181

Misschien heeft Ben Insider's persoonlijk e-mailadres, om hem nog eens te smeken?

182 (edited by Boemerang 06-01-2012 00:15)

De Fries wrote:

Nederland overwoog militaire inval in Suriname
dinsdag 08 november 2011


Op 8 of 9 november 2011 schreef Insider zijn verhaal (als reactie) uitgebreid op het weblog van Harry van Bommel (kamerlid SP). De reactie is daar schijnbaar verwijdert... maar dankzij een forumlid van waterkant.net is het bericht daar nog terug te lezen. Een groot gedeelte van wat Insider schreef was ons bekend van het Bende van Nijvel-forum, er zijn enkele nieuwe details, de naam Peter van Haperen ontbreekt hier dan weer wink

Peter van Haperen zou nu 13 januari 2012 eindelijk voor de Surinaamse krijgsraad gaan getuigen.
Eens zien of daar wat over in de Nederlandse pers gaat komen.

183

"moest vermoorden met een techniek bekend uit het Practical Shooting, de “Pirate, Mammoth, Sniper’ techniek, die later ook werd gebruikt door de Bende van Nijvel. Waarschijnlijk betrof het hier dezelfde mensen; Madani Bouhouche, de zigeuner Farkas, die door iedereen ‘Pinta’ werd genoemd en Claude Delperdange."

Bouhouche-Farkas (!!)-Delperdange als trio?

184

Van Haperen: 'Tegencoup met Belgisch doodseskader'

Het waren mannen uit België, zoals ene Madani Bouhouche. Die hebben later de Bende van Nijvel gevormd en met hun overvallen een waar schrikbewind gevoerd.”

Het relaas dat de Nederlandse ex-militair Peter Van Haperen (63) vrijdag vertelde aan de krijgsraad in Boxel leek bijwijlen te zijn weggeplukt uit een actiefilm. Hij was als getuige à decharge opgeroepen door Irvin Kanhai, de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse. De hamvraag bleef achteraf wat er allemaal klopt van zijn verklaringen over de geplande tegencoup, een doodseskader uit België en zijn werkzaamheden bij het Nederlands leger.

Meer » Nieuws

Ik ben wrs een van de weinige die vindt dat Insider zijn punten duidelijk heeft gemaakt. Hij weet iets van  de opleidingskampen die er waren. Daar had ie wrs nog wel een tijdje over door kunnen praten. Hij heeft dus zijn vermoedens uitgesproken. Maar meer dat dit zit er niet in het verhaal van Insider. Zijn verhaal sluit aan bij een vrij gangbare theorie. Bewijzen heeft hij echter ook niet.

186

Je had Insider moeten laten uitspreken, Noorderling. Hij had ons nog veel details kunnen geven. Met hem zijn we een belangrijk lid kwijt.

187

Nog een artikel ivm Peter van Haperen. Uit het Parool.

Hoe betrouwbaar is Peter van Haperen? De Nederlandse ex-militair dook deze week op in Suriname om een ontlastende verklaring af te leggen voor Desi Bouterse in het proces rond de Decembermoorden, die plaatsvonden in 1982. Dezelfde Peter van Haperen blijkt drie jaar geleden in het televisieprogramma Tros Opgelicht?! te zijn ontmaskerd als nepadvocaat die in het Spaanse Benidorm Nederlandse pensionado's tienduizenden euro's afhandig maakte. Defensie zegt de man niet te kennen.

Het proces tegen Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden werd vorige week op verzoek van de verdediging stilgelegd om de nieuwe getuige in de gelegenheid te stellen zijn verklaring af te leggen bij de rechter-commissaris. Dat gebeurde gisteren, maar Van Haperen vertelde journalisten een dag eerder al te weten dat de vijftien vermoorde tegenstanders van het militaire regime een coup zouden hebben beraamd. Zij werden op 8 december 1982 vermoord.

Van Haperen verklaarde verder in de jaren tachtig werkzaam te zijn geweest bij de Nederlandse militaire inlichtingendienst. Volgens hem waren Nederland, België en de Verenigde Staten indertijd betrokken bij de invasieplannen in Suriname. De oud-militair was zelf betrokken bij een coup die vanuit Amsterdam onder leiding van advocaat André Haakmat werd voorbereid door het verzetscomité Herstel Democratie Nu.

Dat zegt althans de voormalige huurling Rende van de Kamp, die begin jaren tachtig Haakmat zijn diensten aanbood. ''Het verhaal was dat een Nederlandse officier van het korps commando's een vliegtuig van defensie zou kapen. Een groep van gedeserteerde commando's, huurlingen en Surinaamse vrijwilligers zou daarmee naar Suriname vliegen en boven Paramaribo met de parachute worden gedropt,'' vertelt Van de Kamp, die indertijd net uit Libanon kwam. ''Een idioot plan.''

Van de Kamp werd uitgenodigd om in een Surinaams eethuis in Amsterdam-West kennis te komen maken met de officier. Dat bleek Peter van Haperen te zijn. ''Ik vertrouwde hem niet,'' herinnert Van de Kamp zich. ''Het was nog vroeg in de ochtend en hij dronk het ene glas whisky na het andere. Hij was in uniform, maar ik vond zijn haren te lang voor een commando. Het klopte niet.''

