel Frans als Nederlands.

12

Re: Taal daders

Uit een interview met Eddy Vos blijkt dat minstens één van de daders perfect tweetalig was.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Re: Taal daders

Ben wrote:

Uit een interview met Eddy Vos blijkt dat minstens één van de daders perfect tweetalig was.

Het kan natuurlijk, maar ik zie een stel marginale criminelen uit de Borinage of Noord-Frankrijk nog niet direct perfect tweetalig zijn.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Taal daders

Ik heb een oproep aan alle getuigen en slachtoffers van de bende tijdens de overval in Aalst. Ik heb een audiofragment waarop de stem van een vermoedelijke (franstalige) dader aan het woord is. Zou iemand nog de stem kunnen herkennen van de overvallers? Gelieve te reageren!

15

Re: Taal daders

Ik denk wel dat ik zijn stem zou herkennen! Hij sprak zeer traag!

Re: Taal daders

kuros 2 wrote:

Ik denk wel dat ik zijn stem zou herkennen! Hij sprak zeer traag!

Geef je mij een telefoonnr. dan bel ik je meteen op.

17

Re: Taal daders

Onderzoekbende wrote:

ik heb een oproep aan alle getuigen en slachtoffers van de bende tijdens de overval in aalst. ik heb een audiofragment waarop de stem van een vermoedelijke (Franstalige) dader aan het woord is. Zou iemand nog de stem kunnen herkennen van de overvallers? gelieve te reageren

Waarom plaats u dat fragment niet gewoon, mocht het een dader zijn volgt er misschien wel paniek en maken mensen fouten?

18 (edited by 't Hand 03-02-2011 11:46)

Re: Taal daders

"(...) De vrouw krijgt schoppen en doet of ze dood is. Iemand geeft haar bars bevelen in een taal die ze niet begrijpt. Dan wordt ze bij haar linkerschouder omhooggetrokken. Ze staat oog in oog met een man bij wie een wapen op de borst bungelt. Hij pakt haar bij de keel. Ze zegt: "Toe, laat me los" en ziet dan in een flits de onderdirecteur van het warenhuis staan. Hij smeekt: "Toe, laat haar los." "Opzij dan", zegt de gangster in treffelijk Nederlands.

De vrouw vlucht nu in paniek weg. De man die haar gestampt heeft, is weg. Hij was heel groot, zal ze later getuigen, zeker 1,90 meter. Beschrijving van de reus: "Hij was duidelijk de baas. Hij schreeuwde in het Frans en in het Nederlands. Geen correct Nederlands, meer het gebroken taaltje van iemand die nauwelijks Nederlands kent. Hij gaf bevelen aan zijn maats en bleef maar tieren dat iedereen op de grond moest gaan liggen, en vooral niet mocht kijken."

Ok, even recapituleren. Want in deze getuigenis zit een addertje, als je 2 keer leest! Én misschien een hint.

Feiten:

De vrouw die op de grond ligt krijgt bevelen door iemand wiens taal ze niet begrijpt. Dan wordt ze recht getrokken en die spreekt perfect Nederlands. Ze getuigt dat diegene die haar rechttrekt perfect Nederlands spreekt, (niet de Reus, i.t.t.. wat Martin zegt).

Hypothese A:

  1. De reus sprak haar aan in het Frans, maar door de spanning verstond ze hem niet.

  2. Persoon 2, diegene die perfect Nederlands spreekt, is een Vlaming/Brusselaar (Bende van Baasrode?).

Hypothese B:

Ze stonden met 3 rondom haar: de reus die schopt, de man die Nederlands spreekt, en de man die in een andere taal spreekt. (Kent iemand de precieze modus operandi in het warenhuis (positionering) zo ja, kan iemand hier een animatie van maken? Is misschien eens nuttig (het is maar een voorstel).

Hypothese C:

  1. De man die schreeuwde in een vreemde taal, sprak niet tegen haar, maar tegen zijn genoten!

  2. En de reus zei niets terwijl ze neerlag, enkel de Nl talige man toen die haar recht trok.

Vergeet niet dat dit opnieuw een getuigenis is over "een vreemde taal". Andere getuigen over "iets dat op Arabisch lijkt." En nu komt het. Gevolg van Hypothese C:

Of een van de daders spreekt Grieks, lijkt wat op Arabisch (een van de Griekse vernoemde verdachten zijn betrokken?). Of een van de daders spreekt Albanees. (Albanees is een taal die phonetisch als Arabisch klinkt met o.a. Slavische invloeden maar kort samengevat zou ik taalkundig zeggen, Arabisch met een Griekse aandoening/saus).

Dit is in mijn ogen een sterke mogelijkheid dat een van de daders, een zekere Murat Kapllan kon zijn (wat spreekt die ook al weer?). Deze hypothese wordt nog eens versterkt door het profiel (goede chauffeur): de ontsnappingskoning ( ik geloof ook slotenmaker geweest, maar 't kan zijn dat ik hem verwar, enfin kon een geldkoffer openmaken) en hij was chauffeur van Haemers (naar mijn inzien de reus van Aalst, waar ook de getuigenis van David Van de Steen naar leidt).

I.v.m. de reus: Hij schreeuwde in het Frans en sprak nauwelijks Nederlands, doet me denken aan een Brusselaar die geen Nederlands kent (communicatie taal, langue de commande, Frans, maar halve Nederlandse zinnen tussenflappen).

Conclusie:

Dit alles hangt ook samen met mijn premature theorie (hoewel ik beginnend hobby-zoeker ben). En die theorie staat niet zover af van die van LEO of van Hestur, dat er sprake kán zijn van een "huurling". Ik zou eerder zeggen "een ingehuurde". Bon, hierop ingaan, is voor de theorieën afdeling, en ik ben huidig maar een broekkie met enkel een zekere kennis van de feiten in Aalst, waarop ik me wens te specialiseren (aanraders?). Als jullie dit als fantasie afdoen, verneem ik dit graag. smile

Re: Taal daders

Ooit gaan we toch is moeten afspreken met een paar mensen om is een kleine reconstructie te houden, want de hypotheses worden toch sterker. Het ter plaatse gaan kijken met een paar mensen kan soms nog iets opbrengen.

't hand, sterke hypothese. Ben er zelf niet zo sterk in maar bij deze hypothese krijg ik een "we komen d'r wel" gevoel.

Re: Taal daders

't Hand wrote:

- Dader 1. Een perfect Nl-sprekend iemand, perfect 2-talig, écht Brussels iemand (Philippe De Staerke?).

Dan is de hamvraag natuurlijk: was deze brave man perfect tweetalig? Ik dacht van niet.