11 (edited by winne 21-04-2011 11:22)

Re: Kogelhuls

Beste boemerang, aangezien het wat stil is rond de andere wapen "kenners"/"liefhebbers" is omdat ik/wij nog altijd mee lezen en omdat geronimo zeer goed werk verricht waar ik/we in 99 percent van de gevallen mee kunnen leven! Ikzelf ben meer een schutter dat met kogels schiet en imo is geronimo meer thuis in het "jacht", "klei", ... gebeuren met hagel patronen!

Wel kan ik u vertellen dat u niet correct bent als u zegt een gewone cartouche heeft een "gladde" omhulsel en een brenneke een "geribbelde" omhulsel! Dat is aan de fabrikant en de meeste hebben een geribbelde omhulsel! zeker remington! Wel correct dat men een slug of brenneke kan herkennen aan het feit dat de kop (glad, geribbeld, met ne punt uit naargelang fabrikant herkenbaar is omdat dit zichtbaar is) een hagelpatroon is bijna altijd van voor toegeperst en indien niet van voor een kartonneke in plaats. Maar over dit herkennen van slug of hagel: men kan dit niet als ze al in het geweer zitten.

Imo zijn er hagel en brennekes gebruikt om elkaar aan te vullen! Afgewisseld in het magazijn eerst hagel om te stoppen en een slug om te "elimineren"bekende techniek. Een slug insnijden i.p.v. een gewone cartouche zou oerdom zijn! Dit is een techniek om van een gewone cartouche een slug te maken. De hierboven vertoonde foto's  zijn dan ook niet van een ingesneden brenneke maar van gewone hagelpatronen.

Weer mijn theorie dat het hier om specialisten gaat en zeker uit het schutters milieu (weet niet meer waar het gelezen hebben maar bij de .22 munitie waren alleen subsonic en zimmer patronen). Het is te zeggen, high velocity .22 patronen zijn sneller aan de mondingsloop dan sub sonic (dit wil zeggen snelheid onder de geluidsmuur, subsonic patronen zijn veel accurater dan de high speeds in .22). In schutterskringen voor wedstrijden schieten ze er allemaal mee. Vergelijk het met een pluim loeihard naar een doel te gooien en om het kalm naar een doel te gooien.

Interessant is dat er ook Zimmer-patronen bij waren: deze worden gekocht door de sportschutter omdat ze zo een zwakke lading hebben dat men er thuis me kan oefenen op bv. 10 m (kelder/zolder zonder problemen of geluid). Dus deze mannen waren geen bijeengesmeten bende. Ze wisten hoe van een cartouche een brenneke maken, subsonic een heel preciese kogel in .22 en zimmers om binnenshuis thuis te trainen op korte afstand en heel belangrijk bijna geen lawaai!

Dus in het toenmalige schutters wereldje is gaan neuzen: Mendez, Bouhouche, Dekaise, ...

12 (edited by Boemerang 23-04-2011 11:52)

Re: Kogelhuls

Beste Winne, dank je voor de correctie. Die foto die Raf plaatste laat uiteindelijk niet ingesneden slugs zien (bij ene in het plastic zakje zie je ook de kop van het patroon). Een uitbreiding van mijn (voorlopige?) conclusie zegt nu dat men 2 verschillende Remington hagelpatronen gebruikte (gladde & geribbelde) en dan nog de geribbelde Remington slugs.

https://lh6.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TbIKFpK9PYI/AAAAAAAABNY/Q1xwx3edRn8/Remmington%20compilatie%20goed%202.jpg
Drie types Remington .12 munitie uit het kanaal van Ronquières en vergelijkbare types Remington .12 munitie.

winne wrote:

Men kan dit niet zien als ze al in het geweer zitten.

Ik zal je zeggen, ik was voorlopig nog niet van plan om in de loop van een geladen schotgun te kijken. lol

winne wrote:

Eerst hagel om te stoppen en een slug om te "elimineren", bekende techniek.

