1

Topic: Waver: 30 September

De overval op de wapenhandel

Ter hoogte van wapenhandel Dekaise is de Rue de Bruxelles smal, mag ze vanuit slechts een richting bereden worden en staan veel auto's geparkeerd. Die donderdag is Daniel Dekaise bezig met twee klanten, Gerard Gradzki uit Louvain-La-Neuve en Cyrille Seykens uit Villers-La-Ville. Zijn echtgenote is boven. Om 10u25 slaat het leven van de Waals Brabantse wapenhandelaar om in een nachtmerrie. Twee individuen die uit een blauwe wagen gestapt zijn, duiken in de winkel op en zwaaien dreigend met wapens. De gangsters lieten niets aan het toeval over. De twee aanwezige klanten moesten op de grond gaan liggen.

De gangsters schonken niet de minste aandacht aan het geld, maar namen uit het uitstalraam en uit de uitstalrekken een vijftiental wapens en borgen die weg in twee reistassen. De lijst ziet er als volgt uit: kaliber 357 Magnum, een Ruger en drie Colts kaliber 45, twee Smith & Wessons van 9 mm, een pistool FN kaliber 22, een Beretta en een machinepistool Ingram kaliber 9x19, een tweede Ingram kaliber 38, een Bernadelli van 7.65 mm en een Ruger kaliber 44 Magnum.

In een als geheim bedoelt rapport aarzelt de BOB van Waver niet sommige wapens, die door wapenhandelaar Daniel Dekaise bewerkt en verbeterd werden, als 'prototypes' te kenmerken. Het ziet ernaar uit dat de boeven een gerichte keuze hebben gemaakt uit de wapens op de toonbank en in het uitstalraam. Vandaar bijvoorbeeld dat ze een machinepistool verkozen boven een Walther. Een van de twee mannen had een bivakmuts over zijn hoofd getrokken.

Hij was het die Daniel Dekaise van dichtbij toeschreeuwde: 'Neerliggen of je crepeert ...' Dan, tegen zijn medeplichtige wiens gezicht deels onbedekt was: 'Kom, we gaan er vandoor, we hebben wat we zochten...' In het centrum van Waver kan men op een marktdag geen hold-up plegen zonder dat de rijkswacht het te weten komt. Voorbijgangers die een onderkomen hebben gezocht in een garage hebben alles gezien en brengen via 901 de rijkswacht op de hoogte. Op hetzelfde ogenblik rijdt in de buurt van de Rue de Bruxelles een politiewagen van Waver rond om oproepbiljetten voor de nakende verkiezingen uit te delen. De bestuurder van de politiewagen, agent Claude Haulotte, wordt door twee voorbijgangers gealarmeerd. Claude Haulotte is een uitstekend schutter die al meer dan een succesvolle interventie heeft uitgevoerd, maar vanachter hem knalt een schot, waarschijnlijk afgevuurd vanuit de Santana

De politieman wordt dodelijk getroffen aan het hoofd. Hij is op slag dood en zakt op de weg in elkaar. De boeven van wapenhandelaar Dekaise zijn doders geworden die onmiddellijk begrijpen dat ze vliegensvlug moeten verdwijnen. Een van hen klautert in de combi, die de weg voor de Santana verspert, en verplaatst de politiewagen. De jacht is open. Alle ploegen van de rijkswacht van Waver zitten de vluchtelingen op de hielen. Sommige slaan de weg naar Namen in, anderen nemen rijksweg 4 richting Brussel.

In Waals Brabant en Brussel wordt de alarmtoestand afgekondigd, alle politie-eenheden van de hoofdstad worden ingeschakeld. Onderluitenant Roland Campine, 49 jaar, en eerste wachtmeester Bernard Sartillot, 42 jaar, zullen deelnemen aan het speurwerk. Ze proberen de vluchtelingen de weg af te snijden. Volgens een radiomelding zouden de bandieten zich verplaatsen in een Audi 80. Op de route de Bruxelles waar opstoppingen ontstaan, maken de twee rijkswachters zich dus geen zorgen als ze ter hoogte komen van een Volkswagen Santana.

Ze realiseren maar dat ze misleid werden als ze een eerste salvo schoten te verwerken krijgen. Beide rijkswachters worden gewond. Een van hen krijgt twee kogels in de billen. En een derde projectiel boort zich in zijn buik tussen lever en longen, vervolgt zijn weg naast de nieren en verlaat het lichaam rakelings langs de wervelkolom.

Daniel Dekaise: Befaamd wapenmaker en wapenhandelaar in Waver, betrokken in een aantal louche wapentransacties en overvallen door de Bende in september 1982 vanwege het niet naleven van een contract.

