Topic: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

Bart Debie was binnen de partijtop van het Vlaams Belang drie jaar lang 'mol' van de Belgische Staatsveiligheid. Dat zegt de gewezen veiligheidsadviseur van partijkopstuk Filip Dewinter zelf in de Coreliokranten. "In 2007 hebben ze me ingelijfd als informant. Tot mijn ontslag bij de partij in 2010 heb ik bijna elke maand op zijn minst één ontmoeting gehad met mijn vaste begeleider bij de inlichtingendienst", zegt Debie, die in die periode een sleutelfiguur binnen het Vlaams Belang was.

"Voor alle duidelijkheid: het contact met de Staatsveiligheid is er op mijn initiatief gekomen", benadrukt Debie. "Ik had het al langer moeilijk met bepaalde praktijken binnen de partij." Volgens Debie wilde Staatsveiligheid onder andere weten welke zakenlui de partij sponsorden en wie er deelnam aan de fundraisingdinners die Dewinter organiseerde. Ook werden er vragen gesteld over een mysterieuze Amerikaan die in de periode 2006-2007 contact opnam met Dewinter.

De 38-jarige Debie zegt dat hij eigenlijk niet van plan was om naar buiten te komen met zijn werk als informant voor de Staatsveiligheid. Hij besloot het stilzwijgen te doorbreken na de uitspraken van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vorige week dat de Staatsveiligheid zich niet bezighoudt met het bespioneren van parlementsleden.

Alain Winants, het hoofd van de Staatsveiligheid, wil in de kranten niet reageren op het verhaal van Debie. "Ik ga daar geen enkele verklaring over afleggen", zegt hij. Filip Dewinter reageerde wel. "Ik heb hem altijd beschouwd als een persoonlijke vriend", luidt het. "Ik ben geschokt dat een kameraad mij zoiets aandoet."

Bron: Het Laatste Nieuws

Servo per Amikeco

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

Nog steeds blijf ik van mening dat dit niets uitzonderlijk is. Uiteindelijk geeft Debie ook zelf aan dat hij op eigen initiatief contact heeft gezocht met als aanleiding radicale uitspattingen. Wanneer een partij naar extremisme gaat neigen, moet dit zeker worden opgevolgd.

De Staatsveiligheid komt nogal veel in het nieuws en vaak negatief, de laatste tijd. Het lijkt wel of er een vete wordt uitgevochten binnen bepaalde regionen van de politiek en overheidsfunctionarissen.

Servo per Amikeco

3

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

Hoera, weer eens een "mysterieuze Amerikaan" in het spel...

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

Bart Debie, de vroegere veiligheidsadviseur van Vlaams Belang, heeft jarenlang informatie over zijn partij doorgespeeld aan de Staatsveiligheid. Hij hield hen onder andere op de hoogte over de aankoop van oorlogswapens in Brussel en gaf namen door van mensen die nauwe contacten hadden met de neonazi-organisatie' Bloed Bodem Eer en Trouw'. Debie was vroeger politiecommissaris in Antwerpen. Hij zegt het zijn plicht was om zijn informatie door te spelen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

dim wrote:

Hoera, weer eens een "mysterieuze Amerikaan" in het spel...

Dat vond ik ook het meest frappante in het interview in De Ochtend deze morgen: een mysterieuze Amerikaan met heel veel geld die leden kwam ronselen om anti-islamiseringsbewegingen op te starten (in heel Europa nota bene). Daarna niks meer over gehoord in de media.

6 (edited by dim 12-02-2013 10:00)

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

dim wrote:

Hoera, weer eens een "mysterieuze Amerikaan" in het spel...

Die cowboy was dus bezig anti-islamactiviteiten bij Belgisch (Europees?) extreem-rechts te stimuleren/financieren ... Waarom verbaast mij dat niets? Na de commies is een nieuwe vijand nodig. Zonder Grote Vijand worden de States immers nerveus (stel je voor, vrede op aarde? Wat een mietjeswereld zou dat zijn...) Kunnen Europese nazi's allerlei ineens hun teutonenkostuum weer bovenhalen en de heilige strijd aanbinden in naam van de Hoge Westerse Waarden. Wat "geitenneukers" bashen, in afwachting tot het Rode Gevaar weer een noemenswaardige sparringpartner wordt. Met de huidige financiële drama's zou dat trouwens wel eens snel kunnen gaan...

7

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

En wat ook frappant is, is dat een aantal kopstukken uit de anticommunistische, pro-atlantische hoek van de jaren '80 zich momenteel aan het (her)structureren is in een "Nieuw rechts", dat behalve traditioneel gekant tegen de mechanismen van de welvaartstaat ook rabiaat anti-islam is.

Intussen schieten Breiviken allerlei als paddestoelen uit de grond, in het schijnsel van een Gouden Dageraad ... En straks zingen onze kinderen elke morgen Vlaamsche volksliedjes in koor, nadat ze de vlag hebben gegroet uiteraard. Het beloven nog fijne tijden te worden.

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

Zoals DeadLetterBox zegt komt de Staatsveiligheid zeer vaak negatief in beeld. Echter weten de alledaagse burgers gewoon niet wat deze dienst doet voor ons land of waar die voor staat. In de film 'The Recruit' wordt het volgende gezegd over de CIA: "Our failures are known, our successes are not."

Dit geldt volgens mij voor elke inlichtingendienst. Het zou me niet verbazen dat er reeds enkele terroristische aanslagen zijn verijdeld in ons land, door de cel Terrorisme en Sekten of door de Staatsveiligheid. Als je dan een justitiespecialist van één of andere politieke partij hoort zeggen dat de VSSE beter wordt afgeschaft ...

9

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

Hoe nuttig de "positieve" bijdragen van de CIA ook zijn geweest, ze kunnen niets anders dan verbleken in vergelijking met de smeerlapperij die ze hebben uitgehaald (zie MK-Ultra, bluebird, Iran-contra, de verschillende staatsgrepen, het ondermijnen van democratieën in soevereine staten, het liquideren van staatshoofden, het martelen, ...). Die staatsveiligheid bij ons is in vergelijking natuurlijk maar een kantklosklasje vol oude wijven.

10

Re: Bart Debie was spion van Staatsveiligheid

De Binnenlandse Staatsveiligheid in de VS is in handen van het FBI. Zo kan de FBI zich niet profileren in het buitenland. De mogelijke agressie van Buitenlandse staten t.o. de VS is het werkterrein van de CIA. Zo kan de CIA zich niet wettelijk profileren binnen de 53 Amerikaanse Staten. Agressie tegen VS troepen in het Buitenland is de verantwoordelijkheid van het DIA. NSA, met grote inspraak in het 'Witte Huis', tracht dit alles te combineren in een duidelijk rapport voor de VS president. Hoe het in België verloopt weten we ook. Iederéén zwijgt tegen iederéén tot ...