1

Topic: Guy Wezel

Onderzoeksrechter in Nijvel, hij was belast met het onderzoek tot hij in de lente van 1984 wordt opgevolgd door Jean-Marie Schlicker. Hij was eveneens verantwoordelijk voor de arrestatie van de Filière Boraine.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Guy Wezel

Guy Wezel was in Nijvel pas tot onderzoeksrechter gebombardeerd, toen de Bende zich aanbood. Hij had geen enkele ervaring. Hij was een specialist burgerlijk recht en had van strafrecht totaal geen kaas gegeten. Hij liet zelfs na om een reconstructie van de slachtpartij aan de Colruyt in Nijvel te organiseren. Achteraf is Wezel benoemd tot raadsheer bij het Hof van Assisen in Brussel.

Als voorzitter van het proces tegen de bende van Patrick Haemers slaagde hij er in 1993 niet in een voldoende aantal personen te motiveren of te dwingen om in de jury te zetelen. Het proces dat net voor de vakantie moest beginnen, werd uiteindelijk uitgesteld vanwege die aanslepende ellende. Een paar kranten schreven toen dat Wezel de zaak met opzet in het honderd had laten lopen omdat hij zijn eigen vakantie niet wilde opofferen voor een proces dat iets meer dan een paar weken zou duren. Uiteindelijk is Wezel, na een belachelijke ruzie met een journalist die schreef dat Wezel een prutser was, als voorzitter van het Haemers-proces vervangen.

Bron: Bende van Nijvel: 10 jaar blunders van het gerecht | Jan Willems en Raf Sauviller

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Guy Wezel

Guy Wezel aan het woord tijdens de Tweede Bendecommissie.

http://nsm08.casimages.com/img/2014/01/09/14010909535714738711884460.jpg

Re: Guy Wezel

Bultot vermeldt hem als de man die pertinent weigerde om onderzoek te voeren naar bepaalde 'louche' klanten van Les Trois Canards.

Re: Guy Wezel

Sorry voor de slechte kwaliteit » pasteboard.co

Er staat:

Dit betekent dat de raadsel omtrent de beruchte Bende van Nijvel niet wijn opgelost. Er werden meer dan 10 verdachten onder wie een begrafenisondernemer uit Boussu bij wie Cocu en Baudet hadden gewerkt, aangehouden maar achteraf wegens gebrek aan bewijzen weer vrijgelaten.

Komt daarbij dat onderzoeksrechter Wezel die aanvankelijk met het onderzoek was belast tot raadsheer bij het hof van Beroep in Brussel werd benoemd. En men beweert zelfs dat de op 29 maart gearresteerde Brusselse Magistraat Claude Leroy daar meer zou van weten.

Het is overigens die Guy Wezel die thans het onderzoek leidt betreffende de in opspraak gekomen eerste substituut Leroy
wat bij sommige ingewijden vraagtekens oproept.

Re: Guy Wezel

Guy Wézel, toenmalige onderzoeksrechter in Nijvel, kreeg deze heel zware moordzaak van 17 september 1983 opeens op zijn nek. Hij was een civilist, geen penalist op dat moment. Hij had dus tot dan enkel burgerlijke zaken behandeld, nog nooit strafzaken. Aan zo iemand werd het strafonderzoek toebedeeld. Enige tijd daarna werd hij gepromoveerd tot raadsheer in het hof van beroep te Brussel (weeral een gepromoveerde magistraat).

Als raadsheer in het hof van beroep te Brussel werd hij in dit hof ook aangewezen om als voorzitter te zetelen in de zaak Patrick Haemers in het Assisenhof van Brussel. Ook hier blunderde hij. Hij werd van de zaak weggehaald (incident met een journalist). Maar dat zullen de meesten op dit forum wel weten waarschijnlijk ...

Re: Guy Wezel

Er zijn nog een hoop andere procedures waar het ook niet echt vlot liep. Een proceskalender aanhouden was ook niet zo zijn ding.

Nu, ik ga ervan uit dat de daders niet snel gekeken hebben welke onderzoeksrechter er van dienst was op de bewuste dag en in functie daarvan hun roof hebben gepland. Luck (of bad luck) of the draw. Hij heeft inderdaad een paar zaken niet gedaan die beter wel gedaan waren geweest zoals het houden van gedetailleerde reconstructies zo snel mogelijk na de feiten.

Dat gezegd, met zijn verslagen en pv's was voor zover ik kan beoordelen weinig mis. Hij heeft zwart op wit gezet dat het dossier tegen de borains maar magertjes was, bij gebrek aan materiële elementen die vaststonden (en dat was vóórdat de historie met die Ruger begon). Een onderzoeksrechter is in principe ook eerder een manager en coördinator die een speurdersteam aanstuurt en analyseert wat die komen rapporteren.

Hij wordt niet verondersteld te gaan micro-managen, degenen die dat doen en/of ongelooflijke keikoppen die in de eerste 10 minuten een opinie vormen en daar niet meer vanaf wijken ongeacht wat komt (ik denk aan Hennart, een catastrofe) zijn meestal ook geen plezier. Waar je ook rekening moet mee houden: meestal is een OR van dienst gedurende een bepaalde periode, dag en nacht. Dat kan bv. gerust een week zijn. Hij/zij vangt dan ook ALLE zaken waarvoor in die periode een OR wordt gevorderd én heeft ook nog lopende dossiers, raadkamer etc etc. Vandaar best geen micro-managers want dat komt niet goed.