Feiten » Waver

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Waver: 30 September

Selon nos infos, Bernard Sartillot, interrogé 19 ans après les faits sur la première tuerie attribuée aux tueurs du Brabant wallon, l'attaque de l'armurerie Dekaise à Wavre le 30 septembre 1982, dont c'est le 25e anniversaire, Sartillot a maintenu que l'individu qui avait tiré sur lui "ressemblait à Juan Mendez". Bernard Sartillot, alors gendarme à la BSR de Wavre, a survécu par miracle à la première d'une longue série de fusillades et hold-up sanglants attribués aux tueurs du Brabant, 28 morts jusqu'en novembre 1985, tous restés impunis.

Les tueries ont ce week-end un quart de siècle. Il y a dimanche 25 ans que l'armurier de Wavre Daniel Dekaise était braqué par trois hommes, et qu'un policier de 33 ans qui s'était mis sur leur route, Claude Haulotte, était abattu par eux et achevé d'une balle dans la nuque. Avec des risques frisant l'inconscience, deux gendarmes dans une petite Renault 4L de la BSR, Roland Campine et son collègue Bernard Sartillot au volant, allaient poursuivre la voiture VW Santana des auteurs jusqu'à Hoeilaert.

Vingt ans plus tard, Sartillot, retraité depuis 1996 de la gendarmerie, cite le nom de Mendez comme ressemblant au convoyeur de la Santana qu'il a poursuivie pendant 18 km, et affirme que son collègue Campine n'a cessé de dire jusqu'à son décès - au début des années 1990 - que le comparse à l'arrière de la Santana ressemblait à Madani Bouhouche.

À 65 ans, Bernard Sartillot n'a pas changé d'avis. "Mon témoignage date de 1988. Lorsque M. Mendez a été assassiné, sa photo a été montrée à la télévision. J'ai immédiatement réagi. On m'a demandé si j'avais changé d'avis. Ma réponse est non. Bien sûr, on ne peut jamais être sûr à 100 % mais de toutes les photos montrées (en 20 ans), Mendez est celui dont la physionomie ressemble le plus."

Bernard Sartillot ajoute ce détail, qui a son importance : "Quand mon collègue Campine citait Bouhouche avec des cheveux longs dans la nuque, il faut savoir qu'il le connaissait pour l'avoir croisé à la gendarmerie de Bruxelles. Nous étions gendarmes à Wavre, il était gendarme à Bruxelles. Il existait des contacts".

Bernard Sartillot, interrogé avant-hier: "Je reste persuadé que les tueurs avaient des connivences à l'intérieur, on ne me fera pas dire le contraire. Quand vous me demandez comment il est possible que des gens aient fait 28 victimes et n'aient jamais été attrapés, je réponds que poser la question, c'est déjà y répondre. Je trouve des confirmations jusque dans le choix de l'heure des raids sur les Delhaize, juste après 19 h, qui correspondait aux changements de service dans les unités de gendarmerie, forcément le moment où nous étions le plus vulnérables".

Cet homme devait mourir. Depuis 25 ans, Bernard Sartillot vit avec 72 gros plombs pour la chasse au gibier dans la chair. Ces 72 chevrotines lui ont valu 15 % d'invalidité et une citation à l'ordre de la gendarmerie.

Bron » dhnet.be

Re: Waver: 30 September

Beste Louisfrancois, vooral eerst mijn excuses dat ik niet in de Franse taal reageer. Het is voor mij weer lang geleden dat ik in het Frans heb gecommuniceerd en ben het een beetje verleerd. Ook ik ben de mening toegedaan dat Bouhouche betrokken was bij de raid op de wapenhandel van Dekaise. Ik citeer nu uit het boek van Jan Willems en Raf Sauviller "De Bende van Nijvel - Tien jaar blunders van het gerecht".

Een van de aanwijzingen dat Bouhouche met de Bende te maken kon hebben is een robotfoto van één van de overvallers bij de Waverse wapenhandelaar Dekaise. Die tekening is gemaakt op aanwijzingen van drie verschillende getuigen en vertoont opvallende gelijkenissen met Bouhouche.

Aan de vooravond van het proces toonden wij hem die tekening. "Waar heeft u die vandaan?' vroeg Bouhouche die tot dan siberisch kalm op al onze vragen had geantwoord. Heel even was de koele kikker uit zijn lood geslagen, maar hij viel meteen terug op zijn poten. "Denkt u dat ik dat ben? Volgens mij lijkt deze man meer op Christian Amory. Nee, ik was dus betrokken bij die overval en ik ben dus ook zeker niet verantwoordelijk voor de dood van de politieman die toen werd neergeschoten. Eigenlijk is die man gestorven door de schuld van zijn oversten die hem onvoorbereid op pad stuurden."