Men stelt dat Riotgun 2 bij de Colruyt Nijvel met slugs en hagel vuurde. De volgorde van laden lijkt daarbij willekeurig: 3 x hagel, 2 x slug, 1 x hagel, 2 x slug, 1 x hagel. (Expertise van Claude Dery (mijn interpretatie) en volgens mij nog steeds het officiële standpunt.) Ik denk zelf , ook aangezien deze schoten uit tegengestelde richtingen kwamen, dat het niet helemaal lekker zit met deze expertise van Dery. Maar ja.

Naast de 0.12 Legia's en de 0.12 Remingtons vuurde de bende trouwens ook nog met:

https://lh3.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TazR0QyFI-I/AAAAAAAABLc/9_NzY8jrqZE/Winchster.12%20hagel.jpg
Winchester Western X Super 3 inch Magnum. (Foto van vergelijkbaar 2¾ inch patroon.)

Ik denk dat ze deze rode munitie enkel in de 82/83 periode hebben afgeschoten.

winne wrote:

maar bij de .22 munitie waren alleen subsonic en zimmer patronen

  • 0.22 LR RWS Zimmer.

  • 0.22 LR RWS Standard.

  • 0.22 LR Remington Standard.

  • 0.22 LR Winchester Subsonic hollow point husch power.

Re: Kogelhuls

  1. Ik ben het volledig eens met vorige berichten. Toch stel ik mij dan de volgende vraag, indien de reus de patronen telde (doordat zowel slug als hagel dooreen waren geladen): toen de reus naar David VDS schoot, besefte hij toen dat er hagel geladen was? Zodoende dat de kans groot was dat David zou overleven (vergeet niet, er is naar de benen geschoten, niet naar het hoofd of romp). Hij kon perfect zijn pistool genomen hebben en hem "geëxecuteerd" hebben zoals gebeurd is met enkele van de slachtoffers op de parking. Waarom deed hij dat hier niet? Wou hij hem gewoon kwetsen, maar niet doden? De theorie dat ook David "moest" sterven is hiermee ontkracht.

  2. Wie van de forumleden vind de piste mogelijk dat er vanuit het baantje naar het bos nog een schutter verdoken klaar zat met zicht op parking en met .22 LR subsonic patronen? Om zo nodig bij te springen of te "sweepen". Niemand zou hem zien zitten en je zou ook niet horen vanwaar de kogels kwamen. Het zou de wagen/en man aan het rusthuis verklaren.

14 (edited by Boemerang 04-05-2011 13:54)

Re: Kogelhuls

Boemerang wrote:

3 x hagel, 2 x slug, 1 x hagel, 2 x slug, 1 x hagel.

Dit soort uitspraken moet ik niet meer doen, het is te onzeker en vereist veel uitleg. Laat ik het erop houden dat men niet 1 om 1 laadde. Men laadde in een niet geheel duidelijke volgorde waarbij tenminste een maal eerst 3 hagelschoten werden gelost alvorens er een of meer slugs in de loop kwamen. Ik heb hier verduidelijkende tekeningen van maar ik werk (voorlopig) nog aan het bijbehorende "artikel" en moet in zake deze, gewoon mijn mond eens leren houden tot ik dat af heb.

't Hand wrote:

Toen de reus naar David VDS schoot, besefte hij toen dat er hagel geladen was?

Dag Hand, David verklaarde (*) door de scheef afgezaagde tweeloop (Centaure) te zijn beschoten. Die tweeloop is een cal.10, de Riotguns  en de hulzen die hier worden besproken zijn van cal.12. Geronimo legde laatst eens uit dat men enkel hagel afschiet met zo'n .10. Men kan er maar 2 patronen in stoppen en die worden na het schot niet uitgeworpen.

Oftewel in het geval van David wist de Reus dat hij met hagel schoot en maar twee ladingen in zijn geweer had. De verwondingen van David lijken een soort straf van de Reus voor het ontsnappen van David, waarschijnlijk moest David de gijzelaar worden. De Reus (in mijn mening een sadist) zal gedacht hebben: "Jij zult nooit meer rennen". Een hagelbolletje van het schot op het been van David raakte trouwens zijn schoolgenootje J. in het hoofd. De jongens lagen naast elkaar op de grond. J. lag met zijn hoofd in de buurt van David zijn been.