Haakmat stelde Van Haperen voor als 'de bevrijder van Suriname'. Van de Kamp: ''Van Haperen heeft daadwerkelijk mensen getraind in de buurt van Assen en op Texel. Het comité schraapte in de tussentijd 300.000 gulden bij elkaar voor de aankoop van wapens en uniformen. Van Haperen is er met dat geld vandoor gegaan. Dat was het laatste dat ik van hem gehoord heb, tot hij drie jaar geleden in Tros Opgelicht?! opdook. Ik herkende hem meteen.''

Bron: Het Parool | Patrick Meershoek

188 (edited by Charly 24-01-2012 13:49)

En wie is Rende van de Kamp?

"Rende van de Kamp is de schrijver van een aantal boeken over Nederlanders in vreemde krijgsdienst. Maar voordat Van de Kamp begon als schrijver was hij soldaat, vrijwilliger, huursoldaat, legionair en ronselaar.

Rende van de Kamp (1960) werd geboren in Amsterdam en groeide op met de verhalen van familieleden over de Tweede Wereldoorlog. Zowel zijn grootvader Arie de Fouw als zijn vader waren historicus of amateurhistoricus. Rende van de Kamp raakte dus al heel jong geboeid door militaire geschiedenis.

Na zijn middelbare school werd Van de Kamp dienstplichtig militair bij de Huzaren van Boreel. Hij diende als tankschutter op een Leopard 1 in het Duitse Seedorf. Toen er vrijwilligers werden gevraagd voor het Nederlandse VN-detachement in Zuid-Libanon was Van de Kamp één van de eersten die zich opgaven. In 1979 vertrok Van de Kamp met Dutchbatt naar Libanon met UNIFIL.
Begin 1980 kwam hij weer terug en zwaaide af. Het burgerleven beviel hem niet en hij verlangde terug naar het Midden-Oosten.

Eind 1980 vertrok Van de Kamp opnieuw naar het Midden-Oosten. Hij werkte maandenlang op een kibbutz in Israel en reisde het land door.

Medio 1981 meldde Rende van de Kamp zich aan bij het hoofdkwartier van het Zuidlibanese leger en stak de grens met Libanon over. Van de Kamp diende bij een shiitische eenheid van het SLA (South Lebanon Army).

Na een paar maanden en een aantal avonturen reisde Van de Kamp via Israel naar Egypte, Ethiopië, Kenia, Oeganda en Rwanda. Bij terugkomst in Nederland verveelde Van de Kamp zich opnieuw en hij besloot terug te gaan naar het SLA in Libanon. Deze keer diende hij in de plaats Maryayoun bij een Maronitische (christelijke) eenheid, waar ook een aantal andere buitenlandse vrijwilligers bij dienden.

Na terugkeer in Nederland meldde Van de Kamp zich opnieuw aan bij het Nederlandse leger en vertrok met de Multinational Force and Observers (MFO) naar de Sinaï-woestijn. In 1983 was Van de Kamp betrokken bij het organiseren van een staatsgreep of een invasie van Suriname vanuit Amsterdam. Uiteindelijk zouden de plannen op niets uitlopen en reisde Van de Kamp naar Frankrijk.

Van 1983 tot 1988 en van 1990 tot 1992 diende Van de Kamp in het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij diende eerst 5 jaar bij het élite 2e REP, de parachutisten, en werd daar sergeant. Van de Kamp diende in Frankrijk, Corsica, de Centraalafrikaanse Republiek, Tsjaad en Djibouti. Vanaf 1990 was hij instructeur-onderofficier in het opleidingsinstituut van het Vreemdelingenlegioen in Castelnaudary.

Het geregelde leven van een instructeur werd Rende van de Kamp al snel te eentonig en in 1992 vertrok hij met een Britse onderofficier uit het Legioen en reisde naar Kroatië, waar hij zich eerst aanmeldde bij een militie aan het front en later diende als kapitein in de élite Bojna Zrinski. Van de Kamp was betrokken bij de gevechten in Oost-Slavonië en Hercegovina. Na terugkomst in Nederland schreef Rende van de Kamp zijn belevenissen op. Dit resulteerde in zijn eerste boek Onder vreemde vlag, dat in 2006 werd uitgegeven bij Uitgeverij Aspekt in Soesterberg.

Bron » www.ondervreemdevlag.nl

Heb dit boek gelezen.

Echter over de operatie waarbij hij betrokken was om naar Suriname te trekken, herinner ik mij dat hij schreef over een relatief kleine groepering die nooit echt verder is gekomen dan een paar vergaderingen.

Servo per Amikeco

190

Dat verhaal van Rende lijkt wel wat op dat van Insider. Misschien dat Rende op een gegeven moment ook eens wat meer wil vertellen. We kunnen hem een e-mail sturen als we willen, maar misschien dat we dat beter georganiseerd doen, net zoals we vragen stelden aan die getuige van het Houssière-bos.