"Ze hadden die agent wijsgemaakt dat hij maar vijf kogels nodig zou hebben, en hij geloofde dat. Hij was dan ook niet bepaald een groot intellectueel. Ten eerste liet hij de sleutels op zijn wagen zitten toen hij uitstapte, en ten tweede besefte hij blijkbaar niet dat de overvallers hem van de achterkant van de wagen konden omsingelen. Jammer voor hem, maar eigenlijk is zijn dood het gevolg van een stommiteit."

Voor iemand die naar zijn eigen zeggen niets met de overval te maken had, was Bouhouche opvallend goed op de hoogte van de gebeurtenissen. De dag van de overval bij Dekaise waren Bouhouche en Beijer niet gaan werken: de ene was ziek, de andere had een dag vrij. 'Ik heb daar niets mee te maken', zei Bouhouche. ''Hoe zou ik die overval gepleegd kunnen hebben? Dekaise zou me toch dadelijk hebben herkend.'

Bouhouche en Dekaise kennen elkaar al verscheidene jaren. De twee wapenfreaks ontmoeten elkaar geregeld op schietpartijen en Bouhouche was een trouwe klant van de Waverse wapenmaker. Trouwens op 7 januari 1986, de dag van de moord op Mendez, had Bouhouche een afspraak met Dekaise. Bouhouche had die afspraak ingeschreven in zijn agenda, maar nadien de pagina weggegooid. Die dag moest hij dus voorbij de oprit van de autosnelweg Brussel-Namen, waar Mendez is vermoord.

Ondanks het voorgaande en gezien de door u aangehaalde uitspraken van Bernard Sartillot vind ik het vreemd dat Daniel Dekaise Bouhouche als dader niet wil herkennen. Weet hij misschien meer over de achtergronden van de Bende van Nijvel maar komt hij in gevaar als hierover gaat praten?

In het boek van Willems en Sauviller wordt verder op bladzijde 87 onder het hoofdstuk 'Sabotage' melding gemaakt van de dubieuze rol die Dekaise in het onderzoek heeft gespeeld. In het kort komt het er op neer dat hij niet gelukkig was met de wijze waarop leden van de Bijzonder Opsporingsbrigade van Waver het onderzoek naar de overval uitvoerden. Dekaise ging zich niet alleen beklagen bij het parket van Nijvel, maar ook bij Robert Beijer. Samen brachten zij een plan ten uitvoer om de Waverse BOB in diskrediet te brengen.

4

Re: Waver: 30 September

Het feit dat zowel Bouhouche en Beijer niet aanwezig waren op hun werk die dag en het feit dat de robotfoto grote gelijkenissen vertoont met Bouhouche, maken van de ex-rijkswachter een hoofdverdachte. Bouhouche is in mijn ogen een belangrijke schakel in het Bende-dossier.

freelance1603 wrote:

'Denkt u dat ik dat ben? Volgens mij lijkt deze man meer op Christian Amory.

Mooie uitleg, direct op iemand anders steken. Maar waarom beschuldigt Bouhouche Amory? Dat waren toch vrienden?

freelance1603 wrote:

In het kort komt het er op neer dat hij niet gelukkig was met de wijze waarop leden van de Bijzonder Opsporingsbrigade van Waver het onderzoek naar de overval uitvoerden.

Zeer goed te begrijpen als je weet dat de Waverse BOB een onderzoek deed naar de Libanese connectie. En die Libanezen waren net aan het onderhandelen met Dekaise. En vermits wapenhandel een vieze handel is, kan ik goed begrijpen dat Dekaise liever niet heeft dat ze te diep gaan graven. Dat kan ook de reden zijn waarom hij weigerde Bouhouche te herkennen. Dekaise wist goed genoeg in wat voor een handel hij terecht was gekomen en hij had geen zin om zijn goed draaiende winkel dicht te doen omdat hij betrokken was bij zo'n vieze handel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5 (edited by Renne 16-01-2008 20:18)

Re: Waver: 30 September

Ben wrote:

Het feit dat zowel Bouhouche en Beijer niet aanwezig waren op hun werk die dag en het feit dat de robotfoto grote gelijkenissen vertoont met Bouhouche, maken van de ex-rijkswachter een hoofdverdachte. Bouhouche is in mijn ogen een belangrijke schakel in het Bende-dossier.

Inderdaad, Bouhouche is een belangrijke schakel, in het boek dat ik nu lees de Bende en co is zijn naam de meest voorkomende. En zijn profiel past in het verhaal van de Bende.