Ik denk dat Reus heel goed wist dat dit niet een dodelijk schot was. Wil je iemand doden dan schiet je in zijn hoofd, wil je iemand zien lijden voor hij na 2 minuten alsnog sterft dan schiet je in de keel (dat laatste had schijnbaar de voorkeur van Reus). Als je wilt dat iemand eerst nog een maand lijdt alvorens alsnog te sterven, dan schiet je in zijn buik. Wil je een jongen straffen voor het wegrennen, dan schiet je hem invalide.

(*) Volgens de officiële lezing is de Centaure niet gebruikt in Aalst. Hulzen zijn niet gevonden. Het wapen wordt niet vermeld (bij Aalst) op de ons bekende lijstjes.

We gaan hier al een beetje off-topic, dus op de theorie rond de .22LR ga ik hier niet in. smile (Topic: Aalst)

Re: Kogelhuls

't Hand wrote:

2) Wie van de forumleden vind de piste mogelijk dat er vanuit het baantje naar het bos nog een schutter verdoken klaar zat met zicht op parking en met .22 LR subsonic patronen? Om zo nodig bij te springen of te "sweepen". Niemand zou hem zien zitten en je zou ook niet horen vanwaar de kogels kwamen. Het zou de wagen/en man aan het rusthuis verklaren.

Dag t'hand, zeer goed mogelijk. De bijstand van een sniper geeft een team enorm veel zelfvertrouwen. Waarschijnlijk had hij zicht op alle binnenkomende wagens.

16

Re: Kogelhuls

Bij zulke overvallen is het inzetten van een sniper volkomen overbodig. In die hectische toestanden kan hij gewoon zijn doel niet volgen. Snipen is millimeterwerk. Geen bruut geweld. Wat zou trouwens het doel geweest zijn?

Re: Kogelhuls

Dag Leo, niet akkoord. Targets tot maximum 100 meter kun je zonder problemen volgen. Vanaf 300 meter wordt het inderdaad millimeterwerk waarbij de wind ook een rol speelt. Met een semi automaat zou een eventuele verdoken schutter veel schade kunnen aanrichten. Snipers kan je deze schutters niet noemen, want daarvoor komt er inderdaad meer bij kijken.

Re: Kogelhuls

Als je een zware overval organiseert en je hebt de tijd en de middelen om het voor te bereiden, dan neem je geen sniper erbij. Eerder denk ik dan aan een reservauto met nog 1 of 2 bewapende mannen voor een noodgeval. Als je een bende hebt van 5 man, ga je niet met zijn vijven naar binnen, want als er iets mis gaat, zit je als ratten in de val. Die extra auto komt alleen in actie in noodgevallen., bv om aankomende agenten uit te schakelen.

Maar volgens mij staat tot op heden absoluut niet vast dat de Bende van Nijvel met een reserve-team werkte. Hoogstens wat aanwijzingen en vermoedens.

Re: Kogelhuls

Heb gisteren een Franse film gezien die redelijk goed in mekaar zat. "Truands" gaat over een Franse bende die in het drugs-en prostitutiemilieu zit. Tijdens een overdracht op een parking van een warenhuis gaat het mis en word er duchtig over en weer geschoten. Ook hier gebruiken de gangsters een team van 2 personen die met zicht op de parking de aankomende en bedreigende personen uitschakelt. Is wel fictie,maar toch sluit ik het gebruik van een scherpschutter bij de overvallen van de bende niet uit.

20

Re: Kogelhuls

Hey geronimo, een scherpschutter zou goed bekwaam zijn om een slachtoffer (bv. Finné) neer te leggen met één enkel schot. Zonder de ophef en drama van het Bende-gedoe. Hoe bezie je de positie van een scherpschutter binnen het kader van een overvalcommando? Trekt hij in de vrije tijd met hen op? Is hij mee ingespeelt in de gedragscode van de bende?

Ten slotte gebruik hij een gespecialiseerd wapen, is anders getraind dan de killers en werkt meestal alleen. Met eigen vervoer en vluchtwegen. Oefenen met zulk wapen is héél wat anders dan met riotguns staan te knallen in een zandgroeve. Graag uw mening hierover, beste geronimo en bedankt voor je correcte verklaringen.