Ook toen waren ze al koelbloedig, na het moorden van die agent was er van paniek eigenlijk geen sprake, ze verplaatsten de combi en vluchten weg. En ook de buit was indrukwekkend, ook omdat ze de prototypes van de Beretta en Ingram-mittrallieurs voorzien waren van geluidsdempers die door Dekaise speciaal ontworpen waren. Want van het bestaan van die prototypes waren er weinigen op de hoogte en aangezien Dekaise Bouhouche kende, die toch een wapenfreak was, is de kans groot dat hij er weet van had.

Wanneer stapte Bouhouche eigenlijk op bij de rijkswacht?

6

Re: Waver: 30 September

Renne wrote:

Wanneer stapte Bouhouche eigenlijk op bij de rijkswacht?

Bouhouche en Beijer waren ten tijde van deze overval nog actief als rijkswachters. Pas begin 1983 verlieten ze de rijkswacht. Op 3 april 1983 stichtte Bouhouche samen met Beijer het detectivebureau ARI.

Meer » Daders | Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Waver: 30 September

Waarom werd Dekaise overvallen? Beijer weet waarom. Dekaise was de leverancier van de 'speciale' munitie die werd gebruikt tijdens de aanslag op Vernaillen. Met deze verklaring legt Beijer een verband tussen de overval op Vernaillen en de Bende van Nijvel. Er was echter nog een tweede reden volgens Beijer. Dekaise was op het moment van de overval aan het onderhandelen met buitenlandse handelaars. Ook dit zou een reden kunnen zijn van de overval.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8 (edited by Columbo 11-03-2008 05:17)

Re: Waver: 30 September

De Santana werd zowat tussen Ukkel en Watermaal-Bosvoorde teruggevonden, net aan de grens van het Zoniënwoud. Ze hadden twee grote valiezen vol wapens bij toen ze hem achterlieten. Daarmee zullen ze waarschijnlijk niet ver meer moeten lopen zijn. De zorgvuldig versnipperde nummerplaat van de Santana en wat papiertjes die naar de Bende verwezen zijn gevonden in de buurt van sanatorium Dr. Derscheid aan de Tervurense Steenweg in Waterloo, net naast het kasteelvan Argenteuil. Een maand later.

Waarom lag dat dáár nou net? Zou er soms een dokter kunnen bij geweest zijn die van dat sanatorium afhing? En die in Watermaal-Bosvoorde woont of woonde? Er is wat met dat sanatorium daar in de bossen. Als je hun website, www.derscheid.org, opzoekt kom je op een soort islamitische website terecht! Erg vreemd. Het heeft een bijhuis in Eigenbrakel.

In Ronquières werden de woorden : "ça va, docteur?" gehoord! Met Google Earth/Maps zie je dat er een aantal bijgebouwen zijn aan die kliniek. Garages? Gespecialiseerd in geriatrie, revalidatie, psychiatrie. Wie kent die kliniek daar diep in de bossen? Wat gebeurt daar? Beschouwen de ziekenfondsen enz. dat als een normale kliniek? Werkten daar soms dokters die jager waren of interessant zouden kunnen zijn voor het onderzoek? Die (destijds) dichtbij de vindplaats van de Santana woonden?

9

Re: Waver: 30 September

Columbo wrote:

Ze hadden twee grote valiezen vol wapens bij toen ze hem achterlieten. Daarmee zullen ze waarschijnlijk niet ver meer moeten lopen zijn.

Die plaats was waarschijnlijk hun ontmoetingsplaats waar een tweede wagen klaar stond. Of misschien waren ze daar thuis en konden ze van daar hun safe house te voet bereiken, dat lijkt me echter vrij onlogisch.

Columbo wrote:

Als je hun website, www.derscheid.org opzoekt kom je op een soort islamitische website terecht!

Waarom ga je ervan uit dat dat hun website is?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Waver: 30 September

Gisteren stond website derscheid.be nog niet op het net en nu blijkt hij onder constructie. Naar derscheid.org werd je o.a. via de homesite van Waterloo verwezen. Er is toch wel erg weinig te vinden op het net over die kliniek. De plaats die op dat kaartje wordt weergeven is niet juist. Vermoedelijk ligt de kliniek 3cm Noord-Oost op dat kaartje. Aan de chemin du sanatorium.

De nummerplaat van de Santana was in meer dan 20 stukjes verknipt. Dat had diverse voordelen. Men zou het in z'n jaszakken kunnen verstoppen en tijdens een wandeling her-en der wegsmijten. Het was zo te zien niet de bedoeling dat men die spullen snel zou vinden.